Japanilainen metsäkylpy, Shinrin-Yoku


Japanilainen metsäkylpy avaa aistit ja poistaa stressiä - uutuuskirja kertoo, miksi metsässä oleskelu on ihmelääke. 

Jos olet joskus ollut metsässä tovin aivan kaikessa rauhassa nauttien tai keräämässä metsän satoa, olet kenties huomannut metsän voiman. Kuinka ihana metsässä on olla. Tai jos et pidä metsästä, kenties puisto viehättää. Luonnon läheisyys kaikkine äänineen, tuoksuineen, makuineen, nähtävyyksineen... Satumaista ja arvokasta. 

Minulla oli ilo ja kunnia saada lehdistökappale käsiini Japanilaisen metsäkylvyn salaisuudet-kirjasta. Haluan sukeltaa tähän Shinrin-yokuun sinun kanssasi yhdessä. Oletko valmis?! 


Mikä on Shinrin-Yoku ja kuka on DR Qing Li??

Kuten kirjan suomennettu nimikin, Shinrin-Yoku: Japanilaisen metsäkylvyn salaisuudet sanoo, kyseessä on japanin kieltä ja tarkoittaa metsäkylpyä. Kirja on täydellinen meille kaupunkilaisille, sillä kirjassa opastetaan stressaantuneita kaupunkilaisia virkistäytymään metsässä ja imemään itseensä luonnon terapeuttisia vaikutuksia. Myös metsän välittömässä läheisyydessä asuva, ei-kaupunkilainen(esikaupunki,maaseutu,..) , hyötyy kirjasta, sillä tämä tuhti tietopaketti sisältää myös meille metsä-ihmisille paljon luettavaa ja oivalluksia. Metsäkylpy on laajempi käsite, kuin voisi äkkiseltään olettaa.

Minä en ainakaan ollut koskaan kuullutkaan metsäkylvystä tai että Japanissa se on jotenkin erityinen aihe. Eikä tämä teos ole mikään musta tuntuu-teos, vaan kirjan on kirjoittanut Dr Qing Li joka on Nipponin lääketieteellisen yliopiston apulaisprofessori Tokiossa. Hän on yksi maailman johtavista metsäkylvyn asiantuntijoista, kansainvälisen luonto- ja metsälääketieteenyhdistyksen varapuheenjohtaja ja pääsihteeri sekä Japanin metsälääketiedeyhdistyksen puheenjohtaja. Hän toimii lisäksi yhtenä Japanin metsäterapiayhdistyksen johtajista. Hänen alaansa ovat niin metsä kuin immunologiakin.

Olkoonkin, että kirjan takana on menestyvä tohtori, kirja on helppo ja antoisa lukea sekä katsoa. Ei lainkaan outoja termejä lääkärien käsikirjoista. Kirja vie lukijansa mukanaan myös upeiden värivalokuvien kanssa kylpyyn. Annas kun kerron lisää.


Li on tutkinut metsälääketieteen vaikutuksia japanilaisiin jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Hän on havainnut metsäkylvyillä eli terapeuttisilla kävelyretkillä luonnossa olevan monenlaisia positiivisia terveysvaikutuksia.

”Metsäkylvyt muun muassa alentavat verenpainetta, tehostavat aineenvaihduntaa, lievittävät masennusta ja parantavat immuunijärjestelmän toimintaa. Lisäksi metsäkylvyn on todettu alentavan verensokeria, parantavan keskittymiskykyä ja muistia, nostavan kipukynnystä sekä auttavan painonhallinnassa”, hän sanoo.


Metsäkylvyssä ei ole kyse vain luonnosta tai liikunnasta, vaan sen ideana on rauhoittaa mieli ja ruumis vastaanottamaan nykyhetki stimuloiden kaikkia viittä aistia. Japanissa lääkärit voivat jopa määrätä potilaita metsään lukuisten terveysvaikutusten vuoksi. Miksi Suomessa ei ole tällaista käytössä?! Metsähän on sielun tyyssija!

 Metsäkylpy on aistien kehittämistä niin, että metsässä oleskelu auttaa elimistöä parantamaan itsensä. Mistään ihmeparantumisesta tai kaikkien vaivojen avusta tässä ei ole kyse, joten pelkällä kirjalla et voi jäädä lääkäristä pois tai lopettaa lääkitystäsi, mutta lue toki, mitä kaikkea muuta metsäkylpy voi sinulle tehdä!

