Siirry pääsisältöön

Rajaa Alsanea: Riadin tytöt


Rajaa Alsanea: Riadin tytöt on lukemisen arvoinen kirja jokaiselle, joka tahtoo nähdä Saudi-Arabian naisten huntujen taakse heidän elämäänsä. Heille, jotka miettivät, kuinka elämä saudeissa eroaa meidän elämästämme, tai kuinka se onkaan samanlaista meidän kanssamme. Riadin tytöt on Rajaan huikea teos, jossa ei kaunistella asioita, ei mielistellä ystäviä tai jossa anonyymien uhkailut ja moitteet Rajaan kertomuksista eivät lannista, vaan pikemminkin kannustaa jatkamaan. Riadin tytöt oli alunperin kielletty teos Saudi-Arabiassa, mutta kirjan levittäydyttyä muuhun maailmaan Saudi-Arabiakin hyväksyi julkaisun. 

Rajaa keräsi ystäväpiiristään neljän tytön tarinan ja julkaisi tarinat lähestulkoon siltään, miten hän ne oli sähköposteina saanutkin. Rajaa muutti ainoastaan nimet sekä pieniä yksityiskohtia suojellakseen näiden neljän naisen identiteettiä. Hän tiesi, että kirja, tai alkuperäisesti blogiteksti, tulisi herättämään suuria tunteita islamistisissa maissa. 

Rajaa siis aloitti blogissaan kertoa joka perjantai tarinaa näiden kaunottarien elämästä. Niin kuin ne oli sähköpostissa hänelle tulleetkin. Samalla hän kirjoitti runon tai Koraanin suuran tai laulun sanat jotka sopivat hänen teksteihin sekä oman alkutekstinsä. Rajaan bloggaus sai minut tuntemaan sisaruutta Rajaan kanssa siinä mielessä, että me molemmat kirjoitamme välillä hyvinkin suoraa tekstiä ja molemmat olemme saaneet anonyymejä haukkuja teksteistämme ja myös kehuja toisilta. Rohkea likka! 

Palaute tosiaan oli Rajaalle hyvin monipuolista. Toiset kehuivat häntä, toiset syyttivät koko musliminaisten ja miesten mustamaalaamisesta ja jotkut taas väittivät hänen suosivan jotakin kirjoitustensa henkilöä enemmän kuin toista. Milloin oli "väärät henkilöt", milloin "muka liikaa yleistämistä". Ei ei ei. Rajaa kertoi nimenomaan näiden neljän naisen tarinan, eikä koko Saudi-Arabian tarinaa. Palaute kannusti, mutta myös loukkasi häntä. Myöhemmin Rajaa alkoi tottua anonyymeihinkin ja sai lisää potkua heidän ilkeilyistään ja uhkauksistaan... Kuten minäkin. ;)

Kirjailijana Rajaa on suorasanainen ja koruton. Hän vähät välittää hienoista kirjailijoiden termeistä tai lauserakenteista. Hän tahtoi kirjoittaa juuri niin, kuin itse halusi. Omalla tyylillään ja sujuvasti miettimättä kappalejakoja tai muita kirjailijoiden kommerverkkejä. Tykkäsin hänen tyylistään!

Kirja etenee kappale kappaleelta kertoen aina yhden tai kahden naisen elämästä shoppailuineen, meikkaushuolineen, ihastuksineen ja häähumuineen. Kukin naisista, Michelle, Sadim, Lamis ja Gamra, elää omaa elämäänsä omassa maailmassaan ja omien haaveidensa kera. Kukin kertoo omasta elämästään avoimesti ja suoraan. Miksi hankkiutui raskaaksi, miksi hylkäsi lopulta suuren rakkautensa, miksi vaatimalla vaati päästä exänsä häihin...
Kirjassa puhutaan seksistä, homoudesta, sovituista avioliitoista ja paljon paljon muusta. Päähenkilöt ovat tavallisia nuoria naisia opiskeluineen, lääkäri-opinnoissa työharjoitteluineen ja vaimon asemineen. Ken on sinkku, ken yh-äiti? 
Riadin tyttöjä on verrattu myös Sinkkuelämää-tv-sarjaan. 


Sheferijimin kirjahaasteeseen, matkallani kohti omaa edistymistäni. 

Kommentit

Kotilaiska sanoi…
ET USKO MITEN HYVÄLTÄ TUNTUU PALATA TÄNNE BLOGIMAAILMAAN KUN PELKÄSIN ETTÄ TÄÄLLÄ MÄ VASTA PARUNKIN NIIN EI YHTÄÄN HIRVEEN PALJON OLEN JO NYT SAANU ENERGIAA, EN MUISTANU KUI ENERGIASOIVAA TÄÄLLÄ OLEMINEN ON JA LISÄKS KUITENKIN ON OLLU TÄNNE KAUHEE KAIPUU MUT EI VAAN OO USKALTANU EIKÄ OIKEEN OO OLLU AIKAAKAA VAAN EI SITÄ NYTKÄÄN OLIS MUT SEHÄN TIEDETÄÄN ET AINA ON AIKAA SILLE MITÄ HALUU TEHÄ. MUL ON NYT KESÄLOMA JA VIEL 1,5 VIIKKOO JÄLEL
Iloitsen Kotilaiskan paluusta todella.

