Reaalia aikaa Kirjan kanssa


Välillä reaalissakin ajassa täällä paikanpäällä kirjoittelemassa. Kesäkuumalla aurinko on osana arkea ja kaikenlaista lomapuuhaa tarjolla. Kuten vaikka seljankukkajuomaa, jottei nesteytys olisi hukassa. Olemme myös juhlistaneet lapsukaisen varttumista kera lettujen ja omppuhillon. Varat eivät valitettavasti riittäneet täyskäreihin tms. Vaan hyvin maistui letutkin. nam nam. 

Olen lueskellut kirjojakin välillä ja nyt muistaissani esittelen Tuomas Liuksen HAKA-kirjan. 

Tuomas Lius on Joensuulainen kirjailija, joka kirjoittaa jännäreitä suomalaiseen makuun tutuista Joensuulaisista ja lähiympäristön maisemista. Pidän juuri tästä Liuksen kirjoissa. 

Haka kertoo poliisina työskentelevän Julian sekä pikkunilkki-rikollisen Pippurisen seikkailuista alamaailmaa vastaan. Julia on ammattimainen ja hyvä poliisina, mutta kun valinta on  työ tai oma lapsi, valinta on selvä. Myös Julian puoliso on poliisi ja äärettömän hyvä yössään, mutta hänet vie mukanaan alamaailman mukana tuoma ahneus omia arvojaan kohtaan, ääri-islamilaisuutta. Ratkaisu koituu turmiolliseksi.

Julian on lähdettävä etsimään omaa kidnapattua pienokaistaan ilman poliisien apua, joihin ei tässä asiassa voi luottaa. Avukseen Julia palkkaa täysin tuntemattoman Pippurisen, jonka kohtalo tuo hänen eteensä. Pippurinen itse saa tuta Julian voimat ja päättää ottaa selvää, mikä nainen on oikeastaan ja onko hän todellakin tie parempaan elämään. 

Toisen maailmansodan aikainen joukkotuhoase, Haka, makaa lentokoneen hylyssä Pyhäselän pohjassa Liperissä. Natsien kone kiinnostaa alamaailman ääriryhmiä ja sen eteenollaan valmiita tekemään mitä tahansa. Aivan mitä tahansa! 

Automekaanikkona työskennellyt Pippurinen kuvataan tavallisena pulskana ja hikisenä aikamiespoikana, joka asuu kahdestaan isänsä kanssa koira kolmantena. Pippurisen itrestejä ovat kasari-muistelut ja kauniit naiset. Pippurinen joutuu puolihuomaamattaan ruumiin piillotustehtävään ja sittemmin Julian apuriksi. Pippurisesta löytyy monia puolia, ja ruudinkova mies hermoiltaan! 

Kirjassa tutustutaan niin kahden terroristiryhmän ajatusmaailmoihin, poliisin työhön kuin pienlentokonetta lentävän hahmonkin mietteisiin. Välillä kuvassa pyörähtävät poliitikko, alaikäinen ilotyttö sekä eläinlääkärikin. Sukeltajat ovat oma osansa kirjan tarinaa. Se, kuka on mitäkin ja kuinka monen eri alan taitaja, saat itse selvittää. ;) 
Ihan alkuunsa kirja vaikutti junnaavalta, mutta kun vauhtiin päästiin, seikkailu oli loistava. Liuksen kuvaus tapahtumia ja henkilöitä kohtaan on niin pikkutarkkaa, että kirjan tapahtumissa on itsekin syvällä mukana. Mietin yhä, olenko lukenut tämän kirjan aikaisemminkin vai onko tämä tullut tv:stä sarjana joskus. Joka tapauksessa muistikuvani ovat vahvat siitä, että tapahtumat olen "nähnyt" aikaisemminkin. En vaan löytänyt netistä viitteitä siitä, että tästä olisi tehty telkkarisarja tai elokuva. Tiedätkö sinä asiasta jotakin?

Tahtoisin lukea Haka-sarjan seuraavat jaksotkin, Laittomat sekä Härkäjuoksu. Suosittelen aloittamaan Hakasta ja jatkamaan edellämainitussa järjestyksessä. 

Tällä kirjalla Sheferijimin haasteessa eteenpäin. 

Kommentit

aino sanoi…
Jännältä kuulostaa, vähän turhan jännältä minun makuuni.