Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet

Postaus sisältää kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyen asiaa, joten kiinnostuneet lukekaa, mutta jos sairauskertomukset eivät kiinnosta, kannattaa ohittaa suosiolla. Nyt puhutaan oireista! 

Laitanpa tänne blogiinkin listan Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista, koska se tällä(-kin) hetkellä on erityisen ajankohtainen asia minun kohdallani. Eli jälleen arvot huonot ja lääkitystä nostettava. 
Uusi kontrolliaika on 2 kuukauden päästä ja sitten katsotaan, nostetaanko lisää lääkitystä vai onko tämä riittävä.

Minullahan vajaatoiminta, eli hypotyreoosi, todettiin ollessani 11 vuotias. Lääkityksenä siihen aikaan sain struumaan kipulääkkeitä ja muuten pyydettiin käyttämään jodi-pitoista, hieman kalliimpaa suolaa. Siihen aikaanhan suolaa myytiin jodittomana ihan arkikäyttöön. Pelkkä jodisuola ei hoitanut vajaatoimintaani, mutta toki se hyödytti paljon muuten. Ei ainakaan jatkanut pahenemistaan ihan tilttiin asti. 



Noin 25 vuoden jälkeen sain niin vakavat oireet stressistä, että kilpirauhaskoe otettiin ja todettiin arvot todella huonoiksi. Silloin sain ensi kertaa lääkkeet lääkärin samalla kauhisteltua tilaani. Itkin, mutten tiennyt, ilosta vai surusta. Olihan nyt vihdoin koe otettu ja lääkitys aloitettu. Siihen asti oli vaan nyökytelty, että todettu on ja se siitä.

Hypotyreoosi aiheuttaa elimistössä laajoja metabolisia häiriöitä. Niistä kerron kohta lisää. tänä päivänä kilpirauhasarvoja seurataan tiiviisti jo todennetuilta, mutta myös tarkkaillaan oireiden oltua siihen sopiva, muiltakin. Liekkö sitten kilpirauhassairauksien runsas lisääntyminen todellista vai tiedon tuomaa todentamista? Sitä minä en osaa sanoa. Joka tapauksessa vajaatoiminta on lisääntynyt Suomessa.  Naisilla yleisempi, kuin miehillä. 



Kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttaa yleisimmin hitaasti etenevä autoimmuunitulehdus, jossa elimistö alkaa muodostaa vasta-aineita kilpirauhasen kudoksia vastaan ja kilpirauhanen tuhoutuu hitaasti vuosien kuluessa. Monet lääkkeet voiva aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoiminnan häiritsemällä kilpirauhashormonien synteesiä tai laukaisemalla autoimmuunityreoidiitin. Minulla muutamassa kovassa kipulääkkeessä haittavaikutuksissa lukee kilpirauhasen vajaatoiminta. Valitettavasti minulla on kokeiltu vähän sitä sun tätä kipulääkekomboa ja tämä antaa parhaan vasteen vähimmillä sivuoireilla. Jos valittavanani on vajaatoiminnan paheneminen vs. sietämättömät kivut, valitsen vajaatoiminnan. Olkoonkin se vakava sairaus sinänsä, mutta toistaiseksi ainakin Tyroksiinikorvaushoito vielä on nostettavissa.

Tässä JOITAKIN vajaatoiminnan oireita, joista itselläni EI ole nyt tai ei ole koskaan ollutkaan 11 oiretta. VAIN 11! Kertoo siitä, kuinka se ensimmäisten reilun 20-25 vuoden hoitamattomuus (Tai pelkän Jodi-suolan kehotus) ja jatkuva vajaatoiminnaksi kääntyminen vaikeuttaa elämänlaatua. Struumastani puhumattakaan.


Oireistoa, joita voi olla:

Elintoimintojen hidastumista

potilas voi muuttua apaattiseksi

Ihon vaaleutta ja “taikinamaisuutta”

Munuais-, maksa- ja sappikiviä

Maksa-arvot huononee

Maku- ja hajuaistin heikkenemistä

Kipukynnyksen nousemista

Jatkuvaa väsymystä

Yöuni on pinnallista

uniapnea

Selittämätöntä lihomista tai laihtumista

(Paino voi nousta jopa yli kymmenen kiloa lyhyessä ajassa eivätkä ne ole lähteä pois)

