Siirry pääsisältöön

Lapsellista kitinää

Lasten päiväkodissa kuulee usein, kuinka lapset kinastelevat keskenään tai kiukuttelevat tai itkeskelevät jostakin. Tai hiekkalaatikolla, pallomeressä tms. missä nyt lapsia onkaan.

Se tyyli on juuri tällaista: "Lällällää", "Ähäkutti", "Etpäs sinä osaakkaan".
Tai jotain tällaista: "pyäääh, kakka meni housuun! Äitii!"

Jos riita äityy, voi pahimmillaan töniä toisiaan, mutta jo se sanallinen uhma kuullaan, se voisi olla vaikkapa tällaista:

"Minulla on paha mieli! Sinä olet ihan tyhmä!"
"Ääliö, en leiki sun kanssa"
"Toi alotti, toi on kakkapää!"
""Enkä kerro mikä mun on! Sun se pitäs tietää!"


Eikö kuulostakin tutulta lasten suusta? Sellaisten 3-5 vuotiaiden naperoiden kinastelulta? 
Joskus kuitenkin tuntuu siltä, ettei se lasten kinaksi jää. Ihan aikuisiltakin voi "lipsahtaa" vastaavaa. 
Mutta niinhän se on, että mitä enemmän naisia samassa työpaikassa, sen varmemmin tulee kateutta, katkeruutta, kinaa tai jotain selän takana puhumista, pomolle rollaamista... Ja ihan samoin muissakin tilanteissa, missä me naiset sorrumme moiseen lapselliseen käyttäytymiseen. Miehillähän se on enemmänkin kilpailua keskenään. Pomottamista ja määräämistä. Vai olenko väärässä?

Tänään on tällaiset asiat mielessä. Menneet työkaverit. Työpaikat.
Muistan, kuinka vastikää kirjoitin kuulumisiani ja eräs bloggaaja heitti kysymyksen ilmaan: "Ihmettelen, kuinka sinä Viltsu jaksat kaiken?!" 
Muistan myös vastaukseni, mikä kuului näin: "Tiedätkös , etten minä aina jaksakkaan. Ja lähinnä se näkyy siinä, etten jaksa toisilta tulevaa turhaa kitinää, turhaa valittamista ja turhasta asioihin puuttumista. Se että aikuiset ihmiset etsimällä etsivät asioita, joista valittaa, huomautella tai nostaa haloo. Se että aikuiset viitsivät puuttua joka asiaan! Kontrolloida muita. Määräillä ja jokaiseen pieneen asiaan puuttua. Asiattomuudet. Ne kun ei puhuta ja kysytä kahden kesken, vaan heti suureen ääneen huudetaan klaani kasaan osoittamaan sormella yhtä. Ja lopulta kaikki onkin väärinkäsitystä, erhettä tms. Sellainen nipotus ja pikku asioiden suurentelu ja muiden asioihin puuttuminen on niitä, missä näkyy etten jaksa enää. Ne saavat minut joko vihastumaan, turhautumaan tai suremaan. Minun energia kuluu selviytymiseen tästä elämästä ja sen tuomista haasteista sekä siihen, että pidän itseni pystyssä, löydän ne hyvät asiat jokainen päivä ja että en jää makaamaan sänkyyn. Ulkopuolinen ED. Mainitsema käytös on sitä, mitä en enää kaiken päälle jaksa. Jostakin se kitinä tuntuu vähältä. Jollekin vähän on liikaa."

Noin kirjoitin silloin. Saman sanon edelleenkin. Seison sanojeni takana ja mielipiteessäni siinä, että me aikuisetkin voimme kitistä kuin pienet lapset. Ja se, mikä toisesta voi tuntua mitättömältä, pieneltä tai "Kunhan heitän pienen härpin" tai "puran pahaa oloani tuohon", se voi jollekin toiselle olla oikeasti liikaa, kun taustalla on paljon muutakin jo entuudestaan. 
Te, jotka olette lukeneet blogiani, tietänette, ettei mikään helpoin ajanjakso ole ollut minulle tai perheenjäsenilleni. Silti on jaksettava arkea pyörittää ja hoitaa juoksevat asiat. On pidettävä koti puhtaana ja on myös muistettava se, ettei pura murheitaan toisten niskoille. Minun tai meidän ongelmamme ei ole muiden ongelmia. Eikä meidän surumme ja huolemme liikuta muita juurikaan. Muta meille tämä kaikki on paljon! Ja siihen lisäksi vielä turhalta tuntuvaa ylimääräistä voi olla katastrofin alku. 

Kun seuraavan kerran ajattelet purkaa pahaa oloasi muihin tai kiukutella turhasta tai osoittaa sormella, että "oot tyhmä! Lällällää" tai jotain muuta harkitsematonta, harkitse ensin. Voiko mahdollisesti toisen syyttely, mielen pahoittaminen, kauna, kitinä tms olla hyväksi hänelle? Haluaisitko itse saada vastaavaa "palautetta"? Ja jos sinulta pyydetään perusteluja, voitko seisoa sanojesi takana? Kertoa suoraan, että näin on, antaa esimerkkiä tai jotain konkreettista siitä, että on oikeutettua toimia noin?

Mietitään, esitetään asiat sitten oikein. Ei kaduta sitä, että toinen ei jaksanutkaan enää.

