EDT edullisesti hajuvedet

Rakastan ihania tuoksuja, jotka eivät ole liian dominoivia ja päällekäyviä. Tuoksuja, jotka tuovat naisellisuuteni esille ja tuoksuvat hennon kukkaisille, makeahkoille ja sensuellille. Olen vuosia sitten sairastunut työpaikalla astmaan, joka osaltaan rajoittaakin hyvin voimakkaita hajuja käyttämästä. Silti, vaikka kuinka minua ne voimakkaimmat tuoksut ärsyttävät, en edes tohtsi vaatia ketään lopettamasta oman suosikkihajuvetensä käyttöä. MINUN on ollut tehtävä muutokseni omassa elämässäni, omassa käyttäytymisessäni ja löydettävä keinot selviytyä.
Sopeutuminen on ihmisellekin hyvin ominainen synnynnäinen asia.

Kerroin eilen käyneeni sairaalassa ja saaneeni tutkimusten jälkeen hoitoa.  Tänään olin jälleen tutkimuksissa. Tällä kertaa silmieni takia. Tässä aistissa ongelmia havaittiin ja  Joudun tarkkailemaan näkökykyäni nyt uusin tiedoin ja pelonkin sekaisin tuntein. Sain hoitoa yhteen vaivaan, mutta toista nyt tosiaan tarkkaillaan. Entistä enemmän olen sitä mieltä, että aion itsekin nauttia aisteistani niin kauan kuin voin.

Mingshu
Yves Rocherin tuotevalikoimasta poistuva tuote, jonka kerkesin kuitenkin vielä ostaa.
Läpikuultavan kirkas, herkän aistillinen, kevyt ja hienostunut Ming Shu on hurmannut aistikkuudellaan minut. Ja tuo pullo on ihanan värinen! 


Neonatura
Luonnon elinvoimaa kuvastava ihana naisellinen vihreyden hajuvesi, joka antaa elämään energiaa.
Hurmaava pullo tässäkin poistuvassa tuotteessa. Pullo, kuin kasehelmi.


Body-X
Kevyt kukkaistuoksu jossa miellyttävä ehkä saippuamainenkin vivahde. Herkkä, aistikas ja sporttinenkin. Juuri sopiva naiselle, joka ei tahdo tuoksua liian voimakkaasti, muulle kuin raikkaalle.

Jokainen ylläesittelemäni hajuvesi on oman kaappini kätköistä kaiveltu esille ja olen nämä kaikki ostanut pienellä rahalla. Merkkituotteethan maksavat nimen takia. Näissä ei nimestä makseta, vaan tuoksusta ja kauniista pullosta.

Minulle jokin nimi ei merkkaa juurikaan mitään. Enhän minä siihen merkkiin pukeudu. Kukaan ei näe kaulallani Victoriaa tai Helenaa. Murusen kylläkin voi kaulaltanikin tavoittaa. ;) Tuoksu on se, jolla on minulle arvoa.

Kommentit

Tiia Koivusalo sanoi…
Ei ole väliä merkillä ja kas kummaa tämä vanhus on löytänyt Victorias secretin iloisen maailman. Sillä jenkkireissulla sai tuoksuja peräti 5dollaria pullo ja nyt kuules löyhkätään hyvältä ja hehee nuorelta.

Toinen mielettömän hyvä tuoksu löytyy ihan marketeista Bruno Banani, hehee eikö kuulostakin hassulta. No herkkutuoksu ja halpaa miltei kuin sappua.

Aurinkoista päivää Viltsu ihanuuspakkaus.
Minttu-Maaria sanoi…
Kylläpä särähti tuo ajatus siitä, että muutokset on tehtävä omassa elämässä. Miten tuo käytännössä tapahtuu? Siten, että tuoksuyliherkän on vältettävä yleisiä paikkoja? Että kun tuoksuyliherkkä menee salille ja siellä joku on kuorruttanut itsensä parfyymilla, niin sen tuoksuherkän on jätettävä treenit väliin? Kyseessä on kuitenkin terveys ja liian monta kertaa olen nähnyt, miten voimakkaat tuoksut laukaisevat astmakohtauksen, migreenin tms.

