Puhutaan teestä osa 1

Tervetuloa teen ihmeelliseen maailmaan!Meille tee on nautinto. Se on hetki kahdestaan (tai jos lapsukainen on meillä, kolmestaan) rauhoittua istumaan höyryävän teepannun ja teekuppien äärelle. Suitsuke palaa taustalla. Ihana mausteinen tuoksu leijuu ja sekoittuu teen hurmaavan tuoksun kanssa. Kynttilä palaa pöydällä iltahämärällä. Rauhoittava musiikki. Saunan jälkeen iho pehmeänä ja olo raukeana. 
Se on tapa, josta haluaa pitää kiinni. 

Meille tee on sekä piristystä että rauhoittumista. Tee on lämmikettä talvipakkasella ja se on nesteytystä metsäretkillä. Teemme on päivällä mustaa, illalla vihreää tai rooibosta. Myös erilaiset yrttihaudukkeet ovat tulleet tutuiksi. Enemmän tai vähemmän. Lajikkeita kun on niin paljon, ei millään voi kaikkia tuntea. Hyvin monesti kahvin sijaan laitamme termariinkin teetä mukaan matkaan. Mikään ei kuitenkaan voita kotona nautittua teehetkeä. Yksi haaveeni olisikin kokea oikea teeseremonia. Kerron sinulle teeseremoniasta tarkemmin lähiaikoina. Ehkä jo huomenna?  Ole kuulolla.

Se, onko tee piristävää vai rentouttavaa, riippuu siitä, millaista teetä laitamme teepannuun hautumaan. Niin, vai otammeko teepussin kuppiin pariksi minuutiksi. Mate on piristävä korkean kofeiinipitoisuutensa vuoksi, mutta ihan kaikki mate-harrastajat eivät edes Matea luokittele teeksi. Mate-rituaalit ovat ihan omaa luokkaansa. Siitäkin enemmän toiste. 

Jos ajattelet, että ihan sama, mitä teetä siihen kuppiinsa kaataa, olet väärässä. Teelaaduissa, maussa ja kofeiinipitoisuuksissaa on eroja! Jo pelkästään ruokakaupoissa makuvalikoimaa löytyy. Saatikka sitten, jos lähdetään oikeaan teekauppaan tutustumaan. Tällainen erikoistunut teekauppa on "CHAYA".


Kuten kuvastakin huomaat, teelaadut ovat tyystin erilaisia. Tuossahan on vasta neljä erilaista. Lisää löydät "Chayan sivuilta" esimerkiksi suosituimmista tuotteista. 

"Chayan verkkokauppa" tarjoaa teetä maailman eri kolkista kotiin toimitettuna kätevästi verkkokaupan kautta. Sinun ei siis tarvitse itse lähteä merten taakse niitä hakemaan. Ei edes erikoisuuksia. 
Chayan erikoistuminen on Itä-Aasian, eli Kiinan, Taiwanin, Japanin ja Korean teet. 
Sinäkin varmasti löydät sieltä mieluisesi, sillä Chayan valikoimista löytyy yli 200 eri teelaatua ja hauduketta. Chaya lähettää tuotteet saman päivän aikana! 

Chayan verkkokaupasta saa tilattua erisuuruisia määriä teetä ja arvokkaampia lajikkeita jopa myös 10 gramman pusseina. Helsingin kauppakeskus Kluuvissa sijaitsevasta myymälästä saat maustamattomat teet mukaan aina 25 gramman pusseista lähtien. Näin pääset maistelemaan eri lajeja ja löydät itsellesi sen oman suosikkiteesi. Huomioithan, että jollet pidä esim. vihreän teen kitkeryydestä, voi valkoinen tee tai musta tee olla sinun juttusi. Vastaavasti joku tykästyy keltaiseen teehen ja joku toinen matchaan. Älä hylkää teetä vain yhden epämiellyttävän kokemuksen takia. 


Minun kestosuosikkeihini kuuluvat "teekukat!" 
Ne ovat uskomattoman kauniita! Maailmamme tarvitsee tällaisia yleellisiä, kauniita asioita. 
Teekukatkaan eivät ole kalliita, sillä tämäkin kuvan korea kukka maksaa vain 2 euroa. 
Ehdottomasti erilainen kukkanen viedä vaikkapa lahjaksi! Vie vaikka kokonainen "kimppu". 

