Siirry pääsisältöön

Kielteinen vs myönteinen

Oletko huomannut ympärilläsi ihmisiä, jotka nalkuttavat ihan koko ajan tai joilla elämän suurimpia tehtäviä on löytää epäkohtia ihan kaikesta. Tuoda julki kaikki se, mikä on väärin, missä olemme epäonnistuneet, mikä ei miellytä hänen silmäänsä tms. sen sijaan, että kertoisi ne hyvät asiat, onnistumisemme ja elämässä miellyttävät piirteet. 

Aivomme rekisteröivät helpommin nimenomaan sen negatiivisen ympäriltämme, kuin positiivisen asian. Tämän seikan voi kuitenkin muuttaa! Siitä kerron tänään sinulle. 

kuva: uudenvuoden kahvit

Tulet töistä kotiin väsyneenä ja katselet ovella ympärillesi. Mies on jälleen jättänyt likaiset kalsarinsa olkkariin lattialle, toinen likasukka on makkarin lattialla sängyn alla ja toinen menossa kovaa vauhtia koiran hampaissa kohti keittiötä.

Olet myöhästynyt bussista, etkä todellakaan jaksaisi alkaa siivoamaan enää kotona tai katsomaan tuollaista laiskaa sohvalla makaavaa sänkileukaa, joka kaivelee muniaan samalla kun hihkuu "moi rakas, toitko ruokaa tullessas!?". 

Katsot muualle. Eteisen seinät maalasitte viime vuonna, mutta sävy on kyllä ihan väärä. Olisi sittenkin pitänyt ottaa se vaaleampi harmaa tai kokonaan valkoinen...

Älä huoli. Tämä tällainen ajattelutapa on ihan normaalia. Kielteiset asiat tuppavat mieleemme, sillä aivomme elävät yhä luolamieskautta, jolloin oli ajateltava sitä pahinta. Sepelihammastiikerin hyökkäystä, kivivyöryä tai muuta itsensä ja perheensä henkeä uhkaavaa. Ei silloin ollut aikaa hempeilylle ja positiivisuudelle. Nykyisin kuitenkin näinkin alkukantainen ajattelutapa johtaa lähinnä vain elämämme ankeutumiseen. 
voimme kuitenkin muuttaa tapojamme itse! 

Kuva: joulukahvit ja amarettot


1. Heitä huolesi pois
Kirjoita kielteiset ajatuksesi paperille, revi paperi ja heitä palaset roskiin.

2. Itsesi harhautus

Itsensä kieltäminen on asiassa kuin asiassa aina pahasta. Sorrut siihen ennemmin tai myöhemmin. Siksi negatiivisuudenkaan kieltäminen ei ole oikea tapa päästä yli siitä. Parempi keino on suunnata ajatukset päättävisesti johonkin muuhun. Olipa se sitten lenkille meno, askartelu, musiikki tai vaikkapa kirjan lukeminen. 

3. Ole kiitollinen
Luolamies-ajattelutapamme siis tulee helposti pintaan. Sitä ei tarvitse harjoitella. Sen sijaan positiivisuutta täytyy harjoittaa. Tee sen eteen töitä, että löydät hyviä asioita ja olet niistä kiitollinen. 
Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa. Kirjoita joka ilta ylös viisi sinä päivänä tapahtunutta hyvää asiaa. Jos haluat haastetta lisää, kerro listasi Facebookissa tai blogissa julkisesti. Näin sinun on oikeasti löydettäväkin ne asiat joka päivä. Et voi "antaa nyt tämän kerran mennä ohi".

4. Nimeä tunteesi

Kun mielesi seuraavan kerran tekee sanoa, että "elämäni on raskasta", vaihda levyä. 
Muotoile ajatuksesi toisin: "Ajattelen, että elämäni on raskasta. " Ero on pieni, mutta merkittävä. SINÄ et ole raskasta, vaan ELÄMÄSI.

5. Lakkaa yrittämästä

Kaikki negatiiviset ajatukset eivät ole turhia. Ellei havaitse epäkohtaa, ei voi korjata sitä. Olennaista on erottaa hyödylliset ja hyödyttömät negatiiviset ajatukset. 
Kuvittele negatiiviset ajatukset ryhmäksi mielenosoittajia, joista jokaisella on kyltti. Tarkkaile kylttien viestejä, mutta älä ala väitellä niiden kanssa. Ajattele, että ne ovat aivojesi viesti sinulle.