Maailma on täynnä ihania hajuvesiä enkä minäkään vaadi, että suosikkituoksun käyttäminen pitäisi lopettaa, mutta olisi kiva, jos ihmiset käyttäisivät tuoksuja maltillisesti ja jättäisivät hajuvedet laittamatta esim. sairaalaan tai terveyskeskukseen tullessaan. Tästä kirjoitinkin juuri blogiini.

Minäkin pidän tuoksuista, käytin jo yläasteella Chanel vitosta, mutta kun sairastuin sisäilmasta/-homeista, niin jouduin vähentämään tuoksujen käyttöä ja haluan myös välttää ylimääräisiä kemikaaleja kohonneen monikemikaaliyliherkkyyssairastumisriskin vuoksi.
Minttu-Maaria, järki käteen asiassa kuin asiassa. Myös tässä.
Tottakai minuakin ärsyttää se, että lotrataan hajuvettä pullokaupalla. Esim. jos olet käyttänyt vuosia samaa tuoksua, et enää itse tunnista sitä, mikä määrä on sinulle sopiva. Helposti tulee silloin laitettua liikaa. Siksi olisi ihan hyväkin vaihtaa välillä sitä merkkiä, tai muistettava, että laittaa vain sen suihkauksen ja kulkee sen läpi, eikä lisää ja lisää vuoden varrella.
tottakai on käytettävä maalaisjärkeä, olipa sisäilmasta sairastunut tai terve. Sairaalat, päiväkodit, vanhainkodit, kuntosalitkaan eivät ole paikkoja, joissa hajuvettä tulisi käyttää. Siinä ei ole tekemistä sillä, onko terve vai sairas, vaan sillä, että ajatellaan toisiakin. Jos tiedossa on että paikassa on hajusteyliherkkä, laittaisinko hajuvettä?!Jos tiedossa on, että sairaalassa on sairaita, laittaisinko hajuvettä?!
Kuntosali ja hiki eivät terveellekään ole hyvä hajuyhdistelmä.
maalaisjärki.
tottakai on hankalaa, jos esim. ravintolaan ei hajusteyliherkkä voisi mennä. Se vaan on tiedossa, että siellä ON hajuvettä. Sama kuin ennen oli tupakkakoppeja. En voinut mennä ystävieni kanssa sinne juttelemaan, koska on astma. En tieten tahtoen ängennyt sinne vaatimaan tupakkakopin purkua. Juuri tätä yliampuvaa käytöstä tavatessani mietin, eikö olisi itsekullakin syytä vaihtaa omaa käyttäytymistään, eikä vaatia toisten lopettavan tupakkakopissa juttelua, koska minä en sinne voinut mennä!
Kirjoitukseni on tarkoitettu sellaisiin tilanteisiin, kuten kun lähden juhlimaan ulos vuosipäivää, SAAN laittaa hajuvesisuihkauksen. Saan punata huuleni ja saan laittaa korkokengät jalkaani, jos tahdon. Ei kukaan voi tulla sanomaan vedoten maalaisjärkeen tai sairauteen, että en saisi tehdä niin, koska joku toinen on allerginen huulipunan kemikaaleille tai En saa laittaa korkkareita, koska joku toinen kärsii liikavarpaista.
Liikaa tulee vastaan heitä, joilla on tyyli vedota omaan sairauteen esim. just "miten sä viitit kulkea korkkareissa. mä en edes voi kulkea". tai "sinuna en käyttäisi huulipunaa, kun minäkin sairastuin allergiaan. Et tiedä, mitä tosta tulee, sairastut vielä itsekin". Lapsetkaan eivät saisi enää leikkiä lattialla, koska home vahingoittaa lapsia jne jne. Ja ei, en tarkoita itseäni, vaan tiedän näin tapahtuneen ja myös mediassa kirjoitettua! Kaikkihan maailmasta pitäisi kieltää, kun vähän jokaisella on jotain vaivoja. Myös minulla.

Minäkin olen sairas. Myös sairastunut työpaikan takia astmaan. En silti vaadi kuntosaleja suljettavaksi, liikuntakieltoa tms koska minä en voi sairauden takia... Järjetön vaade!
Se mikä ei enää ole hyvää tapaa tai maalaisjärkeä.

