Bloggaan intohimolla , mutten ole hyväksikäytettävissä

Me bloggarit olemme hyviä yhteistyökumppaneita monille tahoille, mutta valitettavasti myös meitä yritetään käyttää hyväksi. Minulle esimerkiksi bloggaaminen on sekä harrastus , että intohimo. Ei mikään kunhan sinnepäin teen epämääräisen jutun tai suoraan kopsaisin 
kaikki tekstit netistä.Jokaista postausta, jonka yhteistyön nimissä teen, vaatii minulta suurta työmäärää ja useita tunteja. Se, että ensin etsin yhteistyökumppanin, vaatii yleensä useampia yhteydenottoja ja se tapahtuu useamman päivän aikana. Sen lisäksi tuotteisiin tutustuminen, tai jo se, että haen ne kotiin postista. En voi enkä edes halua esitellä mitään tuotetta samana päivänä, kun paketti kotiin tulee. Ihan sen takia, etten voi millään tietää samana päivänä, onko jokin voide, hiustuote tai vaate hyvä vai ei. Saatikka että esittelisin sinulle sen loistavana löytönä, kun nippanappa pullo olisi avattu edes! Valitettavasti tähänkin törmää toisinaan, mutta se on sitten bloggaajan moraalista kiinni.

Kun olen testannut tuotteet, on kuvaamisen aika. Tai no, ensikuvat otan puhtoisista paketeista ja sitten kokemusten jälkeen lisäkuvia. Yleensä eka kuva ei onnistu, vaan joudun ottamaan useita kuvia. Kuvat täytyy käsitellä niin, että esimerkiksi reunoille jääviä turhia kohtia pitää leikata pois ja valoitusta kenties muuttaa, ettei kuva ole liian tumma. Ei mikään minuutin juttu sekään.

Toimisiko tämä kuva hyvänä tuotekuvana?!


Vaikka kerronkin tuotteen kokemuksistani, tarvitsen myös faktoja ja yrityksestäkin tietoja. Ihan kaikkea kun ei vaan voi kirjoittaa mutu-tuntumalla! Faktojen etsiminen ja kirjoittaminen vaatii useita tunteja. Koko postauksen teko on siis vähintäänkin päivän, ellei useammankin työ. Ja koska esittelen jokaisen tuotteen erikseen, yhdelle postaukselle tulee hintaa ehkä muutaman euron, jos "palkkana" on muutaman euron arvoinen voide vaikkapa. Jos siis parin euron tuote jaetaan kahdelle päivälle (á 8 tuntia), nettoaisin noin 25 senttiä tunnissa, 1€ vuorokaudessa, tuotteena. Usein kuitenkin 8 tuntia on aivan liian vähän päivää kohden. Eräässäkin yhteistyössä sain juurikin noin 2 euron näytetuotteen itselleni, ja siinä kaikki.  Bloggaajana en siis rikastu enkä tienaa elantoani. En missään nimessä. Se on kuitenkin oma valintani, etten kerralla ota kymmentä tuotetta blogiin. Näin pysyn omissa laskuissani. Ja kyllä, ilolla tutustun erilaisiin tuotteisiin hinnasta riippumatta! Hinta ei ole se tärkein asia minulle, vaan tuote itse ja arvomaailma. 

Pojat rakastavat laatikoita ja pehmusteita, joita yhteistyölähetyksissä on pakkauksena. 

Mutta jos siis en bloggaajana tienaa paljoakaan omastakaan tahdosta, niin mitä meinaan hyväksikäytöllä?! Se, mitä tarkoitan hyväksikäytöllä, on muutama tarjous, joita olen saanut. Ehkä räikein oli se, kun olisi pitänyt OSTAA meikkituote ja blogata siitä. Olisin sitten voinut SALATTUUN ryhmään laittaa linkin postauksestani. Kävin uteliaisuuttani ryhmän sisällä, ja siellä ei montaakaan nuorta likkaa ollut. Muutaman vuoden sisällä oli yksi arvonta ollut heidän kesken, ja palkintona n. 5 euron arvoinen tuote. Kuinka tuollaista voi edes ajatella yhteistyönä maksullista sopparia?!


Joskus vastaani on tullut turhia lupauksia, esimerkiksi arvontapalkinnoiksi. Loppupelissä palkintoa ei ole tullutkaan, ja olen joutunut järjestämään palkinnon itse. Oppirahoja maksettu siis. Onneksi kuitenkin hyvään tarkoitukseen, eli lukijoilleni.

Ja yksi ikävä puoli sekin, että luvataan, muttei kuitenkaan. Sanotaan, että otetaan yhteyttä viikon päästä, muttei otetakaan. Tai ei vastata mitään viesteihini. Parhaimmassa tapauksessa näitä "palataan asiaan ensi viikolla"-viestejä tuli  neljästi, kunnes sanoin, antaapa olla. Kertoo aika paljon yrityksestä, ettei luottamusta ole, eikä arvostusta bloggaajaa kohtaan.

