Siirry pääsisältöön

Joulukalenterin luukku 15

Sunnuntai-iltapäivänäkin pimeys tuli jo kolmen jälkeen heti. Vielä pimenee lisää muutaman illan aikana, mutta ilolla odotan talvipäivän seisausta, jolloin alamme päästä kohti kevättä ja valoa päivä päivältä.

Eilen oli ihana päivä. Lähdimme aamusella aikaisin liikenteeseen ja kävimme tapaamassa sukulaisiani ja lapsostani. Veimme joululahjat kummipojallekin. Samalla kävimme tapaamassa isääni, joka on laitoshoidossa ja muistisairas. Hieman pelotti, sillä mietin, ettei hän enää tunnistaisi minua. Toisin kävi! Salissa hän istui ja kun menin lähemmäs, hänen ilmeensä kirkastui täysin ja hihkaisi: "tyttöni!". Katsoi minua ja sanoi vielä: "Olet kaunis. Hyvä niin". Oikein mitään muuta tunnistettavaa sanaa ei sitten kuultukaan, koska on kadottanut sanat lähes täysin. Jäi hyvä mieli kuitenkin.

Tapasimme myös toisen muistinsa menettävän läheiseni ja surulla kuuntelin hänen pettymystään, kuinka eräs hänelle tärkeä ja rakaskin läheinen on laittanut välit poikki, jottei alzheimerin tauti tarttuisi heihin! Luit ihan oikein!

Kävimme kolmen eri paikkakunnan läheistenluona joten päivä meni kokonaan tällä retkellämme. Samalla kävimme viemässä kynttilät muutamille haudoille, joista yksi toi kipeän surun ja itkun ihan väkisin pintaan.


Hyvää joulun aikaa rakas pienokaiseni.

Käymme aattona sitten vielä oman paikkakuntamme hautausmaalla. 

Siirtykäämme nyt kuitenkin iloisempiin aiheisiin. Joulukalenterin luukun avaamiseen. 


Paketti, jonka nauhat tietysti otin talteen myöskin...


...Paketista löytyi ruskeat tossut! Mahtavaa! Heti jalkaan ja eipä palele enää!

Paketin lähetti "Weba"

KIITOS!!!


Tarinani: 

Kiellät minut kolmesti

Kaksi poikaa syntyivät naapuriperheisiin samana päivänä. Heidän vanhempansa olivat toistensa ystäviä. Lapsistakin kasvoi kaveruksia samalla hiekkalaatikolla. Kun pojat olivat jo kouluikäisiä, toinen pojista sanoi kaverilleen koulun pihalla: "Minä en koskaan tule hylkäämään sinua! Tulemme aina olemaan veriveljiä! Tulen aina auttamaan sinua, jos tarvitset apua!". 

Kaveri katsoi häntä hieman mietteliäänä ja pää kallellaan. Hän tuumasi: "Älä lupaa sellaista, mitä et voi pitää! Lupaa vain, jos olet ihan varma jostakin!". Ja tämä lupaaja, sanotaan vaikka Anssi, vannoi kautta kivesten ja palliensa (Kuten he leikkisästi asiansa ilmaisivat: Vannon kautta kivesten ja pallieni), että tässä asiassa hän oli täysin varma! Tätä toista poikaa, Jereä, hän ei koskaan hylkäsi. Ei selkäänsä kääntäisi. Jere nyökkäsi, mutta vastasi: "Ennen kuin tämä päivä päättyy, sinä tulet minut kieltämään kolmesti". Ja Jere poistui koululuokkaan välitunnilta. Anssi meni omaan luokkaansa ja pudisti vain päätään. 

Anssin koulutunti päättyi ja hän kirmasi toisten kanssa pihalle. Siellä jotkut isommat pojat nauroivat suureen ääneen jollekin. Anssi meni katsomaan mistä oli kyse. Jere oli maassa mutaisena ja itki. Toiset nauroivat ja potkivat lisää mutaa Jeren päälle. Anssi kysyi, mitä oli tapahtunut ja joku kertoi, että "toi typerys oli kompastunut suoraan mutalätäkköön" ja toisille se riitti aiheeksi alkaa ivaamaan ja kiusaamaan Jereä. Sitä silmälasipäistä poikaa, joka lisäksi änkyttikin itkiessään. 