Suosittelen hauduttamaan teekukat läpinäkyvässä teekannussa tai -kupissa. 
Myös "teekannut ja kupit" löydät Chayan valikoimista. 


Jos kaapissasi lojuu irtoteetä, etkä jostain syystä halua sitä hauduttaa kannussa, Chayasta voit hankkia "kertakäyttöiset- " tai kestoteepussit. Ne avaavat mahdollisuuden hauduttaa irtoteetä yksittäisessä kupissa. Tokihan niitä kaikenlaisia teepalloja ja muita siivilöitäkin on olemassa, mutta pussi on pussi. Jotenkin tutumpi ehkä. 


Kätevät "Cotton-teepussit" ovat myös luontoa säästäviä. Nämä pussit voi käyttää uudestaan ja pestä koneessa puhtaiksi. Kätevää! Kelpaisivat minullekin! 


Teen ja haudukkeiden lisäksi Chayasta löytyy myös laaja valikoima tarvikkeita, joilla laadukkaan irtoteen valmistamisesta tulee niin mukavaa ja helppoa, ettei pussiteehen enää ole paluuta. Tämä kätevä "teekannun teesiivilä" on ihan MUST tilattava jostain aikaa meillekin, sillä oma teekannumme siivilä ei tule olemaan enää kovin pitkäikäinen todennäköisesti. Onneksi tiedän, mistä löydän näitä. Meidän paikallisesta myymälästä, jossa erikoisteetä myydään, ei ollut nimittäin kannusiivilöitä laisinkaan. Chayassapa on. ;)

Jos sinua kiinnostaa lukea lisää teestä, tutustu ihmeessä mielenkiintoiseen "Teetuokio"-blogiin sekä "Chayan" sivun oikealla reunalla lymyilevään lisäinfoa-laatikkoon, josta löytyy teevinkkejä ja -tietoutta.  Tutustu myös facebookissa "CHAYAAN"

Ole myös kuulolla Inspirationissa, sillä tulen kertomaan teille lisää mielenkiintoista asiaa teestä ja erilaisista teelajeista ja -mausta. Löydät tämän sekä tulevat teehen liittyvät bloggaukseni jatkossakin kategoriasta; Puhutaan teestä. 

Nautinnollisia teehetkiä!

Kommentit

 1. Nyt tekee hurjasti mieli teetä... Taidan keittää pannullisen vaikkapa yhtä suosikkiani, limellä maustettua vihreää teetä <3

  VastaaPoista
 2. Täällä kanssa yksi teeihminen vilkuttelee.

  Ihan pahaa tekee, kun joku vispaa perus mustaa liptonia kupissaan. Mahtaa maistua kitkerälle, kun ne vielä niistää sen lusikkaan kuristamalla nyörillä.

  Taidanpa hakea tuon rauhassa haudutellun teeni ja alkaa hörppimään.

  VastaaPoista
 3. Katja, ah, juuri se lusikalla tirauttaminen... Hmm..

  VastaaPoista
 4. Hyvä postaus teestä.Minäkin tykkään ja ajattelin tehdä postauksen eilen keksimästäni (netistä)löydetty ohja inkiääriteestä.Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Haluan lukea ja kokeilla sitä ohjetta.

   Poista

Lähetä kommentti

Hei, kaunis ihminen, soisitko minulle hetkisen..
Mitä pohdit postauksesta tästä?
Entä yleensäkin blogini hedelmästä?
Jätäthän viestin lyhyen tai pohtien pitkään,
Mutta anonyymit haukut tosin eivät johtaisi mihkään!
Olkoon päiväsi sateenkaaren sävyinen, iltasi leppoisa, yösi tyyni.
Ja kun saapuu aamu uusi, jo sängyssä tuumi:
On Inspiksen Viltsu sun ystäväsi vanha taikka uusi.

Ystävyydellä kaunissieluiselle lukijalleni,
Viltsumari