Siirry pääsisältöön

Peseytyminen avaruudessa ja muuta ihanaa

Tämä viikko on teemaviikko Inspiksessä, ja teemana on IHANA! Yritän joka päivä jaksaa tehdä yhden ihanasta asiasta kertovan postauksen. Tällä kertaa ihanaa on puhtaus ja peseytyminen. Ympätään siihen vielä ihanat tuotteet ja rauhallinen hetki. Samalla kerron hieman erilaisemmasta peseytymisestä. 


Meillä Suomessahan peseydytään ihan milloin kukin tahtoo ja voi suihkuun, ammeeseen tai saunaan mennä koska tahansa, melkeinpä. Ei se ole sen kummallisempaa. Lämmittää saunan ja kylpee tai käy aamulla suihkussa ennen töihin menoa. Näin ainakin hyvin monessa kodissa. 

Peseytyminen voi olla hyvinkin vapauttavaa ja hyvää tekevää. Ajattele vaikka hikistä juoksulenkkiä ja sen jälkeen pesuille menoa. Tai muuttopäivän jälkeen tai rempan jälkeen! Ihan huippua. Mutta kyllä se peseytyminenkin voi olla joskus pakonomainen neuroosi tai yrittää pestä pois pahaa oloa. Ei nyt kuitenkaan mennä sellaiseen tänään. 


Peseytyminen on myös pakollista, ettei tartu taudit ja kasva bakteerit. Ajattele vaikka käsienpesua ennen ruokailua tai tilannetta, ettet peseytyisi koskaan. Jos Maan kamaralla voisikin olla peseytymättä vaikkapa viikon tai kuukaudenkin (huh, en suosittele), niin erityisesti avaruudessa se on tärkeää, sillä bakteerit lisääntyvät nopeammin avaruudessa. Peseytyminen toki eroaa Maanpinnalla peseytymisestä, sillä avaruudessa vesi asettuu painottomassa tilassa saksanpähkinän kokoisiksi pisaroiksi. Sen voi vaan uskoa, ettei sellaisessa peseytyminen ole helppoa. 

Ja entäpä hiusten pesu! Hiukset kastellaan, ja vesi harjataan hiuksien läpi, jotta se levittyy tasaisesti, ja sama pitää tehdä shampoon kanssa. Lopuksi hiukset pyyhitään kostealla pyyhkeellä, ja veden annetaan haihtua hiuksista pois. Avaruudessa haihtunut vesi menee avaruusaseman veden-suodatusjärjestelmään. alukseenhan likaista vettä ei tietenkään voi jättää leijumaan.  

Myös hampaiden pesussa vaahtojäte tulee hävittää, mutta on myös toinen keino hampaanpesulle. Nieltäväksi tarkoitettu vaahtoamaton puruhammastahna-pilleri. Tiesitkö, että astronautit saavat valita mukaansa ihan minkä merkkiset hammasharjan ja tahnan/tabletin tahansa. 

väritön suihkugeeli
Jos peseytymiseroja miettii, niin esimerkiksi Turkissa Hammamissa saattaa miehet verhoutua pestemaliin, turkkilaiseen kylpypyyhkeeseen. Naisten puolella verhotaan bikinien alaosalla tai talon tarjoamilla kertakäyttöisillä alushousuilla. Seka-kylpylöissä uimapuvut ovat pakollisia.

Hammamin hieroja  on tyypillisesti iso, vahva ja vähäpukeinen mies tai nainen, joka kuorii vartalosi sentti sentiltä, rinnat ja pakarat mukaan lukien. Joistakin tämä saattaa tuntua epämukavalta. Muistan vastikää olleenkin jonkunlaisen episodin nuoren naisen ja Hammamin hierojan välillä. Nainen väitti hierojan kopeloineen hänen rintojaan ja pakaroitaan. Totuus saattaa olla kuitenkin tavanomainen kuorinta. Ei kourinta. Tippiä Hammamissa annetaan pois lähtiessä noin 15 % hinnasta.

Tässä on vain pari esimerkkiä erilaisista peseytymistavoista. Maailma on valtaisa ja tapoja on joka maankolkassa erilaisia. 


Born to biolla on yksi aivan huippuihana suihkugeeli, joka on pakko nostaa tähän postaukseen. Nimittäin BLACK&WHITE ENERGY- LAKRITSI!

Tämä lakritsin tuoksuinen luonnonkosmetiikan suihkugeeli pesee erittäin hyvin ja oikeasti tuoksuu energiseltä puhtaalta lakritsilta. Juuri sellainen vahva maskuliininenkin tuoksu jopa. Tuote sopiikin erinomaisesti myös miehille. Lisäksi tuollainen mustavalkoinen pullo on ihana suihkutelineessäkin. Suihkugeeli sisältää kasvisokeritensidejä, jotka puhdistavat ihon hellävaraisesti. 

