Joulukalenteri, Luukku 3 Joulun suosikki 2017


Joka vuosi on jokin Joulun ykkösjuttu, jonka lähes kaikki haluavat kotiaan koristamaan. Muistanet aiemmilta vuosilta esimerkkinä valkoiset joulukuuset, soivat jouluvalot ja enkelikellot. Tänä vuonna ei tarvitse välttämättä kauppaan mennä saadakseen hittituotteen, vaikka kyllä niitä joiissakin kaupoissakin myydään. Joko arvaat, mistä on kyse? Tontunovesta hyvinkin.  

Kun ensimmäisen kerran näin tontun oven, 
Ihastuin siihen itsekin. Tosin siitä on vuosia jo aikaa ja paikka oli Taipaleen kanavamuseo. En tuolloin arvannut, että siitä tulisi myöhemmin joulun ykköstuote. 


Askartelin itse oman tontunoven kartongista ja vaikkei se samanlainen olekaan kuin ne hienot kaupan valmispakkausten ovet, niin ainakin persoonallinen ja ihan itse tehty. Tällaista ei toista vastaan tule ja meidän kotitonttu siitä tykkää täysillä. Se on tärkeintä. 

Tontun oven voi tehdä tällaisen umpinaisen tai jos haluaa hifistellä, niin laittaa saranat ja oven aukeamaan ja tekee vaikka oven taakse huoneen. Kaikki on sallittua, kun itselle tekee. 


Netistäkin taitaa ohjeita löytyä puukarmiselle ovelle, tämä omani on täysin paperinen. Karmit ja tontun ovelle vievät pikkuruiset jalanjäljet sekä ripa ovat washi-teipeillä tehtyjä. Washi-teippi on paperipintaista ja sen saa tarvittaessa helposti irtikin myös kartongista.

 Ovea asetellessani paikoilleen tuli myös tonttu paikalle. Sitä pientä ihmettä pääsi Carlos-kissakin todistamaan.


Vaan mikä on tonttu? 

Tonttu on pohjoismaisessa kansanperinteessä pieni ihmisen kaltainen olento, jonka suomenkielinen nimitys tulee ruotsin sanasta tomte. 

Tonttuja voi nähdä melkeinpä missä tahansa, jos on onnekas, sillä näitä pieniä haltijoita on monenlaisia: Saunatonttuja, myllytonttuja, riihitonttuja, tallitonttuja, navettatonttuja, aittatonttuja ja kotitonttuja. 

Nämä pikkukaverit pitivät ennenvanhaan huolta isäntäperheensä rakennuksista ja palkaksi pyysivät ruokaa, asumisoikeuden tai saunapäivinä viimeiset löylyt. 

Myöhemmin on tullut myös joulutontut, jotka alkuun jakoivat lahjoja itse, mutta sittemmin jättivät sen homman lähes kokonaan joulupukille ja ovat itse pajalla valmistamassa lahjoja. 

Lisäksi joulutontut tarkkailevat piiloistaan, onko kilttejä lapsia ja kirjaavat tiedot ylös pukille kertoakseen. Jouluna kiltit lapset saavat lahjoja, joita tontut ovat heille tehneet. 
Vaikka kuinka lapset olisivat kilttejä, ei tontut millään kerkeä valmistaa kaikille maailman lapsille kaikkia heidän toiveitaan. 

Suomeen joulutonttu saapui haltiatonttuna 1800-luvun lopulla, ja siihen aikaan hän sai ohrapuurokupin jouluisin ja oman saunavastan saunan lauteelle. 

Tiesitkö tontuista tämän entuudestaan? 

Onko sinulle tonttu puna- vai harmaa-asuinen?

Entä löytyykö sinun kodistasi tälle suojelijalle oma ovi? 

Voit myös kertoa oman tonttukokemuksesi. 

Kommentit

EstherH. sanoi…
Sinullahan on selvästi kissaovi! Meillä on pukkiovi ja toivon että se on jouluna ahkerassa käytössä :))
Kiitos myös infosta, en ollut lukenut tontuista tai jos olinkin niin unohtanut tyystin historian. Kiva postaus!!

Hyvää tätä ekaa adventtia teille sinne!!

ps. muutin toiseen os blogini kanssa, tule mukaan molempiin!
Esther, no nyt minä ymärrän miksi toisinaan yöllä kuuluu ääniä. Kissat käyvät jossakin ovesta. Hih.
Ahaa! Tulenkin heti kurkistamaan blogiasi.
Ihanaa tonttu-tietoutta <3 Tontut on niin ihanan symppiksiä <3
Sude sanoi…
Todella hieno ovi. Tämän vierestä uskaltaa siivotakkin ilman että kaikki lähtee imurin kitaan. Taidampa tehdä meille toisenkin tällä tyylillä. Mietin vaan mistä löysit noin hienon tontun siihen viereen. Aika erikoinen, mutta kiva =)
Suvi7 sanoi…
Tontuilla on monen värisiä asuja :)
Ja tonttuovi löytyy, ihan itse väkerretty! Tosin tein siitä aika ison, tajusin sen vasta, kunnes aloin katselemaan muiden tekemiä ovia :D
Maatiaiskananen, niin ovat. Kuin hiekkakakkuja; tule hyvä tonttu älä tule paha tonttu
Sude, kissojen kanssa helpompaa näin. Netistä löytyi tonttu jota muokkasin vielä mieleisekseni photoshopilla.
Suvi, koolla ei ole välä vaan sillä kuinka sitä ovea käyttää.