Heinäsirkat hyppivät keittiöön


Sirkat ovat ehdottomasti tulevaisuuden proteiinin lähde yhä useammassa laitoksessa ja kodissa. Koska punainen liha on alkanut minulla tökkiä vastaan, päätin talven alkupuolella testata sirkat. Ruohonjuuresta näkkäriä ja patukoita kotipakettiin ja eikun syömään. 


Näkkäri on näkkäri, joten jos tykkäät näkkäristä, itsessään leipä on silloin makuusi mitä todennäköisemmin. Maku on sekoitus siementen rouheutta, kaarnamaista seosta ja aromikkaan fenkolin makua yhdistettynä kotisirkkaan. Maku on moderni. Se narskahtaa, kuin vanhat hyvät ajat mieleen tuova pakkaslumi kengän alla.
Se, että seassa on suomalaisia sirkkoja sekä kokonaisina, että jauhettuna, on mun mielestä ennemminkin ennakkoluulojen tuomaa kammoksuntaa kuin makuvika. Sirkat eivät maistu pahalta! Ne rouskuvat hampaissa ja antavat lisää purupintaa, mutta ei mielestäni makua. Proteiinin lähteenähän ne ovat erinomaisia.


Osa tosiaan sirkoista on kokonaisia ja koska luonamme oli eräs "kovan luokan tubetähti" käymässä, pyysin häntä testaamaan, miltä sirkka maistuu. Valikoimme  näkkärin joukosta yhden kokonaisen ja kamera käy..


Sirkka hyppysiin ja hyppynen suuhun.


Tubettaja rouskutteli sirkan reilusti ja tuumasi sen maistuvan ihan hyvältä. Ei oikeastaan miltään. Ainoa miinus oli hampaankoloon jääminen muruilla, mutta mikä rouskuva ei menisi hampaankoloon!?! Saahan sen pois hammastikulla. Arvosana sirkalle oli 5/5. Kiitos ihanalle tube-vieraallemme.


Zircca-patukoita maisteltiin naistenillassa.  Kahta eri makua hedelmä- ja kotisirkkapatukkaa. Molemmat ovat laktoosittomia, gluteenittomia ja lisäaineettomia.


Vasemmanpuoleinen, keltainen on Leader Zircca Appelsiini-Inkamarja Välipalapatukka. Oikealla taas on vihreä Zircca matcha-sitruuna välipalapatukka.

Patukoissa on käytetty Thaimaassa kasvatetuista kotisirkoista valmistettua hyönteisjauhoa. Hyönteisistä valmistettu proteiinijauhe sisältää runsaasti proteiinia, mutta myös muita ravintoaineita, kuten kalsiumia, rautaa sekä B12-vitamiinia. Patukat ovat Suomessa valmistettuja.


Leivoin raparperi-rahkapiirakankin kaveriksi, JOS sirkat eivät maistuisi. Hyvää oli piirakkakin, mutta niin oli patukatkin.


Tumma ja toffeemainen koostumus teki Appelsiini-inkamarjapatukasta miellyttävän suutuntuman. Sellaisen karkkipatukkamaisen. Sirkat eivät maistu lainkaan, eikä edes rousku hampaissa, koska ne ovat jauhona. Makua näissä silti on. Appelsiini antaa ihanan pirtsakan makunsa ja inka-marjat hapokkuutensa. Lisäksi patukassa oleva raakakaakao saa msistumaan suklaan. Todella hyvänmakuinen ja tämä nousi meillä suosikiksi.


Ei paljoa huonommaksi jäänyt matcha-sitruunakaan, mutta koostumus on eri ja raatimme mielestä tästä puuttui se toffeemainen sitko. Sen sijaan tämän patukan plussaa oli rouskuvat cashew-pähkinärouheet sekä taatelikakun maku.

Jos innostut kokeilemaan, näkkileipää löytyy ainakin Ruohonjuuresta. Näkkileipä  6.99€/pussi . Patukoita ei taida Ruohiksessa enää ollakaan.

Kommentit

Onneli Winter sanoi…
Nostan hattua. Itse en ole vielä siinä mielentilassa että uskaltaisin maistaa. Pienenä popsittiin kyllä muuraisia mutta että sirkkoja...hmm. Pitänee vielä miettiä ja vanheta ;)
Pelon sekaisin tuntein maistoin itsekin ensin , mutta turhaa jännitin. Nyt on jätskissäkin sirkat jo hyppineet. Se on se mielikuva...
Minä en ole vielä maistanut sirkkaleipää, mutta voisin sitä kyllä ihan hyvin syödä. Meidän pojan opettaja oli tuonut kouluun paistettuja sirkkoja ja poika oli syönyt koko luokan sirkat, maistuivat kuulemma pähkinäisiltä :)
Rohkea poika. Juu, pähkinämäinen voi olla hyvä kuvaus. Paahteinen, pähkinämäinen.
Taina sanoi…
Olen kuullut, että äyriäisallergiset ovat usein allergisia sirkoille. En siis taida vahvasti meren antimille allergisena uskaltautua kokeilemaan, kun ilmankin pärjää. Hauska silti lukea kokemuksia, ehkä näitä voisi lapsille maistattaa. :)
Allergisien ei todellakaan kannata riskeerata. Sen voi jokainen omalta kohdaltaan pohtia, voiko vai ei käyttää. Lapsille suosittelen, sillä onhan se jännää. Ja kuuluupa kehuja liikkuvan jos lapsi uskaltaa maistaa. "Ootsä syöny sirkkoja? Mäpä oon!" :D