Minukin läheisissäni on sisäilmasta sairastuneita, joten tiedä, mitä käyvät läpi. Ei läheisenikään yliammu, vaikka onkin sairas ja vaatii kohtuuta, kuten juuri lääkärien hajusteettomuutta ja tupakoimattomuutta.
Vastaaukseni ei ole tarkoitus loukata tai vähätellä sinun mielipidettäsi tai ajatuksiasi. Yritin selventää, mitä kirjoittaessani tarkoitin. toivotan sinulle parempaa vointia ja helpottavaa tulevaisuutta, jossa hajuja olisi niukemmin. Valitettavasti hajusteetonta maailmaa emme saa, mutta Kohtuudella.
Minttu-Maaria sanoi…
En loukkaantunut kommentista vaan tuo selvensi asiaa jo hyvin, kiitos :) Ja olen kyllä osittain samaa mieltäkin. Ei kai kukaan ole mitään yliampuvaakaan vaatimassa vaan kohtuutta nimenomaan.

Sopeutumisesta vielä, että joskus se en ole minä, jonka pitää sopeutua vaan muut. Kuten sairaalassa, jossa jonkun muun täytyy vaihtaa huonetta siksi, että juuri se huone on ainoa, missä pystyn olemaan terveyteni vaarantumatta... Ja työpaikalla voi käydä niin, että pari muuta ihmistä joutuu vaihtamaan osastoa siksi, että yksi sisäilmasta sairastunut voi työskennellä puhtaassa tilassa... Ja juhliin/ravintolaan mennessä ruoka-allergikko toivoo, että ei saa lautaselleen mitään tukehduttavaa. Jälkimmäisen toteuttamisessa ei onneksi nykyisin ole ongelmia. Mutta nämä mitkään eivät ole kovin mustavalkoisia juttuja :)
Tottahan toki puolin ja toisin. tilanne tilanteena. Niitä tosiaan vain on, jotka vaativat sen oman suppean maailmansa vuoksi kaiken itse, tekemättä niille asioille mitään, mille HE voivat tehdä ja ovat se, jonka kuuluukin muuttaa tapojaan. Myös kemikaaliyliherkissä, kuin fyysisiä vaivoja potevissa.Nähdään vain se oma tila, vaaditaan sen vuoksi muiden elämisen hallintaa ja lopettamista sensijaan, että itse muuttaisi omaa toimintaansa. Koko maailma EI voi muuttua siksi, että yksi tai kaksi tai tuhatkaan yliherkkää vaatisi hajuvesien poisvetoa. Samalla keliakikot vaatisivat vehnän alasvetoa. kala-allergiset kalattomuutta... Ja tätä rataa.
Olen minäkin saanut huoneen sairaalassa omien tarpeideni vuoksi ja toinen vaihtanut pois sieltä. Vastaavasti itse olen myös vaihtanut huonetta, jotta toinen sen saisi.

Yksi lause kun ei ole KAIKKI tai KOKONAISUUS, vaan tarkoittaa nimenomaan yhtä asiaa, pahasti yliampuvia ihmisiä!

