Yksinäisyys, Ystävyys, anorexia ja korttipostia


Onnea Iivo Niskanen sekä kaikki Vuoden 2018 Olympia-kisoista mitalin saaneet suomalaiset! Olette ansainneet mitalinne ja kaiken kunnian työstänne! 

Tuossa kuvassa on minun saamani kultamitali, jonka saatesanat kuuluivat näin: " Kun kerta toisensa jälkeen löydät vielä jostakin voiman hippusen kivun selätykseen, siitä ansaitset kultamitalin! ".
Itkuhan siinä tuli tällaisesta kannustuksesta ja tuesta. Samaan aikaan, kun moni terve on sulkenut ovensa edestäni ja lähteneet reippain askelin pois elämästäni (se on kuulkaas hyvin yleistä vakavasti, pysyvästi sairaiden kohdalla), on myös samaan aikaan ystäviä ja läheisiä, jotka tulevat lähemmäs ja lähemmäs pitäen kiinni tiukasti. Ja tulee myös uusia kasvoja, joista osa käväisee, osa jää. Olen siunattu ja tunnen sen. Kiitos rakkaat ja kiitos kaikki jotka välittävät! <3


ole sinä se, joka menee hänen luo

En pelkästään sano, että minusta pitää jokaisen välittää ja pysyä seurassani. Ehei. Jokaisella on valinnanvapaus mennä, tulla, jäädä. Samoin on minulla. En minä tarvitse enkä joudu tyytymään kunhannytjoku-ihmisiin. En tietenkään! Se, mitä haluan kuitenkin sanoa, niin jos sinun elämässäsi on joku, joku jolla on vaikeaa tällä hetkellä tai jatkuvasti. Joku, joka sairastaa, valittaa ja voivottelee tai kituu hiljaa. Joku, jonka pää ei vaan kestänyt  paineita, ja jäi yksin tai joku, jonka kotona viilettää pienet varpaat ja nenä räkää valuen, eikä isä tai äiti tai kuka huoltaja onkaan, jaksa yksin.. Tai olkoon vaikka opiskelija ilman rahaa, työtön, invalidi, pakolainen, vanhus... Kuka tahansa yksin jäänyt. Ihan sama, onko siinä puoliso tai joku läsnä, mutta tiedät, että moni kääntää myös selkänsä hänelle jostakin syystä, niin ole sinä se, joka menee hänen luo, ottaa kiinni kädestä tai olkapäästä ja katsoo silmiin ja hymyilee. Sano hänelle, ettei hän ole yksin! 


Älä odota huomista

Sinun ei tarvitse vierailla päivittäin tai viikottain. Ei soitella, ei kirjoittaa, ei jutella vaivoista eikä ongelmista, ei yrittää lohduttaa eikä piristää.. Riittää, kun olet läsnä juuri tämän hetken ja annat hänen kokea olevansa sillä hetkellä sinulle tärkeä. Se voi olla 15 minuuttia tai tuntikin, mutta se voi antaa loppuelämäksi hänelle jotai suurempaa, mitä ei silmät näe. 

Ja jos voit olla läsnä useammin, viikottain, kuukausittain tai vaikka joka toinenkin kuukausi tai soittaa joskus, niin tee se! Älä odota huomista tai kunhanonaikaa tai mitään muutakaan. Se unohtuu niin helposti. Tee se nyt! Anna aikaa NYT! Kysy mitä sinulle oikeasti kuuluu ja tue jos on tarve, mutta tärkeää on myös muistaa, että ihan normaalit asiat ovat tärkeämpiä kuin hänen jokaikisen hetken ongelmien vellominen. Puhu säästä jos se on sinulle helppoa, kunhan olet hänelle läsnä! Monikaan ei ajattele asiaa niin, kuin pitäisi ajatella.

Ihana ystäväni, Marja-Riitta, oli askarrellut minulle näin upean ystävänpäiväkortin. Meillä on atc-vaihtokin ja minulla korttien teko kesken, mutta Marja-Riitalta sain jo hänen 4 upeaa korttia. Kieltämättä minulla on omantunnontuskia hidastellessani, mutta toisaalta, syy ei ole minun omani. Onneksi ystäväni tietää sen ja tietää, että kortit saa. Mikä siinä on, että itse tuntee sellaista harmitusta ja mitä kaikkea, vaikka ei pitäisi edes? Monikaan ei ajattele asiaa niin, kuin pitäisi ajatella. Eikös se ole merkki siitä, että välität hänen tunteistaan ja arvostat häntä. Elämä ei mene ihan oppikirjojen mallien mukaan. Ei edes oman navan kohdalla. 


Kyllä.. Syöminen on ollut minulle ongelma

Marja-Riitalla lienee etiäiset, sillä olen toivoton syömiseni kanssa. Ei vaan ole aina nälkä ja muutenkin syömiseni on niukkaa. Ei maistu, ei mahdu mahaan enempää, unohdan syödä... Kylläisyydentunteessa on helppo unohtaa syöminen. Unohtaa ei tarvitse mitään sellaista, mitä kortin koiran täytynee, mutta muistaa pitäisi syödä. Joinakin päivinä sitten maistuu ja mahtuu vaikka kokonaisen kylän eväät. Huomaa, milloin pitäisi olla SE aika kuusta. Kyllä.. Syöminen on ollut minulle ongelma ja se on sitä yhä toisinaan, vaikkei uskoisi näkemältä. Mahdottomuuksien päivinä haluan rajoittaa syömistäni Better4Youn Välipalalla ihan sen vuoksi, etten ahmi liikaa, enkä syö muutenkaan yli rajojen kaloreita jostain nopeasta hiilaripommista. 


