IHANA viikko ja kohti vegaanimpaa ruokavaliota


Terveellisistä elämäntavoista toitotetaan telkkarissa, netissä ja lähes jokaisessa aikakauslehdessä. Liekkö edes Aku ankka säästynyt siltä, ettei siihenkin ole salakavalasti ujutettu elämäntapatietoa?! Mutta onko se hyvä vai huono asia, että puhutaan terveellisestä liikunnasta, terveystuotteista ja ravintorikkaasta ja puhtaasta luomuruuasta? Onko se kaikki ison meren takaista hömppää vai ihanko se meitä Suomen asukkaitakin koskettaa? 

Minun mielestäni asioista saa ja pitääkin puhua, opastaa ja kertoa uusista tuloksista ja asioista ja antaa sitten jokaisen itse päättää, minkä asian ottaa omakseen ja minkä sivuuttaa. Esimerkiksi telkkarista tulee jos jonkinlaisia pullukka-ohjelmia, mutta aina jollakin toisella kanavalla on myös muuta katsottavaa. Aivan kuten lapsia ja nuoria kuuluu vanhempien neuvoa, ettei pelit ja telkkari ole se päivän tärkein asia. Omalla kohdallani tv on suljettu usein, ja jos katson, katson 30 minuutista, ehkä max. 1 1/2h päivässä ohjelmia. Mutta ei se ole joka päiväistä. Näin se ei ole monenkaan nuoremman kohdalla. Ei todellakaan!

Jos lehdessä on terveellisiä ruokavinkkejä, voi sen sivun kääntää ja lukea seuraavan asian. Ja sitä rataa. Mikään ei ole pakkoa! Se miksi kuitenkin olen innoissani siitä, että yleensäkin meille annetaan mahdollisuus tietoon ja elämäntaparemppaan, piilee siinä, että jokaisella on myös mahdollisuus hoitaa itseään kuntoon tai itsetuntoaan paremmaksi tai hoitaa terveyttä ettei sairastu tai... Turhaa se on minun alkaa mediaa syyttämään siitä, etten just minä voi juosta lenkillä uusissa trikoissa ja pulssimittari käsivarressa. Joku toinen voi ja sallittakoon se hänelle! Vastaavasti hän ei ehkä ole kiinnostunut laisinkaan vaikkapa aineenvaihdunnan parantajista, mikä taas minua koskettaa. 


Koen herkuttelunkin kuuluvan terveelliseen elämään, kunhan sen pitäisi kohtuudessa. Myönnän, että lipsun siitä kohtuudesta. Paheeni.  Sen sijaan ruokailu on selkeästi mennyt terveellisempään suuntaan viime vuosien aikana. Kiitos siitä kuuluu tiedon lisääntymisen sekä mahdollisuuden löytää uusia tuttavuuksia ja oivalluksia keittiöön. Lisäksi Ruohonjuuren, jonka kautta olen löytänyt aivan uuden elämäntyylin ja arvomaailman. Siitä päästäänkin päivän ihanaan, eli ruokaan, ja eritoten vegaaniseen maailmaan ja löytööni!


Laktoosi-intolerantikkona minulle on tärkeää laktoosin minimalisoiminen. Rakastan hyvää ruokaa ja eksoottisia makuja, joten kookosmaito ja kookos yleensäkin kuuluvat ruokavaliooni. Kun Ruohonjuuren kautta pääsin kokeilemaan The Coconut companyn kookosmaitojauhetta, olin aivan sekaisin innosta! Siis KOOKOSMAITOJAUHE! AIM IN LÖÖÖV!

Kyseessä on ihanan kermainen kookosmaito, joka on tavallisen maitojauheen tapaan jauheena. Sekoitetaan veteen. Valmistettu tuoreista kookospähkinöistä tiivistämällä. Se on 100% maidoton, gluteeniton ja GMO-vapaa valinta meille kookoksen ystäville! Kookosmaitojauhetta voidaan käyttää  vaihtoehtona purkitetulle kookosmaidolle. Curry-ruoat, jälkiruoat, kakut, kastikkeet, smoothiet, jugurtit, kahvit ... Käyttömahdollisuuksia on huikean paljon. Sekoitat 1-2 rkl kookosmaitojauhetta lämpimään veteen ja saat nopeasti täyteläistä kookosmaitoa tai kookoskermaa. IHANAA!



