Blogikaveri-postaus : Carlos kertoo hampaiden pesusta

Moi, Mä oon Carlos Adi Mikael, 2 vuotias kotikissa. Sain Emolta luvan tehdä tänään blogikaveripostauksen. Tosin Emo joutuu kirjoittamaan, kun mun tassut ei oikeesti osuis näppäimille. Sitäpaitsi uni on kissan parasta vitamiiniä heti herkkujen jälkeen. Niin ja leikin ja rapsutusten ja pallojen ja ... Carlos! Keskity! 
Ok, mä keskityn! 

Se, miks halusin ääneni kuuluville, on se, että Emo sai paketin helsingistä asti, ja me Luisin kans saatiin se sisältö itsellemme. MIAUUU! Tai siis Emo jemmaa niit jutskii kylppärissä, mut me osataan jo kysellä niiden perään, että oisko nukkumaanmenoaika jo yöunille ja sitä ennen se niin aika.. ?! 

Mut hei, koska mä kerron, mitä Emon tulee kirjoittaa, niin laitetaan tuo mun isoveikka eri kissaemosta malliksi. Hän kun osaa poseerata jo hienosti, kun on jo 3v. 


Että ei muuta ku toivottavasti viihdyt tän postauksen parissa ja Luisin naamaa katellessa läheltä. Se on Mauu! 


Tässä siis on Luis Ernest Hamilton. 3 vuotias kotikissa, jonka lähikissasuvussa on norjalaista metsäkissaa. Siks hän on noin iso. Siis oikeesti iso. Mä itte oon vaa 5 kiloo ja hoikat lanteet, mut Luis on 10 kiloo ja pyöree perä. Mut nyt ei sitä perää katsella eikä mietitä, vaan asiaan. 

SE paketti tuli sellaisestsa paikasta, kuin Apteekkishop.fi ja se taas on jo yli 11 vuotta toiminut kotimainen apteekkiverkkokauppa, joka toimittaa tilaukset nopeasti ja edullisesti minne vain Suomeen! Tosi kätevää! Kiitos!


Meille tuli kaksi Petosan-hammasharjaa ja yksi Petosan-hammastahna. Noi hammasharjat ovat oikeesti kissoille, vaikka paketissa lukeekin pikkukoira ja kuva on koirasta. Eihän koirat harjaa hampaita! Eihän?! Vai? Carlos! 

Noita harjoja on eri kokoisia, aina yli 16 kg:isille saakka. Se kyllä sopisi jo isollekin koiralle.. Mutta nyt puhutaan kissoista, eli meistä, tai siis Luisista. Eli koirat unohdetaan! Vaikka ei ne pahoja ole. Tyhmiä vaan...Carlos!  Koiria ei kuulemma saa sanoa T-sanalla, joten perun maukuni ja sanon, että ovat erilaisia. 

Meidän hammasharjat sopivat erityisesti alle 6 kg:isille. Kyllä se silti on ihan sopiva Luisille, vaikka onkin sen 10 kiloa. Ehkä koirien hampaat ovat isommat kuin kissojen? 


Me tiedetään koirat, ja ne pelkää Luisia. Luis jopa sai yhden koiran vikisemään hädissään, kun Luis istui kulkuväylällä ja koira jäi nurkkaan jumiin sohvan ja pöydän ja Luisin väliin. Mä olin ihan ett Hohhoijaa! (Ja ihan turhaan luulet, että olisin ollut yläkaapin päällä korkeareunaisen korin suojassa piilossa. En ollu muutes!). Carlos! Keskity!  Ai niin, piti kertoa Luisista ja hampaista. 


Se Petosan-hammastahna kertoo meistä, siis se nimi. Peto-me niinku. Tiedäthän?! 
Se hammastahna on hurjan hyvää! Sitä ei tarvitse huuhdella pois, eikä ole vaarallista nieltynäkään. Oikeestaan se niellään! Ei syljetä pois. 

Ja parastahan siinä on se, että se maistuu kanalle ja Luis on kana-lapsi. Tai siis ei kanan lapsi, vaan rakastaa kanaa eniten.. Tai siis ei niinku sillai, vaan ruokana. Mour.. Carlos! Keskity! 
Mä kans rakastan tätä hammastahnaa ja tykkään pestä hampaat! Se on oikeesti kivaa! Mut Luis on komee kolli, jollei oo pallii. hihhhii.. Stemmaa hyvin tää mun runo. Mullakaan ei oo niitä, eikä tarviikkaan olla. Ne ku on turhia. hohhoijaa... Carlos...

