Siirry pääsisältöön

Ahneus

Ahneus on niin kiero epeli, ettei sitä haluaisi ihan heti tavata. Tai niin ainakin aluksi tulee mieleeni, mutta toisaalta, onhan ahneuttakin useampaa eri laatua. Hyvän ja pahan laatuista ahneutta. 

hedelmäkiisseli ja kermavaahto

Ahneus. Haluammeko ahnehtia ympärillemme lisää ja lisää kaikkea?! Vaikkapa siksi, että halvalla saa tai jopa ilmaiseksi? Tai ostamisen ilosta, lisää, lisää, LISÄÄ! Ahneus saada tavaraa, vaatteita, tarvikkeita...Tai ruokapöydässä minä minä minä ekana, jotta varmasti kerkeän saada kaikkea, eniten ja parhaat päältä?! Pakko ostaa pois ennenkuin joku toinen kerkeää ostaa? Tai varastoon, jos vaikka tarviis joskus. Syödään vielä vähän, kun ilmaiseksi saadaan, ihan vaan siksi, ettei tule illalla nälkä ja jotta säästyy rahaa ja jotta tulee paha olla... Selityksiä riittää. 
Milloin tulee raja vastaan? 

Chai latte

Onneksi ahneudestakin voi parantua, kun selvittää ensin perimmäiset syyt ja parantaa ne ensin. 
Materia-ahneudesta tuli kuitenkin kysymys mieleeni: Missä menee keräilyn, ahneuden ja hamstraamisen rajat?

chai latte

Ahneutta sekin, kun haluamme oppia lisää ja lisää! Ihan hyvää ahneutta haluta tietoa enemmän. Opiskelemme ja erikoistumme, käymme kursseilla ja janoamme uutta tietoa. Minulla opiskelun jano oli valtava nuorempana. Ahnehdin kaiken tiedon, mitä saatoin saada. Se halu tietää lisää ja lisää oli kyllä ihan uskomatonta! Sittemmin janoni sammutettiin. Kun vihdoin olisi taas ollut ovet auki, en enää kyennyt töihin ja opiskeluihin. Menikö kaikki hukkaan? Ei sentään! Kaikki se tieto, jota sain aikaisemmin, on ollut hyväksi ihan normaalissa elämässänikin. 

uppomuna

Mielestäni ahneus on yksi inhottavimmista piirteistä, mitä voimme saada, jos puhutaan tuosta negatiivisesta ahneudesta. Ajatellaan vaikka jokin kuvitteellinen tilanne. Vaikka atc-vaihto. Teen ensin rakkaudella ja ajatksella atc:n. Joku haluaa vaihtaa sen kanssani. Ilahdun siitä ja laitan kuoreen ja mukana pari kiiltokuvaa. Saaja avaa kuoren, nakkaa atc:n edstä pois ja alkaa innosta pinkeenä tutkia kuoren muuta sisältöä. Voi sitä pettymyksen määrää, kun kuoressa ei olekkaan kuin pari kiiltokuvaa! Missä kaikki nauhat, kuvat, paperit, koristeet, heteet, kimalteet, kohojauheet, stanssatut jutut... ?! Pelkkä atc ja pari kiiltaria?! Antaapa olla, ei enää ikinä ton kanssa atc-vaihtoa! 

Eikö kuulostakin ihan kamalalta ajatukselta?! Ja sitten vielä kirjeessä pitäisi lukea, että "anteeksi, ettei mulla ollut mitään tämän kummempaa laittaa. Toivottavasti kelpaavat". 
Hmm... Entäs se perimmäinen idea, että nimenomaan se ATC oli se TÄRKEIN?! 

En minä ainakaan halua tuntea huonoa omaatuntoa siitä, ettei aina ole laittaa A5 tai A4-kokoista kuorta täyteen härpäkettä ja sinne jonnekin se atc sekaan. Toisinaan saatan laittaakin enemmänkin tai tehdä jonkin yllärilahjan, Ilahdun itsekin siitä, jos kuoressa on jokin extrakin,  mutta ei se saa olla se odotetuin asia, että saa paljon kaikkea! Sen korttivaihdonhan sen olisi oltava se paras asia! 
Ilahdutaan sitten jos kuoressa on muutakin, mutta ei anneta sen tulla ahneudeksi saakka. 


