Kätköilyyn hurahtanneet


Geokätköillessä mitä ihmeellisimpiin paikkoihin tulee lähdettyä ja kummallisimpiakin kätköjä löydettyä. Sen saattaa arvatakin, kun tämmöset kaks touhoo pistivät hynttyyt yhteen ja päättivät, jotta aletaan harrastaa jotain yhessä. Jokufiksumpi saattas alkaa golffata tai keilata, mutta me päätettiin alkaa geokätköillä. Hullun hommoo, mutta kuka on terveeks meitä väittänytkään?

Geokätköilyyn tarvitset itsesi ja seikkailumielen lisäksi gps:n, mikä voi olla puhelimessasikin jo valmiina tai ostettu erikseen, koordinaatit geocaching.com-sivustolta ja nimimerkin, jolla loggaat/kirjaat itsesi purkin löytäneeksi. aiemmin oli ittellänikii sellanen puhelimen reuhka, jolla kepitin ja nuolta vaan seurasin. Sitten valkkasin toisen puhelimen vartavaste gepsin mukkaan. Mitä sitä puhelimella muutakaan? Ai juu, tosiaan... Puhumaan! Yleensä se onkii silleen, jotta äiti taikka joku muu naisimmeinen soittaa just sillon, kun oot saanunna sen gepsin päälle ja lähestyt kätköä. siinä mielessä parempi olis olla gepsi ihan erillään puhelimesta ja puhelin visusti äänettömällä taskussa. Hätävarana. en ees tajua, miten ne ossoovat soittaa sillon, ku oon siellä kätköllä...

Joissakin kätköissä on haastetta enemmän, jolloin kuvauksessa voi olla maininta esim. apuvälineiden tarpeellisuudesta. Apuvälineitä voivat olla köysi, magneetti, taskulamppu, pitkä keppi, tikapuut, pylväskengät, pihdit, ruuvimeisseli... Vain mielikuvitus on rajana siinä, millaisen kätkön kukin tekee.
Joku on tainna männä kätkölle jopa kumihanskoilla, tuulitakissa ja suihkumyssy päässäkin. :D Ihan vaan, jottei hämikset hyppis kauluksesta sisälle tai sotkeutus hiuksiin. Ite oon vaatetuksessa turvautunu uikkareihin tai sitten just sen näkösenä tuolla metiköissä, että onhan ne vastaantulijat suattanneet aatella, jotta mistähän tuokii on karannunna. No mutta! Metästä tietennii! Sukat lahkeitten päällä mykkyrällä. Paidan kaulus tiukasti puffilla tukittuna. Lippis päässä. Kumihanskat on meilläi, mutta semmoset työmiehen kintaan näköset enemmänkii. Pistosuojat niissä kuulus olevan kanssa. Tiijä minne kätesä tyrkkee... Niin ja kamera! Se on matkassa aina mukana. Tärkein vehe! Millä muute todistas käyneensä just siellä, missä on käynyt millonkii. 


Sinun ei tarvitse tehdä yhtään kätköä itse, vaikka harrastaisitkin geokätköilyä. Tokihan sinulla on siihen mahdollisuus, jos haluat. Toisten tekemiä kätköjä on maailma täynnä ja tulee koko ajan lisää. Ihan siellä sinun lähelläsikin. ;)
Meillä on yksi. Oma pieni "geolapsi". Tuolla se kotonurkkien perukoilla on. Pitäskii käyvä camoomassa se uusiks. Siis naamioimassa. Tiijätkö... Laittaa lisää matskua purkin päälle. Ei löydä koirankusettajat tai teinit ryyppireissuillaan. Kunhan sitten ei niin hyvin camoa, että joku teini sen purkin päälle rykäsee ihtiään. 

Itseasiassa meillä on suunnitelma. Tärräytettään parkymmentä uutta kätköö kerralla. :D
siinä ku alkaa priimiumjäsenillä kännykät piippaamaan, jotta uus kätkö tulla tupsahti, nii lähipitäjä on ihmeissään! Sitä föörst tu faindia eli ekana löytänyttä, kun jokkainen tavoittellee. saap merkinnän sivulleen että näin ja näin monta ekana löydettyä on saanu. siinä on kuulkaas moni ukko ja eukko juossu pitkin ja poikin aamutuimaan tai ehtoon aikaan niitä ehtimässä. Legendat kertoo jopa hääaterialta sulhon karanneen kätkölle. Enkä tarkota piilopullolle, vaan oikeesti, geokätkölle. :D
Tärkeitä asioita geokätköilyssä ovat 
*huomaamattomuus
*luonnon ja toisten kunnioittaminen
*seikkailuhalukkuus
*Kärsivällisyys

On muitakii, mutta en kai minäkään kaikkee muista tähän hättään!
Kun etsit geokätköjä, sinun tulee tehdä se niin, ettei kukaan ulkopuolinen "jästi" huomaa, mitä olet tekemässä. Hyvin helposti uteliaisuus herää jästeillä ja tyhmyys tulee mukaan kuvioihin ja kätkö tuhotaan tai jopa hävitetään paikaltaan.