Petosan-hammastahna soveltuu myös koirille! Nekin saa niellä tätä, jos haluavat. Tärkeintä on kuitenkin pestä hampaat! 


Erikoismuotoiltu hammasharja on kaksipäinen, joten sillä saa harjattua hampaat sukkelammin kuin ihmisiltä ja kätevämmin. Hammastahna laitetaan tuohon väliin. Ensin me oltiin ihan, että WTF?! (se siis tarkoittaa että Wohoo! Tää on Feikkiä! ) Katsottiin pelkkää harjaa kummissamme. Eihän sitä voi syödä..?

Emo merkkasi meille omat hammasharjat, niin ne ei mene sekaisin. Mä en ainakaan halusi samaa harjaa suuhuni, millä on pesty Luisin hampaat! Huh! Siispä toisessa on C ja toisessa L. Carlos ja Luis. 


Kun me hoksattiin, että tämä hammasharja laitetaan suuhun, me alettiin oivaltaa, mitä sillä sit tehdään. No tietenkin nuollaan se ihanan makuinen hammastahna pois! 
Sit Emo sanoi, että voi pojat... Kärsivällisesti yritti kiertää harjaa taakse ja eteen ja vaikka kuinka vaikeeseen asentoon, ja me kieriteltiin päätämme sen mukana. Kyl osasi olla hankalaa välillä syödä sitä tahnaa pää nurinpäin. 


Seuraavaksi me opittiin, että sillä harjalla pestäänkin kieli! Ja kun kieltä pestään, niin samalla saa sitä kananmakuista tahnaa kielelle. Voi pojat sanon minäkin! 


Aikamme opeteltua ja lukuisat kerrat harjaa nuoltuina alkoi vihdoin löytyä Emon kanssa yhteinen sävellaji. Eli se hammasharja laitetaan hampaisiin ja sillä Emo harjaa ja me voidaan vaikka itsekin koittaa purra sitä hampaita vasten. Mut se tahna.. Nammammammam

Mä en ole koko pitkän elämäni aikana saanut mitään yhtä hyvää, paitsi kinkku, tonnikala, kuivattu kanalastu, kuivatut sisäelimet, purkkiruokien kastike, naudan liha, kala sillon, kun vielä en ollut allerginen sille...Carlos! Keskity! 


Meillä on oma hammasmukikin. Koko perheen hammasharjat ja tahnat ovat kauniisti rivissä samassa kaapissa. Kun Emo alkaa hampaanpesulle, me pojat kysellään anoen, saatasko me harjata kans hampaat ja onko Emollakin sitä herkullista hammastahnaa. Mut ei ole. Emon tahna haisee väkevälle ja taatusti maistuu pahalle, koska Emo aina sylkee sen pois! 


Luis tietää, että viimeistään jos antaa tassua, saa haluamansa. Niinpä Luis antaa tassua ja vouhottaa erityisen kovasti ja norskille tyypilliseen tapaan juttelee paljon, jotta saisi huomion. Niinpä me on sovittu niin, että ensin pestään Luisin hampaat ja sitten minun. Minä sentään maltan odottaa vuoroani, vaikka käynkin nuuhkimassa, onko jo minun vuoro. Emo sanoi, että me ollaan tosi nopeeta opittu hampaiden harjaamisen idea, vaikka ensin on kieli pestäväkin. Sen jälkeen me maltetaan pestä myös hampaat. 


Mamma oli aluksi hyvin skeptinen sen suhteen, ettei me hammasharjaa suuhun laiteta saatikka tahnaa. Ja jos laitetaankin, niin ei siitä mitään muuta tule kuin mouruamista ja kynsitappelua. Mut Mammapa oli väärässä ja Emo oikeassa! Oikeesti, onneks Emo uskoi meihin! Tää on KIVAA! 


Jos sun luona asuu kissa tai useampi, niin huolehdithan kissan hampaista ja hankit hänellekin hammasharjan ja tahnaa! Tahnan voi levittää myös puhtaalla sormella suoraan hampaisiin ja harjata sitten, tai harjaan ja harjata. Kumpi on kätevämpi sun kissan mielestä. 

Tiesitkö tämän kissojen hampaista: 

Kissoilla maitohampaita on 26 kpl ja pysyviä hampaita 30kpl. Pysyvät hampaat ovat yleensä puhjenneet 7kk ikään mennessä. Plakki aiheuttaa kissalle ientulehduksen, josta seuraa hampaan tukikudoksen tulehdus.Ientulehduksesta seuraa ienpako, hammasta ympäröivä luukato, hammas alkaa heilua ja lopulta irtoaa. Ientulehdusta voi ehkäistä hampaiden säännöllisellä päivittäisellä harjaamisella. Kissa kannattaa opettaa hampaiden harjaamiseen jo pikkupennusta alkaen, mutta aikuisenkin kissan on mahdollista oppia hampaiden hoitoon. Harjaamisesta kannattaa tehdä toistuva rutiini, jonka jälkeen eläin palkitaan.