Tai jos lähetetään maksullinen tuote viallisena, väitetään postin rikkoneen se, ja kun kysyn uutta tilalle, vastaus on, että varastossa kaikki on rikkonaisia! Hieman joo lipesi yhteistyökuvioista, sillä tosiaan kyseessä oli tilaus. Mutta tuollaiset kokemukset takaavat sen, etten edes halua kysyä yhteistyötä, jos tiedän, etten voi luottaa heidän sanaansa. Kyllä tässä on minunkin maine vaakalaudalla, jos sinulle kerron puutaheinää. Bloggaajan ON OLTAVA rehellinen. Vaadin sitä samaa myös yhteistyökumppaneiltani.

Luottamus on tärkeää


Mutta hyväksikäyttö-ja käytöstapa mokien vastapainona ovat kaikki he, jotka osaavat vastata "Kiitos ei", tai pysyvät sanojensa takana ja yhteistyö toimii moitteetta. Kyllä se vastaus, olipa se sitten myöntävä tai kieltävä, kertoo yrityksestä. Heille asiakas on tärkeä, vaikka kuinka olisi bloggaajasta kyse. Bloggaaja itseasiassa palvelee heitä!

Olen enemmän kuin otettu ja onnellinen siitä, että blogini on huomattu ja jopa minulta kysellään, olisinko kiinnotunut bloggaamaan tietyistä yrityksistä ja tuotteista. Itseasiassa vastikää sain jälleen yhden kyselyn pohjoismaista, mutta valitettavasti en ollut kohderyhmää, joten jouduin kieltäytymään. En voisi esitellä sellaista, mikä ei ole Inspiksen arvojen mukaista tai mitä en voisi oikeasti testata.

Yhteenvetona sanoisinkin, että bloggaan intohimolla rehellisten yritysten hyväksi toteamistani tuotteista, mutten ole hyväksikäytettävissä. Rakastunutkin olen muutamiin yrityksiin ja heidän tuotteisiin, eikä siis todellakaan ole väärin tuoda esille sellaista, minkä kokee hyväksi. Oikeastaan ilokin, jos tuote on vain sen pari euroa, eli sopivan hintainen meille jokaiselle. Toisinaan ihan kiva sitten kokeilla jotain kalliimpaa, ja luksusta arkeen.


Kunnianosoitus kaikille ihanille, rehellisille ja sanansa mittaisille yrityksille! 

