Siirry pääsisältöön

Big shot ja stanssit

Jotta kaikille selviäisi mikä on stanssi ja kuinka sitä käytetään, niin kerron sen tässä kuvin.
(Törmäsin kysymykseen, mikä on Stanssi)

Minullahan on Big shot-kuviointilaite, mikä näyttää tältä:


Tuon laitteen ideahan on saada erilaisia kuvioita nopeasti ja helposti, paljonkin kerralla ja eri materiaaleista. Hintaa laitteella on noin 100€ puolin jos toisin. Siis pelkkä laite, ei lisäosat. 

Tuohon laitteeseen lastataan kyytiin peruslevy, joka nostattaa pohjaa tarvittavan määrän.
Kuvassa se on tuo paksu valko-sininen levy, mikä on lastattuna kyytiin.
Tuo levy on tarpeellinen ohuemmissa ja normaalikokoisissa stansseissa. Paksummissa BigZ-stansseissa sitä ei käytetä. 

Jos stanssi on ultraohut, tarvitaan lisäksi ylimääräinen "sivu", ohut levy. Hintaa tällä on noin 10€:

Se tulee siis tuon paksumman pohjalevyn päälle ja vain todella ohuissa stansseissa.

Tämän jälkeen kasataan "kerrosleipä", eli laitetaan tuon peruslevyn (tai ohuen sivun )päälle kirkas leikkuulevy. (erikseen ostettuna 2 levyä maksaa noin 12€)

Kuvassa on kaksi levyä, mutta laita vain yksi!

Sen jälkeen kerrosleipään laitetaan leikkuulevyn päälle stanssi. Stanssi on se muotti, jolla leikataan se haluttu kuva. stansseja on olemassa erilaisia, eri kokoisia, leikkaavia ja leikkaavia+ kohokuvioivia. Stanssien hinnat vaihtelevat muutamasta eurosta ylöspäin. Olen nähnyt jopa 52 euroa maksavia stansseja. Normaalisti BigZ-stanssit maksavat noin 20€ ja ohuet kympin molemmin puolin. 

Stanssien erot ovat siis kuvioiden lisäksi se, voiko sillä myös kohokuvioida saman kuvion ja saako stanssilla leikattua vain paperia vai myös huopaa tai jopa ohutta vaneria.
BigZ-stanssit ovat vahvempia ja sopivat useille materiaaleille. Hinta on niillä kalliimpi.

BigZ-stanssi. Kuvan stanssilla leikataan linnunpönttö. Paksu stanssi. Leikkaa paksumpaakin materiaalia ja paperia. Esim. huopa, ohut vaneri, kangas... Ei tarvitse pohjalevyä! (hinta noin 20€)

Magneettistanssi. Tuo perhonen on magneetti ja sen paikkaa voi siirtää. Kyseisellä stanssilla leikataan tagi, jossa perhosen muotoinen aukko. Lisäksi sivuilla 2 erilaista tagia lisää. Tämäkin stanssi on paksu, joten pohjalevyä ei tarvita. (hinnat vaihtelevat stanssin koon mukaan. Kuvan stanssi maksaisi noin 25 euroa)


Nuo harmaat alhaalla vasemmalla, ovat perus-stanssin kokoa. Tarvitsee siis vain pohjalevyn, ei lisälevyä. Noilla stansseilla saa kukkia ja koukeroita. Kuvassa sydänstanssi on BigZ-stanssi, jolla saa kerralla 3 eri kokoista sydäntä leikattua. (Tosin itse laitan papereita useamman päällekäin, jolloin saan kerralla vaikkapa 9 sydäntä). (Perusstanssien hinnat vaihtelevat kympin molemmin puolin, parikin kymppiä)

Malleja ja muotoja siis on erilaisia, mutta tuo taustapaperistanssikin on samaa sarjaa "normaalien" kanssa. :)

Ja sitten on ne todella ohuet, joihin tarvitaan lisälevy pohjalevyn päälle. Ja nuo yläkuvan stanssit esimerkiksi ovat niin pieniä, että samalla kertaa pystyisi leikkaamaan vaikka kaikki kuviot! (Ohuet stanssit maksavat kympin molemmin puolin)

Nyt kun big shotiin on lastattu stanssikin, laitetaan sen päälle paperi. Huomaathan, että stanssin on oltava leikkuuterä paperiin päin! 
Makukysymys on sekin, onko paperi alla vai päällä. Kunhan terä on paperia vasten.


Ja sitten vielä toinen leikkuulevy, se kirkas, päälle. 

sittenvaan hiljalleen väännetään kahvasta "kerrosleipä" stanssausrullan läpi ja otetaan leikatut kuviot käyttöön askarteluun. :)

Kuvan kukka ja koukero on tehty Big shotilla.Big shotiin on olemassa kohokuviointitaskuja, joilla paperiin saadaan samalla tekniikalla kohokuvioita. Myös osa stansseista kohokuvioi, jolloin tarvitaan lisäksi silikonimatto. Muitakin lisäosia on olemassa, kuten maxileikkuulevyt pitempiin stansseihin yms.


