Puhutaan teestä osa 8, teeseremonia


Mainitsin aikaisemmin, että olisi kiva tutustua oikeanlaiseen teeseremoniaan.
Mikä sitten on teeseremonia?

kuva netistä


Tavallisimmin teeseremoniaan osallistuu isännän lisäksi noin viisi vierasta. Chanquksi kutsuttu seremonia järjestetään sitävarten rakennetussa teehuoneessa, sukiyassa. Siihen kuuluvat teehuoneen lisäksi valmistautumishuone, odotushuone ja sisäpuutarha. Yleensä teehuone sijaitsee rauhallisessa puutarhassa, jonne kulkee pieni polku. Teeseremonia on tarkoitettu sekä miehille että naisille.

Kuva omani

Vaatetuksena käytetään yleensä silkkikimonoa sekä valkoisia sukkia. Vaatetus on sama sekä naisilla, että miehillä tasa-arvon vuoksi. Jokaisella vieraalla on yleensä myöskin viuhka sekä pieniä paperisia serviettejä, joita kutsutaan kaisheiksi.

kuva netistä

Pidemmässä seremonia-kaavassa on neljä osaa:
Ensin tarjoillaan pieni ateria, jonka jälkeen tarjoillaan väkevämpää teetä. Tämän jälkeen miedompi tee. Lyhyemmät seremoniat pidetään yleensä niin, että tarjoillaan vain miedompaa teetä.

Ennen seremonian aloittamista isännän johdolla vieraat pesevät kädet ja huuhtelevat suunsa. Pääseremonia alkaa gongin kumautuksen äänimerkistä. Tämän jälkeen vieraat peseytyvät vielä kerran. Usein teeseremonioiden alkaessa on myös olemassa jonkinlaisia rituaaleja, jotka yleensä isäntä suorittaa vieraiden osoittaessa kunnioitusta ja nöyryyttä. Isäntä myös hiljaisin elein osoittaa teeseremonian päättymisestä yleensä kumartamalla äänettömästi tms.
Japanissa teeseremonia tunnetaan nimellä Chadô, joka on suoraan suomennettuna "teen tie".

kuva netistä

Teeseremonia sai alkunsa 1400-luvun jälkeen suurelta osin erään erittäin arvostetun teemestarin, Sen Rikyûn elämäntyöhöstä. Hän eli 1522-1591. Tällöin oli olemassa eräänlainen teetaide, joka jakaantui Rikyûn kuoleman jälkeen kolmeen eri kastiin hänen lastenlastensa välityksellä. Nykymaailmassa näitä kasteja on huomattavasti enemmän - lähes yhtäpaljon kuin on teen juojiakin.
Kasteissa on hyvin paljon eroja, joten omansa kannattaakin valita hyvin tarkoin. Onhan se yleensä koko elämän pituinen tie. Teen tie.

Pääosassa tapaamisissa ovat harmonia, läheisyys ja jo alkuperäisistä opeista muovattu kunnioitus toisia ihmisiä kohtaan. Ennenkuin oppii todellisen sisällön, on osattava kunnioitus toisia ihmisiä kohtaan - jopa vihollisia.

kuva netistä

Yleensä teehetkissä on myös kunniavieraita, jotka maistavat ensimmäisenä teetä. Tällä tavalla osoitetaan kunnioitusta vierasta kohtaan. Teen juontiin on myös olemassa omanlaisensa käytännöt ja rituaalit, jotka vaihtelevat kastien kesken.

Teeseremonia on aina ennalta sovittu ja suunniteltu, ja se noudattaa aina samaa kaavaa ja samaa tyyliä ja tapaa esimerkiksi teen valmistuksen suhteen. Yllätyksenä vieraille ei tule se, kuinka pitkästä tai minkä tyyppisestä teehetkestä on kulloinkin kyse.
Yksinkertaisimmat tilaisuudet ovat teekokoontumisia eli nk. chakaita. Niissä tarjoillaan yleensä vihreää matcha-teetä, sekä joitakin yksinkertaisia makeisia.
Pidemmät kokoontumiset ovat nimeltään chaji, ja ne ovat niin sanotusti täyspitkiä, ja kestävät normaalisti noin neljä tai viisi tuntia. Chaji-tilaisuudessa tarjoillaan kahta erilaista matcha-teetä, sekä ateria jota kutsutaan japanissa nimellä kaiseki.

Kaikissa tilaisuuksissa pääasiassa on

  • henkinen tasapaino, 
  • mielenrauha, 
  • harmonia, 
  • kunnioitus ja 
  • mielen puhtaus.


kuva netistä

Suomessakin on olemassa teehuone Helsingissä, Suomenlinnassa. Kengät ja ulkovaatteet jätetään genkan-nimiseen eteistilaan. Sisätiloissa on pehmeä suitsukkeiden tuoksu luomaan tunnelmaa ja herkistämään aisteja. Kukin henkilö istuu omalla erityisellä tatamillaan lattialla. Näin alkaa omanlainen teehetkensä.

Japanilainen teeseremonia on edelleen melko tuntematon länsimaissa, ja sen herättävät kunnioitus ja muut elämän arvot saattavat pelästyttää tai hämmentää useita länsimaisia ihmisiä. Se on kuitenkin täydellinen vastapaino kiireiseen ja stressaavaan arkeen. Länsimaissa kuitenkin kahvilakulttuuri vie teeseremoniasta voiton yhä useammin.


Kommentit

Tiia Koivusalo sanoi…
Upea uusi banneri Viltsu. <3 Teeseremonia on niin hienostunut ja jopa mystinen seremonia, olipa mielenkiintoinen ja hieno postaus.
Jenni sanoi…
Mielenkiintoinen juttu! Osallistuin joskus aikoinaan teeseremoniaan Kiinassa, mutta siinä jäi väliin ainakin kokonaan tämä henkinen puoli, koska minulla ei ollut järjestäjien kanssa yhteistä kieltä. Mieleen on jäänyt, kuinka monimutkaisesti teetä piti kaataa kupista toiseen haudutusprosessin aikana.
Kiitos kaikille!
Tiia, Omatekemäni koru kuvassa, mutta bannerin teko on toisen käsialaa.
Jenni, näinhän se tahtoo olla uudessa tilanteessa, uudessa maassa, uuden kielen kanssa. Mutta varmasti mielenkiintoista silti.