Katkeran suloinen

Joulu lähestyy, vaikka kuinka yritämme kieltää sen ajatuksessamme. Vastahan on syksy. Useisiin blogeihin on alkanut ilmestyä joulukalentereita. Ensimmäisen näin jo syyskuussa. Viaton vapaaehtoinen leikki.

Minullakin on sellainen jossa leikitään sanoilla tai jos ei tahdo leikkiä , saa toki osallistua ilman sanojakin. Normaalistikin annetaan pieniä itsetehtyjä lahjoja muutamien bloggaaja-kamujen kesken. Kortti tai atc. Ehkä pari karamellia tai tuikkukynttilä. Ei siis sen ihmeellisempää. Itsekin laitoin juuri 5 pikkulahjaa yhdelle. En laske saanko itse yhden vai en mitään. Joulukalenterissa lahjat ripotellaan koko kuukaudelle eikä yhdelle päivälle.

Kynttilät

Mutta kateellinen näkee vain sen että bloggaaja saa 24 lahjaa. Hän ei näe leikkinä eikä edes halua ymmärtää sitä , että saamisen taustalla on myös antamista.

Arvonnat blogissa, facebookissa ja instagramissa ovat yleisiä. Haasteet ovat monesti palkitsevia, eikä mistään niistä palkinnoista lasketa hintaa tai työtunteja. ja kaikki ne yllätyslahjat joista EI tehdä numeroa. Sanotaan ettei anneta vastalahjoja, ettei ahneet olisi haaskalla. Halutaan pitää lahjan vaihto epäitsekkäänä ja sydämellä tehtynä.

Asukokonaisuus

Kateellinen on yleensä se henkilö, joka ei itse osallistu eikä halua nähdä vaivaa. Hän joka ei itse anna eikä saa.

Kateus on mielentila. Se on toisen paremmuuden, menestyksen tai muun sellaisen aiheuttamaa tunnetta.

*vihan,

*alemmuuden,

*mitättömyyden,

*huonommuuden,

*kykenemättömyyden,

*syyllisyyden

*tai harminsekaisen pahansuopeuden tunnetta.

artist trading card

Nykysuomen sanakirjan mukaan kateus liittyy ihmiseen, joka ei suo toiselle hyvää ja haluaa itselleen hyvän, joka toisella on. Se ei vaadi uhriltaan välttämättä mitään erityistä.


Lahjapaketit 

Kateellinen ei näe kokonaisuutta. Hän näkee vain pienen putken läpi yhden asian kerralkaan tai vain sen, mikä aiheuttaa hänelle voimakkaita tunnetiloja. Toisella koetaan olevan enemmän tai paremmin kuin itsellä. Olkoonkin kuinka vähäpätöinen asia tahansa.

Kateellinen vertaa itseään ja huomioi vain huonommuutta, joka häiritsee hänen omaa sosiaalista elämäänsä. Kateellinen ei näe hintaa eikä kokonaisuutta todenmukaisessa mittakaavassa. Kyllä,sanoisin että kateus on sairautta jos sen päästää hallitsemattomaksi.

Kynsilakat


Kateus on epämiellyttäviin ajatuksiin liittyvää oloa, joka voi ilmetä inhona, panetteluna ja vastoinkäymisistä iloitsemisena. Henkilö on kateellisen silmissä huono ihminen vaikka kuinka olisi hyvä. Henkilön virheitä etsitään ja niitä löydetään vaikka sitten vääristellen.

Kateellinen ihminen ahdistuu muiden menestyksestä ja saattaa vaipua itsesääliin. Kateellinen kadehtii, vaikkei toisen onni olekaan itseltä pois ja rakastaa sitä, mitä muilla on. Toisella ei saisi olla mitään parempaa. Ei edes onnea. Peilataan itseään toisen elämään sen sijaan että tehtäisiin asioille jotain. Tekosyitä löytyy miksei itse voi tehdä mitään.

Postissa kadonnut helmikoru

Kateuden sanotaan myös liittyvän itsetuntoon. Mitä kateellisempi, sen huonompi itsetunto. Kun ihmisen mielenkiinto kohdistuu liikaa itseen, puhutaan narsismista. Kateudessa ja narsismissa on samankaltaisia piirteitä, koska molemmissa ihminen tunnistaa itsessään voittamattomana alemmuuden ja riittämättömyyden tunteet. Narsistiselta ihmiseltä puuttuu terve itsekunnioitus, koska hän yliarvioi omia kykyjään. Nyt en kuitenkaan jatka narsismista,sillä omakohtaisten kokemusten kautta postaus leviäisi käsiin.

