Liuksen pojan kolmas Haka

"Sheferijim"in haasteeseen, matkalla mestariksi.

Etsivätoimisto Haka -kirjasarja jatkuu. Yritin kirjastosta saada Laittomat, muttei sitä siellä ollut. Siispä hyppäsin kolmanteen ja viimeiseen Haka-teokseen, eli Härkäjuoksuun.

Härkäjuoksu (Tuomas Lius)

Julia Noussair on entinen poliisi, jolla on yhä tallessa huikeat erityistaidot. Julian seikkailuissa ekassa Haka-teoksessa tutustuttiin hänen Alek-poikaansa sekä silloin uuteen tuttavuuteen, Marko Pippuriseen, josta tuli Julian ystävä ja oman etsivätoimiston kumppani. Nyt Julia on menettänyt Alekin äidilleen ja virui itse vankilassa Venäjällä pitkät 3 vuotta.
Vankilaelämä naiselle ei kyseisessä laitoksessa ollut mitään helppoa. Siitä kielii mm. abortti, jonka Julia teetti. Kenelle, se selviää kyllä kirjaa lukiessa.

Julia on siis kirjan alussa vankina Venäjällä. Vanginvartijat ovat hyvinkin raakoja ja kovanluokan rikollisia hekin. Ei mitään toivoa paeta. Ainoa vaihtoehto Julialle on suostua yhteistyöhön, jossa hänelle luvataan vapautta. Vastapalvelukseksi Julian tulisi surmata eräs henkilö kylmäverisesti. Julialla ei taida olla vaihtoehtoja...

Marko ja Julia eivät ole olleet yhteyksissä 3 vuoteen. Julia vain katosi kuin maan nielemänä jonnekin. Yks kaks puhelin soi Pippurisella ja Julia kysyy, lähtisikö kuskiksi Rovaniemelle? Marko ilahtuu Julian äänen kuullessaan, mutta samalla hänessä herää kysymyksien tulva; Miksi? Mitä tapahtuu? Entä Roviksella?
Marko päättää kuitenkin suostua Julian pyyntöön, sillä maiseman vaihdos voisi tehdä juuri nyt hänellekin hyvää. Olihan hän edellisiltana vetänyt ns. perseet ja painanut kaverin muijaa....

Marko lähtee Julialle uskollisena hakemaan Juliaa asemalta, mutta törmääkin lyhythiuksiseen venakkoon, joka yrittää hänen autonsa kyytiin. Vai? Hetkinen hei... Sehän on JULIA! Niin alkaa sankarietsiväparimme seikkailun viimeinen Haka-sarjan osa. Härkäjuoksu.

Rovaniemellä Julian tehtävä on suorittaa salamurha. Erikoistaitoisesta ex-poliisista tulisi murhaaja! Ja vanginvartijat Venäjältä seuraavat tehtävää loitommalla. Pippurinen selvittelee välejään hotellilla suomalaisen virkaintoisen, mutta samalla vaimonsa tossun alla olevan etsivän kanssa, joka haluaa löytää ja pidättää Noussairin Julian. Välienselvittelyssä käy baarimikkokin välillä kyselemässä, onko kaikki hyvin... Kaikki on hyvin niin kauan, kunnes Julia toisaalla on murhannut yhden, kidnapattanut toisen ja joutunut kolmantena itsekin kidnapatuksi. MITÄ?!

Julia makaa jälleen vankina Santa´s Helpersissä lapin erämaassa. Vain Marko Pippurinen voi pelastaa enää hänet. Mutta uskooko Marko Juliaa enää, joka taas saattoi hänet omituiseen tilanteeseen, vai uskooko hän etsivää, joka kertoo Julian olevan sosiopaatti?! Kaikki on niin sekavaa...
Asioita ei paranna ollenkaan se, että anttonen(se suomalaisetsivä) sekä Pippurinen aloittavat yhdessä seikkailunsa löytääkseen jälleen maannielaiseman Julian! Motiivit vain ovat kummallakin eri.

Kirjassa seikkailevat pahikset vastaan hyvikset. Venäläisten liiga koostuu hirviömäisistä sotilasarvoisista miehistä, joista vain yksi tuntee omantunnon tuskia. Kenellekkään muulle kukaan ei merkitse mitään. Ja he päättävät löytää lapin kairaan haudatun aarteen, hinnalla millä hyvänsä. Hinta onkin kova, sillä mies toisensa jälkeen kaatuu, kokonainen kylä palaa poroksi ja Pippurinen ja Juliakin joutuvat kokemaan loppunsa edellä olevat hetkensä...

Kirjassa päädytään välillä Ainon pirttiin, jossa Aino manaa pahoja henkiä pois ja kylvettää puolikuollutta Juliaa sekä paleltumaisillaan olevaa Markoa. Aino lukee loitsut ja juoksuttaa sutta. Hän pelastaa kerran kaksikon, mutta riittääkö sekään pelastamaan heitä lopulliselta tuholta?

Onko Haka-sarjan päätös samalla Julian tai/ja Pippurisen kuolema?


Kommentit

Riitta Sinikka sanoi…
Hyvää torstai päivää!
Aino sanoi…
No, huh huh!