Ahneus voi olla myös liiallista työn tekoa. Jos minä vielä tuon tekisin ja tuon ja kun kerran aloitin, voin tehdä tuonkin loppuun... annetaan valta ahneudelle viedä mukanaan. Joissakin asioissahan se on hyväkin asia, että tulee kerralla tehtyä vaikka valokuvien järjestely kansioihin tai siivous, mutta toisinaan se on pahasta, jos vaikkapa kroppa sanoo, että en jaksa enää, mutta mieli sanoo, että sinähän jaksat! Valitettavasti tätä huomaan yhä itsessäni välillä. Kroppani kun EI kestäisi yhtään ylimääräistä, mutta pää sanoo, että on tehtävä välillä jotain ihan itseni mielenterveyden vuoksi jo. No, rajansa kaikella, mutta toisinaan sitä vielä vähän lisää tekee, ja sitten on niin kipeä, että oksat pois. 

Kyllä minä siis tiedostan omia virheitäni, paheitani ja väärin tekemisiäni, mutta aina kaikki ei ole niin yksiselitteistä, että teen vain oikeita ratkaisuja ja toimin kaikessa täydellisesti. Ihmisiä me kaikki olemme. Eikö totta?! 

Ahneudeksi lasken miin voiton nälän, kuin loppuun palamisenkin jossakin määrin. On tietysti otettava huomioon se, vaaditaanko meiltä ulkoiselta taholta jaksamista enemmän, kuin oikeasti jaksamme tai onko taustalla esim. jokin sairaus, mikä väsyttää liikaa. Mutta se, että teemme liikaa töitä vain rahan takia tai siksi, että "ei ne pärjää ilman minua" tms, se on se raja.

Ahneutta on rahan ahneus ja ahneutta on vallan ahneus. Ahnehditaan toiseltakin elämä itselle. Hallitaan ja hajoitetaan. Saavutetaan itselle lisää ja lisää mainetta. Narsismissa ahneus on yksi piirre. Liika urheilu on ahneutta siinä, missä kaikki muukin enemmän tavoittelu. Ja listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle.

Missä sinä huomaat olevasi ahne?


Kommentit

Katja sanoi…
Minä olen ahne työlle ja tekemiselle. Yritän oppia siitä pois. Välillä on vaikea asettua katsomaan telkkaria tai jotain vastaavaa, jos en ole tehnyt sitä ja tätä ennemmin valmiiksi.

Puolisolla tunnistan tuon masentuneen ostohalun. Mitä enemmän masentaa, sitä enemmän iskee halu vaihtaa autoa, katsella taloja, hommata uutta soitinta...

Ja yksi juttu mua juuri nyt täällä blogistaniassa ihmetyttää. Kaikki hävittävät tavaraa kovalla innolla. Mun täytyy kyllä sanoa, että ei mulla kyllä taitais löytyä 100 ylimääräistä tavaraa. Tai okei, jos jokainen ruuvi ja mutterikin lasketaan, niin sit, mutta ei muuten. Ei ole ollut varaa hakkia ylimääräistä romua nurkkiin aiemmin ja nyt, kun henkinen kypsyminen on saanut otteen (lue: keski-ikä lähestyy) on muutenkin alkanut arvostamaan enenevässä määrin kestävää kulutusta.
Tuula sanoi…
Ahne. Minä olen. Tietyissä asioissa. Jos hullaannut johonkin asiaan, niin huomaan olevani ahne. Esim. askartelu: "kaikki" pitäisi saada, onneksi järki on sen verran päässä että ajattelee rahaa ja aikaa.
Ja nyt pahaa pelkään, että vaikka se piparimuottien halajaminen... Siihen tulee ahneeksi...

Meiltä löytyy helposti 100 ylimääräistä tavaraa. Huutiksessa minä niitä koitan joitain poistaa, eli siinä tilanteessa en tahdo olla ahne.

