Epäonnistumisen kautta onnistujaksi

Mikään ei voita nykyhetkeä. Ihminen, joka ei toteuta päätöksiään niiden ollessa tuoreina hänen mielessään, ei voi toivoa toteuttavansa niitä myöhemminkään; Ne haihtuvat, katoavat, tuhoutuvat maailman kiireisiin ja hälinään tai vajoavat saamattomuuden suohon.

-Maria Edgeworth-

Ota tänään illalla tehtäväksesi miettiä tarkasti yksi päivä elämästäsi. Tämä päivä. Tee tästä päivästä inventaario. Mitä puhuit ja ajattelit tänään? Mitä teit kenellekin tai yksin? Ajattele niin, että mielesi on pelto. Peltoon kylvetään joko viljaa tai rikkaruohoja. Se mitä olet tänään kylvänyt, tuottaa huomenna satoa. Kylvitkö viljaa vai rikkaruohoa?

Jos päivän mittaan ajattelit, ettet onnistu jossakin, et varmasti onnistunutkaan siinä! Ja se, missä ajattelit onnistuvasi, onnistuitkin! Eikös totta?! Sinä itse päätit, onnistutko vai et. Yritit, teit parhaasi tai suoriltaan päätit, ettet edes viitsi yrittää. Epäonnistumisen pelkoa? Nolatuksi tulemista? Tekosyitä. Kukaan meistä ei ole seppä syntyessään! Kukaan ei osaa ekalla kertaa, koskaan yrittämättä tai opettelematta ensin. Ripaus onnea tarvitaan, mutta kauhallinen sinnikkyyttä ja päättäväisyyttä. Tahtoa!

Sinun ei tarvitse muuttaa vaatetustasi, työpaikkaasi, asuntoasi tai mitään muutakaan, jotta onnistuisit paremmin. Riittää, että muutat mielesi siinä, että uskallat yrittää! Kylvää satoa jolla onnistut. Josta saat sitä hyvää, etkä vain rikkaruohoja.

Kun joku huokaa, kuinka kovaa elämä onkaan, tekisi mieleni kysyä häneltä; Mihin sinä elämääsi vertaat? voisiko sen elämän kovuuden suhteen tehdä jotakin pehmentääkseen sitä? ja voi kuulkaa, maailmassa on niin paljon vaikeampiakin ihmiskohtaloita, kuin kellään meistä täällä Suomen maassa. Elämme hyvinvointiyhteiskunnassa, vaikka kuinka purnataan, ettei täällä mikään toimi. entäpä ne lapset, nuoret, aikuiset, jotka elävät sodan ja sairauksien keskellä? Jotka kuolevat jo pari vuotiaina nälkään tai kolmikymppisinä viimeistään malariaan tai muuhun tautiin? entä ne kohtalot, jotka kidutetaan kuoliaiksi? Jotka raiskataan hengiltä? Vain siksi, että yritetään kiristää heidän avullaan rahaa tai nostatetaan omaa statusta. Tai koska puuttuu se itsehillintä joiltakuilta. Silloin sanoisin, että elämä ON kovaa!

Tokihan me jokainen joskus vaivumme mietteisiimme ja ajattelemme että huh huh. Tällaistako tämä elämä on. Mutta mietippä sitäkin, kuinka saisit muutetuksi siitä hieman paremman ja mielenkiintoisemman? Sinun elämääsi ei kukaan muu voi parantaa, kuin sinä itse! apua kyllä saat kun haluat, mutta sinusta se lähtee kuitenkin! Kaikkeen ei tarvita rahaa tai saavuttamattomia asioita. Ja joihinkin voi kenties säästääkin hieman rahaa. Jokainen euro tai kymmensenttinen on enemmän, kuin ei mitään. Mekin säästetään vuosi, jotta päästään kesälomalla retkelle. Vähistä rahoistamme selkeä suunnitelma. viimeksi laitoin syrjään yhden euron! 12,50€ kuukaudessa säästöön tarkoittaisi vuodessa 150 euroa.

Tiedätkö, me kaikki olemme epäonnistuneita! Ainakin he, jotka ovat menestyneet elämässään kaikista parhaiten! He ovat epäonnistuneet monet kerrat! Nousseet taas jaloilleen ja yrittäneet. Lopulta saavuttaneet unelmiaan. Päässeet pitkälle. Ajattele, jos he ovat uskaltaneet epäonnistua, miksi sinä sitten pelkäät sitä? Kokeilisit edes!


Kun olit aikonut aloittaa
jotakin uutta ja ihanaa,
kuulit ehkä, kun korvissa soi:
ääniä tuolta ja täältä:

”Et sinä osaa! Et sinä voi!
Et edes uskalla uskaltaa!”

Vaan älä usko! Tietäsi kulje.
Kaikilta luuloilta korvasi sulje.
Elleivät voimasi perille yllä
matkallakin on mukavaa kyllä.

Iloisena saatat sanoa nyt:
”Olenhan ainakin yrittänyt!”

- Kaisa Kantola






Kommentit

MerjaHannele sanoi…
Ihana, kannustava teksti! Kiitos! :<3
Vilimarika sanoi…
Ole hyvä. :)