Vapaa

Eilinen päivä meni maatessa peitto pään yli vedettynä ja toivoen pimeyden tuovan autuutta migreeniltä. Tänäänkin olen vain lepäillyt ja lukenut. Luin loppuun kirjan, nimeltä VAPAA. Annamari Marttisen kirjoittama kirja on täynnä toivoa, pelkoa, ahdistusta, voimattomuutta, uskoa, selviytymistarinaa, kaipausta, voittoa... Kirjasta kerrotaan näin:

Mahdi pakenee poliisin kidutussellistä Bagdadista ja päätyy Suomeen, entiseen vankilaan. Mitä alkaa ihmisessä tapahtua, kun elämä on tauolla ja oma kohtalo toisten käsissä?

Mahdin oli jätettävä taakseen kotinsa, perheensä ja järkyttävät muistonsa. Nyt hän odottaa vastaanottokeskuksessa, että viranomaiset tekevät hänen elämästään päätöksen. Odotuksen kestoa ei ole määrätty. Kun elämä jähmettyy välitilaan, mieli avautuu kuvitelmille ja varovaisille unelmille. Huoneen hiljaisuudessa Mahdille alkaa puhua Patu, samassa sellissä rangaistustaan kärsinyt. Mitä Patu, rikollinen, voi muka kertoa kunnolliselle Mahdille? Tulkkina toimii opettaja, enkelin näköinen.

Vaikka kirja onkin täynnä erilaisia tunteita ja ei niin kauniitakin tunteita, suosittelen kirjaa lämpimästi. etenkin, jos haluat ymmärtää, mitä pakolaiset ja turvapaikanhakijat voivat käydä läpi. Kirja on erittäin ajankohtainen tälläkin hetkellä ja sai ainakin minut tuntemaan Mahdin tunteet vahvasti. Varsinaista raakuutta kirjassa ei kerrota siinä määrin, että sillä mässättäisiin. Kirjan loppua en voi tietenkään paljastaa, mutta yllätyin tavallaan kuinka kaikki päättyi. Toisaalta, mitä oikein kuvittelin? Voi että.. Kirjailija todentotta sai minut tuntemaan Mahdin myrskyn.


Vapaus ei ole itsestäänselvä asia. Se ei ole meille kaikille sitä vaikka kuinka olisimme syntyneet Suomessa rauhan vuosina. Vapaus ei aina tarkoita vankilan tai sairaalan ulkopuolella olemista, ei vastaanottokeskusta eikä sitä, ett sinulla on koti omasta takaa, sillä vanki voi olla omassa kodissaankin tai omassa kehossaan. 

Olen aiheesta kirjoittanut aikaisemmin, joten ei enää uusintaa. "Turvallista ja hyvää" kertoo mm. yhteystiedot jos kamppailet omassa kodissasi vapautesi puolesta. 

toivottavasti jollekin tästä kirjasta tulee seuraava luettava.

p.s Mandaloiden ystävät. Kuopion Babadumissa 1.10 alkaen Mandala-näyttely! Babadum Nepal-Intia puoti löytyy Puijonkatu 15, Kuopio


Kommentit

mummo sanoi…
Kiitos kirjavinkistä. Laitan heti varaukseen kirjastosta.
Kuulostaa mielenkiintoiselta ja ajankohtaiselta kirjalta!
KataMaria sanoi…
Itse kans oon tuon kirjan lukenut ja laitto asioita myöskin toiseen valoon!
Mukavia syyspäiviä sinne! :)
Mummo, ole hyvä. Kiva kun kiinnostuit. On niin erilainen tarina tässä. Eikä kannata heti hätkähtää sitä kirjoitustyyliä. Se saattaa alkuun vaikuttaa sekavaltakin, mutta täytyy muistaa, että siinä kerrotaan tarkasti Mahdin omia tuntemuksia.
Kata Maria, eikös vain. Ei ole ihan niin yksiselitteistä tuo vieraaseen maahan pakeneminen. En lainkaan ole varma, olisiko minusta hengissä kulkemaan ja läpikäymään mitään, mitä Mahdi kävi läpi.