Kommentit

tarja.o sanoi…
kiva kun viitsit kertoa kysymykseen vastauksen!! meille aloittelijoille kun kaikki ei ole itsestään selvää:)
Maca sanoi…
Kiitos hienosta selvityksestä! Lisää kysymyksiä varmaan tulee.
Onpa hyvä ja selventävä postaus. Minäkin olen kuolaillut tuon stanssauslaitteen perään, mutta kun kauppojen mainoksia katselee, ihmettelee, miten tästä sekamelskasta saisi kokonaiskuvan ja mitä loppujen lopuksi pitäisi ostaa.
ViliMarika sanoi…
Itse laskeskelin aikaisemmin mikä on järkevin ostos ensin. Cuttlebugia en ostanut, koska se on kallis ja käy vain pienet stanssit. Big shot oli se, joka oli ehdoton. sitten se, ostanko aloituspaketin vai pelkän koneen. Koneella en tee mitään ilman stansseja ja levyjä, joten aloituspaketti oli järkevin ja edullisin ostos. Eli tarttet Big shotin, 2 leikkuulevyä, peruslevyn ja stanssin, jotta saat tehtyä yhtään mitään. Sitten kun ne on, voi alkaa hankkimaan lisää stansseja ja kohokuviointitaskuja, kumimattoja jne.
Leikkuulevyt ovat kuluvaa matskua, eli niitä tarttee ostaa sit myöhemmin uusia.
kati sanoi…
Kiitos tästä opastuksesta. Osaisitko vielä neuvoa, kuinka saisin helpoiten stanssatun paperin pois stanssista. Esim. ohuet Spellbinders-stanssikuviot eivät meinaa irrota millään rikkoutumatta. Kiitos vastauksesta jo etukäteen.

Kati
kati sanoi…
Kiitos opastuksesta. Osaisitko vielä neuyvoa, kuinka helpoiten saisin Spellbinders stanssikuvion irti terästä? Aina rikkoutuu, kun yritän irrottaa siitä. Kiiti jo etukäteen vastauksesta.
Kati

KUUKAUDEN TOP 3

VUODEN 2016 PARAS LUONNONKOSMETIIKKA TUOTE ja ELÄINKOKEET

Paljon puhututtanut eläinkokeiden käyttäminen kosmetiikkateollisuudessa on ollut minulla mielen päällä taas jonkun aikaa. EU:ssa astui voimaan kosmetiikan ja hygieniatuotteiden koe-eläinkielto 3 vuotta sitten. Sitä ennen voimaan astunut direktiivi kielsi kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden testaamisen eläimillä vuodesta 2009 alkaen. Kielto koski myös raaka-aineita ja esti EU:n ulkopuolella (esim. Kiina) eläinkokein testattujen kosmetiikkatuotteiden maahantuonnin EU:n alueelle.

Hyppäävällä pupulla merkitty tuote ei saa olla myynnissä Kiinassa, missä eläinkokeet ovat pakollisia kosmetiikalle (uudistuneen lakipykälän mukaan heinäkuusta 2014 alkaen shampoita ja hajuvesiä ei enää testata eläimillä.). Kosmetiikkateollisuuden tekemät eläinkokeet eivät ole ainoastaan eettisesti tuomittavia, vaan myös tarpeettomia ja kyseenalaisia. Eläintestit voidaankin korvata eläinkokeettomilla menetelmillä, jotka ovat usein eläinkokeita luotettavampia ja edullisempia.

Jos kiinnostuit aiheesta, löydät Animal…

Aurinko ja HeyDay Sunbeam

Aurinko on tähti, jota Maa kiertää. Aurinko syntyi vajaa 5 miljardia vuotta sitten. Auringonvalo on Suomessa kesällä merkittävin D-vitamiinin lähde ja lisäksi auringonvalo vaikuttaa pimeähormoni melatoniinin eritykseen, joka on suurimmillaan öisin ja talvisin. Melatoniinilla on unettava vaikutus, joten auringonvalon puute päiväsaikaan voi aiheuttaa väsymystä ja häiritä uni-valverytmiä. Luonnollisen valon puute voi myös aiheuttaa kaamosmasennusta. Noin vajaan 5 miljardin vuoden kuluttua auringon energia ehtyy ja aurinko katoaa kokonaan pois. Mutta mitä tehdä, jos meidän oma energia meinaa ehtyä pimeänä kautena eikä auringon energiasta ole tietoakaan?! 

Joku vastannee lähtevänsä etelään aurinkoon, jollekin energiaa tulee kirkasvalolla ja joku ottaa D-vitskut purkista. Kaikki ihan oikein! On myös huolehdittava siitä, että nautimme terveellisiä aterioita ja hellimme ja huolehdimme omasta hyvinvoinnistamme. Hemmottelua, nautintoa, iloa, hymy päivässä ja mitä ikinä keksitkään piristääksesi…

Joulukortti kääreestä kierrättäen

Kun kierrätys on sydämen asia, löytää mitä merkillisimmätkin asiat tiensä askarteluun mukaan. Tällä kertaa pysytään kuitenkin ihan perus kierrätyksessä ja sujautetaan suklaalevyn kääreestä pala korttiin. Lisäksi leimattua, leikattua, teipattua ja yhteen liimattua.Tämä kortti on tilaustyönä tehty.