Tällä hetkellä tämä ihana 300 ml riittoisa pullo on tarjouksessa Nordic Health systemsin verkkokaupassa, joten pääset halutessasi kokeilemaan itsekin pikkurahalla, mikä namulöytö tämä onkaan. Ja tuolla ylempänä kuvassa tuotetta kädelläni, eli täysin värittömästä tuotteesta on kyse. Et siis pesun jälkeen muutu mustaksi. :D 

Mitä peseytymisrituaaleja sinulla on arjessa ja eroaako vapaapäivän pesut jotenkin arjesta? 

Entä oletko törmännyt maailmalla johonkin erikoisempaan pesutapaan? 


Suihkugeeli saatu NHSKommentit

Me käytiin Hamamissa, oli se vähän outoa kun siellä olivat miehet pesijänä. No näin vanhana ei se enää kovin hetkauttanut. Minua ei ainakaa kourittu :) kuorittiin kyllä. Kutsuivat koko ajan Madam :)
Viltsu Mari sanoi…
Tuija, ihana, Madam. :) Tuo intiimiys on niin suhteellista. Hieman oudolta tuntuisi toden totta minustakin.
Hammamissa käyn aina Marokossa käydessäni. Aiheutan siellä aina supinaa tatuointeineni :D
Siellä naiset ovat keskenään, ei siis miehiä.
Ehkäpä sitä vapaalla tulee oltua vähän enemmän suihkussa ja saunottua pitkän kaavan mukaan. Tykätään tyttären kanssa pitää naamiopäiviä myös aina perjantaisin.

Kivaa viikkoa!
mummo sanoi…
Mielenkiintoinen kuvaus. Uutta minulle. Töissä ollessani oli joka aamuinen rituaali suihku ja hiusten pesu. Nyt kotona ollessani olen yrittänyt "harventaa". Hiuksetkin tottuivat vähitellen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten olla onnellinen tässä ja nyt? + ARVONTA

Kuka tahansa meistä voisi sanoa haluavansa olla onnellinen, haluavansa kasvattaa onnellisuuden määrää ja pitää kiinni onnellisuudesta kynsin ja hampain. Todellisuus on kuitenkin sitä, että alamäkiä tulee emmekä ihan koko aikaa ole onnemme kukkuloilla. Onnellisuus on mielestäni kuitenkin läsnä myös vaikeampina aikoina, mutta emme näe selkeästi sitä.

Mitä sinun mielestäsi onnellisuuteen vaaditaan?
Oletko onnellinen silloin, jos sinulla on täydellinen terveys, rahaa, kaunis koti ja perhe ja liuta ystäviä, upeita vaatteita ja hieno auto? Vai voitko olla onnellinen, jos jokin noista on vajaa tai puuttuu kokonaan? Ainakin itse olen onnellinen vähemmälläkin kaikkea. On kyllä ihana perhe ja kaunis koti, muttei terveyttä lähellekään eikä kyllä rahaakaan. Olen todella onnellinen jo siitä, että olen saanut vierelleni niin ihanan ihmisen, mitä Murunen on. Yhdessä on helpompaa kohdata haasteita ja suoranaisia umpikujiakin. Ja onnea on sekin, että minulla on lapsi! Ei lapsen saaminen ole itsestääns…

Huhtikuun @inspirationblogi haastaa HAASTE ja ARVONNAN voittaja

Tuu mukaan, Osallistu haasteeseen ja voit voittaa palkinnon joka kuukausi! @Inspirationblogi Haastaa sinut  tekemään käsilläsi. Jollekin se on askartelua, jollekin käsitöitä tai leivontaa, joku tahtoo maalata ja joku ottaa  valokuvia. Kunhan teet sen käsin. 
Toimi näin: 
-Inspiroidu värimaailmasta ja kuvasta -Tee käsilläsi teeman mukainen työ tai ota teemaan sopiva valokuva -Työn tai valokuvan tulee olla ennen julkaisematon ja teemaan tehty.  -Osallistua voit kuluvan kuukauden loppuun saakka -Samalla työllä ei voi osallistua samaan aikaan muihin haasteisiin -Julkaise kuva työstäsi blogissasi -kerro, että osallistut @inspirationblogi haasteeseen.  -Linkitä postauksesi haasteeseen siten, että työsi on linkitettynä, eikä etusivu tai google-tilisi.  Väärin linkitetty työsi ei osallistu arvontaan!  - Voit myös lähettää kuvan työstäsi/valokuvasi minulle meilillä. siitäkin huolimatta kommentoi kuluvan haasteen alle nimesi ja että osallistuit blogittomana.

Arvonta on joka kuukausi aivan kuten e…

Kuvia elämästä

Mansikka-vadelma-hyydykekakku

Virvon varvon namusilla, Makoisilla herkkusilla,  sulle suu makiaks, mulle vitsa taitappas!
-Viltsun oma-

Bloggaan näin...

Ja bloggaan näin.

Osallistuin Keiju-margariinin suunnitteluraatiin ja tällainen saatiin kauppoihin. On se nätti!