Siirry pääsisältöön

Kielteinen vs myönteinen

Oletko huomannut ympärilläsi ihmisiä, jotka nalkuttavat ihan koko ajan tai joilla elämän suurimpia tehtäviä on löytää epäkohtia ihan kaikesta. Tuoda julki kaikki se, mikä on väärin, missä olemme epäonnistuneet, mikä ei miellytä hänen silmäänsä tms. sen sijaan, että kertoisi ne hyvät asiat, onnistumisemme ja elämässä miellyttävät piirteet. 

Aivomme rekisteröivät helpommin nimenomaan sen negatiivisen ympäriltämme, kuin positiivisen asian. Tämän seikan voi kuitenkin muuttaa! Siitä kerron tänään sinulle. 

kuva: uudenvuoden kahvit

Tulet töistä kotiin väsyneenä ja katselet ovella ympärillesi. Mies on jälleen jättänyt likaiset kalsarinsa olkkariin lattialle, toinen likasukka on makkarin lattialla sängyn alla ja toinen menossa kovaa vauhtia koiran hampaissa kohti keittiötä.

Olet myöhästynyt bussista, etkä todellakaan jaksaisi alkaa siivoamaan enää kotona tai katsomaan tuollaista laiskaa sohvalla makaavaa sänkileukaa, joka kaivelee muniaan samalla kun hihkuu "moi rakas, toitko ruokaa tullessas!?". 

Katsot muualle. Eteisen seinät maalasitte viime vuonna, mutta sävy on kyllä ihan väärä. Olisi sittenkin pitänyt ottaa se vaaleampi harmaa tai kokonaan valkoinen...

Älä huoli. Tämä tällainen ajattelutapa on ihan normaalia. Kielteiset asiat tuppavat mieleemme, sillä aivomme elävät yhä luolamieskautta, jolloin oli ajateltava sitä pahinta. Sepelihammastiikerin hyökkäystä, kivivyöryä tai muuta itsensä ja perheensä henkeä uhkaavaa. Ei silloin ollut aikaa hempeilylle ja positiivisuudelle. Nykyisin kuitenkin näinkin alkukantainen ajattelutapa johtaa lähinnä vain elämämme ankeutumiseen. 
voimme kuitenkin muuttaa tapojamme itse! 

Kuva: joulukahvit ja amarettot


1. Heitä huolesi pois
Kirjoita kielteiset ajatuksesi paperille, revi paperi ja heitä palaset roskiin.

2. Itsesi harhautus

Itsensä kieltäminen on asiassa kuin asiassa aina pahasta. Sorrut siihen ennemmin tai myöhemmin. Siksi negatiivisuudenkaan kieltäminen ei ole oikea tapa päästä yli siitä. Parempi keino on suunnata ajatukset päättävisesti johonkin muuhun. Olipa se sitten lenkille meno, askartelu, musiikki tai vaikkapa kirjan lukeminen. 

3. Ole kiitollinen
Luolamies-ajattelutapamme siis tulee helposti pintaan. Sitä ei tarvitse harjoitella. Sen sijaan positiivisuutta täytyy harjoittaa. Tee sen eteen töitä, että löydät hyviä asioita ja olet niistä kiitollinen. 
Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa. Kirjoita joka ilta ylös viisi sinä päivänä tapahtunutta hyvää asiaa. Jos haluat haastetta lisää, kerro listasi Facebookissa tai blogissa julkisesti. Näin sinun on oikeasti löydettäväkin ne asiat joka päivä. Et voi "antaa nyt tämän kerran mennä ohi".

4. Nimeä tunteesi

Kun mielesi seuraavan kerran tekee sanoa, että "elämäni on raskasta", vaihda levyä. 
Muotoile ajatuksesi toisin: "Ajattelen, että elämäni on raskasta. " Ero on pieni, mutta merkittävä. SINÄ et ole raskasta, vaan ELÄMÄSI.

5. Lakkaa yrittämästä

Kaikki negatiiviset ajatukset eivät ole turhia. Ellei havaitse epäkohtaa, ei voi korjata sitä. Olennaista on erottaa hyödylliset ja hyödyttömät negatiiviset ajatukset. 
Kuvittele negatiiviset ajatukset ryhmäksi mielenosoittajia, joista jokaisella on kyltti. Tarkkaile kylttien viestejä, mutta älä ala väitellä niiden kanssa. Ajattele, että ne ovat aivojesi viesti sinulle.