Kommentit

tarja.o sanoi…
uskomatonta! olen samaa mieltä niinkuin sanot että asiat pitäisi selvittää kahden kesken eikä huudella isoon ääneen! Mutta jos yhtään lohduttaa niin pilkka osuu monesti omaan nilkkaan. tsemppiä ja jaksamisia toivon sinulle!
Vilimarika sanoi…
Mainittakoon nyt jälleen kerran, että kirjoitukseni ei ole ketään kohtaan tai yksittäisestä tilanteesta kertova, vaan edelleen, ihan kuin muutkin postaukset, yleisellä tasolla.
ellei nyt oteta laskuun sitä, mitä itsestäni kerroin. Ja itsestäni kerron kaiken aikaa. :D
Kyllähän sitä kaikenlaista kuulee ja näkee niin yleisöpalstoilla, linja-autossa kuin vaikkapa asukaskokouksissakin. Työpaikoista tällä kertaa ja useinmiten kuitenkin pomo suosii juuri niitä jotka juoruavat ja ne juorujen kohteet jäävät yksin. En tiedä, onko se sitten hyvä, ettei pilkka niissä osu omaan nilkkaan vai ei, koska en kuitenkaan tykkää kostoista tai muutenkaan ikävistä kohteluista.
Anne sanoi…
Olet kertonut minulle niin työyhteisösi tapauksesta kuin tämän hetken ajatuksistasikin tutkimusten suhteen ja voin vaan ihmetellä johtoportaan käyttäytymistä asiassa sekä jaksamistasi ja rohkeuttasi. Tsemppiä!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Super SaltBalans testissä

5. kesäkuuta 2013

Luin Pirkka-lehdestä mainosta, jossa kerrottiin yhden pillerin auttavan turvotukseen, silmäpusseihin, laihdutukseen, selluliittiin, magnesiumin puutteesta johtuviin kramppeihin tai suonenvetoon, runsaan hikoilun aiheuttamaan mineraalikatoon sekä hillitsemään suolan käytön haittoja. Itse kiinnitin huomiota erityisesti turvotukseen, silmäpusseihin ja kramppeihin. Lisäksi kesäkuumalla hikoilu sekä tietenkin selluliittiäkin löytyy, joten ne myös lisäpotkuna tuossa purkissa. 
En ole mitään laihdutuspillereitä edes halunnut kokeilla, koska niissä yleensä on jokin yhtenevä pointti: Ota tämä pilleri, juo vettä ja liiku paljon ja laihdut 5 kiloa vähintäänkin! Haloo! Ilman sitä pilleriäkin laihtuisi niillä ohjeilla! Mutta tällainen oireita lievittävä pilleri voisi ollakin kokeilun arvoinen. Toimiiko vai ei, sen tietää vain kokeilemalla. Mainos kun ei väittänyt mitään ihmeitä eikä pyytänyt tekemään suolan vähentämisiä tai muitakaan temppuja, jolloin tietenkin se auttaisi itsess…

Exfoliating Socks Lavender Kuorivat sukat käyttökokemukset

Kotimainen kosmetiikan verkkokauppa, Sunrise Cosmetics, joka tunnetaan muovituotteita valmistavana ja kosmetiikkaa maahantuovana yrityksenä, lähti mukaan jalkahoitoni toteuttamiseen Iroha naturen kuorivilla sukilla. 
Syy siihen, miksi tarvitsin apua, oli se, että kaikista voiteista ja raspaamisista, liuottamisista ja muistakin kotikonsteista huolimatta sairauksieni yhteissumma aiheuttaa jalkapohjieni kuivumista, hilseilyä ja paksuuntumista. Muutaman kerran kuukaudessa jopa repeilivät verille saakka. Luulin jo, ettei muuta apukeinoa olekaan, kuin voidella hoitavilla, paksuilla voiteilla usean kerran päivässä. Parhaillaan/pahimmillaan olinkin paksu kerron voidetta jalkapohjissa ja muovipussit päälle. Sillä konstilla ei kuitenkaan kävelä liukastelematta ja muutenkin pussi rullautuu helposti varpaisiin, jos esim. jalat liikkuvat mattoa/sänkyä vasten. Mitä hävittävää minulla siis oli siinä, että kokeilisin vielä yhtä uutta juttua, eli kuorivia sukkia.
Sunrise Cosmeticsin verkkokaupasta lö…

HIMALAYA HERBALS-VIIKKO

Kerroin aikaisemmin saaneeni runsaan paketin, joka sisälsi ihania voiteita ja muita kosmetiikkatuotteita. Lupasin testata ne ja kertoa sinullekin, mitä tykkään niistä. Lupasin myös pitää kosmetiikka-aiheisen viikon. Tässä linkki "Aikaisempaan postaukseen". Nyt on aika lunastaa lupaukseni ja esitellä sinulle paketin sisältö.


Anna ja Ellit ovat naisia, joiden seurassa viihdyn jokaikinen päivä. he ovat hauskoja, muodikkaita, iloisia, nuorekkaita, asiallisia, liikkuvia ja terveydestä huolehtivia, huumorintajuisia ja seksikkäitä naisia. Anna ja Ellit puhuvat asiaa. Heidän seurassaan vaan viihtyy. Se on niin yksinkertaista.  Pääsin "Ellit.fi"-sivuston kautta testaamaan Himalays herbals-tuoteperhettä.  Olen testannut niitä nyt 3 viikkoa, joten voin kertoa mielipiteeni, kokemukseni ja tulokset. 

Paketista löytyivät mansikkaa kiiltävä huulivoide ja Multipurpose cream. Hieman arvelutti, sillä eikös maku- ja sävy-huulivoiteet ole aikas teinityttömäisiä?! Vai onko mielipiteeni…