Siirry pääsisältöön

Varaton yhtä kuin alkoholisti

Sain sähköpostia, jossa "Suuri maan kansalainen Yhdysvallasta" lupautui lahjoittamaan minulle hyväntekeväisyyteen 9 miljardia usan dollaria. Otan vaan häneen yhteyttä tilitiedoin etceteraa. Ihan varmasti! :S

Ajatus lähti siitä sitten liikkeelle. Muistelin kuulemiani vertailuja, ajatuksia ja jopa omakohtaisia kokemuksiakin. Mitä on varattomuus, köyhyys ja kodittomuus? Mitä ovat vähävaraiset ihmispoloiset?

Miksi, oi miksi? kun puhutaan varattomista, vähävaraisista, köyhistä, kodittomista... Miksi puhe kääntyy alkoholiin ja alkoholismiin? Eihän kaikki varattomat ole alkoholin suurkuluttajia. Ja jos mennään alkoholismin puolelle puheissa, miksi silloin osoitetaan sormella, jotta itseaiheutettua?! Hyvänen aika!
Alkoholismi on sairautta ja tarvitsee siihen apua! Eihän kukaan päätä alkaa alkoholistiksi! VAI?

Mutta tosiaan, pitkäaikaistyötön, varaton, köyhä, sairas jne ei välttämättä ole myös alkoholisti. Alkoholistillakin voi olla työpaikka, koti ja rahaa! Ja hyvin usein näin onkin! Sitten on ne alkoholistit jotka ovat kadulla ja jopa pitkäaikaissairaita muutenkin. Kenties juuri sairauden takia ajautuneet juomaan ja kadulle varattomina. On kuitenkin myös se ryhmä, jotka ovat varattomia ihan ilman viinaakin.

No, olipa niin tai näin, jokainen meistä on ihminen ja jokainen varattomuuden syyhyn katsomatta kiitollinen pienestäkin avusta, ilon aiheesta tai ystävällisestä sanasta. Jokaisella meistä on sydän ja tunteet ja ajatukset.

Minua loukkaa tuollainen sähköpostin ajatus. Ei se, että joku oikeasti haluaisi auttaa ja lahjoittaa jotain, vaan se, että selkeästikin tässä tapauksessa kyseessä on nettihuijaus. Yritetään "hyväntekeväisyydellä" urkkia tilitiedot ja sitten hupsis, tili onkin tyhjä. Se, että itse elän kituuttamalla, miettien riittääkö rahat ja mihin riittää, en saa mitään ylimääräistä tai en voi käydä missään maksullisessa paikassa, niin tyhjentääppä sitten vielä loputkin kolikot tililtäni! Tai yleensäkin, että pelleillään meidän kustannuksella tuollai. Tuskin tiesi, että lähetti viestinsä varattomalle, mutta silti. Olisi jättänyt lähettämättä kenellekkään!

Hätää käytetään hyväksi ja isketään suoraan arkaan paikkaan. Jos en ymmärtäisi, tarttuisin tilaisuuteen ja intona olisin, että kerrankin joku kuulee hätähuutoni ja haluaa auttaa. Saisimme sen uuden kodin ja taulutv:n. Saisimme minulle ajokortin ja petarin sänkyyn. Saisimme velat pois ja sekin jo auttaisi eteenpäin. Voi kuulkaa... Se olisi niin suuri asia, että en tiedä, kuinka sellaisesta edes voisi haaveilla. Ja tuota kaikkea tämä suuri maan kansalainen, kuten hän itseään nimitti, tarjosi minulle...

Tiedän niitä, jotka menevät tähän lankaan. Vasta vuosi sitten eräs soitti minulle ja kysyi, kuinka toimia, koska oli myymässä torilla jotain ja sai viestin, jossa englanniksi pyydettiin tilitietoja jne. Kuuntelin, kuinka kaverini luki sujuvalla suomella englantia ja takkuili kirjainten kanssa. Sain selvää, että kyseessä todellakin oli huijaus ja tarvittavia tietoja ei todellakaan saa laittaa menemään. Voi sitä pettymystä! Voi sitä pettymystä, jos itsekin nyt toimisin meilin ohjeiden mukaan.

Jos olisinkin varaton ja humalassa, kuten monesti yhdistetään varattomat ja alkoholismi, voisi ajatusmaailma olla sen verran sekaisin ja psyykkiset vaivat lisäksi, jotta kenties toimisinkin pyydetyllä tavalla. Arvaatko, kuinka siinä kävisi, kun seuraavan kerran tililtäni yrittäisin maksaa laskuja...?

Viinatonta viikkoa!