Kaupungeissa elämä on stressaavaa ja stressi sairastuttaa. Ihmiset kärsivät yhä enemmän sydänkohtauksista, aivohalvauksista, syövistä ja masennuksesta. Samalla kaupunkilaisten luontokosketus on vähentynyt. Esimerkiksi eurooppalainen työssäkäyvä ihminen viettää peräti 90 prosenttia päivästään sisätiloissa ja enimmäkseen ruutujen ääressä. Yhdysvalloissa vastaava luku on vielä suurempi. HUH HUH!


Kirjasta löydät mm. kartan 40 kauniista metsästä kautta maailman. Toki lähes jokainen metsä on kaunis, mutta erityistä huomiota ovat saaneet mm. Suomesta Taigametsät. Metsäkylpyä voi kuitenkin harjoittaa ihan siinä lähimetsässäkin, joka löytyy omasta kotikaupungistasi tai kunnastasi. 

Kartan kanssa voit  joko ihastella metsiä netin kautta tai jopa lähteä kiertämään metsä toisensa jälkeen, jos maailman metsien tuulet sinulle ovat suotuisat matkustella. 

Voisiko kartta toimia sinun unelmakarttanasi? Jo lyhyt hetki metsässä edistää hyvinvointia ja tekee hyvää, mutta kahden tunnin metsäkylpy auttaa jo hyvin irtautumaan teknologiasta ja hidastamaan tahtia.


Luonto ilmentää Zen-buddhalaisten pyhiä kirjoituksia. Luonto itsessään on Jumalan kirja. 

Tämä kirja opettaa sinua avaamaan aistisi luonnolle niin, että pääset nauttimaan sen monista terveysvaikutuksista. Kirja kertoo, mihin metsäkylpyjen vaikutukset perustuvat ja miksi Tohtori Li pitää metsässä oleskelua ihmelääkkeenä. 

Shinrin-yokussa ei ole kyse vain luonnosta tai liikunnasta. Siihen liittyy joogan tapaan mietiskely. Ideana on rauhoittaa mieli ja ruumis vastaanottamaan nykyhetki ja stimuloida kaikkia viittä aistia metsässä. 


Kirjan loppupuolella on sinua itseäsi varten POMS-testi, jolla kartoitat omaa psykologista hyvinvointiasi. Kaavake kannattaa täyttää ennen metsäkylvyn aloittamista ja sen jälkeen. Montako pistettä sinä saat?

 Minulle testi oli uusi ja mielenkintoinen. Vaikka olen itse luontoihminen, oli silti POMS joltain osin yllättävä. Mutten paljasta liikaa. Haluan sinun itsesi kokevan samoja tuntemuksia ja oivalluksia kirjan muiltakin osin. 

Ja hei, kirjan tekijätiimihän on sama kuin Hygge-menestysteoksessa, josta kerroin vuosi-puolitoistakin taaksepäin, joten luvassa on upean visuaalinen kokemus. Kirjan kustantaa Readme.fi.


Kirja on lehdistönäyte MellakkaHelsinki/Read.me
Luontokuvat ovat omia tilannekuviani

Kommentit

Onpas ihana kirja! Minä olin keväällä paljon metsässä burnoutin takia ja se kyllä auttoi! Ei lääkärin ohje vaan äitin :)
Metsässä vaeltelu on kyllä todella rentouttavaa ja rauhoittavaa.
Leppoisaa viikonloppua Viltsu <3
Anonyymi sanoi…
My partner and I stumbled over here coming from
a different website and thought I might as well check things out.
I like what I see so now i'm following you. Look forward
to looking over your web page for a second time.
Metsän ja luonnon voimaa ei voi liioin kehua. Eihän se paranna murtunutta nilkkaa tai aivokasvainta, mutta juuri niinkuin sinullakin, burnout on yksi monista, mihin se auttaa. Minä olen saanut apua metsästä mm. sydänsuruihin ja masennukseen aikaisemmin.
Kiitos Outi, samoin sinulle. Kiva, kun kaupungistakin pääsemme metsäänkin.
Awww.. Thank you dear! That´s awesome to hear! Do you have a blog?