Hae tästä blogista

Rikotaan tabuja ja puhutaan pers-suojistaSe aika kuusta, jolloin lähes jokaisen naisen tulisi saada muuttaa viikoksi erämaahan yksinään ja olla siellä, kunnes järki taas palaa molempiin päihin, on ehkä naiseuden niitä kaikista ikävimpiä asioita. Ihan sama, onko huumorinkukka nupullaan vai täytenä horsmana rehottava, mutta ei saa hauskaa tekemälläkään SEN ajankohdan nimeä vaihtamalla. Jollekin ne on menkat, jollekin kuukautiset ja jollekin monsuunisateet... Ihan sama! Persuus vuotaa ja se ei siitään muutu mihinkään! FAKTA MIKÄ FAKTA!

Ja sitten sitä hävetään ja salaillaan ja tabuna pidetään, vaikka kaikkihan sen tietävät, että naisilla on kuukautiset kerran kuussa, ellei ole pamahtanut paksuksi tai muusta loogisesta syystä ole loppunut hetkeksi tai kokonaan. Miksi siitä ei saa puhua? Puhutaanhan seksistäkin ja sekin on intiimi asia.

Voin kertoa, että olisin ollut halukas leikkauttamaan värkkini pois, joiden ansiosta kuukautiseni tulevat, jo useamman vuoden ajan, mutta eipä se niin yksinkertaista ole.

Muistan sen ihkaekan kertani, kuinka säikähdin melkein kuoliaaksi.
Kukaan ei ollut kertonut minulle, että voisin kohta alkaa vuotamaan verta jalkovälistäni.
Kukaan ei kertonut, että se olisi NORMAALIA!
Ja että kivut siinä mukana olisi myös normaalia...

Siispä se kerta, kun olin yksin kotona ja näin kävi, iski paniikki! KUOLENKO MINÄ?!
Montakohan tuntia lie mennytkään, puoli päivää ehkä, tai tuntui ainakin siltä, kunnes äiti tuli kotiin ja saatoin kertoa tekeväni kuolemaa! Hämmästyin, kun äiti sanoikin, etten kuole, vaan minusta tulee nainen... WTF?!

Olin toki kuullut, että kuukautiset ovat olemassa ja että jollain tapaa se liittyy naiseuteen ja vereen, mutta että nytkö se alkaa ja näin?! Ei.... KYLLÄ!

Olen nuoruudessani ihan normaaliaikaan niistä päässyt osalliseksi eikä sen jälkeen loppua ole tullut, kuin muutaman kerran hetkelliseksi.
Ihan alussahan römpsä meni totaalisen sekaisin ja sitä riitti pari viikkoa, pari päivää taukoa ja taas alkoi. Kivut ovat olleet AINA kovia ja vointini melkolailla vaihtelevasti paha. Siispä hyvin äkkiä pääsin selville, mistä on kyse koko naiseuteni "kukkaan puhekamisessa". Onneksi ne teininä koetut "kokoaikaiset menkat" tasaantuivat vuoden sisällä.Liian laihana ollessani meni hormoonit sekaisin ja menkat loppuivat lähes vuodeksi. Sitten lääkkein yritettiin käynnistää ja onnistuttiin. Kohta taas loppuivat ja taas käynnisteltiin... Ei se hyvä ollut sekään tietenkään, ettei niitä tullut. Tiesin, että jotain on pahasti vialla silloin.

Mutta raskaana ollessani tiesin syyn olevan oikean ja nautin, kun minkään sortin rättejä ei persuuksiin tarvinnut tunkea. Kaiken lisäksi ne kivut olivat poissa. Tosin olihan raskausaika ongelmallinen, mutta silti. Ihan eri asia!

Olen katsellut lehtien sivuilla ja telkkarissa mainoksia, joissa persrättejä ja tamppooneja mainostetaan hehkein sanoin ja hymyilevin, liikunnallisin naiskuvin.
 Jos käytät meidän firman persrättiä, jalkovälisi tuoksuu kukkasilta! Jos käytät meidän tamppooneja, voit nauraa, jumpata, ratsastaa, uida, tehdä voltteja... JUST JOO!
Ikinään en ole rätti haaroissani tuoksunut kukkasilta ja tamppooni tulppana voinut uida! Ei vaan toimi minulla! Ei ennen, eikä jälkeen synnytyksen.

