Joulukalenteri, luukku 13; Lahjaideoita 10 vuotiaalleAina asiat eivät ole helppoja. Ne eivät suju sukkelaan ja vaaditaan pitkää pinnaa ja rauhallisuutta. Yksi haastavimmista asioista on lahjojen osto. Ja nimenomaan niiden oikeiden lahjojen, joista saaja tykkää. 

Jokin aika taaksepäin olin tämän haasteen edessä nuoren synttäreiden edellä ja nyt jälleen joululahjojen kanssa.  Kokosin joitakin ideoitani 10 vuotiaan esiteinin lahjaideoiksi, jotta sinulla olisi helpompaa. 


Postaus pitää sisällään lahjaideoita 10 vuotiaille tytöille ja pojille. Lahjat sopivat toki myös esim. 9 ja 11 vuotiaillekin. Kyseessä ei ole mainos, yhteistyö eikä minkään sortin maksettu postaus.


Onko sinulle tuttua tilanne, jossa yrität udella lapselta tai nuorelta lahjatoiveita ja vastaus on en mä tiijä tai en mä mitään tartte? Ja jos jotain saat puristettua ulos lapsesta, on se rahaa. Ja kun se raha lahjana tuntuu jotenkin niin... no.. tylsältä. Eihän siinä tarvita muuta kuin mennä juhliin ja kaivaa kuvettaan. Entä kaikki se ostamisen ilo, paketoinnin tunnelma, narujen käherrys ja sen oman paketin ojennus hänelle. Nähdä kun avaa sen ja sanoo kirkkain silmin; Wau! Kiitti! Tää on niin magee!


 • Hiuskorut: Tytöt rakastavat kaikkea pastellin sävyistä, glitteriä, kaunista..  Pinnit, panta, hiuslenksut, scruntsiet,.. osta joko kaunis setti tai kokoa itse.
 • Iso uimalelu: Olipa tyttö tai poika, kukapa ei tahtoisi kesän rantaleikkeihin isoa Flamingoa tai yksisarvista, uimapatjaa, traktorin rengasta tai muuta missä voi lekotella pikkusisarusten ulottumattomissa.
 • Juomapullo tai oma astia: Kymmenvuotiaasta on siistiä juoda ikiomasta mukista tai ottaa pihalla pelailun lomassa huikka omasta sporttipullosta. 
 • Yhteinen aika: Voi kuulostaa typerältä  ajatus yhteisestä ajasta lahjana, sillä kukapa ei aikaansa anna muulloinkin. Mutta kun ei monellakaan ole aikaa tai mahdollisuuksia esim. Eri paikkakunnalla asuttaessa touhuta esim. Kummilasten kanssa. Jos voit järjestää  käynnin sovitusti niin, että lapsi lähtee kanssasi vaikkapa jätskille, eväsretkelle, kalaan tai eläinpuistoon, niin se on ihana lahja! Te muistatte sen ikuisesti. Sitäpaitsi nykyajan lapset kaupungeissa saavat luonnossa liikkuessa nähdä ja kokea vaikka mitä uutta siinä missä maaseudun lapselle kaupungilla käynti voi olla kokemus. Pääasia että olette yhdessä ja pois pelikoneen ääreltä.  
 • Fanituotteet: Kymmenvuotias fanittaa jo täysillä suosikkiurheiluseuraa, laulajaa, hahmoa suosikkipelistä.. Fanituotteita löytyy lähes kaikkiin tämän ikäluokan idoleihin liittyen. Selvitä mitä hänellä jo on ja mitä ei. Juliste, paita, kaulahuivi tai vaikkapa sukat idolin logolla tai kuvalla ovat menestys. Jopa hammasharjoja saa logoilla. 
 • Vaatteet; Vaatteita kuluu ja käyvät pieniksi. Tulee uusia muotiin, entiseen kyllästytään.. olipa syy mikä tahansa, niin paidat, housut, hameet, sukat ja alusvaatteet, ihan kaikki käy. Kunhan huomioit lapsen tyylin. Kaikki tytöt eivät ole prinsessoja eivätkä kaikki pojat futaripoikia. Samoin värimaailma. Pojatkin tykkäävät pinkistä ja tytöt mustasta. Selvitä siis lapsen lempiväri ja inhokki. 
 • Kylkijäiset: Onpahan lahjasi mikä tahansa, Kymmenvuotiaasta on jo hienoa saada jokin isojen tuote. Lahjasi kaveriksi voit ojentaa heliumpallon, kukan tai pienen suklaarasian. Iso tikkari on hauska, kun lukee illalla uutta kirjaa tai katsoo telkkaria. 