Kommentit

Tiia Koivusalo sanoi…
Ihan parhaimmassa tapauksessa bloggaajan ja yrityksen välille tulee kunnioitus, luottamus ja jopa miltei ystävyyssuhteen omainen "suhde". Se on parasta yhteistöissä ja ymmärrys siitä, että yhteistyö sanana tarkoittaa sitä, että kaikki hyötyvät. :) Juu uusin ehdotus olisi ajaa eri paikkakunnalle pesettäämään vaatteita 20e etukoodilla ja kirjoittaa aiheesta. ;) Vastasin heille ystävällisesti, koska vastausta kuitenkin toivon aina minäkin, oli se vastaus sitten positiivinen tai negatiivinen. Kivaa päivää Viltsu <3
Minä en ole tuota asiaa kokeillut elikkä kokeilisin jotakin vaikkapa käsirasvaa.
Minusta tuohon työhän ei olisi, en jaksaisi selostaa kaikenmaailman sisältöjä ja ainekoostumuksia.
Jotenka ihailen että olet ottanut tuon ns. työn vastaan ja tehnyt kunnolla. Nimenomaan luottamus pitäisi olla molemminpuolista.
Jaksamista sinulle.
Harmittaa, kun olen niin arka ottamaan yhteyttä/ehdottomaan blogiyhteistyötä. Intoa löytyy kyllä rutkasti ja panostaakkin haluaisin. Mä vaan ootan, josko joku mullekkin tuollaisen hölmön tarjouksen lähettäisi mihin voisin sortua. :,D Onneksi on Hopottajat ja Buzzador! Olen tykännyt heidän kampanjoistaan kovasti! Huoh, etenkin näin uusien blogien kanssa alkuun pääseminen tuntuu kovin turhauttavalta. Vanhaan blogiin sain jo ihan mukavan kävijämäärän, mutta se alkoi olemaan jo sellainen sillisalaatti, että into vain sen suhteen lopahti. :)
Tiia, hyvin kiteytit ajatuksiani myös. Ystävyydenkaltainen suhde on joidenkin kanssa, tai ystävyydestä poikinut yhteistyötä.
Kertomasi tarjous menee juurikin tuohon maksa itse-kategoriaan loppupeleissä. Itseasiassa muistui mieleeni myös yksi useamman sadan kilsan päässä ollut vastaavantyyppinen ehdotus.
Tuija, kiitos. Molemminpuolinen hyöty ja luottamus ovat ehdoton kriteeri.
Jenspa , alkuunpääsy on aina hankalaa. Itsekin turhautuneena alkuun yritin saada edes lukijoita. Nyt olen 4 vuodessa saanut paljon blogiltani ja voin olla ylpeä itsestäni. Työtä se vaatii ja kärsivällisyyttä. Ilmaiseksi ei mitään oikein saa.
Toivotan kuitenkin blogillesi kaikkea hyvää ja antoisaa jatkoa. Kyllä se blogisi vielä nousee alusta.
mummo sanoi…
Hienoa, että suhtaudut noin vakavasti myös yhteistyöpostauksiin. On nimittäin paljon blogeja, joissa lähes kaikki ovat "uusi suosikkituotteeni" tyyppisiä eli haalitaan/otetaan vastaan hirveästi ilmaista tavaraa ja tehdään pintapuolinen juttu, joka ei sitten palvele ketään, paljon vain kuvia, ei varsinaista tietoa.
Muutenkin suhtaudun tällaisiin pelkästään yhteistyöpostauksista koostuviin blogeihin karsaasti, jos ei mitään muuta sisältöä niistä löydy. Itse olen pari kertaa kysellyt muutamasta firmasta itselleni sopivia tuotteita testaukseen, mutta niistä ei edes ole viitsitty vastaamaan. Kohteliaisuutta olisi kieltäväkin vastaus. Jalkavoiteita testasin ihan itseni vuoksi ja sainkin parista paikasta niitä. Tuntipalkkaa ei varmaan jäänyt yhtään, koska käytin siihen useita viikkoja ja kävin omakustanteisesti jalkojen hoitajallakin siihen liittyen. Yhdestä paikallisesta yrityksestä kyselin yhteistyön merkeissä palvelua. He olisivat veloittaneet 42,50 euroa tutustumistunnista. Ei vaikuttanut siltä, mitä yhteistyöltä hain.
Mummo, sepä se ettei joka päivä voi olla uusi suosikkituote mikä auttaa kaikkeen. Toki olemme yksilöitä eikä kaikilla samat tuotteet toimi samoin mutta oma kokemus on oltava rehellinen.
Jospa joo.. ei ihan kuulosta tuo tutustumiskäynti yhteistyöltä.valitettavan usein tulee vastaan myös niitä jotka eivät vastaa ollenkaan. Kuten tuossa Tiia sanoi, niin on itselläkin tärkeää vastata jos ei halua yhteistyötä tehdä. Viime viikolla näitä oli 2 kpl minulla. Toisesta kerroinkin , toinen oli kotimainen.
Onneksi suurin osa yhteistyökumppaneista on aivan mahtavia.
Hauskin minulle tullut ehdotus on mattofirmalta, jolta pysyvää linkkiä vastaan blogissani, olisin saanut pannunalusen kokoisen huopapallo neliön. Kuviin olisi myös pitänyt antaa oikeus. Tällaiseen en lähde mukaan. En myöskään kirjoita tuotteista, jos niistä en oikeasti tiedä mitään. Yleensä kirjoitankin omista fiiliksistäni tuotteista.
Outi ihan samoilla linjoilla olen kommenttisi kanssa. Naurattamaan kävi tuo huopahärpäke.
Eihän sitä voi kirjoittakaan sellaisesta mikä ei kiinnosta tai ei tiedä siitä mitään. Niitä huonoja kokemuksia on varmasti kaikilla jostain tuotteesta. Miksi siis sellaisia esittelisimme edes ! ?
Salka sanoi…
Niin se menee, yritysmaailmassakin on tallaajia moneen lähtöön :D Mulle "epäeettisimmät" tarjoukset on tulleet joltain "tee postaus, saat 100 € ja laitat postaukseen linkin kasinosivustolle". Kaikista paras oli se, ettei postaukseen olisi saanut laittaa mainintaa, että se on yhteistyöpostaus! Eli firma halusi härskiä piilomainontaa :D
Salka. Casinojutut ovat kyllä tuttuja ja minullakin ei kiitos-aiheita koska en tajua Niistä mitään ja koska rahaa en voi laittaa pelaamiseen muutenkaan. Mutta tuo on uutta ettei saisi kertoa koko totuutta! Aika paha!
Salka. Casinojutut ovat kyllä tuttuja ja minullakin ei kiitos-aiheita koska en tajua Niistä mitään ja koska rahaa en voi laittaa pelaamiseen muutenkaan. Mutta tuo on uutta ettei saisi kertoa koko totuutta! Aika paha!
Silkku sanoi…
Suuri kiitos sinulle kun esittelet tuotteita. Osaan arvostaa, koska niinkuin kerroit, ei se mikään helppo nakki ole, kun on se taustatyö niin suuri:) ♥♥♥
Juu ja kauttasi olen löytänyt muutaman liikkeen josta olen jo tilannutkin;)
Unknown sanoi…
Onneksi on hyviäkin yhteistyökumppaneita olemassa. Itsellä ei ole yhteistyö-jutuista kokemusta.