Siirry pääsisältöön

Lapsellista kitinää

Lasten päiväkodissa kuulee usein, kuinka lapset kinastelevat keskenään tai kiukuttelevat tai itkeskelevät jostakin. Tai hiekkalaatikolla, pallomeressä tms. missä nyt lapsia onkaan.

Se tyyli on juuri tällaista: "Lällällää", "Ähäkutti", "Etpäs sinä osaakkaan".
Tai jotain tällaista: "pyäääh, kakka meni housuun! Äitii!"

Jos riita äityy, voi pahimmillaan töniä toisiaan, mutta jo se sanallinen uhma kuullaan, se voisi olla vaikkapa tällaista:

"Minulla on paha mieli! Sinä olet ihan tyhmä!"
"Ääliö, en leiki sun kanssa"
"Toi alotti, toi on kakkapää!"
""Enkä kerro mikä mun on! Sun se pitäs tietää!"


Eikö kuulostakin tutulta lasten suusta? Sellaisten 3-5 vuotiaiden naperoiden kinastelulta? 
Joskus kuitenkin tuntuu siltä, ettei se lasten kinaksi jää. Ihan aikuisiltakin voi "lipsahtaa" vastaavaa. 
Mutta niinhän se on, että mitä enemmän naisia samassa työpaikassa, sen varmemmin tulee kateutta, katkeruutta, kinaa tai jotain selän takana puhumista, pomolle rollaamista... Ja ihan samoin muissakin tilanteissa, missä me naiset sorrumme moiseen lapselliseen käyttäytymiseen. Miehillähän se on enemmänkin kilpailua keskenään. Pomottamista ja määräämistä. Vai olenko väärässä?

Tänään on tällaiset asiat mielessä. Menneet työkaverit. Työpaikat.
Muistan, kuinka vastikää kirjoitin kuulumisiani ja eräs bloggaaja heitti kysymyksen ilmaan: "Ihmettelen, kuinka sinä Viltsu jaksat kaiken?!" 
Muistan myös vastaukseni, mikä kuului näin: "Tiedätkös , etten minä aina jaksakkaan. Ja lähinnä se näkyy siinä, etten jaksa toisilta tulevaa turhaa kitinää, turhaa valittamista ja turhasta asioihin puuttumista. Se että aikuiset ihmiset etsimällä etsivät asioita, joista valittaa, huomautella tai nostaa haloo. Se että aikuiset viitsivät puuttua joka asiaan! Kontrolloida muita. Määräillä ja jokaiseen pieneen asiaan puuttua. Asiattomuudet. Ne kun ei puhuta ja kysytä kahden kesken, vaan heti suureen ääneen huudetaan klaani kasaan osoittamaan sormella yhtä. Ja lopulta kaikki onkin väärinkäsitystä, erhettä tms. Sellainen nipotus ja pikku asioiden suurentelu ja muiden asioihin puuttuminen on niitä, missä näkyy etten jaksa enää. Ne saavat minut joko vihastumaan, turhautumaan tai suremaan. Minun energia kuluu selviytymiseen tästä elämästä ja sen tuomista haasteista sekä siihen, että pidän itseni pystyssä, löydän ne hyvät asiat jokainen päivä ja että en jää makaamaan sänkyyn. Ulkopuolinen ED. Mainitsema käytös on sitä, mitä en enää kaiken päälle jaksa. Jostakin se kitinä tuntuu vähältä. Jollekin vähän on liikaa."

Noin kirjoitin silloin. Saman sanon edelleenkin. Seison sanojeni takana ja mielipiteessäni siinä, että me aikuisetkin voimme kitistä kuin pienet lapset. Ja se, mikä toisesta voi tuntua mitättömältä, pieneltä tai "Kunhan heitän pienen härpin" tai "puran pahaa oloani tuohon", se voi jollekin toiselle olla oikeasti liikaa, kun taustalla on paljon muutakin jo entuudestaan. 
Te, jotka olette lukeneet blogiani, tietänette, ettei mikään helpoin ajanjakso ole ollut minulle tai perheenjäsenilleni. Silti on jaksettava arkea pyörittää ja hoitaa juoksevat asiat. On pidettävä koti puhtaana ja on myös muistettava se, ettei pura murheitaan toisten niskoille. Minun tai meidän ongelmamme ei ole muiden ongelmia. Eikä meidän surumme ja huolemme liikuta muita juurikaan. Muta meille tämä kaikki on paljon! Ja siihen lisäksi vielä turhalta tuntuvaa ylimääräistä voi olla katastrofin alku. 

Kun seuraavan kerran ajattelet purkaa pahaa oloasi muihin tai kiukutella turhasta tai osoittaa sormella, että "oot tyhmä! Lällällää" tai jotain muuta harkitsematonta, harkitse ensin. Voiko mahdollisesti toisen syyttely, mielen pahoittaminen, kauna, kitinä tms olla hyväksi hänelle? Haluaisitko itse saada vastaavaa "palautetta"? Ja jos sinulta pyydetään perusteluja, voitko seisoa sanojesi takana? Kertoa suoraan, että näin on, antaa esimerkkiä tai jotain konkreettista siitä, että on oikeutettua toimia noin?

Mietitään, esitetään asiat sitten oikein. Ei kaduta sitä, että toinen ei jaksanutkaan enää.