Toivotan sinulle hyvää päivää ilman Katkeransuloisen kateuden häivää. 

Kommentit

Jenni, todellakin hyvä niin.
On ihan eri asia sanoa viattomasti "hitsi mä oon kade sun ihanasta uudesta paidasta. Se sopii sulle" kuin "hiton ruma paita eikä se sovi sille lainkaan. Sä et edes ansaitse uutta paitaa". Kateutta on ja joillakin enemmän.
Uskomatonta että nämä henkilöt ovat aina anonyymejä. Jos on jotain asiaa niin voisi edes seisoa sanojensa takana nimellään (enkuli)
Tulee kyllä välillä kadehdittua erinäisiä ihmisiä, mutta yleensä mietin sitä pääni sisällä. Tyyliin "miksi tuokin julkkis on aina noin kaunis, eikö sitä ikinä väsytä?" jne. Ja sitten kun miettii, niin varmasti väsyttää ja elämä saattaa olla ties miten raskasta pinnan alla. Kateus on tunne, joka saisi pysyä poissa!
Varasin sinulle optimisti ja aurinkoon kortit (enkuli)
Enkuli , kateus on huonoa itsetuntoa ja huonolla Itsetunnolla hävettää olla oma itsensä omien häpeällistä viestiensä kanssa. Röyhkeä olisi nimellään esiintyvä . Valitaan röyhkeän ja anonyymin kateuden väliltä itselle helpompi toteutus. Saadaan mielihyvää toisen loukkaamisesta.
Kukaan kunniallinen ihminen ei loukkasi toistaan tahallaan ja sanoisi että Minä se olen. Tämä ei oikeuta toimimaan oon mutta sitähän se on
Loppulauseen "oon" pitäisi olla "noin". Mobiili...
Katja, se on inhimillistä, kunhan et vaivu siihen kateuden kierteeseen etkä pilaa elämääsi etsien toisten virheitä pönkittääksesi itseäsi. Tai ala kirjoittelemaan heille hävyttömyyksiä.
Olet siinä ihan oikeassa ettei kauneinkaan ihminen maailmassa ole säästynyt murheilta. Oletko katsonut "lätkävaimoja"? Se kertoo hyvin mitä on rikkaan, upean ja kauniin lätkävaimon kulisseissa. Yksinäisyyttä, työstressiä, pelkoja, menettämisen pelkoa, vastuuta, ...
Katja, se on inhimillistä, kunhan et vaivu siihen kateuden kierteeseen etkä pilaa elämääsi etsien toisten virheitä pönkittääksesi itseäsi. Tai ala kirjoittelemaan heille hävyttömyyksiä.
Olet siinä ihan oikeassa ettei kauneinkaan ihminen maailmassa ole säästynyt murheilta. Oletko katsonut "lätkävaimoja"? Se kertoo hyvin mitä on rikkaan, upean ja kauniin lätkävaimon kulisseissa. Yksinäisyyttä, työstressiä, pelkoja, menettämisen pelkoa, vastuuta, ...
Loppulauseen "oon" pitäisi olla "noin". Mobiili...
Olet ihan oikeassa. Hyvä kirjoitus. Aurinkoista päivää. <3
Kiitos Maria! Sinulle myös!

Ja Enkuli, laitan yksäriä!
Tuula sanoi…
Minä olen kateellinen. Kun joku lähtee vaikka viikon lomalle, niin huokaan olevani kateellinen. Mutta se on sellaista ns. "hyvää kateutta" :) - No joo, olen joskus aivan varmasti kateellinen muutenkin kun hyvällä, mutta ei sitä tarvitse mainostaa. Vaikka näin, kun mieheni on tosi paljon töissä, ei juurikaan jaa perhearkea meidän kanssamme, niin saatan olla kateellinen eräälle joka valittaa kun mies ei ole "koskaan kotona ja hän ei pääsen koskaan mihinkään" = Minun silmissäni mies on 8-16 töissä ja viikonloppuisin usein päästää vaimon ilman lapsia jonnekin. Kyllä, myönnän ajattelevani "mitä sinä valitat" Mutta se on hänen mittapuunsa sanasta "ei koskaan" ja minulla on oma mittarini samaan asiaan.
Tuula, Fiksu vastaus. Jollei tunne toista, ei edes kerrota sitä omaa pahaa oloa.
Ja toisaalta kun kateus menee överiksi, pienikin pilkahdus pahasta olosta saattaa kääntyäkin päälaelleen, ja ajatellaan, ettei tolla ole edes pahaa oloa. Hmm.. Vaikeita aivoituksia. Todella vaikeita !