Hampaiden harjaus tulee aloittaa silloin kun hampaat ovat hyvässä kunnossa, koska tulehtuneet ikenet ovat arat ja harjaaminen tuottaa kipua. Keski-ikäisellä ja vanhalla eläimellä hampaiden harjaus on hyvä aloittaa sen jälkeen kun suu on tarkastettu ja puhdistettu eläinlääkärin toimesta. Ihmiselle tarkoitettua tahnaa ei saa käyttää! 

Hampaiden harjauksen opettelu tehdään asteittain edeten. Aloitetaan totuttamalla eläin ienrajan harjaamiseen yläkulmahampaan ienrajasta. Tästä edetään ylähampaiden ulkopinnoille, jonne kertyy useilla eläimillä eniten hammaskiveä. Yläulkopintojen harjaamisen sujuessa siirrytään harjaamaan alahampaiden ulkopinnat. Suuta tulee usein hieman avata, jotta päästään harjaamaan ala M1 hampaan ulkopinta kunnolla. Ulkopintojen jälkeen siirrytään harjaamaan sisäpinnat. Kaikissa opetteluvaiheissa kannattaa käyttää makupaloja tai muuta palkkiota oppimisen tehostamiseksi. Opettelussa edetään hiljalleen astettain, hosumalla ei hampaiden harjaamisesti, kuten ei muistakaan hoitotoimenpiteistä, tule mitään ja opetteluun kannattaa panostaa.
Hampaan pesun jälkeen on enää pisu ja pusu ja sitten...


Nukkumaan! 


Hyvää yötä kisut ja kisujen palvelusväki! Mä MIAUUUU sua! 
Carlos 
(ja Luis, ja Emo, ja Mammakin kans)


Petosan hammastahna sekä hammasharjat Pr-näytteinä saatu apteekkishopista

Apteekkishop.fi löytyy


Kommentit

Sude sanoi…
Mainio postaus. Noinkohan onnistuis meilläkin hienosti hampaitten pesu ?
Sude, muista että kärsivällinen pitää olla. Ensin mekin vaan tutusteltiin harjaan ja pojat vain söi tahnan. Pikkuerissä hammas kerrallaan suurinpiirtein alkoi homma edetä. Tahna on lähinnä siksi oltava että kissat yleensäkin antavat laittaa harjan suuhunsa. Saatikka harjata. Eli mun mielestä tahna on ehdoton ja muistaa hyvitellä kissat kun onnistutaan.
Silkku sanoi…
Voi että miten upea juttu ja hienosti kirjoitetttu:) Aloin kanssa miettimään tuota harjausjuttua. Kiitos kun jaoit tämän meille <3
Silkku, kiitos ystäväiseni. Kissoillani on kaiken lisäksi puhtaampi pusu ja raikkaampi suu nyt eli kyllä se tosiaan vaikuttaa paljon, että hampaat heiltä pesee. Hammastahnassahan ei ole mitään raikastimia, joten se ei ole se, mikä tuoksuu. Mietippä omalle kohdalle pesemätön suu ja pesty, kumpi on kivompi. Ja nimenomaan se, että lemmikin suu olisi terve!
Kannatan! Vaatii vaan tosiaan pitkäjänteisyyttä opettaa. Sitähän sinulla on. Eikö totta!?
Karoliina sanoi…
Kiitos postauksesta. Meilä niin kranttu (mies passannut :)) kissa, ettei taitaisi hyväksyä harjaa.
Niin mäkin luulin, kun aikuisille kissoille tätä aloitin. ;)
Sanna sanoi…
Kylläpä Luis on varsinainen hurmuri. Ja hänen hampaansa varmasti kiiltävät tuon käsittelyn jäljiltä. Meidän karvakavereille hankittiin juuri punkkipannat apteekista.
Sanna, kiitos. Hurmuri tosiaankin. Luis odottaa innolla hampaidenpesua ja alkaa lipoa huuliaan, kun näkee, että h-hetki lähestyy. Hammaskiveä ei juurikaan ole kuin takana, jonne ei mielellään päästä harjan kanssa. Yritän jokaiselle antaa tahnaa siltäänkin, jotta hammaskivi ja lika liukenisi edes hieman kaikkialta.