Hae tästä blogista

Kissat valtaavat WC:n

Kissat ovat kautta aikojen olleet ihailtuja ja vihattuja olentoja. Kissoja esittävää taidetta ja kissojen muumioituneita jäänteitä on löydetty 4 000 vuoden takaa Egyptistä, jossa kissat olivat hedelmällisyyden symboli ja kissan tappamisesta seurasi kuolemanrangaistus. 

Tämän päivän suomessa kissa ei ole pelkästään lemmikkieläin, vaan myös hyötyeläin hiirien, rottien ja muiden tuholaisten pyydystäjänä. Samasta syystä kissoja pidetään myös petoina. Yksi ihanimmista asioista kissoissa on kehrääminen. Kehrääminen osoittaa tyytyväisyyttä, mutta se ei ole ainoa syy kehrätä! Kissat voivat kehrätä myös hermostuneina, loukkaantuneina tai esimerkiksi tappelun jälkeen alistumisen ja hyväntahtoisuuden merkiksi. 

Se, mitä minä olen kuullut syyksi, miksi kissasta ei tykättäisi, eikä otettaisi lemmiksi, on ollut kissojen vessapuuhat. Kissallahan tulee olla paikka sisällä, jossa tekee tarpeensa. Minulle sanottiin, että on hirveää, jos nurkissa haisee kissan pissa hiekkiksessä tai hiekkiksen puhdistaminen. siitä päästäänkin päivän aiheeseen. Meillä on testattu sellaista wc-koppia, missä kissa tekee tarpeensa sisäpuolella hiekka-astiaa, ja tulee oviaukosta ulos. Mitä ne nyt on nimeltään. Sellainen oli kuitenkin aivan silkka mahdottomuus Luisin kanssa, jolla on astma. Muutenkin mietittiin sitä, onko terveellistä suodattimista huolimatta kissan olla siinä käryssä ja penkoa hiekkaa suljetussa tilassa?!  Ressukka yski ja köhisi jokaisen vessareissun jälkeen. Siksi otimme melko pian kopan pois päältä ja vaihdoimme avonaiseen hiekkikseen. 

Kuten jokainen arvata saattaa, tokihan se haju voimistui. Carlosin tultua kuvioihin oli toinenkin hiekkis kylppärissä. Molemmille omansa. Isoegoinen 4 kiloinen Carlos valitsi isomman astian omakseen, kun taas hentomielinen, erityisherkkä 8 kiloinen Luis päätyi pienempään astiaan kakkaamaan. Ja urakka siivota kakkoja ja pissejä pois oli tuplattu. 

Kyllä, meillä on testattu puupelletit, halppishiekat ja kalliit hiekat. On kevyesti tuoksutettuja, laventelin hajuisia ja mitähän kaikkea. Värikin on vaihdellut harmaasta valkoiseen ja siniseen ja lilaankin varmaan. Mitä sitä ei tekisi rakkaimpiensa vuoksi! 

Selatessani hullunhauskaa Coolstuffin sivustolta törmäsin kissan wc-settiin. Hieman huvittuneena ja tyyliin; "Just joo! Ihan varmasti kissat kakkaa pöntöllä!!!"  menin juutuubbiin katsomaan mitäpä muutakaan, kuin kissavideoita. Tarkennan; Kakkaavia ja pissaavia kissoja videolla! *Nauraa*

Jotenkin arveluttavaltahan se tuntui ja epäillenkin pohdiskelin, voisiko kissat oikeasti oppia pois hiekkikseltä ja voisiko todellakin hiekkalaatikot laittaa pois, lopettaa kokonaan hiekkojen putsaamisen ja vaihdon ja voisiko oikeasti hiekoissakin säästää?! Huom, säästösyistä en kuitenkaan asiaa alkanut setvimään, vaan se nyt sattuuu olemaan plussana kaiken muun lisänä. 