Aina saa kysyä, jos jokin asia on epäselvää. Mutta edelleenkin vehnäjauhoja syön vaateista huolimatta, hajuvettä suihkautan sopivissa paikoissa ja vaadin ravintolassa hyla-kastiketta. :D
Niin ja muutan omia tapojani sitä mukaa, kun omat estoni sitä vaativat. Edelleenkään en voi mennä esim. uimaan, mutten vaadi uimahalleja lämmittämään tiloja 45 asteisiksi trooppisiksi tiloiksi. Lämpö varmasti olisi hyvä monille muillekin, mutta silti. Minun on hyväksyttävä, etten ui uimahalleissa. Ja kemikaaliyliherkkien on hyväksyttävä, että sen kerran, kun hajuvettä suihkautan, teen sen. mutten sairaalassa. Se, että joku sinne sairaalaankin suihkauttaa, on yksilön moka ja ajattelemattomuutta. ei esim. minun mielipiteeni kanssa missään muotoa yksissä.
Kaikkea hyvää sinulle.
Outi sanoi…
Hei! Sulla on ihanan värikäs blogi. Olen itsekin hajusteyliherkkä ja itse en ainakaan tunnista, että hajusteyliherkillä olisi tapana vaatia/pakottaa muita hajusteettomiksi vaan se on toive siitä, että voi kun ihmiset ei niin paljoa käyttäisi hajuvesiä/pyykinpesuaineita jne. niin voisi itsekin jossain vielä käydä. Sopeutuminen on todella hankalaa jos pitää olla vain kotona ja ulkona, esim. invaliditkin pääsevät rullailemaan kaupungille ja sokeatkin saavat sosiaalista seuraa esim. käydessä kavereiden kaa kahvilla, mutta hajusteyliherkkien elämä voi päätyä neljän seinän sisälle aivan turhaan, koska kyseessä olisi muuten terveet menevät ihmiset. Minusta siksi on tosi tärkeää, että aiheesta puhutaan ja jokainen voi sitten itse miettiä omalla kohdalla voinko tehdä lähimmäiselle sen palveluksen, etten suihkauta hajuvettä lainkaan tai vain vähän. Allergiaviikko tiedottaa asiasta musta aika kivasti: http://www.allergiaviikko.fi/ Sopeutumista tarvitaan kyllä tosiaankin, mutta musta myös jousto toisesta suunnasta luo maailmasta paremman paikan :) Kaikkea hyvää sinulle ja aurinkoista kevättä!
Outi, kiitos. Blogini on minunlaiseni ja koska itse olen menevänä ihmisenä sairauden vuoksi pakotettu neljän seinän sisälle, on tämä lähes ainoa keinoni sosiaalisuuteen. Harvoja lukuunottamatta.

Missään vaiheessa en ole sanonut että kaikki hajusteyliherkät vaatisivat toisia hajusteettomiksi, enkä tällä postauksellakaan ole puhunut kaikista.

olen kohdannut sekä fiksusti asiasta puhuvia ja oikeutta vaativia Yliherkkiä joiden perusteluista olisin suonut oikeuden moniin asioihin, kuin myös pari sellaista jotka ovat omin sanoin sanoneet suoraan että kaikki tuoksut, Olipa kyse Hajuvesistä tai pyykkiaineista, tuoksukynttilöistä yms pitää poistaa hajusteyliherkkien takia. Ihan koko maailmasta. Tai ok. Kuten eräs tuumasi, hänen lemppari tuoksut voisi jättää. Hmm

Itseasiassa nyt viikolla oli lehdessä taas yleisökirjoitus jossa hajusteyliherkkä kyseli eikö saataisi lakia jolla kieltää pyykkiaineista hajusteet kaikkialla. Perusteena se ettei kukaan tarvitse hajusteita, ja koska hän ei voi hajustettuja vaatteita haistella.

On tosi hyvä ettet ole törmännyt vastaaviin jotka vaativat kaiken pois. Sehän kertoo siitä ettei jokainen tai enemmistö ole sellaisia.

Minä todellakin tiedän mitä on hengityssairaana olo. Ensimmäiset kokemukseni lapsuudesta. Sittemmin vuosia parempana, kunnes puhkesi astma.
Tiedän myös mitä on katsoa hajusteyliherkkien elämää läheltä. Mitä he käyvät läpi ja mitä menettävät. Lisäksi tiedän liikuntarajoitteisuudesta ja halvauksista. Mitä Liikuntarajoitteiset eivät voi tehdä.

Tiedän hajusteyliherkän joka käy tavallisella kampaajalla sen sijaan että menisi hajusteettomaan kampaamoon. Vastaavasti kylmyydestä sairastuva ei voi mennä uimahalliin edes yhtä kertaa "vain tämän kerran". Silti on pakko hyväksyä se ettei uimahallissa nosteta lämpötiloja. Ei vaikka moni siitä hyötyisi. On jätettävä uiminen siellä pois! Itse muutettava omaa elämäänsä ja sopeuduttava tässä asiassa. Ei kaikessa.
Ymmärrätkö mitä tarkoitan?

