Siirry pääsisältöön

Big shot ja stanssit

Jotta kaikille selviäisi mikä on stanssi ja kuinka sitä käytetään, niin kerron sen tässä kuvin.
(Törmäsin kysymykseen, mikä on Stanssi)

Minullahan on Big shot-kuviointilaite, mikä näyttää tältä:


Tuon laitteen ideahan on saada erilaisia kuvioita nopeasti ja helposti, paljonkin kerralla ja eri materiaaleista. Hintaa laitteella on noin 100€ puolin jos toisin. Siis pelkkä laite, ei lisäosat. 

Tuohon laitteeseen lastataan kyytiin peruslevy, joka nostattaa pohjaa tarvittavan määrän.
Kuvassa se on tuo paksu valko-sininen levy, mikä on lastattuna kyytiin.
Tuo levy on tarpeellinen ohuemmissa ja normaalikokoisissa stansseissa. Paksummissa BigZ-stansseissa sitä ei käytetä. 

Jos stanssi on ultraohut, tarvitaan lisäksi ylimääräinen "sivu", ohut levy. Hintaa tällä on noin 10€:

Se tulee siis tuon paksumman pohjalevyn päälle ja vain todella ohuissa stansseissa.

Tämän jälkeen kasataan "kerrosleipä", eli laitetaan tuon peruslevyn (tai ohuen sivun )päälle kirkas leikkuulevy. (erikseen ostettuna 2 levyä maksaa noin 12€)

Kuvassa on kaksi levyä, mutta laita vain yksi!

Sen jälkeen kerrosleipään laitetaan leikkuulevyn päälle stanssi. Stanssi on se muotti, jolla leikataan se haluttu kuva. stansseja on olemassa erilaisia, eri kokoisia, leikkaavia ja leikkaavia+ kohokuvioivia. Stanssien hinnat vaihtelevat muutamasta eurosta ylöspäin. Olen nähnyt jopa 52 euroa maksavia stansseja. Normaalisti BigZ-stanssit maksavat noin 20€ ja ohuet kympin molemmin puolin. 

Stanssien erot ovat siis kuvioiden lisäksi se, voiko sillä myös kohokuvioida saman kuvion ja saako stanssilla leikattua vain paperia vai myös huopaa tai jopa ohutta vaneria.
BigZ-stanssit ovat vahvempia ja sopivat useille materiaaleille. Hinta on niillä kalliimpi.

BigZ-stanssi. Kuvan stanssilla leikataan linnunpönttö. Paksu stanssi. Leikkaa paksumpaakin materiaalia ja paperia. Esim. huopa, ohut vaneri, kangas... Ei tarvitse pohjalevyä! (hinta noin 20€)

Magneettistanssi. Tuo perhonen on magneetti ja sen paikkaa voi siirtää. Kyseisellä stanssilla leikataan tagi, jossa perhosen muotoinen aukko. Lisäksi sivuilla 2 erilaista tagia lisää. Tämäkin stanssi on paksu, joten pohjalevyä ei tarvita. (hinnat vaihtelevat stanssin koon mukaan. Kuvan stanssi maksaisi noin 25 euroa)


Nuo harmaat alhaalla vasemmalla, ovat perus-stanssin kokoa. Tarvitsee siis vain pohjalevyn, ei lisälevyä. Noilla stansseilla saa kukkia ja koukeroita. Kuvassa sydänstanssi on BigZ-stanssi, jolla saa kerralla 3 eri kokoista sydäntä leikattua. (Tosin itse laitan papereita useamman päällekäin, jolloin saan kerralla vaikkapa 9 sydäntä). (Perusstanssien hinnat vaihtelevat kympin molemmin puolin, parikin kymppiä)

Malleja ja muotoja siis on erilaisia, mutta tuo taustapaperistanssikin on samaa sarjaa "normaalien" kanssa. :)

Ja sitten on ne todella ohuet, joihin tarvitaan lisälevy pohjalevyn päälle. Ja nuo yläkuvan stanssit esimerkiksi ovat niin pieniä, että samalla kertaa pystyisi leikkaamaan vaikka kaikki kuviot! (Ohuet stanssit maksavat kympin molemmin puolin)

Nyt kun big shotiin on lastattu stanssikin, laitetaan sen päälle paperi. Huomaathan, että stanssin on oltava leikkuuterä paperiin päin! 
Makukysymys on sekin, onko paperi alla vai päällä. Kunhan terä on paperia vasten.


Ja sitten vielä toinen leikkuulevy, se kirkas, päälle. 

sittenvaan hiljalleen väännetään kahvasta "kerrosleipä" stanssausrullan läpi ja otetaan leikatut kuviot käyttöön askarteluun. :)

Kuvan kukka ja koukero on tehty Big shotilla.Big shotiin on olemassa kohokuviointitaskuja, joilla paperiin saadaan samalla tekniikalla kohokuvioita. Myös osa stansseista kohokuvioi, jolloin tarvitaan lisäksi silikonimatto. Muitakin lisäosia on olemassa, kuten maxileikkuulevyt pitempiin stansseihin yms.


