Peltipiirakka ja Dermosil 10 : pettymys

Palaan makumuistoissa lapsuudenkotiini. Muistan äidin tehneen vaikka mitä ihania herkkuja itse. Niin kulho kaupalla vappurinkelimunkkeja, lihapiirakoita kuin peltilihapiirakkaakin. Peltipiirakka on monille ikätovereilleni ja minua vanhemmille tuttu saunailtojen jälkeisenä herkkuna tai kun haluttiin hemmotella perhettä vähän arvokkaammalla herkulla. Lihahan ei mikään halvin tuote ollut jos lie nytkään, mutta etenkin silloin.

Koska tuo peltipiirakka herätti makuhermoni unesta, on ihan pakko antaa ohje sinullekin. Ja tässä ei sitten oijota kaloreita kevytlinjoilla!



PELTIPIIRAKKA

Ohje

Kaksi isoa levyä lehtitaikinaa
400g jauhelihaa
150g sipuli
3 kananmunaa (2 munamaitoon ja 1 voiteluun)
200g juustoraastetta
2 dl maitoa
6 dl pitkää riisiä (raakana 2dl)
2 tl Mustapippuria
½ tl Maustepippuria
1 tl suolaa
Lihaliemikuutio

Keitä riisi lihaliemessä kypsäksi. 
Paista pilkottu sipuli ja jauheliha pannulla n.10min, lisää mausteet, suola ja kypsä riisi ja jatka paistamista pari minuuttia.

Lämmitä uuni 225c asteeseen

Tee munamaito
vatkaa kaksi kananmunaa ja maito

Kaaviloi lehtitaikinalevy sopivan kokoiseksi ja aseta se leivinpaperilla vuoratulle uunipelille. Levitä puolet juustoraasteesta levyn päälle, lisää lihariisiseos (jätä hieman reunoja auki) kaada nauhana munamaito seoksen joukkoon ja reunoille, lisää loput juustoraastetta seoksen päälle.

Laita toinen lehtitaikinalevy kaiken yli ja kiinnitä nipistämällä reunoista alempaan levyyn, voitele kananmunalla.
Pistele haarukalla pintaan vähän reikiä niin piirakka ei turpoa uunissa.

Kypsennä uunissa kunnes pinta kullankeltainen eli noin 15 -25 min.


Nyt kun olemme päässeet siihen pisteeseen, että kuola valuu, niin esittelen Dermosilin kymmenennen luukun. 


Kynsiviila. Ihan tavallinen pahviviila. Hiemen paksumpi kuitenkin, joten siitä plussat. Toki käyttöön otin, mutta olihan pettymys silti. En olisi halunnut kynsiviilaa, etenkään pahvista. Kynsijutut saavat loppua jo! 

Onko peltipiirakka tuttu? 

Mitä mieltä kynsiviilasta? 

Kommentit

  1. Äitinikin teki samantyylistä joten kiitos ohjeesta. Nuoruusmuistot heräsivät.

    VastaaPoista
  2. Lihistä tehtiin meilläkin usein perjantain saunavuoron jälkeen. Siihen ei vaan tullut munamaitoa, kananmunia keitettiin ja sekoitettiin riisi-lihaseokseen, tai sitten ne jätettiin kokonaan pois.
    Oi mitä lapsuusmuistoja...meidän isi teki ihan parhaan lihiksen ja koko uunipellillisen tietty.
    Ihanaa sunnuntaita Viltsu <3

    VastaaPoista
  3. Mummo, näitä muistoja pitäisikin jakaa enemmän. Yhdistää meitä monia. Ja tietysti nuoremmille ehkä uutta makumaailmaa.

    VastaaPoista
  4. Outi, ja saunapäivää odotettiin kovasti. Myös saunalimun takia. Voi niitä aikoja.

    VastaaPoista
  5. Peltislihis oli yksi lapsuusajan herkuista, ilman munamaitoa se meillä kylläkin tehtiin. Pari vuotta olen suunnitellut tekeväni sitä itsekin, mutta enpä ole saanut aikaiseksi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Hei, kaunis ihminen, soisitko minulle hetkisen..
Mitä pohdit postauksesta tästä?
Entä yleensäkin blogini hedelmästä?
Jätäthän viestin lyhyen tai pohtien pitkään,
Mutta anonyymit haukut tosin eivät johtaisi mihkään!
Olkoon päiväsi sateenkaaren sävyinen, iltasi leppoisa, yösi tyyni.
Ja kun saapuu aamu uusi, jo sängyssä tuumi:
On Inspiksen Viltsu sun ystäväsi vanha taikka uusi.

Ystävyydellä kaunissieluiselle lukijalleni,
Viltsumari