Siirry pääsisältöön

Varaton yhtä kuin alkoholisti

Sain sähköpostia, jossa "Suuri maan kansalainen Yhdysvallasta" lupautui lahjoittamaan minulle hyväntekeväisyyteen 9 miljardia usan dollaria. Otan vaan häneen yhteyttä tilitiedoin etceteraa. Ihan varmasti! :S

Ajatus lähti siitä sitten liikkeelle. Muistelin kuulemiani vertailuja, ajatuksia ja jopa omakohtaisia kokemuksiakin. Mitä on varattomuus, köyhyys ja kodittomuus? Mitä ovat vähävaraiset ihmispoloiset?

Miksi, oi miksi? kun puhutaan varattomista, vähävaraisista, köyhistä, kodittomista... Miksi puhe kääntyy alkoholiin ja alkoholismiin? Eihän kaikki varattomat ole alkoholin suurkuluttajia. Ja jos mennään alkoholismin puolelle puheissa, miksi silloin osoitetaan sormella, jotta itseaiheutettua?! Hyvänen aika!
Alkoholismi on sairautta ja tarvitsee siihen apua! Eihän kukaan päätä alkaa alkoholistiksi! VAI?

Mutta tosiaan, pitkäaikaistyötön, varaton, köyhä, sairas jne ei välttämättä ole myös alkoholisti. Alkoholistillakin voi olla työpaikka, koti ja rahaa! Ja hyvin usein näin onkin! Sitten on ne alkoholistit jotka ovat kadulla ja jopa pitkäaikaissairaita muutenkin. Kenties juuri sairauden takia ajautuneet juomaan ja kadulle varattomina. On kuitenkin myös se ryhmä, jotka ovat varattomia ihan ilman viinaakin.

No, olipa niin tai näin, jokainen meistä on ihminen ja jokainen varattomuuden syyhyn katsomatta kiitollinen pienestäkin avusta, ilon aiheesta tai ystävällisestä sanasta. Jokaisella meistä on sydän ja tunteet ja ajatukset.

Minua loukkaa tuollainen sähköpostin ajatus. Ei se, että joku oikeasti haluaisi auttaa ja lahjoittaa jotain, vaan se, että selkeästikin tässä tapauksessa kyseessä on nettihuijaus. Yritetään "hyväntekeväisyydellä" urkkia tilitiedot ja sitten hupsis, tili onkin tyhjä. Se, että itse elän kituuttamalla, miettien riittääkö rahat ja mihin riittää, en saa mitään ylimääräistä tai en voi käydä missään maksullisessa paikassa, niin tyhjentääppä sitten vielä loputkin kolikot tililtäni! Tai yleensäkin, että pelleillään meidän kustannuksella tuollai. Tuskin tiesi, että lähetti viestinsä varattomalle, mutta silti. Olisi jättänyt lähettämättä kenellekkään!

Hätää käytetään hyväksi ja isketään suoraan arkaan paikkaan. Jos en ymmärtäisi, tarttuisin tilaisuuteen ja intona olisin, että kerrankin joku kuulee hätähuutoni ja haluaa auttaa. Saisimme sen uuden kodin ja taulutv:n. Saisimme minulle ajokortin ja petarin sänkyyn. Saisimme velat pois ja sekin jo auttaisi eteenpäin. Voi kuulkaa... Se olisi niin suuri asia, että en tiedä, kuinka sellaisesta edes voisi haaveilla. Ja tuota kaikkea tämä suuri maan kansalainen, kuten hän itseään nimitti, tarjosi minulle...

Tiedän niitä, jotka menevät tähän lankaan. Vasta vuosi sitten eräs soitti minulle ja kysyi, kuinka toimia, koska oli myymässä torilla jotain ja sai viestin, jossa englanniksi pyydettiin tilitietoja jne. Kuuntelin, kuinka kaverini luki sujuvalla suomella englantia ja takkuili kirjainten kanssa. Sain selvää, että kyseessä todellakin oli huijaus ja tarvittavia tietoja ei todellakaan saa laittaa menemään. Voi sitä pettymystä! Voi sitä pettymystä, jos itsekin nyt toimisin meilin ohjeiden mukaan.

Jos olisinkin varaton ja humalassa, kuten monesti yhdistetään varattomat ja alkoholismi, voisi ajatusmaailma olla sen verran sekaisin ja psyykkiset vaivat lisäksi, jotta kenties toimisinkin pyydetyllä tavalla. Arvaatko, kuinka siinä kävisi, kun seuraavan kerran tililtäni yrittäisin maksaa laskuja...?

