KOTONA KOTIMAISTA

Meidät on määrätty äärimmäiseen tehtävään, sohvalle istumiseen.

Kukaan ei kuitenkaan ole määrännyt, että emme saisi nauttia siitä. Haastamme teidät viettämään 27.3. perjantaina ”Kotona Kotimaista”-päivää. Idea on yksinkertainen. Nautitaan kotona illasta normaaliin tyyliin, mutta jaetaan omat kotimaisen pienyrittämisen tukitoimet tunnisteella #kotonakotimaista sosiaalisessa mediassa, koko kansan ihasteltaviksi.


Kotona Kotimaista –hanke on muutamassa päivässä koonnut satoja yrityksiä joka puolelta Suomea viettämään Kotona Kotimaista –päivää. Mukana on yrityksiä kaikista kokoluokista ja miltei kaikilta toimialoilta, joka kolkasta Suomea. Hankkeen ideana on että joka päivittäisissä valinnoissa suosittaisiin kotimaista vaihtoehtoa, on kyse sitten elintarvikkeesta, muusta tuotteesta, palvelusta, kulttuurista tai viihteestä.

Kotona kotimaista –hanke on vapaaehtoisvoimin rakennettu ja tavoitteena on auttaa suomalaisia kuluttajia löytämään paikallisia pientoimijoita, heidän kauppojaan ja puotejaan sekä käyttämään heidän tuotteitaan ja palveluita. Heti alusta hanke sai taakseen nimekkään Kummi- porukan. Vappu Pimiän, Jaana Pelkosen, Janni Hussin, HP Parviaisen ja Pippa Laukan antaessa kasvonsa suomalaisten yrittäjyyden puolesta, löysivät kuluttajat ja yritykset palvelun nopeasti.


Koko Suomi kutsutaan KOTONA KOTIMAISTA –päivän viettoon 27.3.2020. Päivään voi osallistua ostamalla jotain kotimaista tuotetta tai palvelua ja jakaa tämä sosiaalisissa medioissa tunnisteella #kotonakotimaista . Pienien toimijoiden löytämisen helpottamiseksi, on verkko-osoitteen www.kotonakotimaista.fi alle rakennettu kartta, josta löytyy suomalaisia pienyritysten myymälöitä ja toimipisteitä. Tänne voi kuka tahansa kauppa / liike / puoti lisätä itsensä. Lisäksi sivustolla on listaus verkkokaupoista.

Hankkeessa on vapaaehtoisena mukana lukuisia tunnettuja suomalaisia. Hankkeen kummi, Vappu Pimiä kertoo miksi hän lähti mukaan: ”Olen itse suomalaisten pientoimijoiden tuotteiden suuri fani ja olen käyttänyt niitä arjessani paljon. Olen tuonut niitä myös esiin ja saan toistuvasti kysymyksiä missä kulloinenkin toimija sijaitsee tai mistä niitä saa ja tässä hankkeessa me kaikki voimme jakaa sitä tietoa tehokkaasti. Tässä ajassa on erityisen tärkeää, että takaamme suomalaisten tuotteiden saatavuuden jatkossakin, siksi meidän täytyy erityisesti panostaa nyt niiden hankintaan! Haastankin kaikki suomalaiset hankkimaan jotain lähituotetta ja kertomaan siitä muillekin!Varmistetaan kotimainen tuotanto jatkossakin

Kriisin myötä moni itsestään selvänä asiana pidetty fakta on tullut yleisöön tietoisuuteen. Esimerkiksi suomalaisten tuotteiden oma huoltovarmuus on korkealla tasolla, verrattuna vaikkapa naapuriimme Ruotsiin. Kansanedustaja Jaana Pelkonen kommentoi näin: ”Kotimaiset pienyrittäjät/yritykset tarvitsevat meitä kaikkia nyt enemmän kuin koskaan. Ostamalla, käyttämällä palveluja, syömällä ja juomalla kotimaista tuemme kullanarvoisia toimijoitamme. Samalla saamme nauttia puhtaista ja laadukkaista tuotteista nyt ja jatkossakin. Yhdessä voimme vaikuttaa! Ei jätetä yrittäjiämme yksin. ”Äänestää voi nyt lompakollaan