Hajusteyliherkkä ei voi tehdä samoja asioita kuin terveenä koska sairastuu. Joissakin asioissa voi kuvainnollisesti "laittaa lämmintä itse päälleen" ja joissakin asioissa vaadittava "eristyksien uusimista kylmään laitokseen. " silti ei voi vaatia " lakia jossa kaikkien nostettava huonelämpötilaa 30-40asteeseen pysyvästi,jotta hän voi halutessaan käydä vaikka kylässä tai just siinä uimahallissa."on pakko hyväksyä ettei kaikkea samaa enää saa kuin terveenä. Mutta voi saada jotain uutta. Jotain eriä. Vaikkapa joogaa. Minä jos kuka tiedän mitä on menettää enemmän kuin saada tilalle vain siksi että olen sairastanut.

En ole jokaista tässä sormella osoittamassa. Vain herättämään ymmärtämään ettei kaikessa voi sairauteen vedota. Et voi saada toisen osuutta nallekarkeista siksi että sairastat. Et voi ohittaa kaupan jonoa jossa luvataan 50 ekalla ämpäri vain siksi että olet sieneen menossa ja tarvitset ämpärin ja vedota lyhyeen pinnaan. Et voi ottaa kaupasta 100 euron vaatetta ja maksaa 50 euroa siksi että koot s-m ovat halvempia ja olet liikalihava.
Mutta heitäkin on. Ja heitä haluan katsomaan peiliin. En heitä jotka pysyvät järjessä.

Myöskään en ala tätä aihetta enempää puimaan. En aio sanoa asioita joita en tarkoita. En muuta mielipidettäni yliampujista tai väitä etten olekkaan heitä koskaan kohdannut. En ala yleistämään myöskään. Minun läheisilläni joilla on hajusteyliherkkyys,on järki päässä vaatimuksissaan.
Kyllä he ovat muuttaneet myös omaa käyttäytymistään ja soveltaen niin että.pärjäävät. Silti että vaativat oikeutta joissakin asioissa.

Kevään jatkoja
Outi sanoi…
Siis joo ymmärrän ton pointin. Mut itse ajattelen, et jos on mahdollisuus auttaa jotain toista vaikka jättämällä sen hajuveden pois, niin mielelläni sen teen. Ja osalla hajusteyliherkkiä ei ole vain jotkut paikat minne ei voi mennä vaan usein kaikki paikat. Itsekin olen lääkärin määräyksestä puoli vuotta vain kotona ja ulkona. Ja ilman tätä sairautta olisin ihan terve. Et musta se on vaan sääli, että osa ihmisistä joutuu jäämään elämän ulkopuolelle sen takia ettei muut voi joustaa osittain hajusteista. Ja pakkohan ei ole mitään tehdä, toisin kuin vaikka rakennukset pitää rakentaa niin, että pyörätuolillakin pääsee sinne menemään. Yhteiskunta voi myös mukautua vammojen mukaan. Mutta eihän sitä tiedä mitä tulevaisuus vielä tullessaan tuo, toivottavasti myös hajuttomia paikkoja :) Mutta jokaisella on oikeus valita miten on missäkin parempi maailma talkoissa mukana :) Kaikkea hyvää! :)
Minun teksti kertoo yliampuvien peiliin katsomisesta. Heidän kommenttien ja vaateiden lista on pitkä. Se mikä on tervejärkistä vaatimista tai toivetta on aivan eri asia.
Minun takiani ei ole tarvinnut kenenkään voida pahoin. Kotimme sisäilman laatu on erinomainen ja hajusteiden käyttö vähäistä. Nollassa, Jos joku hajusteille yliherkkä meille tulee.
Kehuneet ovat Kotiamme.

Minä kannan vastuun kuitenkin vain itsestäni. Myös valinnoissa sairauteni vuoksi. Muiden tekemisistä en vastuuta ota. Jos virastossa hajuvesiä käytetään niin minä olen syytön siihen. Sitä en hyväksy itsekään. En hyväksyisi ilmsn astmaakaan. Saati että ottaisin siitä vastuuta ja syitä niskoilleni.

Minäkin olisin terve ilman sairauksiani ja olisin terve oman elämäntapani vuoksi. Jokainen sairas olisi terveenä terve... Höh. Valitettavasti emme voi valita, mitä sairastamme tai sairastammeko mitään.
Lääkärin kehotuksesta olen luopunut työstä, liikunnasta, Harrastuksista, kodistakin... kesällä voin lämmön takia maata ulkonakin jos on erityisvarustelut missä maata, mutta talviaikaan olen pihassa vain kerran kuussa. Sisällä minä olen sairauden pakottamana. Taakkansa jokaisella siis. Pettymykset ja menetykset. Mutta myös uuden oppiminen ja uuden asioiden saaminen tilalle.