Viinatonta viikkoa!

Viltsu

Kommentit

Katja sanoi…
Pohdiskelit tuossa tekstissä, että ei kukaan kai päätä alkaa alkoholistiksi. Nuorisokodissa, jossa työskentelen, on joidenkin nuorten ajatus, että heistä tulee alkoholisteja. Siinä sitä sitten yritetään vakuutella, että voit tehdä muunlaisenkin valinnan elämässäsi.
Vilimarika sanoi…
Tiedän nuo jutut itsekin, mutta onko ne puheita vai uhmaa? Nuori sanoo kaikenlaista etenkin sellaisessa tilanteessa ja ryyppääkin reippaasti, mutta onko todella aikomus alkoholisoitua vai esittää vaan? Näillä nuorilla se esittäminen ei rajoitu vain nuorten seuraan.
Kiki sanoi…
Olet kyllä oikeassa, että usein vähävaraisuus ja alkoholismi liitetään yhteen. Vaikka sitä voi jäädä tyhjän päälle, vaikka eron jälkeen. Itselle kävi niin, että huomasin yrittäväni maksaa laskuja yksin kotihoidontuesta. Maksamatta jäi :)

KUUKAUDEN TOP 3

Aurinko ja HeyDay Sunbeam

Aurinko on tähti, jota Maa kiertää. Aurinko syntyi vajaa 5 miljardia vuotta sitten. Auringonvalo on Suomessa kesällä merkittävin D-vitamiinin lähde ja lisäksi auringonvalo vaikuttaa pimeähormoni melatoniinin eritykseen, joka on suurimmillaan öisin ja talvisin. Melatoniinilla on unettava vaikutus, joten auringonvalon puute päiväsaikaan voi aiheuttaa väsymystä ja häiritä uni-valverytmiä. Luonnollisen valon puute voi myös aiheuttaa kaamosmasennusta. Noin vajaan 5 miljardin vuoden kuluttua auringon energia ehtyy ja aurinko katoaa kokonaan pois. Mutta mitä tehdä, jos meidän oma energia meinaa ehtyä pimeänä kautena eikä auringon energiasta ole tietoakaan?! 

Joku vastannee lähtevänsä etelään aurinkoon, jollekin energiaa tulee kirkasvalolla ja joku ottaa D-vitskut purkista. Kaikki ihan oikein! On myös huolehdittava siitä, että nautimme terveellisiä aterioita ja hellimme ja huolehdimme omasta hyvinvoinnistamme. Hemmottelua, nautintoa, iloa, hymy päivässä ja mitä ikinä keksitkään piristääksesi…

Joulukortti kääreestä kierrättäen

Kun kierrätys on sydämen asia, löytää mitä merkillisimmätkin asiat tiensä askarteluun mukaan. Tällä kertaa pysytään kuitenkin ihan perus kierrätyksessä ja sujautetaan suklaalevyn kääreestä pala korttiin. Lisäksi leimattua, leikattua, teipattua ja yhteen liimattua.Tämä kortti on tilaustyönä tehty. 

VUODEN 2016 PARAS LUONNONKOSMETIIKKA TUOTE ja ELÄINKOKEET

Paljon puhututtanut eläinkokeiden käyttäminen kosmetiikkateollisuudessa on ollut minulla mielen päällä taas jonkun aikaa. EU:ssa astui voimaan kosmetiikan ja hygieniatuotteiden koe-eläinkielto 3 vuotta sitten. Sitä ennen voimaan astunut direktiivi kielsi kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden testaamisen eläimillä vuodesta 2009 alkaen. Kielto koski myös raaka-aineita ja esti EU:n ulkopuolella (esim. Kiina) eläinkokein testattujen kosmetiikkatuotteiden maahantuonnin EU:n alueelle.

Hyppäävällä pupulla merkitty tuote ei saa olla myynnissä Kiinassa, missä eläinkokeet ovat pakollisia kosmetiikalle (uudistuneen lakipykälän mukaan heinäkuusta 2014 alkaen shampoita ja hajuvesiä ei enää testata eläimillä.). Kosmetiikkateollisuuden tekemät eläinkokeet eivät ole ainoastaan eettisesti tuomittavia, vaan myös tarpeettomia ja kyseenalaisia. Eläintestit voidaankin korvata eläinkokeettomilla menetelmillä, jotka ovat usein eläinkokeita luotettavampia ja edullisempia.

Jos kiinnostuit aiheesta, löydät Animal…