Omenakausi on kovimmillaan

Sain synttärilahjaksi ison kassillisen omenoita ja myöhemmin saimme lisää 2 kassillista omenoita. On siis omppuja, mitä syödä ja mistä leipoa piirakoita. Nyt sitten on piirakkaa tehtykin ja osa syödään, osa on pakastettu. Hilloa on kellarissa. Lisäksi saimme luumuja, joten niistäkin tehtiin chutneytä. Pitääkin laittaa luumuherkkummekin ohje tänne vielä joku kerta. 


Tällä kertaa kuitenkin laitan ohjeen kanadalaiseen omenapiirakkaan, niin pääset kokeilemaan jotain pikkusen erilaista omenasta. Omenakausihan on parhaimmillaan syysomppujen puolesta. Meillä tässä piirakassa oli hyvinkin happamat omenat, mutta makeasta omenasta tulisi parempaa. Kaipaa makeutta. Tätä piirakkaa pitääkin sitten syödä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa. Makeutta EI ole muutoin. 


Meille tästä tuli mieleen Mummo Ankan piirakka. Kannattaa laittaa vuoka uuniin ja vuoan alle pelti, niin ei tarvitse koko uunia pestä... Vink vink. Täytettä tässä piirakassa ON!


KANADALAINEN OMENAPIIRAKKA


5 dl vehnäjauhoja
200 g kylmää voita
2 rkl sitruunamehua
4 rkl kylmää vettä
2-2,5 dl sokeria
1 tl kanelia
hyppysellinen suolaa
1,5 l kuorittuja ohuiksi viipaloituja omenoita
1 rkl voita
1 rkl sitruunamehua
1 rkl vaahterasiirappia


TAIKINA:
Vatkaa kuutioitu voi ja jauhot muruiseksi seokseksi. 
Lisää sitruunamehu ja vesi. Vatkaa hetki, jotta muodostuu taikinapallo. 
Jaa kahteen osaan, toinen voi olla hieman suurempi ja kääri kelmuun, laita pariksi tunniksi jääkaappiin.

PIIRAKAN VALMISTUS:

Ota isompi taikinapallo työpöydälle n.10 min. ennen valmistusta. Kauli pyöreäksi ja vuoraa sillä piirakkavuoka, reunoja myöten.

Yhdistä sokeri, kaneli ja suola.
Asettele omenaviipaleet kerroksittain taikinalla vuorattuun vuokaan. Pinoa enemmän viipaleita keskelle ja ripoittele sokeriseosta jokaisen kerroksen päälle. 
Siroittele voinokareita ylimmän kerroksen päälle, liruta päälle myös vaahterasiirappi. 
Pirskota kauttaaltaan sitruunamehulla.
Peitä lopuksi taikinakerroksella ja painele tiiviiksi reunoilta. 
Leikkaa kuoreen viiltoja terävällä veitsellä, jotta höyry pääsee ulos. 
Laita 230 asteiseen uuniin 10 minutiksi. Alenna lämpö sitten 180 asteeseen ja anna kypsyä n. 45-50 min. tai kunnes omenat ovat pehmeitä.

Tarjoa lisukkeena vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä.


Meiltä jäi reunoja tasaillessa taikinaa yli. Huomasin, että kaikkea muutakin oli vain vähän yli. Siispä päätin kasata meille yhden pienen piirakan. Taikinan päälle kaikki vaan. 
Murunen kysyi, miten aion saada sen möttöseni vuokaan ja millä sen peittelen? 
AHAA! JOO! TOSIAANKIN!? :D :D :D
Ja näppäränä tyttönä pyöritin koko tortun palloksi ja pistin pieneen Kermansaven jälkkärivuokaan koko mälli-pallosen. Sormien välistä tippui hunajaa ja taikina oli aivan liian löysää ja koko härpäke oli ihan piloilla ollakseen piirakka. Tiesin, ettei kaunista tulisi, mutta tulisipa syötävää...


Ja tässä se nyt on! VILTSUN MÄLLIT!
Ok, laitetaan ruokaohje K-18 kategoriaan ihan nimen vuoksi... 
Lapset lapset... Nimetkää te tämä vastaava vaikkapa ONNI-PIIRAKAKSI!
Onnellinen loppu. 


Kommentit

Unknown sanoi…
Mälli-piirakka.:D
Siltä se tuo pieni näyttää. :D Ja isohan on kaunis ku morsian! Onneksi pienenkin maku on hyvä. :)