Siirry pääsisältöön

Peseytyminen avaruudessa ja muuta ihanaa

Tämä viikko on teemaviikko Inspiksessä, ja teemana on IHANA! Yritän joka päivä jaksaa tehdä yhden ihanasta asiasta kertovan postauksen. Tällä kertaa ihanaa on puhtaus ja peseytyminen. Ympätään siihen vielä ihanat tuotteet ja rauhallinen hetki. Samalla kerron hieman erilaisemmasta peseytymisestä. 


Meillä Suomessahan peseydytään ihan milloin kukin tahtoo ja voi suihkuun, ammeeseen tai saunaan mennä koska tahansa, melkeinpä. Ei se ole sen kummallisempaa. Lämmittää saunan ja kylpee tai käy aamulla suihkussa ennen töihin menoa. Näin ainakin hyvin monessa kodissa. 

Peseytyminen voi olla hyvinkin vapauttavaa ja hyvää tekevää. Ajattele vaikka hikistä juoksulenkkiä ja sen jälkeen pesuille menoa. Tai muuttopäivän jälkeen tai rempan jälkeen! Ihan huippua. Mutta kyllä se peseytyminenkin voi olla joskus pakonomainen neuroosi tai yrittää pestä pois pahaa oloa. Ei nyt kuitenkaan mennä sellaiseen tänään. 


Peseytyminen on myös pakollista, ettei tartu taudit ja kasva bakteerit. Ajattele vaikka käsienpesua ennen ruokailua tai tilannetta, ettet peseytyisi koskaan. Jos Maan kamaralla voisikin olla peseytymättä vaikkapa viikon tai kuukaudenkin (huh, en suosittele), niin erityisesti avaruudessa se on tärkeää, sillä bakteerit lisääntyvät nopeammin avaruudessa. Peseytyminen toki eroaa Maanpinnalla peseytymisestä, sillä avaruudessa vesi asettuu painottomassa tilassa saksanpähkinän kokoisiksi pisaroiksi. Sen voi vaan uskoa, ettei sellaisessa peseytyminen ole helppoa. 

Ja entäpä hiusten pesu! Hiukset kastellaan, ja vesi harjataan hiuksien läpi, jotta se levittyy tasaisesti, ja sama pitää tehdä shampoon kanssa. Lopuksi hiukset pyyhitään kostealla pyyhkeellä, ja veden annetaan haihtua hiuksista pois. Avaruudessa haihtunut vesi menee avaruusaseman veden-suodatusjärjestelmään. alukseenhan likaista vettä ei tietenkään voi jättää leijumaan.  

Myös hampaiden pesussa vaahtojäte tulee hävittää, mutta on myös toinen keino hampaanpesulle. Nieltäväksi tarkoitettu vaahtoamaton puruhammastahna-pilleri. Tiesitkö, että astronautit saavat valita mukaansa ihan minkä merkkiset hammasharjan ja tahnan/tabletin tahansa. 

väritön suihkugeeli
Jos peseytymiseroja miettii, niin esimerkiksi Turkissa Hammamissa saattaa miehet verhoutua pestemaliin, turkkilaiseen kylpypyyhkeeseen. Naisten puolella verhotaan bikinien alaosalla tai talon tarjoamilla kertakäyttöisillä alushousuilla. Seka-kylpylöissä uimapuvut ovat pakollisia.

Hammamin hieroja  on tyypillisesti iso, vahva ja vähäpukeinen mies tai nainen, joka kuorii vartalosi sentti sentiltä, rinnat ja pakarat mukaan lukien. Joistakin tämä saattaa tuntua epämukavalta. Muistan vastikää olleenkin jonkunlaisen episodin nuoren naisen ja Hammamin hierojan välillä. Nainen väitti hierojan kopeloineen hänen rintojaan ja pakaroitaan. Totuus saattaa olla kuitenkin tavanomainen kuorinta. Ei kourinta. Tippiä Hammamissa annetaan pois lähtiessä noin 15 % hinnasta.

Tässä on vain pari esimerkkiä erilaisista peseytymistavoista. Maailma on valtaisa ja tapoja on joka maankolkassa erilaisia. 


Born to biolla on yksi aivan huippuihana suihkugeeli, joka on pakko nostaa tähän postaukseen. Nimittäin BLACK&WHITE ENERGY- LAKRITSI!

Tämä lakritsin tuoksuinen luonnonkosmetiikan suihkugeeli pesee erittäin hyvin ja oikeasti tuoksuu energiseltä puhtaalta lakritsilta. Juuri sellainen vahva maskuliininenkin tuoksu jopa. Tuote sopiikin erinomaisesti myös miehille. Lisäksi tuollainen mustavalkoinen pullo on ihana suihkutelineessäkin. Suihkugeeli sisältää kasvisokeritensidejä, jotka puhdistavat ihon hellävaraisesti. 

Tällä hetkellä tämä ihana 300 ml riittoisa pullo on tarjouksessa Nordic Health systemsin verkkokaupassa, joten pääset halutessasi kokeilemaan itsekin pikkurahalla, mikä namulöytö tämä onkaan. Ja tuolla ylempänä kuvassa tuotetta kädelläni, eli täysin värittömästä tuotteesta on kyse. Et siis pesun jälkeen muutu mustaksi. :D 

Mitä peseytymisrituaaleja sinulla on arjessa ja eroaako vapaapäivän pesut jotenkin arjesta? 

Entä oletko törmännyt maailmalla johonkin erikoisempaan pesutapaan? 