Diabetestä

Kolesterolin nousua

Heikentynyt kylmänsietokyky

hikoilun väheneminen

Pienikin lämmönnousu (0,5 astetta) saa olon kuumeiseksi

Suun ja sukuelinten limakalvot voivat kuivua

Muistin heikentymistä

Sanat ja ajatukset häviävät

On vaikeuksia keskittyä ja aloittaa asioita

Energia vähentynyt, jokapäiväiset askareet tuntuvat vaikeilta

Kuulon heikkenemistä

Lihaskrappeja, kipuja

Vapina

Masennusta

Ääreishermoston toimintahäiriöt

Äänenkäheys

Palan tunne kurkussa

Reumaoireet, niveltulehdukset

Jännetuppitulehdukset

Pulssin hidastuminen

Hiusten lähtö

Hiukset ohuet, kuivat ja katkeilevat

kulmakarvat vähentyneet tai hävinneet lähes kokonaan

Anemia

Ruokahaluttomuus

kohdunkaulan lihasten veltostuminen

Kuukautishäiriöt

hedelmättömyys, raskaaksi tulo vaikeutuu, keskenmenot

Käsien ja jalkojen turvotus

solisluun yläpuolella olevan kuopan turvotus

Matala systolinen (yläpaine) paine ja korkea diastolinen (alapaine) paine (esim. 120/95)

Kielen turpoaminen

Kuiva iho ja ihon karheutuminen


Käsien, kyynärpäiden, jalkapohjien karheus -> voi aiheuttaa pahimillaan vesikelloja käsiin tai jalkoihin tai ehkä jopa koko vartalon alueella. (Pompholyx: punoitus, hilseily ja pienet, kipeät haavaumat ihossa. Ihottuma alkaa yleensä pieneltä alueelta ja laajenee vähitellen. Vartalolle ja raajoihin se voi toisinaan lehahtaa äkillisesti laaja-alaiseksi, kutisevaksi ja vetistäväksi. Infektioekseeman nimi on harhaanjohtava, sillä ihossa ei ole infektiota. Ihottuman syy on mahdollisesti ihon paikallinen herkistyminen ihon normaaliflooraan kuuluville bakteereille. Se selittäisi taudin kroonisuuden ja usein huonon parantumistaipumuksen.  Yksi selitys on myös se, että ihon luontaisten, bakteerien kasvua estävien valkuaisten määrä on vähentynyt. Molemmat selitykset voivat olla oikeita.)


Kasvojen ja silmien turvotus

Silmien kuivuminen (rähmii)

Silmien vetistely (tuulinen ilma)

Silmien kirvely

Silmien punoitus

Mielialanvaihelu (agressiivisuus, ärtyneisyys)

Sydänlihas veltostuu

Sydämen muljahtelua

Sydänoireita, matala tai korkea syke

Hidastunut pulssi, alle 50 krt. min

Muutokset sydänfilmissä

Pienikin rasitus saa hengästymään

Painontunnetta rinnassa

Sydämen vajaatoiminta

Ummetus

Ilmavaivat

Keliakia

Laktoosi-intoleranssi

Lapsilla hidaskasvuisuus

Heikentynyt hämäränäkö

Hidastunut näön tarkentaminen

Seksuaalinen halu vähenee

Jatkuvasti tulehduksia

Paniikkikohtaukset

Koko kehon hyvinvoinnin järkyttäjä!!


Oireet ovat yksilöllisiä ja jokaisella voi voimakkuus olla erilainen. Osa jaksaa paremmin, osa palelee helpommin jne. Nämä oireet ovat osa kaikista, niitä tyypillisimpiä oireita. On huomioitava kuitenkin, ettei tämä lista tai tämä bloggaus ole sama asia, kuin lääkärissä käynti ja verikokeilla arvojen tarkistaminen. Oireita sinulla voi olla muutenkin kuin vain kilpirauhasen vajaatoiminnasta johtuen. Esim. kaikki keskenmenot eivät johdu va´jaatoiminnasta ja keliakiaa voi olla myös ilman vajaatoimintaa. JNE JNE. 

Jos sinulla on näitä oireita ja koet olevasi mahdollisesti sairas, mene lääkäriin! Tarkistuta vointisi ammattilaisella! Tämä EI ole lääkärin opas, vaikka kaikki oireet keräsinkin todellisista teoksista. 

Kommentit

Miehelläni on kilpirauhasen vajaatoimintaa ja kunnon lääkitys ollut jo monen monta vuotta. Todella kauan kesti löytää syy kaikkiin vaivoihin.
Mukavaa tiistai-iltaa Viltsu!
Nanna sanoi…
Mulla on tuota sydämen muljahtelua ollut nyt pidempään ja olen ihmetellyt mistä johtuu...Hyvä tietää että ilmeisesti tästä sairaudestani siis...
Outi,hyvä kun homma on hoidossa.
Nanna, voi olla. Muista kuitenkin, että rytmihäiriöt ja muljahtelut voivat johtua myös muista asioista. joten tarvittaessa tarkista asia lääkäriltä.