 • Radio-ohjattavat , dronet jne: Ei sen tarvitse juuri sen kalleimman olla tai ostakaa kimpassa kalliimpikin. Huom. Kannattaa htvissä ajoin katsastaa myös lehtitilausasiat, sillä toisinaan sopivia tuotteita saa lehtien kaupanpäällisenä. 
 • Kasvata oma kristalli-tiedesetti: Tytöt ainakin hullaantuvat tähän, pojillekin tieteen saralta löytyy legoja, rakennussarjoja, tiedekirjoja.. Jopa oma dinosauruksen muna, josta kasvattaa oman dinon tai dinosaurus kaivaussetti. Kyllä. Leluissa on monenlaista. 
 • Yksisarviset ovat tyttöjen suosimia. Ne vaan ovat niin söpöjä. Samaan kategoriaan kuuluvat myös kaikki muut söpöt hahmot ja pastellisävyiset glitter-ihanuudet. Vaikka meikkipussi tai korurasia. 
 • Rubikin kuutio: Legendaarinen älypeli enemmän poikien makuun.
 • Karttapallo: Muistan hyvin itsekin pyörittäneeni karttapalloa silmät kiinni ja sitten tökkäsin palloon sormella. Mihin sormi osoitti, olisi seuraava matkakohteeni tai missä asuisin mieluiten. Omasta karttapallosta voi myös etsiä missä on se maa sekä kaupunki, johon oikeasti perhe lähtee lomalle.   
 • Harrastus: Nuorten harrastukset voivat olla hyvinkin kalliita. Voisitkohan auttaa jäsenmaksuissa, pelivaatteissa, varustehankinnoissa...? Tämä on parasta tehdä vanhempien kanssa salassa. 
 • Meikit ja tuoksut: Tytöille saa ihania valmiita settejä ja voit helposti kasata itsekin kivan setin edullisesti. Vielä ei tarvitse olla 50 euron meikkipalettia saadakseen tytön ilahtumaan. Tuoksujakin saa pikkupulloinakin ja edullisesti isompiakin. Kokoa tärkeämpää on makea tuoksu ja ihana pullo. Pojille oma dödö on jo miehekästä tai miesten suihkugeeli. 
 • Lahjakortti tai pari lippua: Urheilukauppa, pelikauppa, vaatekauppa... tai leffaliput, sirkusliput, .. kaksi lippua on hyvä määrä. Lapsi saa kaverin mukaan. Näin rahoille tulee varmasti katetta.

Lahjaideat, jotka esittelin, ovat yleisesti suosittuja. Jokainen on kuitenkin yksilö ja mieltymykset sen mukaisia. On myös tärkeää kysellä salaa vanhemmilta tai lapselta itseltäänkin, mitä hän toivoo, mitä on jo, mitä ei halua.

 Olen itsekin jännän äärellä aina, kun lahjoja mietin. Etenkin mitä antaa 10 -vuotiaalla kummipojalle, jolle on jo kaikkea, emmekä asu lähekkäin. Olen kuitenkin lähes varma, että lahjaa tärkeämpi on saada meidät juhliin mukaan tai edes kuulla ääni puhelimessa. Eikä sekään huono ole, jos lapsi kesällä nöyryyttää tätiä saamalla osuman vesi-ilmapallolla  tai olemalla eka järvessä tai uskaltaa syödä kirpeän karkin, mutta täti irvistää semmoiselle. ;) 


Onnittelut kaikille 10 vuotiaille! 

Kommentit

LauraKatarooma sanoi…
Lahjoisa se on aina miettiminen. Mun 7v kummitytöllä on toistaseksi ollu kysyttäessä jäätävä lista siitä, että mitä haluaa synttäri- tai joululahjaksi. Aattelin nyt antaa hälle joululahjaksi toivomaansa yksisarvisen pissaa (mehupullo, jossa yksisarvisen kuvia) jos vaan löydän ja lupauksen käydä leffassa hänen kanssaan ens vuoden aikana.
Lista on oikeesti hyvä asia. Vanhempien kans tulis kyl tehdä se yhdessä ja niin, että eri hintaluokkaa löytyy ja realistista hommata. Mikään oikea poni, matka Espanjaan tai tuliterä vimpan päälle oleva iphone eivät ole realistisia toiveita. Ehkä rikkailla korkeintaan.