Rajaa Alsanea: Riadin tytöt


Rajaa Alsanea: Riadin tytöt on lukemisen arvoinen kirja jokaiselle, joka tahtoo nähdä Saudi-Arabian naisten huntujen taakse heidän elämäänsä. Heille, jotka miettivät, kuinka elämä saudeissa eroaa meidän elämästämme, tai kuinka se onkaan samanlaista meidän kanssamme. Riadin tytöt on Rajaan huikea teos, jossa ei kaunistella asioita, ei mielistellä ystäviä tai jossa anonyymien uhkailut ja moitteet Rajaan kertomuksista eivät lannista, vaan pikemminkin kannustaa jatkamaan. Riadin tytöt oli alunperin kielletty teos Saudi-Arabiassa, mutta kirjan levittäydyttyä muuhun maailmaan Saudi-Arabiakin hyväksyi julkaisun. 

Rajaa keräsi ystäväpiiristään neljän tytön tarinan ja julkaisi tarinat lähestulkoon siltään, miten hän ne oli sähköposteina saanutkin. Rajaa muutti ainoastaan nimet sekä pieniä yksityiskohtia suojellakseen näiden neljän naisen identiteettiä. Hän tiesi, että kirja, tai alkuperäisesti blogiteksti, tulisi herättämään suuria tunteita islamistisissa maissa. 

Rajaa siis aloitti blogissaan kertoa joka perjantai tarinaa näiden kaunottarien elämästä. Niin kuin ne oli sähköpostissa hänelle tulleetkin. Samalla hän kirjoitti runon tai Koraanin suuran tai laulun sanat jotka sopivat hänen teksteihin sekä oman alkutekstinsä. Rajaan bloggaus sai minut tuntemaan sisaruutta Rajaan kanssa siinä mielessä, että me molemmat kirjoitamme välillä hyvinkin suoraa tekstiä ja molemmat olemme saaneet anonyymejä haukkuja teksteistämme ja myös kehuja toisilta. Rohkea likka! 

Palaute tosiaan oli Rajaalle hyvin monipuolista. Toiset kehuivat häntä, toiset syyttivät koko musliminaisten ja miesten mustamaalaamisesta ja jotkut taas väittivät hänen suosivan jotakin kirjoitustensa henkilöä enemmän kuin toista. Milloin oli "väärät henkilöt", milloin "muka liikaa yleistämistä". Ei ei ei. Rajaa kertoi nimenomaan näiden neljän naisen tarinan, eikä koko Saudi-Arabian tarinaa. Palaute kannusti, mutta myös loukkasi häntä. Myöhemmin Rajaa alkoi tottua anonyymeihinkin ja sai lisää potkua heidän ilkeilyistään ja uhkauksistaan... Kuten minäkin. ;)

Kirjailijana Rajaa on suorasanainen ja koruton. Hän vähät välittää hienoista kirjailijoiden termeistä tai lauserakenteista. Hän tahtoi kirjoittaa juuri niin, kuin itse halusi. Omalla tyylillään ja sujuvasti miettimättä kappalejakoja tai muita kirjailijoiden kommerverkkejä. Tykkäsin hänen tyylistään!

Kirja etenee kappale kappaleelta kertoen aina yhden tai kahden naisen elämästä shoppailuineen, meikkaushuolineen, ihastuksineen ja häähumuineen. Kukin naisista, Michelle, Sadim, Lamis ja Gamra, elää omaa elämäänsä omassa maailmassaan ja omien haaveidensa kera. Kukin kertoo omasta elämästään avoimesti ja suoraan. Miksi hankkiutui raskaaksi, miksi hylkäsi lopulta suuren rakkautensa, miksi vaatimalla vaati päästä exänsä häihin...
Kirjassa puhutaan seksistä, homoudesta, sovituista avioliitoista ja paljon paljon muusta. Päähenkilöt ovat tavallisia nuoria naisia opiskeluineen, lääkäri-opinnoissa työharjoitteluineen ja vaimon asemineen. Ken on sinkku, ken yh-äiti? 
Riadin tyttöjä on verrattu myös Sinkkuelämää-tv-sarjaan. 


Sheferijimin kirjahaasteeseen, matkallani kohti omaa edistymistäni. 

Kommentit

Kotilaiska sanoi…
ET USKO MITEN HYVÄLTÄ TUNTUU PALATA TÄNNE BLOGIMAAILMAAN KUN PELKÄSIN ETTÄ TÄÄLLÄ MÄ VASTA PARUNKIN NIIN EI YHTÄÄN HIRVEEN PALJON OLEN JO NYT SAANU ENERGIAA, EN MUISTANU KUI ENERGIASOIVAA TÄÄLLÄ OLEMINEN ON JA LISÄKS KUITENKIN ON OLLU TÄNNE KAUHEE KAIPUU MUT EI VAAN OO USKALTANU EIKÄ OIKEEN OO OLLU AIKAAKAA VAAN EI SITÄ NYTKÄÄN OLIS MUT SEHÄN TIEDETÄÄN ET AINA ON AIKAA SILLE MITÄ HALUU TEHÄ. MUL ON NYT KESÄLOMA JA VIEL 1,5 VIIKKOO JÄLEL
Iloitsen Kotilaiskan paluusta todella.

Kuulostaapa kirja mielenkiintoiselta. Aihe on tosi erikoinen.

Ihanaa viikonloppua teille.
Aino sanoi…
Hyvin valaisit kirjan rakenteen. Sinulla on kova lukuvauhti päällä.
Vilimarika sanoi…
Kun aurinko paistaa, auringonotto on nautintoni. Kirja mukaan. Tässäkirjassa se ammatti tulee lähinnä kirjailijan kehittymisestä.