Suihkugeeli saatu NHSKommentit

Me käytiin Hamamissa, oli se vähän outoa kun siellä olivat miehet pesijänä. No näin vanhana ei se enää kovin hetkauttanut. Minua ei ainakaa kourittu :) kuorittiin kyllä. Kutsuivat koko ajan Madam :)
Viltsu Mari sanoi…
Tuija, ihana, Madam. :) Tuo intiimiys on niin suhteellista. Hieman oudolta tuntuisi toden totta minustakin.
Hammamissa käyn aina Marokossa käydessäni. Aiheutan siellä aina supinaa tatuointeineni :D
Siellä naiset ovat keskenään, ei siis miehiä.
Ehkäpä sitä vapaalla tulee oltua vähän enemmän suihkussa ja saunottua pitkän kaavan mukaan. Tykätään tyttären kanssa pitää naamiopäiviä myös aina perjantaisin.

Kivaa viikkoa!
mummo sanoi…
Mielenkiintoinen kuvaus. Uutta minulle. Töissä ollessani oli joka aamuinen rituaali suihku ja hiusten pesu. Nyt kotona ollessani olen yrittänyt "harventaa". Hiuksetkin tottuivat vähitellen.
Viltsu Mari sanoi…
Outi, voin hyvin uskoa, ettei nainen tatuoinneilla ole arkipäivää Marokossa. Kuinkahan tatuoitu naispari "poikatukalla" sopisi kuvaan? :D :D
Viltsu Mari sanoi…
Mummo, yksi todella kätevä hiusten pelastus on kuivashampoo. Etenkin sellainen, mikä ei värjää valkoiseksi puuteripilveksi hiuksia. Toimii!

KUUKAUDEN TOP 3

Hyvän mielen kortit + ARVONTA + ALEKOODI

Mitä sinä haluat elämältäsi?
Oletko onnellinen ja voitko henkisesti hyvin? 


Hyvän mielen kortit toimivat sekä yksistään että erinomaisesti hyvän mielen vuosi-kirjan kanssa. Hyvän mielen vuosi on inspiroiva tehtäväkirja, joka tarjoaa tehtäviä hyvän mielen taitojen harjoitteluun viikottain vuoden ajan. Korttien avulla voi harjoitella 53:a hyvän mielen taitoa, jotka esitellään Hyvän mielen taidot -kirjassa.

Vuodenkaan jälkeen kortit eivät todellakaan jouda roskiin, sillä näitä kortteja voi käyttää niin kauan, kuin vaan kortit ehjinä pysyvät. Ihan heti eivät piloille mene säilytysrasiassaan ja kevyen lakkapinnan ansiosta.Myös kirja kannattaa säilyttää ja hyödyntää uudestaan aina, kun haluat virkistää muistiasi kirjan aiheissa.


Maaretta Tukiaisen upeat ajatukset ja Krista Keltasen kuvitukset yhdessä luovat ihastuttavat, värikkäät ja isokokoiset hyvän mielen kortit. Kortit koostuvat tunnelmallisesta valokuvasta ja vahvistuslauseesta. Yksi pakka sisältää 53 korttia ja mukana on myös ohjekortt…

Syyskuun ARVONTA

Tässä se nyt on. Syyskuun arvonta. Montaa päivää ei arvonta kerkeä voimassa ollakaan, mutta kivahan se on välillä pitää pikaisempikin arvonta ja saada voittaja selville nopeaan. Palkinto on minun itseni ostama apteekista, joten sponsoreita tässä ei ole. Kerron silti tuotteesta hieman, jotta tiedät, mistä on kyse.
Se, miksi tämän tuotteen halusin palkinnoksi hankkia, johtaa juurensa omista kokemuksistani. Jos itse koen jonkun tuotteen tai asian hyväksi ja minua auttaneeksi, niin tokihan tahdon tarjota sinullekin mahdollisuuden tutustua sellaiseen.


Palkinto on täysikokoinen vaahtoamaton Salutem-hammastahna. Minulla on niin herkkä suu, etten tavallisia tahnoja voi käyttää laisinkaan, joten nämä vaahtoamattomat ovat tulleet tutuiksi. Nyt kun löytyi kotimainen tuote, oli pakko sitä testata ja sitten hommata palkinnoksikin yksi tuubi. Sinä voit siis olla pian se, jolle tämä lähtee!


Salutem-erikoishammastahna ei sisällä mitään ylimääräistä. Ei makuaineita, väriaineita, vaahtoa muosostavaa …

Keskimmäisen kutsu

Kesä on kaunista luontoaikaa, mutta niin on syksykin. Haaveilin kauan kunnollisesta järkkäristä, ja kun se vihdoin mahdollistui reilu vuosi sitten, olen innoissani ollut kuvaamassa luontoa ristiin rastiin. Tänä syksynä pakkasimme makuupussit, ruokatarvikkeet ja kameralaukun matkaan ja lähdimme kuvausmatkalle noin 100 kilometrin päähän järven rannalle, jossa tiesimme oleilevan ja asustelevan majavia, laulujoutsenia, kurkia, ilveksiä ja jopa karhujakin. Unohtamatta muitakaan luonnon asukkeja. Suurempiin petoihin emme törmänneet, onneksi, mutta lintuja ja erilaisia ötököitä senkin edestä tuli meitä vastaanottamaan ja majavathan ne pitivät meitä puuhakkaina patojensa kanssa. Nyt pääset katsomaan kuviani tältä Keskimmäisen kuvausreissulta.


Ihan ensimmäisenä meitä tervehti ovelan näköinen ruskea perhonen. Hyvin oli tuttavallista laatua eikä välittänyt laisinkaan siitä, että autosta purimme tavaramme mökkiin ja kuvasin häntä useammankin kuvan verran. Kyseessä on Pietaryrttisulkanen.


Sillat h…