Siirry pääsisältöön

Big shot ja stanssit

Jotta kaikille selviäisi mikä on stanssi ja kuinka sitä käytetään, niin kerron sen tässä kuvin.
(Törmäsin kysymykseen, mikä on Stanssi)

Minullahan on Big shot-kuviointilaite, mikä näyttää tältä:


Tuon laitteen ideahan on saada erilaisia kuvioita nopeasti ja helposti, paljonkin kerralla ja eri materiaaleista. Hintaa laitteella on noin 100€ puolin jos toisin. Siis pelkkä laite, ei lisäosat. 

Tuohon laitteeseen lastataan kyytiin peruslevy, joka nostattaa pohjaa tarvittavan määrän.
Kuvassa se on tuo paksu valko-sininen levy, mikä on lastattuna kyytiin.
Tuo levy on tarpeellinen ohuemmissa ja normaalikokoisissa stansseissa. Paksummissa BigZ-stansseissa sitä ei käytetä. 

Jos stanssi on ultraohut, tarvitaan lisäksi ylimääräinen "sivu", ohut levy. Hintaa tällä on noin 10€:

Se tulee siis tuon paksumman pohjalevyn päälle ja vain todella ohuissa stansseissa.

Tämän jälkeen kasataan "kerrosleipä", eli laitetaan tuon peruslevyn (tai ohuen sivun )päälle kirkas leikkuulevy. (erikseen ostettuna 2 levyä maksaa noin 12€)

Kuvassa on kaksi levyä, mutta laita vain yksi!

Sen jälkeen kerrosleipään laitetaan leikkuulevyn päälle stanssi. Stanssi on se muotti, jolla leikataan se haluttu kuva. stansseja on olemassa erilaisia, eri kokoisia, leikkaavia ja leikkaavia+ kohokuvioivia. Stanssien hinnat vaihtelevat muutamasta eurosta ylöspäin. Olen nähnyt jopa 52 euroa maksavia stansseja. Normaalisti BigZ-stanssit maksavat noin 20€ ja ohuet kympin molemmin puolin. 

Stanssien erot ovat siis kuvioiden lisäksi se, voiko sillä myös kohokuvioida saman kuvion ja saako stanssilla leikattua vain paperia vai myös huopaa tai jopa ohutta vaneria.
BigZ-stanssit ovat vahvempia ja sopivat useille materiaaleille. Hinta on niillä kalliimpi.

BigZ-stanssi. Kuvan stanssilla leikataan linnunpönttö. Paksu stanssi. Leikkaa paksumpaakin materiaalia ja paperia. Esim. huopa, ohut vaneri, kangas... Ei tarvitse pohjalevyä! (hinta noin 20€)

Magneettistanssi. Tuo perhonen on magneetti ja sen paikkaa voi siirtää. Kyseisellä stanssilla leikataan tagi, jossa perhosen muotoinen aukko. Lisäksi sivuilla 2 erilaista tagia lisää. Tämäkin stanssi on paksu, joten pohjalevyä ei tarvita. (hinnat vaihtelevat stanssin koon mukaan. Kuvan stanssi maksaisi noin 25 euroa)


Nuo harmaat alhaalla vasemmalla, ovat perus-stanssin kokoa. Tarvitsee siis vain pohjalevyn, ei lisälevyä. Noilla stansseilla saa kukkia ja koukeroita. Kuvassa sydänstanssi on BigZ-stanssi, jolla saa kerralla 3 eri kokoista sydäntä leikattua. (Tosin itse laitan papereita useamman päällekäin, jolloin saan kerralla vaikkapa 9 sydäntä). (Perusstanssien hinnat vaihtelevat kympin molemmin puolin, parikin kymppiä)

Malleja ja muotoja siis on erilaisia, mutta tuo taustapaperistanssikin on samaa sarjaa "normaalien" kanssa. :)

Ja sitten on ne todella ohuet, joihin tarvitaan lisälevy pohjalevyn päälle. Ja nuo yläkuvan stanssit esimerkiksi ovat niin pieniä, että samalla kertaa pystyisi leikkaamaan vaikka kaikki kuviot! (Ohuet stanssit maksavat kympin molemmin puolin)

Nyt kun big shotiin on lastattu stanssikin, laitetaan sen päälle paperi. Huomaathan, että stanssin on oltava leikkuuterä paperiin päin! 
Makukysymys on sekin, onko paperi alla vai päällä. Kunhan terä on paperia vasten.


Ja sitten vielä toinen leikkuulevy, se kirkas, päälle. 

sittenvaan hiljalleen väännetään kahvasta "kerrosleipä" stanssausrullan läpi ja otetaan leikatut kuviot käyttöön askarteluun. :)

Kuvan kukka ja koukero on tehty Big shotilla.Big shotiin on olemassa kohokuviointitaskuja, joilla paperiin saadaan samalla tekniikalla kohokuvioita. Myös osa stansseista kohokuvioi, jolloin tarvitaan lisäksi silikonimatto. Muitakin lisäosia on olemassa, kuten maxileikkuulevyt pitempiin stansseihin yms.


