Siirry pääsisältöön

Hei, olen puutteessa!

Kirjoitan nyt asiasta, joka on vaivannut minua useamman vuoden ajan. muistaakseni olen maininnut ohimennen blogissanikin asiasta aikaisemminkin, mutta eihän näistä näin intiimeistä asioista puhuta puhumalla... Miksi ei!? Jos on puutteessa, niin sitten on ja ei se salaamallakaan helpota! Päin vastoin, joudun pinnistelemään asiaa, etten vaan lipsauta, etten vaan kahvipöydässä kerro keskenkaiken, että sori, mutta tartten tähän asiaani apua tai etten vaan jää kiinni itseteosta! Käsi siellä...

No ok, aikaisemmin tilanne oli pahempi, ja oli aivan mahdottomuus elää tämän puutteen kanssa. Suussani kihisi ja kuhisi, kun epämiellyttävä tunne iski päin plättyä. Kärsin yhtenään aftoista ja ne kasvoivat suuren suuriksi ja kivuliaiksi. Mikään ei auttanut... 
Ei ennen, kuin työnsin kirjaimellisesti ne käteni sinne! B-vitamiinipurkkiin! 


Kyllä! Olen vuosikaudet kärsinyt B-vitamiinin puutteesta!

Mihin B12-vitamiinia tarvitaan?


B12-vitamiini eli kobalamiini on tärkeä veren valko- ja punasolujen muodostuksessa sekä hermosolujen toiminnassa. Se on molekyylirakenteeltaan suurin ja monimutkaisin vitamiini, joten siksi sen imeytyminen kehoon on erityisen haasteellista.

Monet kärsivät b-vitamiinin puutteesta tietämättään. Yleisin vaiva on iäkkäillä, mutta nuorillakin tätä esiintyy. . Minäkään en vielä iäkäs ole, vaan vasta hypännyt keski-ikään. Elämäntilanteeni vaan oli mitä oli hoitamattomien ongelmieni kanssa. Minulla syiksi voisi luetella ainakin laktoosi-intoleranssin, mikä pääsi melko pahaksi ennenkuin se siihen aikaan  todettiin (jouduin sairaalaankin sen takia), anemian koska ei ollut ruokaan rahaa, raskaudet, jotka imivät minusta "mehut", laihduttamiset aina anorexiaan saakka, epäsäännölliset elämäntavat ja stressin parisuhteessa, jossa voin todella pahoin ja ero, ja kaikki sen jälkeen, ennenkuin aloin voida paremmin...

Minkälaisia oireita B12-vitamiinin puutos aiheuttaa?

Muistihäiriöitä, mielialan vaihteluita, apatiaa, uupumusta ja unihäiriöitä. Fyysisiä oireita voivat olla kipeä suu ja turvonnut kieli, krampit, raajojen pistely ja puutuminen. Pidempiaikainen B12-vitamiinin puutos johtaa peruuttamattomiin vaurioihin elimistössä.

B-vitamiinin puutetta aiheuttavat muun muassa nämä asiat:
laktoosi-intoleranssi
hoitamaton keliakia
anemia
”hapoton maha” (mahahappoa ei erity riittävästi, jolloin ruoka ei sula kunnolla)
raskaus ja imetys
kova fyysinen rasitus
kasvisruoka
laihdutus
runsas alkoholinkäyttö
epäsäännölliset elämäntavat
stressi
e-pillerit
happosalpaajat
epilepsialääkitys
diabeteslääkitys
kilpirauhaslääkitys

Nythän minulla riskiä lisää kilpirauhaslääkitys. Onneksi asiani muuten on paremmin, joten moni muu tekijä on ollut jo vuosia hallinnassa.
Se, saako B12-vitamiinia tarpeeksi, selviää vain verikokeella. Siksi kannattaakin tarkistaa, onko oireet ja syyt yksissä. Sen jälkeen varata aika lääkärille ja tarkistuttaa arvonsa. 


Mistä B12-vitamiinia saa ja paljonko sitä tarvitaan?

Vähimmäistarve naisilla on 2 mikrogrammaa (mcg), miehillä 2,4 mcg ja lapsilla 0,7–1,4 mcg vuorokaudessa.
B12-vitamiinia saat lihasta, sisäelimistä, kalasta, äyriäisistä, maitotuotteista ja kananmunista. Normaali ruokavalio sisältää moninkertaisesti tarvitun määrän B12-vitamiinia, mutta elimistö pystyy hyödyntämään siitä vain prosentin verran eli noin 0,05–0,08 mikrogrammaa vuorokaudessa.
Monet kasvissyöjät saavat B12-vitamiinia liian vähän, sillä kasvikset eivät sisällä B12-vitamiinia.

Apteekeista ja luontaistuotekaupoista saa B12-vitamiinia tabletteina tai suusuihkeena. 
Esimerkiksi Boost B12 suusuihketta suihkutetaan päivittäin kielen alle tai posken limakalvolle. Vaikeissa puutostiloissa vitamiinia annetaan ruiskeina lihakseen.

Voiko B12-vitamiinista saada yliannostuksen?

B12-vitamiini on todettu täysin turvalliseksi, joten yliannostuksen vaaraa ei ole. Suun kautta lisäravinteena sitä nautitaan yleensä 1–1,5 milligrammaa päivässä. Tutkimuksissa vitamiinia on annosteltu suonensisäisesti jopa 50 milligramman päiväannoksia ilman haittavaikutuksia.