Niinku se meidän lapsonen. Ensin sen löysivät, sitten löysi orava sen ja sitten koko paikka myllerrettiin ja tuhottiin. Meni hyvä piilopaikka muussiksi. Hävettää niihe puolesta, joka sen teki!
Geokätköilyssä ideologia on, että luonnossa ollaan luontoa ja toisia kunnioittaen. Paikkoja ei tuhota vaan ollaan varovaisia ja ennemminkin roskia kerätään pois kätköreissuilla. Toisten pihoihin tms ei myöskään mennä, vaikka kuinka oikaisisi sitä kautta. 

Jos on intoo kätkölle lähtee, sitten jaksaa kävellä pitemmänkii kautta. Muussa tapauksessa jääköön kottiin! Niin se vaan on! Ja roskat... Ei niitä kukaan halua omalle tontilleenkaan, niin miks toistenkaan tontille heitetään? Kerätään pois jo erreyksessä roskiintuneet jutskat ja sitten hymyillään, ku ollaan robinhuudeina toimittu. Paitsi ettei rikkailta otettu ja köyhille annettu, vaan että... Ööö.. mitä mä selitän?Toisinaan kätkö voi olla nopeasti löydettävissä ja ihan siinä kauppareissun varrella. Toisinaan joudut lähtemään pitkillekin retkille kävellen, kiipeillä, kumarrella ja konttailla luolissakin. Olenpa joutunut hakemaan joskus kätkön sukeltamallakin. 

Toisinaan meillä tehdään niin, että toinen jää oottamaan kun toinen käy vaikeimmissa paikoissa. arvaatko, kumpi meillä oottelee ja kumpi kiipeilee ja konttailee enemmän? ;) Parhaani mukkaan yritän ja voi sitä voiton riemua ku oon ylittännä ihten. Siis en mitenkää kuperiskeikalla itten yli ja ali ja pötkölleen, vaan ihan että kiipeen kallion korkeimmalle kohdalle tai alimman kiven alle.

Kärsivällisyyttä vaaditaan, jos kätkö ei ala löytyä, vaikka kuinka pörräät nollapisteessä. Naamiointi voi olla taitavasti tehty tai paikka niin hyvin piilossa, ettei se vaan löydy helposti kokeneemmallakaan kätköilijällä. Toinen kärsivällisyyden paikka on se, jos tiedät, minne mennä, mutta jästit ovat paikalla. On odotettava! Tai jopa jätettävä siltä kertaa kätkö etsimättä.

Toisinaan kärsivällisyyttä ei koetella juurikaan, mutta auta armias, jos se vanaha rellu ajaa just samaan aikaan parkkiin siihe kätkön kuppeeseen ja alkaa keinuttaa. Oottele siinä sitten, että millo nuoren parin puuhat loppuuvat ja pääsee kätkölle niin, jotta parilla on jo takas housut jalassa. Ja nuoren parin.. Parraillaan ollaan törmätty iäkkäimpiinkin hellustelijoihin, kirkon pihalla, takana siellä... Puiden lomassa suoraan nollapisteessä! sillo kysy luontoa olla hiljaa. Annetaan rauha pikkulintujen pesimisille, naapureille, lomailijoille, ihan kaikille mitä maailmassa onkaan meidän ja kätköjen lisäksi! Niillä on oikeus olla, ihan ku meilläkii, siellä missä ovatkaan.

Wikipedian kertomus geokätköilystä löytyy, kun klikkaat klikkiä: "KLIK"

Jos kiinnostuit, kipase lisätietoja vaikka näistä linkkisistä:KATSO VIDEO
Kommentit

Lähetä kommentti

Hei, kaunis ihminen, soisitko minulle hetkisen..
Mitä pohdit postauksesta tästä?
Entä yleensäkin blogini hedelmästä?
Jätäthän viestin lyhyen tai pohtien pitkään,
Mutta anonyymit haukut tosin eivät johtaisi mihkään!
Olkoon päiväsi sateenkaaren sävyinen, iltasi leppoisa, yösi tyyni.
Ja kun saapuu aamu uusi, jo sängyssä tuumi:
On Inspiksen Viltsu sun ystäväsi vanha taikka uusi.

Ystävyydellä kaunissieluiselle lukijalleni,
Viltsumari