Suomessa oli vuonna 2018 vajaa 300.000 yritystä. Nämä työllistivät 1,4 miljoonaa suomalaista, jotka tuottamilla verotuloilla maksetaan palveluita kaikille. Näistä 93% oli alle 10 hengen yrityksiä, jotka erityisesti ovat nyt vaarassa. Hankkeen yksi kummeista Janni Hussi kommentoi mukaan lähtöään seuraavasti: ”Koen, että on ensisijaisen tärkeää olla mukana talkoissa kantamassa omaa korttaan kekoon tällaisten hyökyaaltojen edessä. Siksi äänestän lompakollani ja kohdistan ostokseni kotimaisiin yrityksiin. Toivon ja rohkaisen jokaista toimimaan samoin omien resurssien sallimissa rajoissa. ”

Vaikeat ajat yhdistävät

Suomalaiset ovat tunnetusti pystyneet vetämään yhtä köyttä vaikeina aikoina. Samaan aikaan vaikeat ajat muistuttavat ihmisiä yhdessä tekemisen tärkeydestä. ”Näinä vaikeina aikoina on tärkeää tukea toinen toistamme. Se voi olla puhelu lähimmille tai ostos paikalliselta pientoimijalta. Yhtälailla kotimainen viihde tarvitsee tukea, sitä voi helpoimmillaan tukea avaamalla television kotona.” kertoo H-P Parviainen.


Yhteinen kotimaista tuotantoa juhliva päivä

Kotona kotimaista -päivää vietetään 27.3.2020 valtakunnallisesti. Lukuisat järjestöt ja liitot ovat kehottaneet jäseniään osallistumaan tähän. Tukea voi osoittaa jo nyt, ostamalla kotimaista tuotantoa, jakamalla sen omiin sosiaalisiin median alustoihin ja lisäämällä tunnisteen #kotonakotimaista . Ostopaikalla ei ole väliä, se voi olla hypermarket tai suoraan tilalta. Ainoastaan se että se on kotimaista. ”Suomalaisten vahvuus on sitkeydessä ja yhteenkuuluvuuden tunteessa. Näinä aikoina on tärkeää, että me kaikki voimme tukea pienillä teoillamme suomalaista hyvinvointia. Arjen valinnoissa omalla kohdallani se merkitsee ennen kaikkea sitä, että tuen paikallisia ja kotimaisia yrittäjiä aina kun se on mahdollista.” taustoittaa Pippa Laukka mukanaoloaan.


Myös kulttuuria ja viihdettä on helppo tukea

Kulttuuri ja viihde tarvitsee myös tukea näinä aikoina. Esiintymispaikat ovat menneet kiinni ja yleisöä ei päästetä saleihin. Yhtenä vaihtoehtona on ennakkoon ostaa pääsylippuja jo nyt tuleviin esityksiin, mutta myös nykyteknologia mahdollistaa tukemisen kotisohvalta ilman erillisiä kuluja. Yksi maamme tunnetuimpia DJ:mme DJ Slow halusi lähteä tarjoamaan tukea muusikoille ja bändeille "Suoratoistopalveuista tilittyy aina jotain musiikintekijälle ja kuuntelemalla tätä listaa tai mitä tahansa kotimaista musiikkia, tuet samalla kotimaista musateollisuutta." Kommentoi DJ Slow, eli Vellu Maurola joka teki Spotify –suoratoistopalveluun Kotona Kotimaista: Downtempo Grooves by DJ Slow –soittolistan helpottaakseen kuulijoita. Listoja on luvassa jatkossa lisääkin, eri teemoin ja genrein.


Lisätietoja:
info@kotonakotimaista.fi

Kansallista KOTONA KOTIMAISTA –päivää juhlitaan 27.3.2020

Tiedote. Julkaistu: 26.03.2020, 08:47
Kotona Kotimaista -ePressi
Kuvat: J.Hussi : Petteri Peltonen photography,
V.Pimiä: Viola Virtamo,
Tuotekuva (ensimmäinen kuva) : Viltsumarin käsialaa
Loput #kotonakotimaista sivustolta ja ig.sta


Kommentit

Minä ostin lähiseudulta nyt kananmunia meille!
Ihanaa viikonloppua sinulle Viltsu <3