Siirry pääsisältöön

Kukkien verellä kirjottu


Kukkien verellä kirjottu on Anita Amirrezvanin uskalias kertomus köyhän perheen tyttärestä, joka päättää toteuttaa unelmansa. Kirja on runollinen, kaunis ja aistillinen tarina 1600-luvun Persiasta. 

Kohtalo on kirjoitettu valmiiksi. Niin ainakin sanotaan. voimme kuitenkin itse vaikuttaa osaltamme kohtalon määräämän suunnan muutokseen. Ohjailla kohtaloamme kohti parempaa. 

Mies ja vaimo. He yrittivät lasta kauan. Kokonaiset 15 vuotta! Kun vauva vihdoin syntyi, perheen täytti suunnaton onni ja rakkaus. Heillä kaikilla oli hyvä olla. Kohtalo kuitenkin päätti ottaa perheeltä isän pois. aivan liian varhain. Äidin ja tyttären oli selviydyttävä kahdestaan, mikä ei ollut helppoa Persiassa, jossa miehet sanelivat tahtonsa. Jossa nainen oli alistuja. 

Tytär varttui ja halusi osaltaan auttaa äitiään saamaan rahaa ruokaan ja elämiseen. Hän halusi alkaa kutomaan kaikkein kauneinta mattoa ja myydä sen. 

Äidin ja tyttären elämä kävi päivä päivältä mahdottomammaksi kylässä ja heidän oli lähdettävä tytön sedän luo apua pyytämään. Nöyrinä palvelijoina ja kiitollisuudessa he voisivat selvitä sedän perheen kodissa. Samalla tyttö voisi oppia sedältään maton kutojan taitoja. Olihan setä Shaahin matonkutomon suurimpia jäseniä. 

Kukkien verellä kirjottu kertoo lähinnä tytön halusta oppia parhaaksi matonkutojaksi. Mitä kaikkea se vaatiikaan ja kuinka oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan unelmansa. Kun ensimmäinen matto on tehty, on toisen vuoro ja sen pitäisi olla vieläkin upeampi. Ja jokainen matto tulisi myydä voitolla! Mistä rahat köyhän matonkutojan?

Samaan aikaan kirjassa kuvataan palvelusväen askareita. Mitä on elää vauraan perheen palvelijana. Olla se, joka herää ensimmäisenä ja pitää huolen minuuttiaikataulusta. Jakaa ruuat, juomat, siivoaa... Kaikki sekunnilleen ajallaan. 

Matonkutojien ja palvelijoiden lisäksi haluaisin nostaa eräänlaiseksi "ammatiksi" myös kerjäläisen sekä vaimon. voimme pohtia, kuinka kerjuu voi olla ammatti ja mitä se tarkoittaa käytännössä. Voimme myös miettiä, miksi vaimona oleminen olisi ammatti? Vai mikä olisikaan nimitys vaikkapa tunniksi tai muutamaksi kuukaudeksi maksetusta avioliittosopimuksesta? Sopimus, jonka jälkeen nainen ei enää olisi neitsyt. Mikä on neitsyyden hinta? Kuinka pitää aviomies tyytyväisenä, jotta salainen sopimus uusitaan uudestaan ja oma maine olisi turvassa?

Kukkien verellä kirjottu tuo mieleeni myös tuhannen ja yhden yön tarinat. Kirjassa on kerrottu perinteisiä tarinoita, joita äiti kertoo tyttärelleen ja ehkä myöhemmin tytär omille lapsilleen. Tarinat, joilla on merkityksensä. 

Kirja kertoo myös todellisesta ystävyydestä ja siitä, kuinka joudumme tekemään valintoja silläkin ehdolla, että sillä voi olla hyvin suuret seuraukset elämässämme. Olisitko sinä valmis kadulle ystävyytesi takia?!

Tytön äiti kerää luonnosta yrttejä ja kaupustelee niitä. Luonnonparantaja kenties. Torimyyjät ovat oma lukunsa ja heidänkin elämäänsä seurataan kirjan sivuilla jonkin verran. 