Kuulostaapa kirja mielenkiintoiselta. Aihe on tosi erikoinen.

Ihanaa viikonloppua teille.
Aino sanoi…
Hyvin valaisit kirjan rakenteen. Sinulla on kova lukuvauhti päällä.
Vilimarika sanoi…
Kun aurinko paistaa, auringonotto on nautintoni. Kirja mukaan. Tässäkirjassa se ammatti tulee lähinnä kirjailijan kehittymisestä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Super SaltBalans testissä

5. kesäkuuta 2013

Luin Pirkka-lehdestä mainosta, jossa kerrottiin yhden pillerin auttavan turvotukseen, silmäpusseihin, laihdutukseen, selluliittiin, magnesiumin puutteesta johtuviin kramppeihin tai suonenvetoon, runsaan hikoilun aiheuttamaan mineraalikatoon sekä hillitsemään suolan käytön haittoja. Itse kiinnitin huomiota erityisesti turvotukseen, silmäpusseihin ja kramppeihin. Lisäksi kesäkuumalla hikoilu sekä tietenkin selluliittiäkin löytyy, joten ne myös lisäpotkuna tuossa purkissa. 
En ole mitään laihdutuspillereitä edes halunnut kokeilla, koska niissä yleensä on jokin yhtenevä pointti: Ota tämä pilleri, juo vettä ja liiku paljon ja laihdut 5 kiloa vähintäänkin! Haloo! Ilman sitä pilleriäkin laihtuisi niillä ohjeilla! Mutta tällainen oireita lievittävä pilleri voisi ollakin kokeilun arvoinen. Toimiiko vai ei, sen tietää vain kokeilemalla. Mainos kun ei väittänyt mitään ihmeitä eikä pyytänyt tekemään suolan vähentämisiä tai muitakaan temppuja, jolloin tietenkin se auttaisi itsess…

Exfoliating Socks Lavender Kuorivat sukat käyttökokemukset

Kotimainen kosmetiikan verkkokauppa, Sunrise Cosmetics, joka tunnetaan muovituotteita valmistavana ja kosmetiikkaa maahantuovana yrityksenä, lähti mukaan jalkahoitoni toteuttamiseen Iroha naturen kuorivilla sukilla. 
Syy siihen, miksi tarvitsin apua, oli se, että kaikista voiteista ja raspaamisista, liuottamisista ja muistakin kotikonsteista huolimatta sairauksieni yhteissumma aiheuttaa jalkapohjieni kuivumista, hilseilyä ja paksuuntumista. Muutaman kerran kuukaudessa jopa repeilivät verille saakka. Luulin jo, ettei muuta apukeinoa olekaan, kuin voidella hoitavilla, paksuilla voiteilla usean kerran päivässä. Parhaillaan/pahimmillaan olinkin paksu kerron voidetta jalkapohjissa ja muovipussit päälle. Sillä konstilla ei kuitenkaan kävelä liukastelematta ja muutenkin pussi rullautuu helposti varpaisiin, jos esim. jalat liikkuvat mattoa/sänkyä vasten. Mitä hävittävää minulla siis oli siinä, että kokeilisin vielä yhtä uutta juttua, eli kuorivia sukkia.
Sunrise Cosmeticsin verkkokaupasta lö…

HIMALAYA HERBALS-VIIKKO

Kerroin aikaisemmin saaneeni runsaan paketin, joka sisälsi ihania voiteita ja muita kosmetiikkatuotteita. Lupasin testata ne ja kertoa sinullekin, mitä tykkään niistä. Lupasin myös pitää kosmetiikka-aiheisen viikon. Tässä linkki "Aikaisempaan postaukseen". Nyt on aika lunastaa lupaukseni ja esitellä sinulle paketin sisältö.


Anna ja Ellit ovat naisia, joiden seurassa viihdyn jokaikinen päivä. he ovat hauskoja, muodikkaita, iloisia, nuorekkaita, asiallisia, liikkuvia ja terveydestä huolehtivia, huumorintajuisia ja seksikkäitä naisia. Anna ja Ellit puhuvat asiaa. Heidän seurassaan vaan viihtyy. Se on niin yksinkertaista.  Pääsin "Ellit.fi"-sivuston kautta testaamaan Himalays herbals-tuoteperhettä.  Olen testannut niitä nyt 3 viikkoa, joten voin kertoa mielipiteeni, kokemukseni ja tulokset. 

Paketista löytyivät mansikkaa kiiltävä huulivoide ja Multipurpose cream. Hieman arvelutti, sillä eikös maku- ja sävy-huulivoiteet ole aikas teinityttömäisiä?! Vai onko mielipiteeni…