Makkarahan on yksi epäterveelliseksi luokitelluista tuotteista yleisesti ottaen. Itseasiassa makkaroissa on sekin pointti, etten minä syö niistä päitä. En myöskään kuoria. Se on siin yhdenlaista tuhraamista. Kerran pääsin maistamaan soijanakkeja, ja olivat oikein maukasta vaihtelua makkaroihin. Niinpä ennakkoluulottomasti testaamaan myös vegaania Suman makkara mixiä

Seitannakit grilliin ja pannulle! Sekoita 175 g jauhetta ja 300 ml kylmää vettä. Anna vetäytyä 5 min, muotoile pihveiksi ja paista öljytyllä pannulla kullanruskeiksi. 

Makkara kuin makkara, mutta kevyempi ja vegaani. Vehnästä erotetusta gluteenista valmistettua tuotetta kutsutaan seitaniksi. Siitä siis seitannakit. Lihan makua tähän ei tietenkään tule samoin, kuin lihaisaan makkaraan, mutta  lihaisaa tavallaan kumminkin. Seitanistahan on nykyään paljon valmiita tuotteita Suomenkin markkinoilla, mm. salami- ja chorizo-tyyppisiä makkaroita ja leikkeleitä sekä Mock Duckia. Itse valmistaen tästä makkara mixistä voi muotoilla pannulle makkaroita tai vaikka pihvejä. Yksi kiva idea on keittää kananmuna taikinan sisälle ja näin saada jälleen uusi vaihtoehto tuotteelle. Ihana ihana vaihtoehto, jota en olisi tiennyt olevan tai että kasvisruokien teko voi olla näin helppoa, ellen olisi ottanut tietoa vastaan! Ja näissä ei ole sellaista rasvapäätä eikä ällöä kuorta! 

Meille kaikille, joiden mielestä hyvä ja terveellinen ruoka on IHANAA! Eikä aina pahaa.


kuva Suman sivustolta


Onko sinun mielestäsi terveysasiaa jo liiaksi? Ärsyynnytkö siitä? 

Oletko saanut jotain uutta tietoa tai vinkkiä mediasta lähiaikoina liittyen aiheeseen? 

Entä onko kasvisruoka sinulle tuttua?


yhteistyössä Ruohonjuuren kanssa
Viinirypäleet itse ostettu, makkaramix ja kookosmaitojauhe saatu testiin ja kuva makkaroista netistä

Kommentit

Salka sanoi…
Mä rakastan terveellistä ruokaa, mutta vastapainoksi täytyy osata herkutella :) Olin aikoinaan vuosia kasvissyöjä, mutta päädyin kalan, sitten kanan kautta ihan täysiveriseksi lihansyöjäksi :D Mutta aika maltillisesti lihaa syön.
Kala-allergisena syön töissä kerran viikossa kasvisruokaa, muutenkin olen lisännyt salaatin osuutta lautasellani.
Hyvin valmistettu kasvisruoka voi todellakin olla ihan yhtä hyvää kuin liharuoka.
Terveydestä puhuminen ei ärsytä yhtään.
Vesikalusteet sanoi…
Täytyy yrittää :)
Mä koitan ainakin syödä terveellistä ruokaa, itsetehtyä, paljon vihanneksia. Mutta myös herkuttelua....joskus :)
Unknown sanoi…
Eipä kans tule viikolla katseltua juurikaan tv:tä. Eilenkin avasin sen vasta yhdeksän jälkeen illalla, kun katseltiin yksi Emmerdale.
Joskus kyllä tulee ärsyynnyttyä noista terveys asioista...ensin vouhkataan jostain suureen ääneen ja sitten todetaankin, että ei se menekään niin.