Siirry pääsisältöön

Puhutaan teestä osa 2 , Mate

Muistatko vielä, kun kerroin pari vuotta sitten juoneeni matea ja ihmettelitte, mitä se oikein on? Joku mietti, puhunko jostakin made-kalakeitosta vai mistä on kyse? Tuskin Mate vieläkään on kaikille tuttu juttu.

Nyt haluan tuoda Maten uudestaan esille. Kyseessä on kuitenkin niin erilainen juoma ja oma juomakulttuurinsa. Pahoittelen vanhan kertausta, mutta saatte myös uutta tietoutta. 


Mitä mate on? 

Tee ja mate ovat eri asia, vaikkakin lähellä toisiaan.
Mate, Matee, Matí, teen kaltainen yrttijuoma,... Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Matee on Etelä-Amerikasta kotoisin olevan pienen puun, Ilex paraguariensis,mikä kuuluu orjanlaakerien sukuun, kuivatuista, lievästi paahdetuista ja sitten jauhetuista lehdistä haudutettu juoma.
Matee voi kasvaa luonnossa jopa 15-20 metriseksi, mutta sadonkorjuun helpottamiseksi se leikataan pensaksi tai 4-8 metrin korkuiseksi puuksi. Matee-puulla on ainavihannat, kiiltävät tummanvihreät lehdet ja valkoiset kukat, joista tulee keltaiset, punaiset tai mustat marjat.


Kasvin lehdistä valmistettua teenkaltaista yrttijuomaa myydään nimellä yerba mate, joka on kasvin espanjankielinen nimi. Yerba tarkoittaa yrttiä ja mate, matí tarkoittaa kurpitsaa ketsûan kielellä.

Mateen juominen on tavallista mm. Argentiinassa, Uruguayssa, Paraguayssa sekä Chilen ja Brasilian eteläisimmissä osissa. Keskieverto argentiinalainen käyttää melkein 7 kg matea vuodessa, mikä on paljon enemmän kuin kahvia.
Jääkylmää mateeta saa sielläpäin nimellä tereré.
Mateeta saa joko siltään tai hedelmillä (appelsiini yleisin) maustettuna.
Voit maistaa appelsiinilla maustettua Matea tilaamalla sitä "Mandragoralta"
Mandragora on Kahvi- ja tee- sekä suklaakauppa Rovaniemellä. Ei siis tarvitse Argentiinaan lähteä Mateen perässä. 

Mate IQ on appelsiinin makuinen, hurmaavan tuoksuinen vihreä mate.
Olen itsekin maistellut kyseistä Mate IQ:a ja todennut sen herkulliseksi.
Se maistuu pehmeältä, kevyen hedelmäiseltä eikä ollenkaan niin kitkerältä, mitä vihreä tee tai maustamaton mate.

Niinä päivinä, kun tarvitsen enemmän "virtaa", laitan pari kolme teelusikallista ko. matea hautumaan calabashiin. Muina päivinä riittää yksikin lusikallinen.

Mandragoran taustat ovat mielenkiintoiset. Saanko kertoa siitä sinulle tässä välissä?! 

Olipa kerran Blanka, joka tuli Suomeen Tsekeistä. 
Hän rakastui tulisesti Pohjolan valkeaan Napapiiriin ja jäi tänne oleskelemaan. 
Nuori ja elinvoimainen kaunotar eleli ja oleli Napapiirillä ja kävi ostoksilla Rovaniemellä supermarketeissa. 
Yksi asia Blankaa kuitenkin suretti; 
Näissä supermarketeissa ei ollut tarpeeksi erilaisia teelaatuja! 
Blanka oli nimittäin tottunut kotimaassaan tietynlaatuisiin tee- ja kahvikauppoihin. 

Blankan mieltä kaiverrutti mahdollisuus muuttaa pysyvästi Suomeen sekä hankkia itselleen työpaikka. Ei mitään pikkuasioita suomalaisillekkaan, saatikka Suomeen muuttaneelle. Tästä se sitten lähti ajatus perustaa perhe. 

10 viikkoa myöhemmin Blankan vauva syntyi. Tarkemmin sanottuna 1.9. 2007. Itseasiassa vauva on nyt jo 7 vuotias! ONNEA! Vauvan nimeksi tuli Mandragora, Lemmenmarja. 

Mandragora tarjoaa niin Rovaniemelle kuin koko Lapin väelle mahdollisuuden nauttia hyvää kahvia ja teetä. Ihania juotavia herkkuja! 

Tässä jotain arvoja joita Mandragoran väki ajattelee, että loistavalla tuotteella pitäisi olla:
erinomainen maku,  
korkea laatu, 
kaunis tuotesuunnittelu, 
vastuu ympäristöstä ja eettinen kestävyys,
 humoristisuus, 
mielenkiintoinen tarina tuotteiden takana...

