Siirry pääsisältöön

Kuolematon

Marko Kilpi: Kuolematon.Nämä raiteet eivät tule mistään eivätkä ne johda minnekkään. Siitä huolimatta niillä on tehtävä.
Ollin päähän jää soimaan lause:
Mitä sä oikein pelkäät?

Sheferijim on haastanut lukemaan kirjoja. Olen jo oppipoikana matkalla kohti mestaruutta. Kirjastoreissulla Murunen noukki mukaan matkaansa Kuopiolaisen kirjailijan, Marko Kilven Kuolemattoman. Kirjalla on 7 päivää aikaa lainauksesta palautukseen. Ns. pikalainaus siis kyseessä. Meillä on nyt mennyt 3 vuorokautta, ja olemme kumpikin tämän kirjan lukeneet. Voisin siis käyttää kirjasta sanaa: Mukaansatempaava!

Aikuiset harvemmin ymmärtää, miten rajusti lapset perheväkivallan kokee. Jo pelkästään perheväkivallan näkeminen on äärimmäisen traumatisoivaa. Se on kuolemakokemus.

Kirjan päähenkilöt ovat poliiseja. Ammattitaitoisia, kunnianhimoisia poliiseja, jotka tahtoisivat muutakin, kuin pikkujuttuja. silti taas yksi pikkujuttu edessä... Vai onko sittenkään?

Kodin pitäisi olla turvallisin paikka maailmassa. Isän tai äidin pitäisi olla se, joka pelastaa kaikesta pahasta.

Lisäksi kirjassa vilahtaa palolaitoksen ammattimiehiä pelastamassa ihmisiä liekeistä ja turvaamassa poliisien tärkeää tehtävää henkensäkin uhalla, sairaalan henkilökuntaa aina rikollisia hoitavista hoitajista  ja lapsia suojelevista lasten syöpäosaston hoitajista patologeihin ja preparaattoreihin, joiden avullaan ruumiista selvitetään rikoksia. Psykologit ja psykiatrit selvittävät uhrien kokemaa. Jollekin ammattirikollisuus on ammatti. Jollekin äitiys tai isyys. Kirjan lopussa huipennus Kuopiolaisissa maisemissa vie mukanaan paikalliseen ostoskeskukseen ja siellä ammattikunta lisii vielä myyjien ja vartijoidenkin hahmoina.

Talo seisoo pitkään hiljaisena ja pimeänä. Ympärillä elämä jatkuu normaalisti. Ihmiset kulkevat ohitse, koiranulkoiluttajat, lenkkeilijät. Kaikki on hyvin niin kauan, kunnes joku alkaa epäillä, aavistella.
-Jonkin tehtävä on aina löytää. Jonkun tehtävä on paljastaa, mitä tapahtui. Paljastaa pahin mahdollinen painajainen. Avata ovi kysymyksille, joille ei ole vastauksia.

Mikään ei ole sellaisen jälkeen enää niinkuin ennen. Kaikki muuttuu. Kaikki loppuu, eikä mikään enää ala.

Kirjan kirjoitustyyli on helppolukuista ja lukijansa kiinnostusta ruokkivaa. Ensimmäinen kirja, minkä koskaan olen näin nopeasti lukenut.

Sitä kuvitellaan, että pahimmat ihmiset ovat paatuneita huumekauppiaita ja muita taparukollisia, mutta ne ei ole mitään verrattuna tavallisiin ihmisiin. Perheenisiin ja -äiteihin. Keskenkasvuisiin koulupoikiin.

Kuolematon kuvaa tapahtumat elävästi. Voin hyvin nähdä vapisevan äidin keittiössä selin itseeni ja pidättelevän suruaan, jota ei saa näyttää. Voin tuntea löyhkän lasipurkin kannen alta tai tallista. Nähdä verikerrostumien valumat. Voin tuntea pelon, kivun ja koko sen kerronnan, jonka Kilpi on teoksessaan kuvannut. Taidokas kirjailija!

Entä jos se onkin elossa!? Jos sitä on pidetty tarkoituksella hengissä? Syötetty, juotettu ja hoidettu. Jotta liha pysyy tuoreena. Jotta sitä päästään syömään uudestaan. Samaa uhria voi käyttää monta kertaa....

Luettuani Kuolemattoman, huokasin syvään ja kiitin siitä, että oma lapseni on kaidalla tiellä. Kiitin siitä, että uskallamme näyttää tunteemme ja uskallamme hakea tarvittaessa apua. Toisaalta lukemani herätti tunteita syvemmältäkin jostain kaukaisuudesta. Alitajunnasta. Kysyin itseltäni: Mitä minä pelkään?