Kommentit

tarja.o sanoi…
uskomatonta! olen samaa mieltä niinkuin sanot että asiat pitäisi selvittää kahden kesken eikä huudella isoon ääneen! Mutta jos yhtään lohduttaa niin pilkka osuu monesti omaan nilkkaan. tsemppiä ja jaksamisia toivon sinulle!
Vilimarika sanoi…
Mainittakoon nyt jälleen kerran, että kirjoitukseni ei ole ketään kohtaan tai yksittäisestä tilanteesta kertova, vaan edelleen, ihan kuin muutkin postaukset, yleisellä tasolla.
ellei nyt oteta laskuun sitä, mitä itsestäni kerroin. Ja itsestäni kerron kaiken aikaa. :D
Kyllähän sitä kaikenlaista kuulee ja näkee niin yleisöpalstoilla, linja-autossa kuin vaikkapa asukaskokouksissakin. Työpaikoista tällä kertaa ja useinmiten kuitenkin pomo suosii juuri niitä jotka juoruavat ja ne juorujen kohteet jäävät yksin. En tiedä, onko se sitten hyvä, ettei pilkka niissä osu omaan nilkkaan vai ei, koska en kuitenkaan tykkää kostoista tai muutenkaan ikävistä kohteluista.
Anne sanoi…
Olet kertonut minulle niin työyhteisösi tapauksesta kuin tämän hetken ajatuksistasikin tutkimusten suhteen ja voin vaan ihmetellä johtoportaan käyttäytymistä asiassa sekä jaksamistasi ja rohkeuttasi. Tsemppiä!

KUUKAUDEN TOP 3

Hyvän mielen kortit + ARVONTA + ALEKOODI

Mitä sinä haluat elämältäsi?
Oletko onnellinen ja voitko henkisesti hyvin? 


Hyvän mielen kortit toimivat sekä yksistään että erinomaisesti hyvän mielen vuosi-kirjan kanssa. Hyvän mielen vuosi on inspiroiva tehtäväkirja, joka tarjoaa tehtäviä hyvän mielen taitojen harjoitteluun viikottain vuoden ajan. Korttien avulla voi harjoitella 53:a hyvän mielen taitoa, jotka esitellään Hyvän mielen taidot -kirjassa.

Vuodenkaan jälkeen kortit eivät todellakaan jouda roskiin, sillä näitä kortteja voi käyttää niin kauan, kuin vaan kortit ehjinä pysyvät. Ihan heti eivät piloille mene säilytysrasiassaan ja kevyen lakkapinnan ansiosta.Myös kirja kannattaa säilyttää ja hyödyntää uudestaan aina, kun haluat virkistää muistiasi kirjan aiheissa.


Maaretta Tukiaisen upeat ajatukset ja Krista Keltasen kuvitukset yhdessä luovat ihastuttavat, värikkäät ja isokokoiset hyvän mielen kortit. Kortit koostuvat tunnelmallisesta valokuvasta ja vahvistuslauseesta. Yksi pakka sisältää 53 korttia ja mukana on myös ohjekortt…

Syyskuun ARVONTA

Tässä se nyt on. Syyskuun arvonta. Montaa päivää ei arvonta kerkeä voimassa ollakaan, mutta kivahan se on välillä pitää pikaisempikin arvonta ja saada voittaja selville nopeaan. Palkinto on minun itseni ostama apteekista, joten sponsoreita tässä ei ole. Kerron silti tuotteesta hieman, jotta tiedät, mistä on kyse.
Se, miksi tämän tuotteen halusin palkinnoksi hankkia, johtaa juurensa omista kokemuksistani. Jos itse koen jonkun tuotteen tai asian hyväksi ja minua auttaneeksi, niin tokihan tahdon tarjota sinullekin mahdollisuuden tutustua sellaiseen.


Palkinto on täysikokoinen vaahtoamaton Salutem-hammastahna. Minulla on niin herkkä suu, etten tavallisia tahnoja voi käyttää laisinkaan, joten nämä vaahtoamattomat ovat tulleet tutuiksi. Nyt kun löytyi kotimainen tuote, oli pakko sitä testata ja sitten hommata palkinnoksikin yksi tuubi. Sinä voit siis olla pian se, jolle tämä lähtee!


Salutem-erikoishammastahna ei sisällä mitään ylimääräistä. Ei makuaineita, väriaineita, vaahtoa muosostavaa …

Keskimmäisen kutsu

Kesä on kaunista luontoaikaa, mutta niin on syksykin. Haaveilin kauan kunnollisesta järkkäristä, ja kun se vihdoin mahdollistui reilu vuosi sitten, olen innoissani ollut kuvaamassa luontoa ristiin rastiin. Tänä syksynä pakkasimme makuupussit, ruokatarvikkeet ja kameralaukun matkaan ja lähdimme kuvausmatkalle noin 100 kilometrin päähän järven rannalle, jossa tiesimme oleilevan ja asustelevan majavia, laulujoutsenia, kurkia, ilveksiä ja jopa karhujakin. Unohtamatta muitakaan luonnon asukkeja. Suurempiin petoihin emme törmänneet, onneksi, mutta lintuja ja erilaisia ötököitä senkin edestä tuli meitä vastaanottamaan ja majavathan ne pitivät meitä puuhakkaina patojensa kanssa. Nyt pääset katsomaan kuviani tältä Keskimmäisen kuvausreissulta.


Ihan ensimmäisenä meitä tervehti ovelan näköinen ruskea perhonen. Hyvin oli tuttavallista laatua eikä välittänyt laisinkaan siitä, että autosta purimme tavaramme mökkiin ja kuvasin häntä useammankin kuvan verran. Kyseessä on Pietaryrttisulkanen.


Sillat h…