Katsoessani videoita mietin, että hyvänen aika! Kissathan tosiaan käyvät pöntöllä ja se "Kiinaan saakka kaivaminenkin" heiltä jäisi vähemmälle. Kissahan on siisti olento ja liian pissaiseen hiekkaan ei tee, mutta myöskin peittää jätöksensä mahdollisimman pitkälti. Joskus tuntuu siltä, että onko se jopa pakkomielle, kun loppua ei kaivuulle meinaa tulla ollenkaan. Siinä vaiheessa olen mennytkin sitten apuun puhdistamaan hiekkiksen joko "TAAS" tai "Entistäkin puhtaammaksi". 


Aikani asiaa mietittyäni ja Murusenkin kanssa pohdittuani otin yhteyttä Coolstuffiin. Sieltä kun tätä Litter Kwitteriä sai, ja saa edelleenkin. sovimmekin Coolstuffin kanssa, että tehdään koe meidän poikien kanssa, miten tämä homma pelittää noin niinkuin käytännössä alusta loppuun saakka. Sinä saat olla halutessasi mukana tässä projektissa, sillä tulen kertomaan Inspiksessä, miten täällä edistytään ja tuleeko meille kylppäriin kahden hiekkiksen verran tilaa, vai jatkammeko Kiinaan kaivamista. Tämän projektin pitäisi kestää 8 viikkoa...tai vähemmän. Minä en lupaa kuitenkaan mitään aikataulua tähän, vaan katsotaan poikien ehdoilla.


Litter Kwitter on "Se aito ja oikea". Löytyy muitakin versioita maailmalta, mutta suoraan sanoen, ainoastaan tämä versio on valmistettu laadukkaasta materiaalista, mikä kestää painoa isommankin kissan alla ja mitä ei tarvitse itse leikata! Tässä renkaat vaihtuvat, siinä itse leikeltävässä leikellään sitä yhtä ja samaa hepposta muovia. voihan se toimia, mistäpä minä tiedän, mutta en halunnut sitä riskiä ottaa, että meillä eritoten norjalaisen metsäkissan veri suonissa virtaava Luis uisi pöntössä! Litter Kwitter on vuosia palkittu keksintö aina vuodesta 2006 Vuoden uusi tuote-palkinnosta alkaen. 

Kaikki alkoi siitä, kun vuonna 2004 nuori australialainen perhe otti Burman kissanpennun kotiinsa ja antoivat hänelle´nimeksi Doogie. Doogie oli silkkaa päivänpaistetta perheessä. Se leikki, maukui, painautui, kehräsi ja söi. Mutta oli muutamia ei  niin ihaniakin asioita, kuten  raapiminen, marina ja mikä pahinta, WC:n pelätty hiekkalaatikko.

Eräänä päivänä Doogien perhe meni katsomaan komediaa "Meet the Parents", jossa näkyi kissa, joka oli koulutettu käyttämään  wc:ssä hiekkalaatikon sijaan. He ajattelivat: "Mikä loistava idea, me koulutamme Doogien samaan!".

Muutamaa kuukautta ja useita kommelluksia myöhemmin Doogie oli koulutettu käymään WC:ssä ja Litter Kwitter syntyi. 

Ensimmäiset prototyypit olivat ennemminkin muovisia wc-istuimia jotka piti ruuvata kiinni, mutta kuultuaan neuvoja eläintenkouluttajilta ja kissojen psykologeilta, Litter kwitter muovautui toimimaan kissan luonnollisia vaistoja huomioiden. 

Ensimmäiset prototyypit testattiin eläinlääkäreiden ja kissanomistajien kanssa ja hiottiin viimeisen päälle ennen lopullisen tuotteen valmistuksen käynnistämistä 2005. Nyt Litter Kwitterillä on menossa 12. vuosi jona se on  kouluttanut yli miljoona kissaa maailmanlaajuisesti ja on osoittautunut hiekkalaatikkoiden kurjuuden.