Joku isompi pojista kääntyi anssiin päin ja kysyi ilkikurisesti, että : "Etkös sinäkin Anssi ole tuon ääliön kaveri!? Sullekin pitää antaa mutapesu!". Anssi perääntyi ja sanoi hätäisesti: "Ei, en mä ton kaveri ole!". Niin Anssi sai olla rauhassa... Jeren itku vain koveni...

Koulu päättyi ajallaan ja oppilaat lähtivät kotiinsa. Jere oli jo aikaisemmin mennyt kotiin vaihtamaan vaatteet. Opettaja kysyi, voisiko Anssi viedä Jerelle kotitehtävät. Anssi katsoi opettajaa ja toisia lapsia. Lapsilla oli kysymysmerkki kasvoillaan ja hieman ilkeäkin ilme. Anssi sanoi nopeasti: "En mä ku en mä ees tunne sitä". Ja niin opettaja lupasi hoitaa läksyt Jerelle itse. 

Kun Anssi pääsi kotiin, häntä harmitti kovasti, mutta päätti tehdä jotain kivaa itse, jottei harmitus enää muistuisi mieleen. hän alkoi pelata tv-peliä ja pyysi isäänsäkin pelikaveriksi. Isänsä kysyi, miksi et soittaisi Jerelle, ett tulisi pelikaveriksi?! Anssi ei muuta keksinyt syyksi, joten sanoi kiireellä, ettei he ole enää kavereita edes. Sen sanottuaan ukkonen jyrähti ulkona ja iski Anssin perheen pihapuuhun. 
Se säikäytti Anssiakin ja hän tajusi kieltäneensä tänään Jeren kolmesti! Aivan kuten Jere oli hetki sitten aamusella ennustanutkin! Anssi alkoi itkeä.

Anssi soitti Jerelle pyytääkseen anteeksi. Jeren äiti vastasi puhelimeen itkuisena. Kun hän kuuli anssin soittavan, hän purskahti suurempaan itkuun ja kertoi Jeren jääneen koulusta kotimatkallaan auton alle ja olevan tällä hetkellä sairaalassa kriittisessä tilassa. 

Anssi sulki puhelimen ääneti. 

Jeren sanat kaikuivat hänen mielessään: Älä koskaan lupaa, mitä et voi pitää ihan varmasti. Älä lupaa ikuisuutta. Älä lupaa ainaisuutta. Älä mitään, mikä voi hetkessä muuttua. 

Anssi mietti: Entä jos en saa koskaan tilaisuutta pyytää anteeksi? Lupaukseni rikoin saman päivän aikana, vaikka kuinka uskoin itse lupaukseeni. Ja niin Anssi itki kovemmin, kuin koskaan ennen.
Kommentit

Weba sanoi…
Mukava kun tossut pääsivät käyttöön =)
Onpa tosiaan ollut ihana päivä. Läheisiä vain näkee nykyisin harvoin, koska ihmisillä ei ole aikaa tehdä kyläilyreissuja kuten ennen. Ihanat tossukat olet saanut. Mukavaa Joulunodotusta.
Katja sanoi…
Jep, jep tolle alzheimerin tarttumiselle. On sääli, kun ihmiset ei ota asioista selvää ensin. Tosin, tuli mieleeni, että jos oikein ymmärsin, niin sulle sanoi tämän asian henkilö, joka itse on sairastunut. Mun isän avovaimolla on kyseinen tauti ja hänestä on sen myötä tullut erittäin epäluuloinen. Hän kuvittelee kaikkea kaikista. Alakerran naapuri käy heillä koko ajan varastamassa tavaraa ja yrittää saada heidät lähtemään asunnosta ja kaikkea vastaavaa. Eikä tietenkään muuta näkökantaansa, vaikka hänelle kerrotaan joka kerta, ettei se ole totta.

Mukavaa loppukiriä joulunodotukseen!

Vilimarika sanoi…
Katja, sen verran alussa sairaus vielä, ettei ihan arkoja puhele. Tiedän nämä kuviot läheltä seuraavana ja kyseinen pelkääjä todellakin on poissa. Samoin kuin minun elämästänikin. Tosin en tiedä omalta kohdaltani, pelkääkö tartuntaa minustakin vai olenko häpeäksi vai mikä, mutta siis tämä kertomani on ihan totta.

