Cuttiksesta ja BS:sta opastusta

Tarvikkeet:
A-levy on paksu valkoinen pohjalevy. Sen tarvitset aina muulloin, paitsi paksuissa BigZ-stansseissa. Tehtävä on korottaa kerrosleipää sopivasti ja kuljettaa sitä mankelin läpi.

B-levyt ovat normaalipaksuiset kirkkaat leikkuulevyt, joita tarvitset kaksi kappaletta. Nämä ovat kuluvia osia. Näitä vasten stanssi leikkaa ja kohokuviointikansio puristuu.

C-levy on paksumpi kirkas leikkuulevy. Se kohottaa ohuemmilla stansseilla riittävästi kerrosleipää. Älä leikkaa tätä vasten, jotta saat levyn säilymään! Laita siis stanssin terät aina ohutta leikkuulevyä vasten!


Kirjan sivu/kirja on Big shotissa käytetty A-levy ja sen lisäsivut.






















Kumimatto tarvitaan kohokuvioidessa stansseilla, joissa on kohokuviointiominaisuus. Kaikissa stansseissa sitä ei ole. Voit toki kuvioida eli leikata ilman tätä mattoa, muttet kohokuvioida. 













Stanssit ja stanssaus:
- Stanssit ovat kuviointimuotteja. Cuttlebugilla tai Big shotilla teet helposti ja nopeasti stansseilla kauniita kuvioita. Stanssaus tarkoittaa tätä prosessia, eli kuvioinnin tekemistä. 

Voit esim. stanssata stansseilla kortteihin kuville taustoja tai kehyksiä, koristeita, kulmia tai vaikkapa leimatun kuvan haluamaasi muotoon. 

Stansseja on erilaisia. On paljon eri kuvioita, eri kokoja, malleja... On myös eri paksuisia stansseja. 


HUOM!
BigZ-pro stanssit eivät sovellu tavalliseen Big shotiin tai Cuttlebugiin! 
Lisäksi pitkät stanssit, joissa esim. pitkä boordi tai aakkoset ja numerot, vaativat erikoispitkät leikkuulevyt ja Big shotin kirjan! 

Cuttlebugiin sopivat cuttlebugin omat stanssit ja suurin osa big shotinkin stansseista. yleensä nettikaupoissakin on kerrottu, soveltuuko kyseinen stanssi kumpaankin. 

"Kerrosleivän" kasaaminen:
"Kerrosleiväksiä" sanotaan mankelin läpi menevää levyjen ja stanssin sekä paperin settiä. Kerrosleipä on siis se järjestys, jossa eri levyt ja tarvikkeet laitetaan menemään mankeliin. 

*Ensin pohjalle paksu a-levy. 
Tätä käytetään korottamaan kerrosleipää. Paksuissa BIGZ-stansseissa tätä ei tarvita! 

*Seuraavaksi leikkuulevy(B-levy). 
Käyttäessäsi aina samaa levyä stanssin leikkauspintaa vasten saat toisen levyn pidettyä paremmassa kunnossa. Vink. 

*Paperi.

*Stanssi leikkaava puoli paperia vasten.

*Vielä toinen leikkuulevy.(B-levy). 

Nyt kerrosleipä on valmis mankeliin!



HUOM! 
Jos stanssi on hyvin ohut, se vaatii C-adapterilevyn, eli sen hieman paksumman leikkuulevyn tuon päällimmäisen tilalle! Vastaavasti big shotissa sen tilalle tulee paksun a-levyn, eli KIRJAN, lisäsivu(-ja). 
Käytä tätä paksumpaa levyä aina niin, ettei stanssin leikkuuterät ole sitä vasten, jotta saat säilymään tämän erikoislevyn!

Kohokuviointi
Cuttlebugiin ja Big shotiin on saatavana erillisiä kohokuviointikansioita, joilla voit kohokuvioida papereita tai stanssattuja kuvioita. Joissakin stansseissakin on kohokuviointiominaisuus, jolloin tarvitset lisäksi kumimaton(myydään erikseen) avuksi. 