-Lähde: Litter Kwitter. Suomentanut olen itse


Kun Coolstuffilta tämä veikeä pakkaus meille saapui, olin heti intoa täynnä. Pääsisin treenaamaan kissojamme uudella tempulla. Tai no, onko tämä edes temppu?! Luonnollisilla tarpeilla käynti hieman eri tavalla. Ja kaiken lisäksi pakkaus sisältää ohjeet. Olkoonkin englanniksi, mutta kuvien perusteella osaisi jo, jollei enkkua osaisikaan. Ja itse painotan sitä, että mennään kissojen tahdissa. Ei hoputeta, ei pakoteta eikä suututa, jos ei homma toimisikaan. Ja koko prosessin ajan muistettava se, että kissaa ei toruta siitä, jos tekee vaikka alkuun pissan ja kakan lattialle tms, sillä kissallehan tämä on outo asia ja uusi juttu. Minne hiekkis viety?! Minne voin tehdä!? Kun kissa tekee Litter Kwitterille, silloin kehutaan ja palkitaan. 


Pakkaus sisältää tosiaan kaiken muun, paitsi pelletit ja kiitosnamit. Mutta sovitaanko niin, että jutellaan niistä tarkemmin lisää tuonnempana. Nyt ollaan jo niin kauan tässä uutta tutkailtu, että laitetaan homma toimimaan ja katsotaan, tuleeko kevään mittaan meille hiekkikset takaisin vaiko alkaako tämä vessahomma toimia. 

Ainoa miinus tässä paketissa oli tuo cd-levy, mikä ei meillä ainakaan suostunut toimimaan DVD:llä eikä tietokoneella. Onneksi videoita löytyy pilvin pimein netistä ja Coolstuffinkin sivulla on kuvia ja pientä videon pätkää. Sen vielä mainitsen, että meille tämä ainakin sopii veskipönttöön. Ei ongelmia! 

PALATAAN posliiniASTIALLE!

yhteistyössä Coolstuff

4 kommenttia:

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Täähän on mahtis keksintö. Toivottavasti pojat oppivat pöntöllä käymään!

Inspiration, Viltsumari kirjoitti...

On kuin onkin! Toivossa on hyvä elää

Katja kirjoitti...

Meillä käytetään tiettyä mikrohiekkaa, joka on kohtuullisen pölytön ja sitoo hyvin hajuja. En ole uskaltanut muuta lähteä kokeilemaan, kun tuntuu hyvin toimivan. Vaikka säkki on kohtuullisen hintava, niin se kestää pitkään, kun koko hiekkaa ei tarvitse vaihdella, kunhan astiasta ottaa kokkareet päivittäin pois ja pesee astian säännöllisesti. Kaksi kattia, käytössä vain yksi astia tällä kertaa. Oishan se kiva, jos oppisivat pöntölle, mutta en ole edes harkinnut asian harjoittamista, koska toinen toheloista menee heti juomaan pöntöstä, jos kansi jää auki. Meillä pidetään siis pöntön kannet visusti kiinni aina.

Tuli mieleeni, kun näin sun otsikon, että eilen joku oli jakanut jonkin kirjoituksen jehovien suhtautumisesta kissoihin... http://fala.mbnet.fi/OnkoKristityilleSopivaaOmistaaKissa.htm
Tossa linkki jos kiinnotaa kunnon naurut. Ilmankos meillä eletään aivan jumalatonta elämää. ;O)

Inspiration, Viltsumari kirjoitti...

Katja, mikrohiekka todettu myös hiekoista paremmaksi. Katsotaan josko hiekatta pärjättäisiin jatkossa.
Luin linkkisi, ja voi kamala! :D
Kaikella kunnioituksella, jokainen saa uskoa mihin haluaa ja niin myös minä jatkan kissojeni kanssa elämistä sulassa sovussa. :D

JOKO LUIT TÄMÄN?

Luisin kamala ötökkä invaasio

Kisuystäväni tahtoo kertoa erityisesti sinun kisukamuillesi varoittavan sanasen.  kukkuluuruu! Kamut hei, jotai ihan kamalaa tapah...