Kommentit

Ciena / Katja H. sanoi…
:) Vitamiinit auttaa jaksamaan paremmin. Pillereiden popsiminen on niin helppoa. Nykyään saa niin paljon ostettua puuttuvia lisäaineita purkissa. Itsekkin pitäisi kiinnnittää huomiota enemmän ruokavalioon jotta sais tarvittavia lisäaineita enemmän luonnollisesti. Herkullisen näköinen juoma!
Mä jo ajattelin, että kylläpäs tässä nyt käytiin avoimesti keskustelemaan asioiden ytimistä...siis vitamiineista juurikin :D
Viltsu sanoi…
Ciena, mikä noista juomista? :)
Outi, ytimistäpä hyvinkin. ;) Minulta saattaa lipsahtaa vaikka sitten tällaiset vitsku-asiat julki. ;) (tarkistaa, että varmasti kaikki kirjaimet kohdallaan, eikä kirjoitusvirhettä ja kirjaimia jää uupumaan. ;) )
Kiki sanoi…
Tämä vinkki talletetaan heti muistilapulle :) Vaikkei ne aftat ole vaarallisia niin on ne kyllä tosi viheliäinen vaiva.

KUUKAUDEN TOP 3

Hyvän mielen kortit + ARVONTA + ALEKOODI

Mitä sinä haluat elämältäsi?
Oletko onnellinen ja voitko henkisesti hyvin? 


Hyvän mielen kortit toimivat sekä yksistään että erinomaisesti hyvän mielen vuosi-kirjan kanssa. Hyvän mielen vuosi on inspiroiva tehtäväkirja, joka tarjoaa tehtäviä hyvän mielen taitojen harjoitteluun viikottain vuoden ajan. Korttien avulla voi harjoitella 53:a hyvän mielen taitoa, jotka esitellään Hyvän mielen taidot -kirjassa.

Vuodenkaan jälkeen kortit eivät todellakaan jouda roskiin, sillä näitä kortteja voi käyttää niin kauan, kuin vaan kortit ehjinä pysyvät. Ihan heti eivät piloille mene säilytysrasiassaan ja kevyen lakkapinnan ansiosta.Myös kirja kannattaa säilyttää ja hyödyntää uudestaan aina, kun haluat virkistää muistiasi kirjan aiheissa.


Maaretta Tukiaisen upeat ajatukset ja Krista Keltasen kuvitukset yhdessä luovat ihastuttavat, värikkäät ja isokokoiset hyvän mielen kortit. Kortit koostuvat tunnelmallisesta valokuvasta ja vahvistuslauseesta. Yksi pakka sisältää 53 korttia ja mukana on myös ohjekortt…

Syyskuun ARVONTA

Tässä se nyt on. Syyskuun arvonta. Montaa päivää ei arvonta kerkeä voimassa ollakaan, mutta kivahan se on välillä pitää pikaisempikin arvonta ja saada voittaja selville nopeaan. Palkinto on minun itseni ostama apteekista, joten sponsoreita tässä ei ole. Kerron silti tuotteesta hieman, jotta tiedät, mistä on kyse.
Se, miksi tämän tuotteen halusin palkinnoksi hankkia, johtaa juurensa omista kokemuksistani. Jos itse koen jonkun tuotteen tai asian hyväksi ja minua auttaneeksi, niin tokihan tahdon tarjota sinullekin mahdollisuuden tutustua sellaiseen.


Palkinto on täysikokoinen vaahtoamaton Salutem-hammastahna. Minulla on niin herkkä suu, etten tavallisia tahnoja voi käyttää laisinkaan, joten nämä vaahtoamattomat ovat tulleet tutuiksi. Nyt kun löytyi kotimainen tuote, oli pakko sitä testata ja sitten hommata palkinnoksikin yksi tuubi. Sinä voit siis olla pian se, jolle tämä lähtee!


Salutem-erikoishammastahna ei sisällä mitään ylimääräistä. Ei makuaineita, väriaineita, vaahtoa muosostavaa …

Tervetuloa syksy: Syksyinen atc + TUTORIAL

Luonnon syksyinen kauneus saa ihastumaan itseensä. Puiden oranssit ja punaiset lehdet, keltaiset sienet metsässä sekä upeat muuttolintuparvet, jotka toivottavat hyvää syksyä kiljahduksineen meille Pohjolaan jääville.

Syksy on yksi suosikeistani, sillä syksyisin voi kääriytyä rakkaan kainaloon tunnelmoimaan tähtitaivasta tai lumoutuneena katsomaan iloisena liehuvaa nuotion liekkipatsasta. Pimeällä tuli on niin eriä, mitä valoisan aikaan.


Syksyisin on taivaallista laittaa villasukat jalkoihin ja ylisuuri villapaita ylle. Vetää jo valmiiksi virttyneen ja venyneen villapaidan helma polvienkin yli sohvalla kyyhöttäessäni. Pöydällä höyryää lämmin matcha ja kädessäni on englanninkielinen kirja tai muotisuunnittelupeli tabletilla. Ah, elämää!


Tämä postaus on osa Blogisisaret-yhteisön Tervetuloa syksy-postauksia. Löydät kaikki aiheen postaukset täältä. Teemapostaukset jatkuvat pitkälle lokakuuhun. Pysykäähän kuulolla. Blogisisarista löytyy taitavia eri aihepiireistä bloggaavia naisia ja minulla…