Voin valita vaadinko kaupoista kylmäaltaat pois,kunnan tasaamaan mäet mataliksi ja muuta yhtä yliampuvaa,vai onko minun sopeuduttava siihen etten ole enää kunnossa. Minun etuni sairauden takia olisi että toiset kävisivät eri aikaan kaupassa. He kun tönivät ja tuuppivat ja aiheuttavat lisäkipua. Tai kirjastossa tai ... bussit ovat liian ahtaita, heiluvat ja lattia liian korkealla maasta katsottuna. Penkit liian kovia.Valitettavasti en voi vaatia ihmisiä elämään minun ehdoilla.
On hyvin valitettavaa todella,että sairauden takia estyy moni asia. Sairauksia on paljon ja niitä asioita mikä ketäkin auttaa on erilaisia paljon. Yhtä auttaa kylmä , yhtä kuuma ja yhtä avara tila , toista pieni tila. Joku tarvitsee hajusteettoman tilan ja joku jäisi kotiin ja masentuisi, ellei saisi estää ja peittää hien hajua hajusteilla .
Asiat ovat aina kinkkisempiä kuin vain musta ja valkea. Toivottavasti tulee enemmän hajusteettomiakin kauppoja ja virastoja jne mutta tuskin maata asfaltoidaan, puita ja kukkia revitään maasta jne hajujen, homeitiöiden, siitepölyn jne vuoksi. Yliampuvaa.

Tsemppiä tekemään maailmasta sinulle sopiva.

Minä yritän osaltani auttaa maailmaa olemaan jokaiselle sopiva paikka. Seisomaan omien sanojeni takana jagkissakin ,etsimään keinoja itse voida paremmin omien tekojen ja valintojen kanssa ja hyväksyä kaikki sairauteni katkeroitumatta ja vajoamatta itsesääliin. Se ei minun oloani paranna että vähätteleisin toisten sairauksia ja oireita , tai joka kerta kun tapaan muita, toisin julki sen kuinka sairas minä olen. todisteleisin toisille olevani sairas oikeasti. Kyllä he tietävät ja näkevät jotka elävät kanssani enemmän kuin ohimennen pari tuntia. Minulle parempi maailma on kaikkien yhteinen maailma. Ei minun oma. Hajusteettomanpaa muttei hajutonta maailmaa toivoisin.

Hyvää jatkoa.

Seisomaan omien sanojeni takana jagkissakin=jatkossakin

puhun yksilöistä yliampujina. En koko hajusteyliherkkien ryhmästä. Tiettävästi yliammunta ei le hajusteyliherkkien oirelistaa! ? Sinua? Jokaista.
Ja minä olen yksilö. Omien sairauksieni ääripäässä. Saamatta oikeuksia jotka saa joku toinen samoin oirein eri diagnoosilla.

Onnea heille!
Outi sanoi…
No nyt ei varmaan ihan auennut mun pointti sulle, en ole koko maailmaa muuttamassa tai tiedän ettei mäkiä saa matalaks, vaan et asioista on tärkeää puhua niin jokin kohta voi parantua. Pienessäkin jutussa on musta voima.

Iloa!
Pointtisi tuli kyllä selväksi, mutta minun pointtini siitä, mistä kirjoitukseni kertoi, ei tainnut aueta sinulle. Minä en missään vaiheessa yleistänyt kirjoitustani KAIKKIIN, vaan koko ajan yliampujista. Liioittelijoista. heistä, joilla ei ole kuin joko tai. Kaikki tai ei mitään.

esim. en ole kieltänyt hajusteettomien paikkojen tärkeyttä, vaan sen, ettei kaikki voi muuttua hajusteettomiksi.
mutta eipä tämä tästä muuksi muutu. mielipiteeni olen kertonut.
Outi sanoi…
No, taidettiin puhua ristiin, mä pienen jouston tärkeydestä ja sä yliampuvista :) Kummankin pointit tärkeät! <3