Joku nero sanoikin asiaa pohtiessani ääneen, että tottakai se tulppa kastuu uidessa ja imee vettä itseensä ja alkaa valumaan kinttuja pitkin lopulta, mutta ei sitä kukaan huomaa uimahallissakaan ja pitää vaihtaa useammin... SIIS ANTEEKSI KUINKA?! HYI STNA! 
Ja kantaako maa päällään tällaisiin mielipiteisiin kasvatettuja ihmissieluja moniakin ja he vielä käyttävät julkisia uima-altaita?!?! Ai juu, mutta niinhän se on tiedossakin, että uimahallien vesi ON likaista. Myös sen keltaisen nesteen takia, mutta myös punaisen takia. Ja ihmekkös tuo, jos luullaan ja ajatellaan noin, kun eihän näistä asioista saa puhua!

Viikoksi jää moni kiva asia tekemättä joka kuukausi. Ei ne mainosten lupaukset täyty. Ei tule hevosia pihalle, joilla voisi ratsastaa, uida ei siis voi ja volttejakaan en saa heitettyä muutenkaan. Mutta, en myöskään voi ajatella telttaretkeilyä tai lähtisinkö jollekin festarille jonottamaan bajamajaan joka muutaman tunnin välein, missä en voi sitten pestä käsiänikään? Ja kun NE tulee just sillon, kun sovitaan jotain kivaa puuhaa! Ai säännöllisetkö? Joo-o... Kellä on, kellä ei. Ja vaikka olisikin, poikkeus vahvistaa säännön juuri silloin "kivana päivänä".

Lisäksi voisin luetella muun tuntemuksen, mitä se tuo tullessaan. Hirvittävät hikoilut, kivut, mielialan vaihtelut, pahoinvoinnit...
Ihan syystäkin heitetään sitä "Ai sulla on ne".
  No joo, on, mutta tarviiko sun sitä enää sanoa ääneen?! TIEDÄN NIIN tasan sen itsekin! 

Ja sitten mennään niihin käytännön asioihin.
Kaikilla muilla on hauskaa räpiköidä rantavedessä kesämökillä ja juosta nakuna pitkin rantoja. ÄÄLIÖT!
Mulla EI ole hauskaa katsellessa sitä toisten kivaa! Mä ravaan samaan tahtiin ulkohuussissa!
Ja minne ne tamponit survon? En tod. sinne huussiin!
 Entä perseen pesu siinä tilanteessa?!
 Voi venäjä, ku yritän häveliäänä käydä "käsien pesulla saunalla" ja just ku huljuttelet pi***a, niin eikö joku kopistele tulla pukuhuoneella!
Saunan kiukaan alle saa toki tamponitkin nakattua, mutta palaako märkä vanupallero muka?! NO EI! Ulkona pihagrillissä olis tulet, mutta haluanko nakata ne sinne, ja syödä verihörymakkaraa?! NO EN! Metsään niitä ei viiti nakata, ku mun tuurilla jäisivät roikkumaan puun oksalle, niinku penikkana koristeltiin joulukuusia. Nakkasin paperikarkkeja kuusen oksille ja sinne ne jäi roikkumaan! Tamponikuusi.. JIPPIGAIJEII! 
V***u, mä tungen ne sinne kiukaaseen...
pala! PALA!
Ei, ei ei ei savusaunaa... Mee ny ulos, savu!
ja mä köhisen pihalle pakoon toisten tuijottaessa hölmistyneenä minua...
 Ja mökilläkö on mukavaa?! Anteeks mitä?!

Sitten tulee toinen asia, tai monesko lie jo, mutta asia kuin asia kuitenkin. Eli kustannuskysymys.
Kun holvaat reippaaseen tahtiin, tarvitset joka hemmetin kuukausi ostaa superit, regulaarit ja minit sekä persrätit. Ja ei, yöaikaan EI riitä pelkkä tulppa persuuksissa, vaan on suojauduttava melkeinpä kokovartalokondoomilla.
Jokaista pakettia kun alat ostamaan, maksat jotakuinkin 15 euroa kuussa suojista!
Lisäksi ylivuotoja tulee, olipa siivekkeet missä suunnassa tahansa. (Yleensä ne on päin persettä)

Eli pyykkiaineen ja veden kulutus kasvaa. Veden muutenkin, kun holvaat, pitää pestä paljon tiuhempaan römpsää.

Sitten särkylääkkeet. Entäpä vilvoittavat kasvopyyhkeet.

Työpaikallehan et kykene menemään, joten tarvitset sairaslomaa. Menetetyt ylityötunnit ja pyhälisät sekä yölisät. Ei paljoo lohduta istua köhivien mummojen kanssa terkkarilla odottamassa vuoroaan lääkäriin, jotta saisi töihin todistuksen, että hei, mullon vähän niinku semmonen tabu aika kuusta!
ONNEKSI minulla on edes tästä asiasta vapautus!

