Big shot ja stanssit

Jotta kaikille selviäisi mikä on stanssi ja kuinka sitä käytetään, niin kerron sen tässä kuvin.
(Törmäsin kysymykseen, mikä on Stanssi)

Minullahan on Big shot-kuviointilaite, mikä näyttää tältä:


Tuon laitteen ideahan on saada erilaisia kuvioita nopeasti ja helposti, paljonkin kerralla ja eri materiaaleista. Hintaa laitteella on noin 100€ puolin jos toisin. Siis pelkkä laite, ei lisäosat. 

Tuohon laitteeseen lastataan kyytiin peruslevy, joka nostattaa pohjaa tarvittavan määrän.
Kuvassa se on tuo paksu valko-sininen levy, mikä on lastattuna kyytiin.
Tuo levy on tarpeellinen ohuemmissa ja normaalikokoisissa stansseissa. Paksummissa BigZ-stansseissa sitä ei käytetä. 

Jos stanssi on ultraohut, tarvitaan lisäksi ylimääräinen "sivu", ohut levy. Hintaa tällä on noin 10€:

Se tulee siis tuon paksumman pohjalevyn päälle ja vain todella ohuissa stansseissa.

Tämän jälkeen kasataan "kerrosleipä", eli laitetaan tuon peruslevyn (tai ohuen sivun )päälle kirkas leikkuulevy. (erikseen ostettuna 2 levyä maksaa noin 12€)

Kuvassa on kaksi levyä, mutta laita vain yksi!

Sen jälkeen kerrosleipään laitetaan leikkuulevyn päälle stanssi. Stanssi on se muotti, jolla leikataan se haluttu kuva. stansseja on olemassa erilaisia, eri kokoisia, leikkaavia ja leikkaavia+ kohokuvioivia. Stanssien hinnat vaihtelevat muutamasta eurosta ylöspäin. Olen nähnyt jopa 52 euroa maksavia stansseja. Normaalisti BigZ-stanssit maksavat noin 20€ ja ohuet kympin molemmin puolin. 

Stanssien erot ovat siis kuvioiden lisäksi se, voiko sillä myös kohokuvioida saman kuvion ja saako stanssilla leikattua vain paperia vai myös huopaa tai jopa ohutta vaneria.
BigZ-stanssit ovat vahvempia ja sopivat useille materiaaleille. Hinta on niillä kalliimpi.

BigZ-stanssi. Kuvan stanssilla leikataan linnunpönttö. Paksu stanssi. Leikkaa paksumpaakin materiaalia ja paperia. Esim. huopa, ohut vaneri, kangas... Ei tarvitse pohjalevyä! (hinta noin 20€)

Magneettistanssi. Tuo perhonen on magneetti ja sen paikkaa voi siirtää. Kyseisellä stanssilla leikataan tagi, jossa perhosen muotoinen aukko. Lisäksi sivuilla 2 erilaista tagia lisää. Tämäkin stanssi on paksu, joten pohjalevyä ei tarvita. (hinnat vaihtelevat stanssin koon mukaan. Kuvan stanssi maksaisi noin 25 euroa)


Nuo harmaat alhaalla vasemmalla, ovat perus-stanssin kokoa. Tarvitsee siis vain pohjalevyn, ei lisälevyä. Noilla stansseilla saa kukkia ja koukeroita. Kuvassa sydänstanssi on BigZ-stanssi, jolla saa kerralla 3 eri kokoista sydäntä leikattua. (Tosin itse laitan papereita useamman päällekäin, jolloin saan kerralla vaikkapa 9 sydäntä). (Perusstanssien hinnat vaihtelevat kympin molemmin puolin, parikin kymppiä)

Malleja ja muotoja siis on erilaisia, mutta tuo taustapaperistanssikin on samaa sarjaa "normaalien" kanssa. :)

Ja sitten on ne todella ohuet, joihin tarvitaan lisälevy pohjalevyn päälle. Ja nuo yläkuvan stanssit esimerkiksi ovat niin pieniä, että samalla kertaa pystyisi leikkaamaan vaikka kaikki kuviot! (Ohuet stanssit maksavat kympin molemmin puolin)

Nyt kun big shotiin on lastattu stanssikin, laitetaan sen päälle paperi. Huomaathan, että stanssin on oltava leikkuuterä paperiin päin! 
Makukysymys on sekin, onko paperi alla vai päällä. Kunhan terä on paperia vasten.


Ja sitten vielä toinen leikkuulevy, se kirkas, päälle. 

sittenvaan hiljalleen väännetään kahvasta "kerrosleipä" stanssausrullan läpi ja otetaan leikatut kuviot käyttöön askarteluun. :)

Kuvan kukka ja koukero on tehty Big shotilla.Big shotiin on olemassa kohokuviointitaskuja, joilla paperiin saadaan samalla tekniikalla kohokuvioita. Myös osa stansseista kohokuvioi, jolloin tarvitaan lisäksi silikonimatto. Muitakin lisäosia on olemassa, kuten maxileikkuulevyt pitempiin stansseihin yms.


Kommentit

tarja.o sanoi…
kiva kun viitsit kertoa kysymykseen vastauksen!! meille aloittelijoille kun kaikki ei ole itsestään selvää:)
Maca sanoi…
Kiitos hienosta selvityksestä! Lisää kysymyksiä varmaan tulee.
Onpa hyvä ja selventävä postaus. Minäkin olen kuolaillut tuon stanssauslaitteen perään, mutta kun kauppojen mainoksia katselee, ihmettelee, miten tästä sekamelskasta saisi kokonaiskuvan ja mitä loppujen lopuksi pitäisi ostaa.
Itse laskeskelin aikaisemmin mikä on järkevin ostos ensin. Cuttlebugia en ostanut, koska se on kallis ja käy vain pienet stanssit. Big shot oli se, joka oli ehdoton. sitten se, ostanko aloituspaketin vai pelkän koneen. Koneella en tee mitään ilman stansseja ja levyjä, joten aloituspaketti oli järkevin ja edullisin ostos. Eli tarttet Big shotin, 2 leikkuulevyä, peruslevyn ja stanssin, jotta saat tehtyä yhtään mitään. Sitten kun ne on, voi alkaa hankkimaan lisää stansseja ja kohokuviointitaskuja, kumimattoja jne.
Leikkuulevyt ovat kuluvaa matskua, eli niitä tarttee ostaa sit myöhemmin uusia.
kati sanoi…
Kiitos tästä opastuksesta. Osaisitko vielä neuvoa, kuinka saisin helpoiten stanssatun paperin pois stanssista. Esim. ohuet Spellbinders-stanssikuviot eivät meinaa irrota millään rikkoutumatta. Kiitos vastauksesta jo etukäteen.

Kati
kati sanoi…
Kiitos opastuksesta. Osaisitko vielä neuyvoa, kuinka helpoiten saisin Spellbinders stanssikuvion irti terästä? Aina rikkoutuu, kun yritän irrottaa siitä. Kiiti jo etukäteen vastauksesta.
Kati