Ensin perus-leikkuulevyillä stanssi ja paperi läpi. Eli normaali stanssaus. 
Älä kuitenkaan irrota kuviota stanssista, vaan laita kumimatto stanssin ja kuvioidun paperin päälle, nurjalle puolelle, eli sille puolen, kummalla on leikkaavat terät. Kumimatto ei leikkaannu rikki. Leikkuulevyt alle ja päälle kerrosleipää. Huomaathan, että kumimatto korottaa kerrosleipää, eli jos sinulla leikatessa oli lisäsivu/paksumpi c-levy, ota lisäsivu pois tai vastaavasti c-levyn tilalle normaali leikkuulevy, b-levy.

Erillisellä kohokuviointikansiolla kohokuvioit siten, että laitat paksun a-levyn, sitten leikkuulevyn. Laita paperi kohokuviointikansion väliin! Laita sitten vasta kohokuviointikansio paperineen kerrosleipääsi ja lopuksi vielä leikkuulevy päälle. Paketti on valmis mankeliin. 



Kuinka mankeloin?!
Avaa ensin Cuttlebugin molemmat "siivet" kokonaan auki. Katso, että laite on tukevasti pöydällä, eikä se pääse tipahtamaan. Laita kerrosleipä etusiivelle. Tarkista, että levyt ovat suorassa, tasassa. Jos ovat vinossa, eivät mahdu menemään mankelin läpi! Ole myös tarkka, ettei stanssi pääse liikahtamaan, sillä silloinhan se leikkaa väärästä kohtaa ja lopputulos epäonnistuu. 
Ala veivaamaan kammesta hiljalleen. Voit alkuvaiheessa toisella kädellä hieman työntää kerrosleipää mankelin sisälle, jotta se lähtee hyvin rullaamaan. 
ÄLÄ TYÖNNÄ SORMIASI MANKELIN VÄLIIN KOSKAAN! 
Älä hoppuile! 
Rauhassa käännät kampea kunnes kerrosleipä on toiselta puolen kokonaan ulkona mankelista. Varo, ettei se tipahda lattialle! 
Ota varovasti kuvio pois ja käytä siltään tai kohokuvioi tai väritä. 
Voit kohokuvioida vaikkapa valmiita taustakuvioita kohokuviointikansion välissäkin. 

Voit stanssata eri materiaaleja, riippuen stanssisi "vahvuudesta". Ohuemmat stanssit käyvät ohuemmille papereille, mutta esim. BigZ-stanssilla voit tehdä kuvioita vaikkapa huovasta, kartongista, nahasta,...


Kuvio ei irtoa stanssista tai se repeytyy irrottaessa:
Toisinaan törmää stansseihin, joiden kuvio on hankala irrottaa tai se repeytyy tai ei leikkaudu kunnolla irti paperiarkista. Lähinnä joko tylsemmät stanssit tai missä on tosi ohuita kuvioita tai paljon pitsiä tms. 




Tällaiset stanssit voit mankeloida pari-kolme kertaa läpi, ennenkuin avaat kerrosleivän ja poistat kuvion. Jos tämä ei auta, voit kokeilla foamia stanssiin avuksi. Foam on pehmustetarra, mikä stanssataan liimapinta stanssia vasten stanssiin kiinni. Se tavallaan kohottaa stanssin pintaa ja helpottaa kuvion irrottamista. Voit testata tätä myös stanssaamalla ensin kartongin stanssiin, jätät sen siihen paikoilleen ja sitä vasten vasta stanssaat haluamallasi paperilla. 
Huomaa, ettei foamin tai kartonki-vahvistuksen kanssa voi kohokuvioida, jos stanssissa on sekin ominaisuus. 

Stanssien ja muiden tarvikkeiden säilytys:
Big shot ei mene kasaan, joten se säilytetään kokonaisena esim. pöydällä tai kaapissa. 
Cuttlebugin voi säilyttää myös pöydällä avonaisena ja levyt valmiina paikoillaan tai sulje siivekkeet ja laita kaappiin. Kantokahva nousee ylös kantoavuksi ja laskeutuu piiloon kaappiin. 
Levyt voit laittaa suoriltaan säilöön tai pussiin ja kaappiin tai koriin. Löydät varmasti ajallaan itsellesi sopivan säilytysjärjestyksen. Olkoon sitten kaapissa siltään, laatikostossa, korivaunssa,...
Stanssit voi säilyttää vaikkapa  cd-kotelossa, kansiossa valokuvataskuissa tai magneeteilla magneettitaululla. Stansseille on olemassa myös oma magneettikansionsa. Suojele stanssien teriä,ettei terät tylsy laatikon pohjalla. 

Kommentit