Viltsu

Kommentit

Katja sanoi…
Pohdiskelit tuossa tekstissä, että ei kukaan kai päätä alkaa alkoholistiksi. Nuorisokodissa, jossa työskentelen, on joidenkin nuorten ajatus, että heistä tulee alkoholisteja. Siinä sitä sitten yritetään vakuutella, että voit tehdä muunlaisenkin valinnan elämässäsi.
Vilimarika sanoi…
Tiedän nuo jutut itsekin, mutta onko ne puheita vai uhmaa? Nuori sanoo kaikenlaista etenkin sellaisessa tilanteessa ja ryyppääkin reippaasti, mutta onko todella aikomus alkoholisoitua vai esittää vaan? Näillä nuorilla se esittäminen ei rajoitu vain nuorten seuraan.
Kiki sanoi…
Olet kyllä oikeassa, että usein vähävaraisuus ja alkoholismi liitetään yhteen. Vaikka sitä voi jäädä tyhjän päälle, vaikka eron jälkeen. Itselle kävi niin, että huomasin yrittäväni maksaa laskuja yksin kotihoidontuesta. Maksamatta jäi :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Super SaltBalans testissä

5. kesäkuuta 2013

Luin Pirkka-lehdestä mainosta, jossa kerrottiin yhden pillerin auttavan turvotukseen, silmäpusseihin, laihdutukseen, selluliittiin, magnesiumin puutteesta johtuviin kramppeihin tai suonenvetoon, runsaan hikoilun aiheuttamaan mineraalikatoon sekä hillitsemään suolan käytön haittoja. Itse kiinnitin huomiota erityisesti turvotukseen, silmäpusseihin ja kramppeihin. Lisäksi kesäkuumalla hikoilu sekä tietenkin selluliittiäkin löytyy, joten ne myös lisäpotkuna tuossa purkissa. 
En ole mitään laihdutuspillereitä edes halunnut kokeilla, koska niissä yleensä on jokin yhtenevä pointti: Ota tämä pilleri, juo vettä ja liiku paljon ja laihdut 5 kiloa vähintäänkin! Haloo! Ilman sitä pilleriäkin laihtuisi niillä ohjeilla! Mutta tällainen oireita lievittävä pilleri voisi ollakin kokeilun arvoinen. Toimiiko vai ei, sen tietää vain kokeilemalla. Mainos kun ei väittänyt mitään ihmeitä eikä pyytänyt tekemään suolan vähentämisiä tai muitakaan temppuja, jolloin tietenkin se auttaisi itsess…

Exfoliating Socks Lavender Kuorivat sukat käyttökokemukset

Kotimainen kosmetiikan verkkokauppa, Sunrise Cosmetics, joka tunnetaan muovituotteita valmistavana ja kosmetiikkaa maahantuovana yrityksenä, lähti mukaan jalkahoitoni toteuttamiseen Iroha naturen kuorivilla sukilla. 
Syy siihen, miksi tarvitsin apua, oli se, että kaikista voiteista ja raspaamisista, liuottamisista ja muistakin kotikonsteista huolimatta sairauksieni yhteissumma aiheuttaa jalkapohjieni kuivumista, hilseilyä ja paksuuntumista. Muutaman kerran kuukaudessa jopa repeilivät verille saakka. Luulin jo, ettei muuta apukeinoa olekaan, kuin voidella hoitavilla, paksuilla voiteilla usean kerran päivässä. Parhaillaan/pahimmillaan olinkin paksu kerron voidetta jalkapohjissa ja muovipussit päälle. Sillä konstilla ei kuitenkaan kävelä liukastelematta ja muutenkin pussi rullautuu helposti varpaisiin, jos esim. jalat liikkuvat mattoa/sänkyä vasten. Mitä hävittävää minulla siis oli siinä, että kokeilisin vielä yhtä uutta juttua, eli kuorivia sukkia.
Sunrise Cosmeticsin verkkokaupasta lö…

Kahvin ja mandariinin yhteinen liitto

Kahvi on yksi koukuttavimmista nautintoaineistamme, joita käytämme sen enempiä miettimättä, koukuttaako se vai ei. Kuitenkin niinä aamuina, kun heräämme aamupalalle, ja huomaamme kahvin loppuneen kaapista, koukutuksen vieroitusoireet huomataan hetkessä. Kahvia on vain saatava!

Kahvin keksijöinä pidetään arabeja, jotka valmistivat kahvia luultavasti jo 1200-luvun tienoilla Jemenissä. Eurooppaan kahvi tuli 1600-luvulla ja maailman suurin kahvintuottajamaa on Brasilia, joka tuottaa noin 1/3 maailman kahvista. Me suomalaiset olemme  maailman ahkerimpia kahvinjuojia asukasta kohti, sillä suomalainen kuluttaa paahdettua kahvia keskimäärin 10 kiloa vuodessa. Minusta se on hassua, sillä itselleni kahvi tuo ensisijaisesti mieleen ennemminkin turkkilaisen kahvin tai jonkin kahvintuottajamaan, kuin Suomen. Olenko siis liian lähellä...?!


Toinen herkku, joka ainakin minulle maistuu erittäin hyvin, on mandariini. Ihanan mehukas, hedelmäinen ja raikas hedelmä, joka saa auringon paistamaan sisältämme…