Kuva: Itsenäisyyspäivän punaviinit ja leivokset

Kommentit

Tiia K sanoi…
Olen huomannut ja se sellainen olen minä itse. ;) Hih pakko oli näin todeta, koska tämähän on taivahan tosi. Jos täällä joku nalkuttaa, se olen minä ja ihan kaikille, myös itselleni olen tosi vihainen kovin usein. Onneksi positiivisuuttakin piisaa ja virtaa, muuten olisin yksin ja olisi ukko ja lapset lähteneet jo aika päiviä sitten. :)
Viltsu sanoi…
Jokainen joskus ja ei siis pidä sekoittaa siihen ihan asialliseen, normi negatiivisuuteen. ei kaikesta tarvitse tykätä ja kaikelle olla päivänpaisteena. En minäkään ole sitä aina!
Mutta jos se on kuvailemaani liiallista/ainaista/ekana mieleen tulevaa, niin suosittelen miettimään kirjoitustani...
Niin ja lukemaan positiivisuuden purskahteluja blogistani. HIH hih oli pakko. ;)

KUUKAUDEN TOP 3

Hyvän mielen kortit + ARVONTA + ALEKOODI

Mitä sinä haluat elämältäsi?
Oletko onnellinen ja voitko henkisesti hyvin? 


Hyvän mielen kortit toimivat sekä yksistään että erinomaisesti hyvän mielen vuosi-kirjan kanssa. Hyvän mielen vuosi on inspiroiva tehtäväkirja, joka tarjoaa tehtäviä hyvän mielen taitojen harjoitteluun viikottain vuoden ajan. Korttien avulla voi harjoitella 53:a hyvän mielen taitoa, jotka esitellään Hyvän mielen taidot -kirjassa.

Vuodenkaan jälkeen kortit eivät todellakaan jouda roskiin, sillä näitä kortteja voi käyttää niin kauan, kuin vaan kortit ehjinä pysyvät. Ihan heti eivät piloille mene säilytysrasiassaan ja kevyen lakkapinnan ansiosta.Myös kirja kannattaa säilyttää ja hyödyntää uudestaan aina, kun haluat virkistää muistiasi kirjan aiheissa.


Maaretta Tukiaisen upeat ajatukset ja Krista Keltasen kuvitukset yhdessä luovat ihastuttavat, värikkäät ja isokokoiset hyvän mielen kortit. Kortit koostuvat tunnelmallisesta valokuvasta ja vahvistuslauseesta. Yksi pakka sisältää 53 korttia ja mukana on myös ohjekortt…

Syyskuun ARVONTA

Tässä se nyt on. Syyskuun arvonta. Montaa päivää ei arvonta kerkeä voimassa ollakaan, mutta kivahan se on välillä pitää pikaisempikin arvonta ja saada voittaja selville nopeaan. Palkinto on minun itseni ostama apteekista, joten sponsoreita tässä ei ole. Kerron silti tuotteesta hieman, jotta tiedät, mistä on kyse.
Se, miksi tämän tuotteen halusin palkinnoksi hankkia, johtaa juurensa omista kokemuksistani. Jos itse koen jonkun tuotteen tai asian hyväksi ja minua auttaneeksi, niin tokihan tahdon tarjota sinullekin mahdollisuuden tutustua sellaiseen.


Palkinto on täysikokoinen vaahtoamaton Salutem-hammastahna. Minulla on niin herkkä suu, etten tavallisia tahnoja voi käyttää laisinkaan, joten nämä vaahtoamattomat ovat tulleet tutuiksi. Nyt kun löytyi kotimainen tuote, oli pakko sitä testata ja sitten hommata palkinnoksikin yksi tuubi. Sinä voit siis olla pian se, jolle tämä lähtee!


Salutem-erikoishammastahna ei sisällä mitään ylimääräistä. Ei makuaineita, väriaineita, vaahtoa muosostavaa …

Keskimmäisen kutsu

Kesä on kaunista luontoaikaa, mutta niin on syksykin. Haaveilin kauan kunnollisesta järkkäristä, ja kun se vihdoin mahdollistui reilu vuosi sitten, olen innoissani ollut kuvaamassa luontoa ristiin rastiin. Tänä syksynä pakkasimme makuupussit, ruokatarvikkeet ja kameralaukun matkaan ja lähdimme kuvausmatkalle noin 100 kilometrin päähän järven rannalle, jossa tiesimme oleilevan ja asustelevan majavia, laulujoutsenia, kurkia, ilveksiä ja jopa karhujakin. Unohtamatta muitakaan luonnon asukkeja. Suurempiin petoihin emme törmänneet, onneksi, mutta lintuja ja erilaisia ötököitä senkin edestä tuli meitä vastaanottamaan ja majavathan ne pitivät meitä puuhakkaina patojensa kanssa. Nyt pääset katsomaan kuviani tältä Keskimmäisen kuvausreissulta.


Ihan ensimmäisenä meitä tervehti ovelan näköinen ruskea perhonen. Hyvin oli tuttavallista laatua eikä välittänyt laisinkaan siitä, että autosta purimme tavaramme mökkiin ja kuvasin häntä useammankin kuvan verran. Kyseessä on Pietaryrttisulkanen.


Sillat h…