Yleisesti ottaen kyse on laadusta ei määrästä.
Hyvä tuote ei voi olla halpa, mutta he eivät myöskään usko, että maukkaan pitäisi olla ylihinnoiltetua.

Suosittelen lukemaan Mandragoran "eettiset arvot"
Näistä minä pidän! Ensimmäinen vastaani tullut kauppa tai yritys, jossa arvostetaan näin suuresti luontoa ja niitä oikeita arvoja! 

Nyt Mandragoran tuotteita voi tilata myös laajemmaltakin alueelta, sillä "verkkokauppa" toimittaa tuotteet egolokisesti kauemmaksikin. Hemmottele siis itseäsi ja perhettäsi tai hanki kaikkein herkullisimmat lahjat Mandragorasta! 
Jos käyt Rovaniemellä,  poikkea kaupassa ja jututtamassa ihastuttavia työntekijöitä. Ehkä Blankakin on siellä. Huomaat, että olet tervetullut paikanpäälle! 

Jollet pääse Rovaniemelle asti, ilo tarttuu paketinkin välityksellä sinuun. 
Egolokisuus, ihanat pakkausmateriaalit, yllätykselliset ja laadukkaat tuotteet, henkilökohtaisuus... Kaikki se välittyy Rovaniemeltä asti tänne. 

Palataanpas  Mateen takaisin.Kuinka Mate nautitaan?
Perinteisesti juoma nautitaan pyöreästä kupista, Calabashista, erityisellä suodatinpillillä, Bombillalla, jonka päässä on pieniä reikiä, niin ettei pilliin pääse juomakupissa olevia puruja. Juoma muistuttaa maultaan jonkin verran voimakasta vihreää teetä, mutta hallitsevana makuna on voimakas karvaus, joka tosin vaimenee purujen uudelleenkäytön myötä.


Calabasseja ja bombilloja voit myös tilata Mandragoralta. 
Klikkaa "TÄSTÄ"


Maailmalla mateen nauttiminen on sosiaalinen tapahtuma ja yleinen tapa nauttia juomaa pienessä joukossa yhteisestä kupista, joka täytetään ensin mateepuruilla ja sen jälkeen yksi läsnäolijoista täyttää kupin kerta toisensa jälkeen kuumalla vedellä ja jokainen ryhmään kuuluva juo vuorollaan kupin tyhjäksi. Itse nautiskelen maten calabashista bombillan avulla kokonaan yksin. Maukasta, hyvää ja erityisen piristävää. Jaksan paremmin niinäkin päivinä, kun kipulääkitys aiheuttaa sivuoireina väsymystä erityisen paljon. 


Miksi Mate?


Mateella on piristävä vaikutus sen sisältämän kofeiinin vuoksi. Matee sisältää myös antioksidantteja ja aminohappoja sekä lukuisia terveydelle hyödyllisiä mineraaleja kuten fosforia, natriumia, kalkkia, potassiumia, rautaa, sinkkiä, magnesiumia sekä E, A, C ja B-sarjan vitamiinejä 1, 2, 3, 6, 12, sekä proteiinia, gluteiinia, karoteenia ja lehtivihreää.

Raskaana olevien tulee välttää mateen juontia kofeiinin runsauden vuoksi aivan samalla tavalla kuin vaikkapa kahviakin. Myös vakavasti maksasairaiden tulee välttää mateeta.


Mandragoran valikoimasta löydät Matea juuri sinun makuusi. 

Jos sinulla ei ole Calabashia ja bombillaa etkä halua niitä hankkiakkaan, mutta mate muutoin kiinnostaisi, ei hätää! Voithan hauduttaa maten myös tavallisen teen tapaan teesiivilän kanssa kupissa tai pannussa. 

Valmistus  kannattaa tarkistaa jokaisen mate-maun kohdalta erikseen, mutta pääsääntöisesti kuppiin 1 tl teetä / 1,5 dl vettä. Teepannussa haudutettuna käytä 1 tl lisää. Kaada kiehuva vesi teelehtien päälle ja anna hautua 8-10 minuuttia, jonka jälkeen tee kaadetaan siivilän läpi.


Keraaminen Calabash on kuuma siinä vaiheessa, kun kaadat kuuman veden siihen, joten anna hieman jäähtyä. Kun juoma on jäähtynyt juomakelpoiseksi, calabash on ihastuttava juomakuppi. Se on tyylikäs, hienostunut, erilainen. Bombilla-pillin avulla juoma on erityisen aromikasta ja maukasta. Nautinnollista suorastaan! Tyystin erilaista, kuin hörppiä kupin suulta. 