Kommentit

tarja.o sanoi…
kiva kun viitsit kertoa kysymykseen vastauksen!! meille aloittelijoille kun kaikki ei ole itsestään selvää:)
Maca sanoi…
Kiitos hienosta selvityksestä! Lisää kysymyksiä varmaan tulee.
Onpa hyvä ja selventävä postaus. Minäkin olen kuolaillut tuon stanssauslaitteen perään, mutta kun kauppojen mainoksia katselee, ihmettelee, miten tästä sekamelskasta saisi kokonaiskuvan ja mitä loppujen lopuksi pitäisi ostaa.
ViliMarika sanoi…
Itse laskeskelin aikaisemmin mikä on järkevin ostos ensin. Cuttlebugia en ostanut, koska se on kallis ja käy vain pienet stanssit. Big shot oli se, joka oli ehdoton. sitten se, ostanko aloituspaketin vai pelkän koneen. Koneella en tee mitään ilman stansseja ja levyjä, joten aloituspaketti oli järkevin ja edullisin ostos. Eli tarttet Big shotin, 2 leikkuulevyä, peruslevyn ja stanssin, jotta saat tehtyä yhtään mitään. Sitten kun ne on, voi alkaa hankkimaan lisää stansseja ja kohokuviointitaskuja, kumimattoja jne.
Leikkuulevyt ovat kuluvaa matskua, eli niitä tarttee ostaa sit myöhemmin uusia.
kati sanoi…
Kiitos tästä opastuksesta. Osaisitko vielä neuvoa, kuinka saisin helpoiten stanssatun paperin pois stanssista. Esim. ohuet Spellbinders-stanssikuviot eivät meinaa irrota millään rikkoutumatta. Kiitos vastauksesta jo etukäteen.

Kati
kati sanoi…
Kiitos opastuksesta. Osaisitko vielä neuyvoa, kuinka helpoiten saisin Spellbinders stanssikuvion irti terästä? Aina rikkoutuu, kun yritän irrottaa siitä. Kiiti jo etukäteen vastauksesta.
Kati

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Super SaltBalans testissä

5. kesäkuuta 2013

Luin Pirkka-lehdestä mainosta, jossa kerrottiin yhden pillerin auttavan turvotukseen, silmäpusseihin, laihdutukseen, selluliittiin, magnesiumin puutteesta johtuviin kramppeihin tai suonenvetoon, runsaan hikoilun aiheuttamaan mineraalikatoon sekä hillitsemään suolan käytön haittoja. Itse kiinnitin huomiota erityisesti turvotukseen, silmäpusseihin ja kramppeihin. Lisäksi kesäkuumalla hikoilu sekä tietenkin selluliittiäkin löytyy, joten ne myös lisäpotkuna tuossa purkissa. 
En ole mitään laihdutuspillereitä edes halunnut kokeilla, koska niissä yleensä on jokin yhtenevä pointti: Ota tämä pilleri, juo vettä ja liiku paljon ja laihdut 5 kiloa vähintäänkin! Haloo! Ilman sitä pilleriäkin laihtuisi niillä ohjeilla! Mutta tällainen oireita lievittävä pilleri voisi ollakin kokeilun arvoinen. Toimiiko vai ei, sen tietää vain kokeilemalla. Mainos kun ei väittänyt mitään ihmeitä eikä pyytänyt tekemään suolan vähentämisiä tai muitakaan temppuja, jolloin tietenkin se auttaisi itsess…

Exfoliating Socks Lavender Kuorivat sukat käyttökokemukset

Kotimainen kosmetiikan verkkokauppa, Sunrise Cosmetics, joka tunnetaan muovituotteita valmistavana ja kosmetiikkaa maahantuovana yrityksenä, lähti mukaan jalkahoitoni toteuttamiseen Iroha naturen kuorivilla sukilla. 
Syy siihen, miksi tarvitsin apua, oli se, että kaikista voiteista ja raspaamisista, liuottamisista ja muistakin kotikonsteista huolimatta sairauksieni yhteissumma aiheuttaa jalkapohjieni kuivumista, hilseilyä ja paksuuntumista. Muutaman kerran kuukaudessa jopa repeilivät verille saakka. Luulin jo, ettei muuta apukeinoa olekaan, kuin voidella hoitavilla, paksuilla voiteilla usean kerran päivässä. Parhaillaan/pahimmillaan olinkin paksu kerron voidetta jalkapohjissa ja muovipussit päälle. Sillä konstilla ei kuitenkaan kävelä liukastelematta ja muutenkin pussi rullautuu helposti varpaisiin, jos esim. jalat liikkuvat mattoa/sänkyä vasten. Mitä hävittävää minulla siis oli siinä, että kokeilisin vielä yhtä uutta juttua, eli kuorivia sukkia.
Sunrise Cosmeticsin verkkokaupasta lö…

Kahvin ja mandariinin yhteinen liitto

Kahvi on yksi koukuttavimmista nautintoaineistamme, joita käytämme sen enempiä miettimättä, koukuttaako se vai ei. Kuitenkin niinä aamuina, kun heräämme aamupalalle, ja huomaamme kahvin loppuneen kaapista, koukutuksen vieroitusoireet huomataan hetkessä. Kahvia on vain saatava!

Kahvin keksijöinä pidetään arabeja, jotka valmistivat kahvia luultavasti jo 1200-luvun tienoilla Jemenissä. Eurooppaan kahvi tuli 1600-luvulla ja maailman suurin kahvintuottajamaa on Brasilia, joka tuottaa noin 1/3 maailman kahvista. Me suomalaiset olemme  maailman ahkerimpia kahvinjuojia asukasta kohti, sillä suomalainen kuluttaa paahdettua kahvia keskimäärin 10 kiloa vuodessa. Minusta se on hassua, sillä itselleni kahvi tuo ensisijaisesti mieleen ennemminkin turkkilaisen kahvin tai jonkin kahvintuottajamaan, kuin Suomen. Olenko siis liian lähellä...?!


Toinen herkku, joka ainakin minulle maistuu erittäin hyvin, on mandariini. Ihanan mehukas, hedelmäinen ja raikas hedelmä, joka saa auringon paistamaan sisältämme…