Siirry pääsisältöön

Rapinaa ovella

Kun kaikki päivät alkavat tuntua samanlaisilta, ihmiset eivät enää huomaa mitä hyvää heidän elämässään tapahtuu. -Paulo Coelho-

Olin juuri muuttamut uuteen asuntoon edellisen päivän aikana, yön pikku tunneilla. Kokonainen vuorokausi oli takana uudessa kodissa, uuden elämän alkaessa. uusi kaupunki, uudet haasteet, uudet ihmissuhteet...

Toissayönä olin katsellut hämmentyneenä portaikossa olleita punaisia roiskeita. Ne tulivat alemmalta tasanteelta aina ovelleni saakka. Ohitin ajatukset kaikesta kamalasta ja ajattelin, että kenties jokin maaliroiske, kenties jotain ihan ymmärrettävää, loogista... Pääasia, että asuntoni on tyhjä minun muuttaa ja siisti. Kaunis, valoisa asunto. ainoa miinus oli rispaantunut ovenpieli. siitä pitää muistaa mainita isännöitsijälle...

Olin vihdoin nukahtanut ja vihdoin myös herännytkin muutaman tunnin unien jälkeen. Lapseni pitäisi laittaa kohta esikouluun. Aloin aamupalan tekoon. Ovikello soi. Hämmästyin, sillä kello oli vasta vähän ja en odottanut ketään tulevan kyläänkään. Avasin oven. Remonttimiehet seisoivat oveni takana ja tuumailivat tulleensa vaihtamaan oveni sekä lukon sarjoitukset. Koko paketin! Hämmästelin, kuinka he sen nyt... Remonttimies tuumaili samalla, kun irrotteli ovea pois saranoiltaan, että huomasit varmaan veriroiskeet käytävällä? Juu-u... aikaisempi asukas oli häädetty asunnostani jo aikapäiviä sitten. Hänellä oli kuitenkin ilmeisesti yksi avain vielä olemassa asuntooni! Huume-hemmot olivat löytäneet hänet ja oli juuri ennen minun muuttoani edellinen asukas pahoinpidelty sairaalakuntoon huumeiden takia. Tai lähinnä peritty velkoja väkivallalla. Ovesta oli tultu sisälle ja loput voikin kukin arvailla itse. Kauhistuin!

Poikani lähdin viemään eskariin hänen hämmästellen, miksi ovi vaihdetaan. Kerroin vaan jotain "se oli rikki"-juttuja. Ovi vaihdettiin nopeasti, kiireellisenä ja sain uudet avaimet palattuani kotiin vähän matkan päästä eskarireissulta.

Päivä meni siinä puuhaillessa kaikkea. Tuli yö. Nukahdin.
Kokonainen vuorokausi oli nyt takana uudessa asunnossa, uuden elämän alkaessa...
Heräsin säpsähtäen aamuyön pikkutunneilla ulko-ovelta kuuluvaan rapinaan. Joku oli tulossa sisälle avaimellaan! Sydän pamppaili sängyssä maatessani. Kuuntelin, varmistuin. Avain lukossa, rapinaa... Nousin hiljaa sängystä ja tuijotin ovea kohti. Kahva kääntyi alaspäin... Ovea kokeiltiin. Ei aukea. Hetki vielä, sitten tuli hiljaista. Hiivin ovelle ja huomasin hieman valonkajoa oven raosta. Odotin. Valo sammui. Kohta taas valot päällä. Kuulin askelten lähtevät poispäin. Kurkistin ikkunasta pimeästä huoneesta, verhon suojasta. Hahmo haparoi mennä pois.

Se oli sen ainoan kerran. Muutin tosin pois ennenkuin vuosi tuli täyteen, mutta sinä aikanakaan, mitä olin, ei onneksi kukaan käynyt enää ovellani luvattomasti.

Nyt vuosia tuon jälkeen muistelen tilannetta ajatellen, löysiköhän se nuorukainen koskaan selvää päivää? Mielenrauhaa? Turvapaikkaa? Tai missä yöpyi tuon yön jälkeen? Minä olen muuttanut useita kertoja tuon tapahtuman jälkeen, mutta aina minulla on ollut koti. Lämmin.


Viltsu


Kommentit

KUUKAUDEN TOP 3

Aurinko ja HeyDay Sunbeam

Aurinko on tähti, jota Maa kiertää. Aurinko syntyi vajaa 5 miljardia vuotta sitten. Auringonvalo on Suomessa kesällä merkittävin D-vitamiinin lähde ja lisäksi auringonvalo vaikuttaa pimeähormoni melatoniinin eritykseen, joka on suurimmillaan öisin ja talvisin. Melatoniinilla on unettava vaikutus, joten auringonvalon puute päiväsaikaan voi aiheuttaa väsymystä ja häiritä uni-valverytmiä. Luonnollisen valon puute voi myös aiheuttaa kaamosmasennusta. Noin vajaan 5 miljardin vuoden kuluttua auringon energia ehtyy ja aurinko katoaa kokonaan pois. Mutta mitä tehdä, jos meidän oma energia meinaa ehtyä pimeänä kautena eikä auringon energiasta ole tietoakaan?! 

Joku vastannee lähtevänsä etelään aurinkoon, jollekin energiaa tulee kirkasvalolla ja joku ottaa D-vitskut purkista. Kaikki ihan oikein! On myös huolehdittava siitä, että nautimme terveellisiä aterioita ja hellimme ja huolehdimme omasta hyvinvoinnistamme. Hemmottelua, nautintoa, iloa, hymy päivässä ja mitä ikinä keksitkään piristääksesi…

Joulukortti kääreestä kierrättäen

Kun kierrätys on sydämen asia, löytää mitä merkillisimmätkin asiat tiensä askarteluun mukaan. Tällä kertaa pysytään kuitenkin ihan perus kierrätyksessä ja sujautetaan suklaalevyn kääreestä pala korttiin. Lisäksi leimattua, leikattua, teipattua ja yhteen liimattua.Tämä kortti on tilaustyönä tehty. 

VUODEN 2016 PARAS LUONNONKOSMETIIKKA TUOTE ja ELÄINKOKEET

Paljon puhututtanut eläinkokeiden käyttäminen kosmetiikkateollisuudessa on ollut minulla mielen päällä taas jonkun aikaa. EU:ssa astui voimaan kosmetiikan ja hygieniatuotteiden koe-eläinkielto 3 vuotta sitten. Sitä ennen voimaan astunut direktiivi kielsi kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden testaamisen eläimillä vuodesta 2009 alkaen. Kielto koski myös raaka-aineita ja esti EU:n ulkopuolella (esim. Kiina) eläinkokein testattujen kosmetiikkatuotteiden maahantuonnin EU:n alueelle.

Hyppäävällä pupulla merkitty tuote ei saa olla myynnissä Kiinassa, missä eläinkokeet ovat pakollisia kosmetiikalle (uudistuneen lakipykälän mukaan heinäkuusta 2014 alkaen shampoita ja hajuvesiä ei enää testata eläimillä.). Kosmetiikkateollisuuden tekemät eläinkokeet eivät ole ainoastaan eettisesti tuomittavia, vaan myös tarpeettomia ja kyseenalaisia. Eläintestit voidaankin korvata eläinkokeettomilla menetelmillä, jotka ovat usein eläinkokeita luotettavampia ja edullisempia.

Jos kiinnostuit aiheesta, löydät Animal…