Kuva: Itsenäisyyspäivän punaviinit ja leivokset

Kommentit

Tiia K sanoi…
Olen huomannut ja se sellainen olen minä itse. ;) Hih pakko oli näin todeta, koska tämähän on taivahan tosi. Jos täällä joku nalkuttaa, se olen minä ja ihan kaikille, myös itselleni olen tosi vihainen kovin usein. Onneksi positiivisuuttakin piisaa ja virtaa, muuten olisin yksin ja olisi ukko ja lapset lähteneet jo aika päiviä sitten. :)
Viltsu sanoi…
Jokainen joskus ja ei siis pidä sekoittaa siihen ihan asialliseen, normi negatiivisuuteen. ei kaikesta tarvitse tykätä ja kaikelle olla päivänpaisteena. En minäkään ole sitä aina!
Mutta jos se on kuvailemaani liiallista/ainaista/ekana mieleen tulevaa, niin suosittelen miettimään kirjoitustani...
Niin ja lukemaan positiivisuuden purskahteluja blogistani. HIH hih oli pakko. ;)

KUUKAUDEN TOP 3

VUODEN 2016 PARAS LUONNONKOSMETIIKKA TUOTE ja ELÄINKOKEET

Paljon puhututtanut eläinkokeiden käyttäminen kosmetiikkateollisuudessa on ollut minulla mielen päällä taas jonkun aikaa. EU:ssa astui voimaan kosmetiikan ja hygieniatuotteiden koe-eläinkielto 3 vuotta sitten. Sitä ennen voimaan astunut direktiivi kielsi kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden testaamisen eläimillä vuodesta 2009 alkaen. Kielto koski myös raaka-aineita ja esti EU:n ulkopuolella (esim. Kiina) eläinkokein testattujen kosmetiikkatuotteiden maahantuonnin EU:n alueelle.

Hyppäävällä pupulla merkitty tuote ei saa olla myynnissä Kiinassa, missä eläinkokeet ovat pakollisia kosmetiikalle (uudistuneen lakipykälän mukaan heinäkuusta 2014 alkaen shampoita ja hajuvesiä ei enää testata eläimillä.). Kosmetiikkateollisuuden tekemät eläinkokeet eivät ole ainoastaan eettisesti tuomittavia, vaan myös tarpeettomia ja kyseenalaisia. Eläintestit voidaankin korvata eläinkokeettomilla menetelmillä, jotka ovat usein eläinkokeita luotettavampia ja edullisempia.

Jos kiinnostuit aiheesta, löydät Animal…

Aurinko ja HeyDay Sunbeam

Aurinko on tähti, jota Maa kiertää. Aurinko syntyi vajaa 5 miljardia vuotta sitten. Auringonvalo on Suomessa kesällä merkittävin D-vitamiinin lähde ja lisäksi auringonvalo vaikuttaa pimeähormoni melatoniinin eritykseen, joka on suurimmillaan öisin ja talvisin. Melatoniinilla on unettava vaikutus, joten auringonvalon puute päiväsaikaan voi aiheuttaa väsymystä ja häiritä uni-valverytmiä. Luonnollisen valon puute voi myös aiheuttaa kaamosmasennusta. Noin vajaan 5 miljardin vuoden kuluttua auringon energia ehtyy ja aurinko katoaa kokonaan pois. Mutta mitä tehdä, jos meidän oma energia meinaa ehtyä pimeänä kautena eikä auringon energiasta ole tietoakaan?! 

Joku vastannee lähtevänsä etelään aurinkoon, jollekin energiaa tulee kirkasvalolla ja joku ottaa D-vitskut purkista. Kaikki ihan oikein! On myös huolehdittava siitä, että nautimme terveellisiä aterioita ja hellimme ja huolehdimme omasta hyvinvoinnistamme. Hemmottelua, nautintoa, iloa, hymy päivässä ja mitä ikinä keksitkään piristääksesi…

Joulukortti kääreestä kierrättäen

Kun kierrätys on sydämen asia, löytää mitä merkillisimmätkin asiat tiensä askarteluun mukaan. Tällä kertaa pysytään kuitenkin ihan perus kierrätyksessä ja sujautetaan suklaalevyn kääreestä pala korttiin. Lisäksi leimattua, leikattua, teipattua ja yhteen liimattua.Tämä kortti on tilaustyönä tehty.