Siirry pääsisältöön

Puhutaan teestä osa 1

Tervetuloa teen ihmeelliseen maailmaan!Meille tee on nautinto. Se on hetki kahdestaan (tai jos lapsukainen on meillä, kolmestaan) rauhoittua istumaan höyryävän teepannun ja teekuppien äärelle. Suitsuke palaa taustalla. Ihana mausteinen tuoksu leijuu ja sekoittuu teen hurmaavan tuoksun kanssa. Kynttilä palaa pöydällä iltahämärällä. Rauhoittava musiikki. Saunan jälkeen iho pehmeänä ja olo raukeana. 
Se on tapa, josta haluaa pitää kiinni. 

Meille tee on sekä piristystä että rauhoittumista. Tee on lämmikettä talvipakkasella ja se on nesteytystä metsäretkillä. Teemme on päivällä mustaa, illalla vihreää tai rooibosta. Myös erilaiset yrttihaudukkeet ovat tulleet tutuiksi. Enemmän tai vähemmän. Lajikkeita kun on niin paljon, ei millään voi kaikkia tuntea. Hyvin monesti kahvin sijaan laitamme termariinkin teetä mukaan matkaan. Mikään ei kuitenkaan voita kotona nautittua teehetkeä. Yksi haaveeni olisikin kokea oikea teeseremonia. Kerron sinulle teeseremoniasta tarkemmin lähiaikoina. Ehkä jo huomenna?  Ole kuulolla.

Se, onko tee piristävää vai rentouttavaa, riippuu siitä, millaista teetä laitamme teepannuun hautumaan. Niin, vai otammeko teepussin kuppiin pariksi minuutiksi. Mate on piristävä korkean kofeiinipitoisuutensa vuoksi, mutta ihan kaikki mate-harrastajat eivät edes Matea luokittele teeksi. Mate-rituaalit ovat ihan omaa luokkaansa. Siitäkin enemmän toiste. 

Jos ajattelet, että ihan sama, mitä teetä siihen kuppiinsa kaataa, olet väärässä. Teelaaduissa, maussa ja kofeiinipitoisuuksissaa on eroja! Jo pelkästään ruokakaupoissa makuvalikoimaa löytyy. Saatikka sitten, jos lähdetään oikeaan teekauppaan tutustumaan. Tällainen erikoistunut teekauppa on "CHAYA".


Kuten kuvastakin huomaat, teelaadut ovat tyystin erilaisia. Tuossahan on vasta neljä erilaista. Lisää löydät "Chayan sivuilta" esimerkiksi suosituimmista tuotteista. 

"Chayan verkkokauppa" tarjoaa teetä maailman eri kolkista kotiin toimitettuna kätevästi verkkokaupan kautta. Sinun ei siis tarvitse itse lähteä merten taakse niitä hakemaan. Ei edes erikoisuuksia. 
Chayan erikoistuminen on Itä-Aasian, eli Kiinan, Taiwanin, Japanin ja Korean teet. 
Sinäkin varmasti löydät sieltä mieluisesi, sillä Chayan valikoimista löytyy yli 200 eri teelaatua ja hauduketta. Chaya lähettää tuotteet saman päivän aikana! 

Chayan verkkokaupasta saa tilattua erisuuruisia määriä teetä ja arvokkaampia lajikkeita jopa myös 10 gramman pusseina. Helsingin kauppakeskus Kluuvissa sijaitsevasta myymälästä saat maustamattomat teet mukaan aina 25 gramman pusseista lähtien. Näin pääset maistelemaan eri lajeja ja löydät itsellesi sen oman suosikkiteesi. Huomioithan, että jollet pidä esim. vihreän teen kitkeryydestä, voi valkoinen tee tai musta tee olla sinun juttusi. Vastaavasti joku tykästyy keltaiseen teehen ja joku toinen matchaan. Älä hylkää teetä vain yhden epämiellyttävän kokemuksen takia. 


Minun kestosuosikkeihini kuuluvat "teekukat!" 
Ne ovat uskomattoman kauniita! Maailmamme tarvitsee tällaisia yleellisiä, kauniita asioita. 
Teekukatkaan eivät ole kalliita, sillä tämäkin kuvan korea kukka maksaa vain 2 euroa. 
Ehdottomasti erilainen kukkanen viedä vaikkapa lahjaksi! Vie vaikka kokonainen "kimppu". 

Suosittelen hauduttamaan teekukat läpinäkyvässä teekannussa tai -kupissa. 
Myös "teekannut ja kupit" löydät Chayan valikoimista. 


Jos kaapissasi lojuu irtoteetä, etkä jostain syystä halua sitä hauduttaa kannussa, Chayasta voit hankkia "kertakäyttöiset- " tai kestoteepussit. Ne avaavat mahdollisuuden hauduttaa irtoteetä yksittäisessä kupissa. Tokihan niitä kaikenlaisia teepalloja ja muita siivilöitäkin on olemassa, mutta pussi on pussi. Jotenkin tutumpi ehkä. 


Kätevät "Cotton-teepussit" ovat myös luontoa säästäviä. Nämä pussit voi käyttää uudestaan ja pestä koneessa puhtaiksi. Kätevää! Kelpaisivat minullekin! 


