Sisusta lastenhuone syrjimättä lasta

Kuuluuko tyttölapsella olla vaaleanpunainenprinsessahuone ja poikalapsella vaaleansininen ritarilinnake? Tai tytöllä kukkia ja eläinvauvoja, pojilla dinosauruksia ja autoja?

Entä mitä mieltä olet siitä, että lastenhuoneen seinät yleensäkin tapetoidaan tai maalataan lasten aiheilla, vai ajattweletko pitemmälle ja sitä, että lapsen kasvettua huonetta ei tarvitse maalata uudestaan?

Saako ja voiko poika pukeutua pinkkiin ja tyttö siniseen?
Entä voiko poika leikkiä nukeilla ja tyttö autoilla?
Mitäs mieltä olet yleensäkin pyssyleikeistä? Turmeleeko länkkärileikki lapsen tai aiheuttaako se agressioita ja syrjintää inkkareita kohtaan?

Niin, tänä päivänä sitä kohtaa kaikenlaisia huolia ja murheita ja puututaan aiemmin hyviksi koettuihin asioihin. "Kuka pelkää mustaa miestä" on rasismia joidenkin mielestä, mutta todelliset perinteethän lähtivät ihan muusta kuin ulkomaalaisesta. "Musta mies" oli katolinen pyhimys Pyhä Jaakko.

Samalla tavallahan muuttui neekerin suukot suukoiksi pelkästään ja Lakuistakin katosi musta mies. silti me muistamme aina ja ikuisesti ne tuotteet vanhoilla nimillään.

Olen syönyt kaikkia noita herkkuja, olen leikkinyt inkkaria ja länkkäriä, olen käyttänyt sinisiä vaatteita... Enkä koe olevani yhtään sen huonompi ihminen kuin kukaan pinkkiin pukeutunutkaan.

Jos ajatellaan, ettei pojalla voi olla pinkkiä, vaikka kuinka haluaisi, se on enemmänkin lapsen kieltämistä ja omien ajatusten tuomista syrjinnän puolelta lapselle. "Et voi käyttää pinkkiä paitaa, koska sinua luullaan homoksi". "Pojilla ei ole vaaleanpunaista". "Pojat tykkäävät sinisestä".  Ja sama tytöille.

Opetatko sinä lapsesi kieltämään omat halunsa ja sen, mistä pitää? Täytyy olla tiettyyn kaavaan kasvanut kelvatakseen tähän maailmaan?

No, mielipiteitä on monia ja ei minun ajatuksenikaan ole ainoa oikea, joten jokainen tehköön niinkuin parhaaksi katsoo kasvattaessaan lastaan.

Kuitenkin voin antaa esimerkkejä, ideoita, malleja vaikkapa kuinka lastenhuoneen voisi sisustaa ilman lapsen omien halujen syrjimistä. Vaihtoehtoja pinkille ja siniselle.

kuva mtv3

Vihreä sopii sekä tytölle että pojalle myös silloin, kun jokin tietty stereotyyppinen värimaailma on ehdottomasti pois lapsen huoneesta.   
Huoneen värimaailma mahdollistaa myös tarvittaessa sen, että jos asunto vaikka myytäisiin pois, huoneesta voi tehdä aikuisemmankin.


Kuva asuntomessuilta

Tai mitäs sanoisit, jos lapsen huoneessa olisi sekä pinkkiä että sinistä? Mielestäni tuo sopii niin tytöille kuin pojillekin! Kimppahuoneena tai yksin.  Lisäksi yksinkertaiset seinät antavat mahdollisuuden sisustaa uusiksi lapsen kasvaessa. 

Metropoli

Hieman isompikin lapsi viihtyy varmasti räiskyvän keltaisessa ja aurinkoisessa huoneessa. 
Ripaus muodikasta retroa, ripaus jotain uutta, tätä päivää. 
Ja esim. sisustustyynyillä, päiväpeitteellä, verhoilla jne saadaan sitä muuta värimaailmaa mukaan.

Voimahali-foorumi

Totta se on! Lastenhuone voi olla synkkänä ja tylsänä pidetyn ruskeankin värinen! 
Mielestäni nykyaikainen, trendikäs, sievä ja hillitty. 

Lastentarvike

Sinulle, joka kuitenkin haluat sinistä...
mahtava akvaario huoneen seinälle tapeteilla! Huonekalut hillittyä valkoista. 
Pieniä yksityiskohtia. Ihana tyttöjen unelma!
Sopii myös pojille! ;)


Kuinka sitten pojalle saa vaaleanpnaisen huoneen ja silti se näyttää oikeasti pojan huoneelta?
Katsotaanpas seuraavat kuvat:
mtv3


Lastenhuone


Tai se voi olla jokin pieni yksityiskohta.

Tai mikäjottei ihan oikea punainen?!

Lastenhuone

Ajattele yläkuvaan turkoosi päiväpeitto, vihreät verhot, lattialle junanrata ja tyttöjen tilalle leikkivät pojat! Toimii!

Oma poikani rakastaa pinkkiä. Hän pukeutuu pinkkiin ja haaveilee pinkeistä esineistä omassa kodissaan. Toki turkoosiakin mukana, joten ihan pelkkä prinsessalinna ei ole tulossa. Hän on siisti, upea ilmestys tyylillään. Kehuja saanut nuoremmilta ja venhemmilta. Ja kyllä! Poikani on oikea tyttömagneetti rohkeudellaan! Että se siitä luokittelusta, että "pinkit pojat olisivat homoja ja siniset pojat raavaita miehiä".

Sitä paitsi annetaan kaikkien kukkien kukkia, oli sitten suuntautuminenkin mitä tahansa! 

Vilimarika






Kommentit

Phedra sanoi…
Kun esikoistyttäreni syntui kielsin kaikkia tuomasta mitään vaalenapunaista ja röyhelöä. nyt kun tytöt osaavat itse pyytää niin olen niitä heille hankkinut. Mutta yhtälailla heille hankitaan autoja, junarataa, dinosuruksia jne. mikä milloinkin on mielenkohteena. Minusta on vaan parempi kun antaa lapsen itsensä päättää eikä yritä kasvattaa tiettyyn muottiin ;)
Olen samaa mieltä kanssasi. Meidän omat toiveet, haaveet ja lapsena saamatta jääneet asiat eivät välttämättä ole lastemme toiveita.
Olen törmännyt usein niihin jotka väittävät jopa lapselleen suoraan, ettei pinkkiä osteta pojalle koska se ei ole poikien väri. Lempiväri ei saa olla pinkki.