KUUKAUDEN TOP 3

Hyvän mielen kortit + ARVONTA + ALEKOODI

Mitä sinä haluat elämältäsi?
Oletko onnellinen ja voitko henkisesti hyvin? 


Hyvän mielen kortit toimivat sekä yksistään että erinomaisesti hyvän mielen vuosi-kirjan kanssa. Hyvän mielen vuosi on inspiroiva tehtäväkirja, joka tarjoaa tehtäviä hyvän mielen taitojen harjoitteluun viikottain vuoden ajan. Korttien avulla voi harjoitella 53:a hyvän mielen taitoa, jotka esitellään Hyvän mielen taidot -kirjassa.

Vuodenkaan jälkeen kortit eivät todellakaan jouda roskiin, sillä näitä kortteja voi käyttää niin kauan, kuin vaan kortit ehjinä pysyvät. Ihan heti eivät piloille mene säilytysrasiassaan ja kevyen lakkapinnan ansiosta.Myös kirja kannattaa säilyttää ja hyödyntää uudestaan aina, kun haluat virkistää muistiasi kirjan aiheissa.


Maaretta Tukiaisen upeat ajatukset ja Krista Keltasen kuvitukset yhdessä luovat ihastuttavat, värikkäät ja isokokoiset hyvän mielen kortit. Kortit koostuvat tunnelmallisesta valokuvasta ja vahvistuslauseesta. Yksi pakka sisältää 53 korttia ja mukana on myös ohjekortt…

Syyskuun ARVONTA

Tässä se nyt on. Syyskuun arvonta. Montaa päivää ei arvonta kerkeä voimassa ollakaan, mutta kivahan se on välillä pitää pikaisempikin arvonta ja saada voittaja selville nopeaan. Palkinto on minun itseni ostama apteekista, joten sponsoreita tässä ei ole. Kerron silti tuotteesta hieman, jotta tiedät, mistä on kyse.
Se, miksi tämän tuotteen halusin palkinnoksi hankkia, johtaa juurensa omista kokemuksistani. Jos itse koen jonkun tuotteen tai asian hyväksi ja minua auttaneeksi, niin tokihan tahdon tarjota sinullekin mahdollisuuden tutustua sellaiseen.


Palkinto on täysikokoinen vaahtoamaton Salutem-hammastahna. Minulla on niin herkkä suu, etten tavallisia tahnoja voi käyttää laisinkaan, joten nämä vaahtoamattomat ovat tulleet tutuiksi. Nyt kun löytyi kotimainen tuote, oli pakko sitä testata ja sitten hommata palkinnoksikin yksi tuubi. Sinä voit siis olla pian se, jolle tämä lähtee!


Salutem-erikoishammastahna ei sisällä mitään ylimääräistä. Ei makuaineita, väriaineita, vaahtoa muosostavaa …

Tervetuloa syksy: Syksyinen atc + TUTORIAL

Luonnon syksyinen kauneus saa ihastumaan itseensä. Puiden oranssit ja punaiset lehdet, keltaiset sienet metsässä sekä upeat muuttolintuparvet, jotka toivottavat hyvää syksyä kiljahduksineen meille Pohjolaan jääville.

Syksy on yksi suosikeistani, sillä syksyisin voi kääriytyä rakkaan kainaloon tunnelmoimaan tähtitaivasta tai lumoutuneena katsomaan iloisena liehuvaa nuotion liekkipatsasta. Pimeällä tuli on niin eriä, mitä valoisan aikaan.


Syksyisin on taivaallista laittaa villasukat jalkoihin ja ylisuuri villapaita ylle. Vetää jo valmiiksi virttyneen ja venyneen villapaidan helma polvienkin yli sohvalla kyyhöttäessäni. Pöydällä höyryää lämmin matcha ja kädessäni on englanninkielinen kirja tai muotisuunnittelupeli tabletilla. Ah, elämää!


Tämä postaus on osa Blogisisaret-yhteisön Tervetuloa syksy-postauksia. Löydät kaikki aiheen postaukset täältä. Teemapostaukset jatkuvat pitkälle lokakuuhun. Pysykäähän kuulolla. Blogisisarista löytyy taitavia eri aihepiireistä bloggaavia naisia ja minulla…