Vanhempi konstaapeli Olli Repo joutuu todistamaan työparinsa Elias Kasken kanssa pikkurikollisen itsemurhaa. Kuolleen miehen asunnon pakastimesta löytyy pusseja, jotka sisältävät epämääräisiä jäätyneitä kappaleita. Samaan aikaan pienen pojan isää epäillään pahoinpitelystä, mutta tutkinta johtaa vielä vakavampien rikosten juurille. Vähitellen Repo ja Kaski tajuavat, että rikokset liittyvät toisiinsa ja kytkeytyvät laajempaan, vuosikymmenten taakse ulottuvaan vyyhtiin. Kuolematon on yhden yhteiskuntamme järkyttävimmän ongelman ruumiinavaus.


Kommentit

aino sanoi…
Huh huh! Melkoisen raju kirja. Ei ehkä ihan minun iltalukemista.
Funchis sanoi…
Kuulostaa luettavalta. Luin tämän herran edellisen kirjan, josta elokuva 8-pallo. Oli rankan elämän kuvaus sekin, mutta hyvä kirja.
Oikeastaan tulin kiittämään ihanasta ylläristäsi. Kiitos ! ! ! Upeita matskuja, sormia syyhyttäviä ja tulet näkemään niitä vielä käytössä. Kirjekuoresi ja jopa postimerkki niin upeat. Olet ihana !
Viltsu sanoi…
8-palloa en ole lukenut, mutta Murunen luki ja kuulemma ihan ok.
Onhan tämä raaoista aiheista ja ei millään muotoa herkille hermoille, mutta "raaempaa ja julmempaakin" tekstiä olen lukenut.
Toisaalta tämä kaikki on ihan todellista elämää alamaailmasta. Mahdollista.
Paloittelusurmat ja pedofilia ovat ihan todellisuutta. Valitettavasti.
Viltsu sanoi…
Kiitos Funchis. Olen iloinen, että palkintosi miellytti sinua. Niin mäkin susta. :)

KUUKAUDEN TOP 3

VUODEN 2016 PARAS LUONNONKOSMETIIKKA TUOTE ja ELÄINKOKEET

Paljon puhututtanut eläinkokeiden käyttäminen kosmetiikkateollisuudessa on ollut minulla mielen päällä taas jonkun aikaa. EU:ssa astui voimaan kosmetiikan ja hygieniatuotteiden koe-eläinkielto 3 vuotta sitten. Sitä ennen voimaan astunut direktiivi kielsi kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden testaamisen eläimillä vuodesta 2009 alkaen. Kielto koski myös raaka-aineita ja esti EU:n ulkopuolella (esim. Kiina) eläinkokein testattujen kosmetiikkatuotteiden maahantuonnin EU:n alueelle.

Hyppäävällä pupulla merkitty tuote ei saa olla myynnissä Kiinassa, missä eläinkokeet ovat pakollisia kosmetiikalle (uudistuneen lakipykälän mukaan heinäkuusta 2014 alkaen shampoita ja hajuvesiä ei enää testata eläimillä.). Kosmetiikkateollisuuden tekemät eläinkokeet eivät ole ainoastaan eettisesti tuomittavia, vaan myös tarpeettomia ja kyseenalaisia. Eläintestit voidaankin korvata eläinkokeettomilla menetelmillä, jotka ovat usein eläinkokeita luotettavampia ja edullisempia.

Jos kiinnostuit aiheesta, löydät Animal…

Aurinko ja HeyDay Sunbeam

Aurinko on tähti, jota Maa kiertää. Aurinko syntyi vajaa 5 miljardia vuotta sitten. Auringonvalo on Suomessa kesällä merkittävin D-vitamiinin lähde ja lisäksi auringonvalo vaikuttaa pimeähormoni melatoniinin eritykseen, joka on suurimmillaan öisin ja talvisin. Melatoniinilla on unettava vaikutus, joten auringonvalon puute päiväsaikaan voi aiheuttaa väsymystä ja häiritä uni-valverytmiä. Luonnollisen valon puute voi myös aiheuttaa kaamosmasennusta. Noin vajaan 5 miljardin vuoden kuluttua auringon energia ehtyy ja aurinko katoaa kokonaan pois. Mutta mitä tehdä, jos meidän oma energia meinaa ehtyä pimeänä kautena eikä auringon energiasta ole tietoakaan?! 

Joku vastannee lähtevänsä etelään aurinkoon, jollekin energiaa tulee kirkasvalolla ja joku ottaa D-vitskut purkista. Kaikki ihan oikein! On myös huolehdittava siitä, että nautimme terveellisiä aterioita ja hellimme ja huolehdimme omasta hyvinvoinnistamme. Hemmottelua, nautintoa, iloa, hymy päivässä ja mitä ikinä keksitkään piristääksesi…

Joulukortti kääreestä kierrättäen

Kun kierrätys on sydämen asia, löytää mitä merkillisimmätkin asiat tiensä askarteluun mukaan. Tällä kertaa pysytään kuitenkin ihan perus kierrätyksessä ja sujautetaan suklaalevyn kääreestä pala korttiin. Lisäksi leimattua, leikattua, teipattua ja yhteen liimattua.Tämä kortti on tilaustyönä tehty.