Normaali vaatekoko ei käy, eikä seksikkäät ja vaaleat vaatteet.
No ei käy, niin ei käy!
Vaikka kuinka olisi tamponi, niin turvottaa! Ja sitten se ylivuodon vaara ON aina olemassa! Siis toisilla se vaan on niin käsittämätöntä, miten SITÄ riittää ja riittää....
eli vaatteet lepattavia ja tummia ja nopeasti alas vedettäviä. Ei saa kiristää, ei painaa mistään...

Ruoka, mitä tekee mieli koko ajan jo viikkoa ENNEN, ennenkuin menkat alkavat. Ja se syömisen määrä on hurjaa!
Ja mieliteot... maksalaatikkoa raudan puutteeseen, mansikkahilloa, jogurttia, viinereitä... Ihan mitä vaan, mikä menee alas siinä mielentilassa! Ja mielentila ON! Se nimenomaan on! 

En tiedä...
 Ne naiset, jotka sanovat, että menkoista ei heille ole mitään haittaa ja tuskin huomaavatkaan niiden olemassaoloa, niin oleppa onnellinen ja pysy kaukana minusta silloin, kun minulla on NE! En tod. jaksa kuunnella sillä hetkellä, ettei se mitään ongelmia aiheuta. Se nimenomaan ON ONGELMA ITSESSÄÄN JO!
Ja kun ei vaan pinna kestä.. Ei kestä, niin ei kestä! Sanoppa sitten päivää tai hyvää yötä, niin sama ku haukkuisit solvaavin sanoin! Ja kun tajuan suuttuneeni turhasta, alan itkemään ja parkumaan ja vajoan maailman syvimpään itsesääliin ja sitten se muuttuukin nauruksi ja hysteriaksi... Ei hyvää päivää! Ajattele nyt hysteeristä turvoksissa olevaa kramppaavaa naista, joka hikoilee ja haisee...hmm... kukkaissiteille...
Kyllä luonto keksikin keinonsa!
Vai oliko se se Eeva, jonka omenan himosta tässä saadaan kärvistellä?! Tais olla melko hapan omena...

UGH,  olen puhunut.
Asiaa alapäästä.

Lupaan ja vannon, että hyvin pian tulette kuulemaan asiasta lisää! Ehhehe! Siihen asti,
pysykää naisina!klikkaa kuvaa ja pääset mukaan arvontaan8 kommenttia:

 1. Hahah, voi eikä tuo kun luulit että kuolet, kun kuukautiset alkoivat ekan kerran!! :D Ja noista telkkarin mainoksista olen niin samaa mieltä...

  VastaaPoista
 2. No niin ensinnäkin, olet todella rohkea, juuri näin rohkeasti asioista niiden oikeilla nimillään haluaisin kirjoittaa omassa blogissani. Tästä päivästä lähtien susta taisi tulla mun rohkeuden esikuva. :)

  Toisekseen menkat, ai kauheeta ne nyt vaan on niin pepusta. Niiden kanssa vielä jotenkin sujui alle 40-vuotiaana, mutta kun täytin 40 kaikki alkoi mennä pepulleen. Menkat kestivät 10 päivää, ainakin pari yösidettä kerrallaan, vuoto niin runsasti. Jatkuvia kroonisia virtsiksiä, alavatsasärkyjä, masennusta ja kuukausittinen megamatsi mieheni kanssa.

  Menkka-aikana sitä haluaisi olla ihan yksin ja ihan alasti, jos voisi... Koska kaikki kiristää ja vatsani on viidennellä kuulla raskaan ja leukani on kuin teinillä eli täynnä finnejä.

  Kipuilin asian kanssa 4-vuotta ja vuosi sitten kesällä ajattelin, että haen hormonikierukan. Gyne sanoi että kierukka ei dumppaa kipuja eli kohdun oireita eli parempi ottaa käyttöön minipilsut.... Mietin meinaan vakavasti kohdun poistoa, koska koko elämä pyöri menkkojen ympärillä, viikko pms, kaksi viikkoa menkkoja yksi viikko iloa. What the hell. No minipilsuihin loppui kaikki oireet ja ne menkaatkin totaalisesti. Virtsiksiä saan vielä vähän väliä, mutta huomattavasti harvemmin. Yritin lopettaa minipilsut ja alavatsa oli taas ihan tulessa, juu ei syödään sitte hormoneita vaikka ei tarvisikaan, koska mieheni on nipsaistu... Välillä odotan vaihdevuosia, mutta kai tuonne toosaan syntyy sitten ihan muita probleemia sitten. Ole varovainen mitä toivot, on opettanut monesti.