Kommentit

tarja.o sanoi…
kiva kun viitsit kertoa kysymykseen vastauksen!! meille aloittelijoille kun kaikki ei ole itsestään selvää:)
Maca sanoi…
Kiitos hienosta selvityksestä! Lisää kysymyksiä varmaan tulee.
Onpa hyvä ja selventävä postaus. Minäkin olen kuolaillut tuon stanssauslaitteen perään, mutta kun kauppojen mainoksia katselee, ihmettelee, miten tästä sekamelskasta saisi kokonaiskuvan ja mitä loppujen lopuksi pitäisi ostaa.
ViliMarika sanoi…
Itse laskeskelin aikaisemmin mikä on järkevin ostos ensin. Cuttlebugia en ostanut, koska se on kallis ja käy vain pienet stanssit. Big shot oli se, joka oli ehdoton. sitten se, ostanko aloituspaketin vai pelkän koneen. Koneella en tee mitään ilman stansseja ja levyjä, joten aloituspaketti oli järkevin ja edullisin ostos. Eli tarttet Big shotin, 2 leikkuulevyä, peruslevyn ja stanssin, jotta saat tehtyä yhtään mitään. Sitten kun ne on, voi alkaa hankkimaan lisää stansseja ja kohokuviointitaskuja, kumimattoja jne.
Leikkuulevyt ovat kuluvaa matskua, eli niitä tarttee ostaa sit myöhemmin uusia.
kati sanoi…
Kiitos tästä opastuksesta. Osaisitko vielä neuvoa, kuinka saisin helpoiten stanssatun paperin pois stanssista. Esim. ohuet Spellbinders-stanssikuviot eivät meinaa irrota millään rikkoutumatta. Kiitos vastauksesta jo etukäteen.

Kati
kati sanoi…
Kiitos opastuksesta. Osaisitko vielä neuyvoa, kuinka helpoiten saisin Spellbinders stanssikuvion irti terästä? Aina rikkoutuu, kun yritän irrottaa siitä. Kiiti jo etukäteen vastauksesta.
Kati

KUUKAUDEN TOP 3

Hyvän mielen kortit + ARVONTA + ALEKOODI

Mitä sinä haluat elämältäsi?
Oletko onnellinen ja voitko henkisesti hyvin? 


Hyvän mielen kortit toimivat sekä yksistään että erinomaisesti hyvän mielen vuosi-kirjan kanssa. Hyvän mielen vuosi on inspiroiva tehtäväkirja, joka tarjoaa tehtäviä hyvän mielen taitojen harjoitteluun viikottain vuoden ajan. Korttien avulla voi harjoitella 53:a hyvän mielen taitoa, jotka esitellään Hyvän mielen taidot -kirjassa.

Vuodenkaan jälkeen kortit eivät todellakaan jouda roskiin, sillä näitä kortteja voi käyttää niin kauan, kuin vaan kortit ehjinä pysyvät. Ihan heti eivät piloille mene säilytysrasiassaan ja kevyen lakkapinnan ansiosta.Myös kirja kannattaa säilyttää ja hyödyntää uudestaan aina, kun haluat virkistää muistiasi kirjan aiheissa.


Maaretta Tukiaisen upeat ajatukset ja Krista Keltasen kuvitukset yhdessä luovat ihastuttavat, värikkäät ja isokokoiset hyvän mielen kortit. Kortit koostuvat tunnelmallisesta valokuvasta ja vahvistuslauseesta. Yksi pakka sisältää 53 korttia ja mukana on myös ohjekortt…

Syyskuun ARVONTA

Tässä se nyt on. Syyskuun arvonta. Montaa päivää ei arvonta kerkeä voimassa ollakaan, mutta kivahan se on välillä pitää pikaisempikin arvonta ja saada voittaja selville nopeaan. Palkinto on minun itseni ostama apteekista, joten sponsoreita tässä ei ole. Kerron silti tuotteesta hieman, jotta tiedät, mistä on kyse.
Se, miksi tämän tuotteen halusin palkinnoksi hankkia, johtaa juurensa omista kokemuksistani. Jos itse koen jonkun tuotteen tai asian hyväksi ja minua auttaneeksi, niin tokihan tahdon tarjota sinullekin mahdollisuuden tutustua sellaiseen.


Palkinto on täysikokoinen vaahtoamaton Salutem-hammastahna. Minulla on niin herkkä suu, etten tavallisia tahnoja voi käyttää laisinkaan, joten nämä vaahtoamattomat ovat tulleet tutuiksi. Nyt kun löytyi kotimainen tuote, oli pakko sitä testata ja sitten hommata palkinnoksikin yksi tuubi. Sinä voit siis olla pian se, jolle tämä lähtee!


Salutem-erikoishammastahna ei sisällä mitään ylimääräistä. Ei makuaineita, väriaineita, vaahtoa muosostavaa …

Keskimmäisen kutsu

Kesä on kaunista luontoaikaa, mutta niin on syksykin. Haaveilin kauan kunnollisesta järkkäristä, ja kun se vihdoin mahdollistui reilu vuosi sitten, olen innoissani ollut kuvaamassa luontoa ristiin rastiin. Tänä syksynä pakkasimme makuupussit, ruokatarvikkeet ja kameralaukun matkaan ja lähdimme kuvausmatkalle noin 100 kilometrin päähän järven rannalle, jossa tiesimme oleilevan ja asustelevan majavia, laulujoutsenia, kurkia, ilveksiä ja jopa karhujakin. Unohtamatta muitakaan luonnon asukkeja. Suurempiin petoihin emme törmänneet, onneksi, mutta lintuja ja erilaisia ötököitä senkin edestä tuli meitä vastaanottamaan ja majavathan ne pitivät meitä puuhakkaina patojensa kanssa. Nyt pääset katsomaan kuviani tältä Keskimmäisen kuvausreissulta.


Ihan ensimmäisenä meitä tervehti ovelan näköinen ruskea perhonen. Hyvin oli tuttavallista laatua eikä välittänyt laisinkaan siitä, että autosta purimme tavaramme mökkiin ja kuvasin häntä useammankin kuvan verran. Kyseessä on Pietaryrttisulkanen.


Sillat h…