Ja hyvälle ruualle olen liian ahne, sen huomaa ;D

KUUKAUDEN TOP 3

Hyvän mielen kortit + ARVONTA + ALEKOODI

Mitä sinä haluat elämältäsi?
Oletko onnellinen ja voitko henkisesti hyvin? 


Hyvän mielen kortit toimivat sekä yksistään että erinomaisesti hyvän mielen vuosi-kirjan kanssa. Hyvän mielen vuosi on inspiroiva tehtäväkirja, joka tarjoaa tehtäviä hyvän mielen taitojen harjoitteluun viikottain vuoden ajan. Korttien avulla voi harjoitella 53:a hyvän mielen taitoa, jotka esitellään Hyvän mielen taidot -kirjassa.

Vuodenkaan jälkeen kortit eivät todellakaan jouda roskiin, sillä näitä kortteja voi käyttää niin kauan, kuin vaan kortit ehjinä pysyvät. Ihan heti eivät piloille mene säilytysrasiassaan ja kevyen lakkapinnan ansiosta.Myös kirja kannattaa säilyttää ja hyödyntää uudestaan aina, kun haluat virkistää muistiasi kirjan aiheissa.


Maaretta Tukiaisen upeat ajatukset ja Krista Keltasen kuvitukset yhdessä luovat ihastuttavat, värikkäät ja isokokoiset hyvän mielen kortit. Kortit koostuvat tunnelmallisesta valokuvasta ja vahvistuslauseesta. Yksi pakka sisältää 53 korttia ja mukana on myös ohjekortt…

Syyskuun ARVONTA

Tässä se nyt on. Syyskuun arvonta. Montaa päivää ei arvonta kerkeä voimassa ollakaan, mutta kivahan se on välillä pitää pikaisempikin arvonta ja saada voittaja selville nopeaan. Palkinto on minun itseni ostama apteekista, joten sponsoreita tässä ei ole. Kerron silti tuotteesta hieman, jotta tiedät, mistä on kyse.
Se, miksi tämän tuotteen halusin palkinnoksi hankkia, johtaa juurensa omista kokemuksistani. Jos itse koen jonkun tuotteen tai asian hyväksi ja minua auttaneeksi, niin tokihan tahdon tarjota sinullekin mahdollisuuden tutustua sellaiseen.


Palkinto on täysikokoinen vaahtoamaton Salutem-hammastahna. Minulla on niin herkkä suu, etten tavallisia tahnoja voi käyttää laisinkaan, joten nämä vaahtoamattomat ovat tulleet tutuiksi. Nyt kun löytyi kotimainen tuote, oli pakko sitä testata ja sitten hommata palkinnoksikin yksi tuubi. Sinä voit siis olla pian se, jolle tämä lähtee!


Salutem-erikoishammastahna ei sisällä mitään ylimääräistä. Ei makuaineita, väriaineita, vaahtoa muosostavaa …

Keskimmäisen kutsu

Kesä on kaunista luontoaikaa, mutta niin on syksykin. Haaveilin kauan kunnollisesta järkkäristä, ja kun se vihdoin mahdollistui reilu vuosi sitten, olen innoissani ollut kuvaamassa luontoa ristiin rastiin. Tänä syksynä pakkasimme makuupussit, ruokatarvikkeet ja kameralaukun matkaan ja lähdimme kuvausmatkalle noin 100 kilometrin päähän järven rannalle, jossa tiesimme oleilevan ja asustelevan majavia, laulujoutsenia, kurkia, ilveksiä ja jopa karhujakin. Unohtamatta muitakaan luonnon asukkeja. Suurempiin petoihin emme törmänneet, onneksi, mutta lintuja ja erilaisia ötököitä senkin edestä tuli meitä vastaanottamaan ja majavathan ne pitivät meitä puuhakkaina patojensa kanssa. Nyt pääset katsomaan kuviani tältä Keskimmäisen kuvausreissulta.


Ihan ensimmäisenä meitä tervehti ovelan näköinen ruskea perhonen. Hyvin oli tuttavallista laatua eikä välittänyt laisinkaan siitä, että autosta purimme tavaramme mökkiin ja kuvasin häntä useammankin kuvan verran. Kyseessä on Pietaryrttisulkanen.


Sillat h…