Suosittelen lämpimästi. 

Lisäksi ihastuttava calabsh on näyttävä sisustuselementti kun et sitä käytä! 
Vasta-alkavat mateen käyttäjät voivat aloitella keraamisella calabashilla ja kun innostus kasvaa, aito kurpitsa-calabash tuo lisää makua ja aitoa mate-kulttuuria lähemmäs. 

Makoisaa alkavaa viikkoa! 

Viltsu

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Super SaltBalans testissä

5. kesäkuuta 2013

Luin Pirkka-lehdestä mainosta, jossa kerrottiin yhden pillerin auttavan turvotukseen, silmäpusseihin, laihdutukseen, selluliittiin, magnesiumin puutteesta johtuviin kramppeihin tai suonenvetoon, runsaan hikoilun aiheuttamaan mineraalikatoon sekä hillitsemään suolan käytön haittoja. Itse kiinnitin huomiota erityisesti turvotukseen, silmäpusseihin ja kramppeihin. Lisäksi kesäkuumalla hikoilu sekä tietenkin selluliittiäkin löytyy, joten ne myös lisäpotkuna tuossa purkissa. 
En ole mitään laihdutuspillereitä edes halunnut kokeilla, koska niissä yleensä on jokin yhtenevä pointti: Ota tämä pilleri, juo vettä ja liiku paljon ja laihdut 5 kiloa vähintäänkin! Haloo! Ilman sitä pilleriäkin laihtuisi niillä ohjeilla! Mutta tällainen oireita lievittävä pilleri voisi ollakin kokeilun arvoinen. Toimiiko vai ei, sen tietää vain kokeilemalla. Mainos kun ei väittänyt mitään ihmeitä eikä pyytänyt tekemään suolan vähentämisiä tai muitakaan temppuja, jolloin tietenkin se auttaisi itsess…

Exfoliating Socks Lavender Kuorivat sukat käyttökokemukset

Kotimainen kosmetiikan verkkokauppa, Sunrise Cosmetics, joka tunnetaan muovituotteita valmistavana ja kosmetiikkaa maahantuovana yrityksenä, lähti mukaan jalkahoitoni toteuttamiseen Iroha naturen kuorivilla sukilla. 
Syy siihen, miksi tarvitsin apua, oli se, että kaikista voiteista ja raspaamisista, liuottamisista ja muistakin kotikonsteista huolimatta sairauksieni yhteissumma aiheuttaa jalkapohjieni kuivumista, hilseilyä ja paksuuntumista. Muutaman kerran kuukaudessa jopa repeilivät verille saakka. Luulin jo, ettei muuta apukeinoa olekaan, kuin voidella hoitavilla, paksuilla voiteilla usean kerran päivässä. Parhaillaan/pahimmillaan olinkin paksu kerron voidetta jalkapohjissa ja muovipussit päälle. Sillä konstilla ei kuitenkaan kävelä liukastelematta ja muutenkin pussi rullautuu helposti varpaisiin, jos esim. jalat liikkuvat mattoa/sänkyä vasten. Mitä hävittävää minulla siis oli siinä, että kokeilisin vielä yhtä uutta juttua, eli kuorivia sukkia.
Sunrise Cosmeticsin verkkokaupasta lö…

Supervihreä taikajuoma

Ei siitä nyt niin kauaa ole, kun ajattelin, että kaikki Superfoodit ja viherjuomat sun muut terveystuotteet ovat ihan huuhaata. Riittää, kunhan syö monipuolisesti ja terveellisesti. Ajattelin, ettei ole mitään järkeä ostaa purkissa jotain pöperöä ja kertoa sen terveysvaikutteista samalla, kun käyttää kaiken maailman dieettejä ja ruokavalioita. Mutta kuten olen aikaisemminkin sanonut, voin myös reilusti sanoa olleeni väärässä ja muuttaa mielipiteeni. Kiitos siitä ehdottomasti kuuluu Ruohonjuuren verkkokaupalle sekä niille terveystuotteille, jotka minua ovat auttaneet. Esimerkkinä tämä Puhdistamon Supervihreä. 


Supervihreä on nimensämukaisesti vihreää jauhetta ja ihan super tuote. Minulla on kokemusta nuoruudestani spirulinasta, joten luettuani tämän purkin tuoteselostetta olin innoissani. Spirulinahan minulla tehosi laihduttamisessa silloin kauan sitten ja tässä viherjauheessa spirulina on osana. Laatukamaa siis! Kaikenkaikkiaan jauhe sisältää vehnänorasta, ohranorasta, spirulinaa, chl…