  Ja menkat alkoi 13-vuotiaana ja mummille kerroin (joka kasvatti) kotona ei ollut siteitä ei mitään, mummilla oli jo vaihtarit takana. Oli niin noloa, pumpulia tungin pöksyihin ja seuraavana päivänä kouluun kalsongeihin vielä elmukelmua... Ja sillon siteet näkyi kaikista housuista läpi, nuo neliömäiset kulmat ja piti roikottaa hupparia vyötäisillä mikä peitti pepun, ettei ne neliöt näkynyt. Mulle ei kerrottu menkoista, oli mummin kanssa häveliäinen sukupolvien kuilu. Pihalla olin siis minäin kuin lumiukko. Että sellaista menkkamaailmassa tänään. :)

  Aurinkoa sinne terkuin Tiia

  VastaaPoista
 3. arvaa vaa, kuin yritin miettiä,MIHIN kuolen! Mikä minut tappaa!
  Ja joo, se mainosasia... toisaalta, eihän MIKÄÄN mainos ole todellinen. vai? Ja meniskö rätit kaupaksi, jos hymyilevien kukkaistyttöjen tilalla olisi kärttyisiä naisia PMS-oireineen? ;D

  VastaaPoista
 4. Tiia K. Ihanaa olla jollekin(sinulle) esikuva! JEEE! kiitos! <3 Piristää päivääni. :)

  Voi apua.. Se minun kokeiluni minipillereiden kanssa lopettaa menkkailut... Tahdotko kuulla siitä lisää?! Se se vasta tarina onkin!

  VastaaPoista
 5. Hei todellakin haluan kuulla lisää. Minipilsut lopetti mulla menkat totaalisesti mikä passaa tälläiselle ikäihmiselle vallan mainiosti, lapset tehty ja nyt vain kärvistellään ja odotellaan kait sitten niitä vaihtareita.

  Sorry kaikki kirjoitusvirheet, tää läppäri on niin koominen, kun tästä jäänyt meidän koiran tassuun näppäimiä. Kun kirjoitan blogia deletoin kirjoitusvirheet tai ainakin pyrin siihen. Täällä annan mieleni laulaa. :)

  Monet eivät kai halua näistä puhua. Olen itse todella avoin tyyppi, enkä säikähdä pienestä. En tiedä onko asiaa, josta en kehtaisi puhua. Haluaisin antaa palaa tuolla blogissanikin enemmän juuri näin kuin sinä taas tänään. Se on upeeta. Vielä pelkään anonyymejä ja vieläkin aina kun olen blogannut iskee jonkinlainen ahdistus ja itsekritiikki. Ja soimaan itseäni vaikka millä. :) Haluan kuulla siis, ehdottomasti. Uusi postaus minipilsuista kiitos. :)

  Aurinkoa ja iloa sinne kuitenkin, vaikka oikeasti tarvisin nyt kauladödöä, mä läkähdyn.

  Tiia

  VastaaPoista
 6. Ihanaa kun oot rustannu tän nimenomaan menkkahirviön vallitessa, tässä on just eikä melkeen sitä oikeanlaista fiilistä! Tirskahtelin ja nyökyttelin päätäni lukiessa, juurikin näin. Niin upean kärkkäästi ilmaistu, sopii niin hyvin kontekstiin - ainakin itse olen varsinainen raivohullu ja mielensäpahoittaja noina päivinä ;)

  VastaaPoista
 7. Tässä oli niin paljon itselle tuttua :D Mulla oli aikoinaan ensimmäisen kerran osuessa kohdalle keuhkokuume ja vaikka olin jo teini-iässä niin paniikissa luulin sinne housuihin tulleen keuhkon :D Ja se puolukkaviikkoa edeltävä PMS. Se on ihan kauheaa, mies kun tulee töistä kotiin ja tervehtii niin vaimo kyselee v*ttuiletko sää ja poraa roinottaa miten tekee mieli tapolan mustaamakkaraa :D Niitä hajustettuja rättejä en kyllä ollenkaan ymmärrä kun saan sellaisesta hiivatulehduksen jo siinä vaiheessa kun pitelen sellaista kaupassa kädessä :D

  VastaaPoista
 8. Keuhkot! :D
  Ei kyl sillon naurattanut varmaan kumpaakaan, mutta jälkikäteen kunnolla repeillään. :)

  VastaaPoista

Suurin osa elämästäsi on arkea. Tee siitä ihanaa.
Kommentit julkaisen viiveellä. Tarkistan ensin.
Kiitos, kiitos, kiitos!
~Viltsumari
Löydät minut myös https://direct.me/inspiration

JOKO LUIT TÄMÄN?

Hyvinvointia joulukalenterista: Henkinen haastatteluni

"Se resonoi kauniisti sydämessä ja koskettaa lujasti sieluun. Silloin tiedän tulleeni kotiin..".  Kun avaan netin ja kirjaudun sis...