Minulla oli nuorena, peruskoulun yläasteelta alkaen, anorexia nervosa. Se kesti jonnekin 19-20 vuoden ikään, eli vuosia. Anorexian kanssa kävin hyvin syvällä kuilun pohjalla, eikä todellakaan syömishäiriö ollut leikin asia minulla eikä se ole sitä koskaan kenelläkään! Vajaa 1 % 12–24-vuotiaista tytöistä ja nuorista naisista kärsii varsinaisesta anorexia nervosasta, mutta lievempioireisena häiriö on yleisempi. Anoreksia voi alkaa vähäisestä laihdutusyrityksestä, joka riistäytyykin hallitsemattomaksi syömättömyyskierteeksi, kuten minulle kävi silloin. Se oli todella salakavalaa, kuinka järkevä laihduttaminen ja mahtava fiilis laihtumisesta riistäytyikin käsistä täysin.

Muistan tuijottaneeni peiliin ja miettineeni, että lasillinen vettä pullottaa vatsaani ihan liikaa. Olin läski mielestäni. (pahoittelen silloista sanavalintaani). Minun piti käydä rajan takana, jotta ymmärsin olevani sairas ja etten yksin selviäisi terveeksi. Vain noin puolet toipuu anorexiasta täysin; joka viides kärsii sairaudesta vuosikaudet ja joka kolmannella oireet jatkuvat lievempinä. Noin viisi sadasta laihuushäiriöön sairastuneesta päätyy ennenaikaiseen kuolemaan joko aliravitsemukseen liittyvien lisäsairauksien johdosta tai masennuksen vuoksi tehdyn itsemurhan tuloksena. Onneksi minulle tarjoutui toinen mahdollisuus elämään ja toivuttuani niin, että kuukautiset palasivat, tulin raskaaksi ja sain maailman ihanimman pojan. <3 


Prinsessa Diana, vai kenties sittenkin Marja-Riitta itse?! <3 

Enää en ole luuta ja nahkaa

Syömishäiriöt eivät ole ainoastaan nuorten tyttöjen ongelma. Anorexiaan tai vaikkapa bulimiaan sairastuu myös aikuisia ja miehiä, eikä vain tyttöjä ja naisia. Myöskään sillä ei ole merkitystä, onko henkilö alunperin ylipainoinen vai laiha. Kuka tahansa voi siis sairastua syömishäiriöihin, jollei ole hyvin tarkkana syömistottumuksistaan. Joku voi vaan yksinkertaisesti unohtaa tai ei kerkeä syödä päivän aikana, joku taas tietoisesti jättää syömättä. Olipa lähtötilanne mikä tahansa, olisi tärkeää, että joko itse tiedostat tilanteen tai että pysäytät hänet, jonka epäilet oireilevan, ja kysyt suoraan ja nostat kissan pöydälle.Siinä vaiheessa kun huomaa oman syömiskäyttäytymisen aiheuttavan ahdistusta ja rajoittavan normaalia sosiaalista elämää, ollaan yleensä tekemisissä jo jonkinasteisen syömishäiriön kanssa. Siitä on todella lyhyt matka sairastua vakavammin. Minun tilanteessa anorexia ja bulimia ovat onneksi menneisyyttä. Enää en ole luuta ja nahkaa. Ylipainoa on ja tulee olemaankin. 

Paino ei sinänsä ole minulle enää ongelma. Nyt haastetta lisäävät lääkkeet, (joissa haittavaikutukset ovat näläntunteen katoaminen, painonnousu, turvotus,...) , sekä vähäinen liikkuminen ja vähäinen energiantarve tukielinsairauden takia. Jotain on syötävä jokaisen kuitenkin. Periaatteessa ei pitäisi syödä, ettei paino nouse, mutta pitäisi syödä, että pysyn kunnossa ja jaksan. Suosinkin Välipalaa ihan sen  vuoksi, ettei paino nouse hillittömästi, mutta keho saa polttoainetta. 

Yläkuvassa Välipala on korkeaan lasiin tehty vedestä ja luomu mustikka- sekä mansikkamehusta. Sheikkasin 3 dl nesteeseen mittakupillisen (tulee purkin mukana) Better4Youn Välipalajauhetta. NAMIA! Runsaasti kasviproteiinia, marjoja, hedelmiä ja pellavansiemeniä sisältävä välipala sisältää vain 160 kcal per annos. Voi juoda pelkän veden seassa tai lisää jauheen vaikkapa smoothieen. Sisältää mm. Chlorella-levää, marjoja, hedelmiä, kasviperäisiä proteiineja ja vehnänorasta. Ei sisällä sokeria, vaan makeutusaineena on käytetty luonnollista steviaa. Sisältää jopa 16 g proteiinia annosta kohti.


Hyvä kysymys. Osaatko sinä vastata tähän? 


Ihanan symppis täti! Blingblingiä unohtamatta! Kiitos Marja-Riitalle korteista! 

Better You on Tukholmassa vuonna 2013 perustetettu luonnollisia ravintolisiä valmistava yritys, joka korostaa valinnoissaan lunnollisuutta ja haluaa luoda mahdollisimman luontaisen ravintolisäsarjan ilman synteettisiä aineosia. Nyt Better You on hyvin menestynyt yritys Ruotsissa ja sen toiminta on laajenemassa kansainväliseksi. Better4You Finland Oy on Better You:n suomalainen tytäryhtiö. Yritys perustettiin keväällä 2017 ja yrityksessä työskentelee kolme henkilöä. Löydät suomalaisen Better4Youn verkosta, Facebookista sekä Instagramista.

Syökää terveellisesti ja välittäkää toisistanne. 

Välipala saatu testiin Better4Youn kautta

Kommentit