Teen ja haudukkeiden lisäksi Chayasta löytyy myös laaja valikoima tarvikkeita, joilla laadukkaan irtoteen valmistamisesta tulee niin mukavaa ja helppoa, ettei pussiteehen enää ole paluuta. Tämä kätevä "teekannun teesiivilä" on ihan MUST tilattava jostain aikaa meillekin, sillä oma teekannumme siivilä ei tule olemaan enää kovin pitkäikäinen todennäköisesti. Onneksi tiedän, mistä löydän näitä. Meidän paikallisesta myymälästä, jossa erikoisteetä myydään, ei ollut nimittäin kannusiivilöitä laisinkaan. Chayassapa on. ;)

Jos sinua kiinnostaa lukea lisää teestä, tutustu ihmeessä mielenkiintoiseen "Teetuokio"-blogiin sekä "Chayan" sivun oikealla reunalla lymyilevään lisäinfoa-laatikkoon, josta löytyy teevinkkejä ja -tietoutta.  Tutustu myös facebookissa "CHAYAAN"

Ole myös kuulolla Inspirationissa, sillä tulen kertomaan teille lisää mielenkiintoista asiaa teestä ja erilaisista teelajeista ja -mausta. Löydät tämän sekä tulevat teehen liittyvät bloggaukseni jatkossakin kategoriasta; Puhutaan teestä. 

Nautinnollisia teehetkiä!

Kommentit

Tiikeriankka sanoi…
Nyt tekee hurjasti mieli teetä... Taidan keittää pannullisen vaikkapa yhtä suosikkiani, limellä maustettua vihreää teetä <3
Katja sanoi…
Täällä kanssa yksi teeihminen vilkuttelee.

Ihan pahaa tekee, kun joku vispaa perus mustaa liptonia kupissaan. Mahtaa maistua kitkerälle, kun ne vielä niistää sen lusikkaan kuristamalla nyörillä.

Taidanpa hakea tuon rauhassa haudutellun teeni ja alkaa hörppimään.
Viltsu Mari sanoi…
Tiikeriankka, Tee on nautinto.
Viltsu Mari sanoi…
Katja, ah, juuri se lusikalla tirauttaminen... Hmm..

KUUKAUDEN TOP 3

VUODEN 2016 PARAS LUONNONKOSMETIIKKA TUOTE ja ELÄINKOKEET

Paljon puhututtanut eläinkokeiden käyttäminen kosmetiikkateollisuudessa on ollut minulla mielen päällä taas jonkun aikaa. EU:ssa astui voimaan kosmetiikan ja hygieniatuotteiden koe-eläinkielto 3 vuotta sitten. Sitä ennen voimaan astunut direktiivi kielsi kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden testaamisen eläimillä vuodesta 2009 alkaen. Kielto koski myös raaka-aineita ja esti EU:n ulkopuolella (esim. Kiina) eläinkokein testattujen kosmetiikkatuotteiden maahantuonnin EU:n alueelle.

Hyppäävällä pupulla merkitty tuote ei saa olla myynnissä Kiinassa, missä eläinkokeet ovat pakollisia kosmetiikalle (uudistuneen lakipykälän mukaan heinäkuusta 2014 alkaen shampoita ja hajuvesiä ei enää testata eläimillä.). Kosmetiikkateollisuuden tekemät eläinkokeet eivät ole ainoastaan eettisesti tuomittavia, vaan myös tarpeettomia ja kyseenalaisia. Eläintestit voidaankin korvata eläinkokeettomilla menetelmillä, jotka ovat usein eläinkokeita luotettavampia ja edullisempia.

Jos kiinnostuit aiheesta, löydät Animal…

Aurinko ja HeyDay Sunbeam

Aurinko on tähti, jota Maa kiertää. Aurinko syntyi vajaa 5 miljardia vuotta sitten. Auringonvalo on Suomessa kesällä merkittävin D-vitamiinin lähde ja lisäksi auringonvalo vaikuttaa pimeähormoni melatoniinin eritykseen, joka on suurimmillaan öisin ja talvisin. Melatoniinilla on unettava vaikutus, joten auringonvalon puute päiväsaikaan voi aiheuttaa väsymystä ja häiritä uni-valverytmiä. Luonnollisen valon puute voi myös aiheuttaa kaamosmasennusta. Noin vajaan 5 miljardin vuoden kuluttua auringon energia ehtyy ja aurinko katoaa kokonaan pois. Mutta mitä tehdä, jos meidän oma energia meinaa ehtyä pimeänä kautena eikä auringon energiasta ole tietoakaan?! 

Joku vastannee lähtevänsä etelään aurinkoon, jollekin energiaa tulee kirkasvalolla ja joku ottaa D-vitskut purkista. Kaikki ihan oikein! On myös huolehdittava siitä, että nautimme terveellisiä aterioita ja hellimme ja huolehdimme omasta hyvinvoinnistamme. Hemmottelua, nautintoa, iloa, hymy päivässä ja mitä ikinä keksitkään piristääksesi…

Joulukortti kääreestä kierrättäen

Kun kierrätys on sydämen asia, löytää mitä merkillisimmätkin asiat tiensä askarteluun mukaan. Tällä kertaa pysytään kuitenkin ihan perus kierrätyksessä ja sujautetaan suklaalevyn kääreestä pala korttiin. Lisäksi leimattua, leikattua, teipattua ja yhteen liimattua.Tämä kortti on tilaustyönä tehty.