Hyvin mielenkiintoinen kirja, erilainen ja yksityiskohtainen. 
Kaukana länsimaalaisesta kulttuurista. Ja kaiken takana "nainen, joka ei enää kirjan loputtua ole nuori eikä neitsyt, mutta olisi silti yhä kelvollinen saamaan myöhemmin lapsia". Tämän paljon kokeneen, elämän koulinneen matonkutojan ikä oli jo 19 vuotta...


(Sheferijimin kirjahaasteeseen)

Kommentit

Aino sanoi…
Mielenkiintoisia näkökohtia!
Viltsu Mari sanoi…
Aino, kiva kuulla. :)

KUUKAUDEN TOP 3

VUODEN 2016 PARAS LUONNONKOSMETIIKKA TUOTE ja ELÄINKOKEET

Paljon puhututtanut eläinkokeiden käyttäminen kosmetiikkateollisuudessa on ollut minulla mielen päällä taas jonkun aikaa. EU:ssa astui voimaan kosmetiikan ja hygieniatuotteiden koe-eläinkielto 3 vuotta sitten. Sitä ennen voimaan astunut direktiivi kielsi kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden testaamisen eläimillä vuodesta 2009 alkaen. Kielto koski myös raaka-aineita ja esti EU:n ulkopuolella (esim. Kiina) eläinkokein testattujen kosmetiikkatuotteiden maahantuonnin EU:n alueelle.

Hyppäävällä pupulla merkitty tuote ei saa olla myynnissä Kiinassa, missä eläinkokeet ovat pakollisia kosmetiikalle (uudistuneen lakipykälän mukaan heinäkuusta 2014 alkaen shampoita ja hajuvesiä ei enää testata eläimillä.). Kosmetiikkateollisuuden tekemät eläinkokeet eivät ole ainoastaan eettisesti tuomittavia, vaan myös tarpeettomia ja kyseenalaisia. Eläintestit voidaankin korvata eläinkokeettomilla menetelmillä, jotka ovat usein eläinkokeita luotettavampia ja edullisempia.

Jos kiinnostuit aiheesta, löydät Animal…

Aurinko ja HeyDay Sunbeam

Aurinko on tähti, jota Maa kiertää. Aurinko syntyi vajaa 5 miljardia vuotta sitten. Auringonvalo on Suomessa kesällä merkittävin D-vitamiinin lähde ja lisäksi auringonvalo vaikuttaa pimeähormoni melatoniinin eritykseen, joka on suurimmillaan öisin ja talvisin. Melatoniinilla on unettava vaikutus, joten auringonvalon puute päiväsaikaan voi aiheuttaa väsymystä ja häiritä uni-valverytmiä. Luonnollisen valon puute voi myös aiheuttaa kaamosmasennusta. Noin vajaan 5 miljardin vuoden kuluttua auringon energia ehtyy ja aurinko katoaa kokonaan pois. Mutta mitä tehdä, jos meidän oma energia meinaa ehtyä pimeänä kautena eikä auringon energiasta ole tietoakaan?! 

Joku vastannee lähtevänsä etelään aurinkoon, jollekin energiaa tulee kirkasvalolla ja joku ottaa D-vitskut purkista. Kaikki ihan oikein! On myös huolehdittava siitä, että nautimme terveellisiä aterioita ja hellimme ja huolehdimme omasta hyvinvoinnistamme. Hemmottelua, nautintoa, iloa, hymy päivässä ja mitä ikinä keksitkään piristääksesi…

Joulukortti kääreestä kierrättäen

Kun kierrätys on sydämen asia, löytää mitä merkillisimmätkin asiat tiensä askarteluun mukaan. Tällä kertaa pysytään kuitenkin ihan perus kierrätyksessä ja sujautetaan suklaalevyn kääreestä pala korttiin. Lisäksi leimattua, leikattua, teipattua ja yhteen liimattua.Tämä kortti on tilaustyönä tehty.