Siirry pääsisältöön

MEGAPOSTAUS: Liikettä niveliin

(Kaikki valokuvat ovat ihan omiani!)

Syksy saa ja niin saan minäkin. 
Puiden latvat punertavat. Metsä huokailee hiljaa usvaisia henkäyksiään. Pikkulintu kiipeää puuta pitkin latvaoksille saakka ja etsii ötököitä lounaakseen. 
Laineiden liplatus taustalla paljastaa, että olemme vetten äärellä. 
Sielu rauhoittuu ja harteilta katoaa vuosien taakat hetkessä.


Me harrastamme ulkoilua monesta eri syystä ja meidät voi bongata mitä ihmeellisimmistä paikoista, aivan kuten metsänkeijukaisetkin, mörrimöykyt tai karhun poikaset. Metsäretkemme sielun maisemiin ja kropan liikehtimiseen ajaa meidät hurjiinkin seikkailuihin. Meille tämä on oikea liikuntamuoto, millä saamme liikettä niveliin, raitista ilmaa keuhkorakkuloihin ja mielelle sitä jotakin. 

Tokihan liikuntaa on muutakin, kuin vain samoilla metsissä. Kenelle sopii mikäkin. Toinen juoksee pururataa ympäri, toinen heittää keihästä ja toinen jumppaa pelikonsolin tahtiin... 

Eikä mikään niistä vaihtoehdoista, tai mainitsemattomistakaan ole ollenkaan haitaksi! Päinvastoin, liikkuminen on ihmiskropalle lääkettä! Ja jokainen tekee sen oman vointinsa ja mieltymyksensä mukaan. Sairauden kanssa eläessä joutuu hieman miettimään tarkemmin sen, että mikä sopii ja milloin. Minulle esimerkiksi ei tulisi kuuloonkaan jokin ohjattu aeroobinen ryhmä, jossa hypitään, kierretään vartaloa ja on aina se tietty aika, jolloin on oltava siellä. Minun vointini kertoo, onko tänään zumbaa vai kävelyä. 

Tai kenties käsivarsille töitä ja annan selän levätä! Sekin on ihan faktaa, etten voi liikkua kuin hitain askelin ja kyynärsauvan kanssa muutamina päivinä viikossa. Silloin en halua sänkyyn kuitenkaan jäädä vaan ammun vaikka kanoja, jos en muuta keksi. ;)

Parempina päivinä tosiaan meidät voi löytää metsästä tai jostakin katuojasta. Ei, en tarkoita paremmalla päivällä aurinkoista päivää, vaan hieman kivuttomampaa. Ja katuojallekin on selityksensä. 

Selitys voi olla vaikkapa kaivautua viemäriin! Koskaan ei etukäteen tiedä, mistä itsensä löytää, kun lähtee kätköjen perään!

Tasapainolle on hyväksi kiipeillä kivilohkareiden päällä. Minun tasapainoni onkin huono, joten tämä treeni tekee todella hyvää!

Samalla voi katsella maisemia ja erilaisia nähtävyyksiä, omaa kaupunkiaankin uusin silmin tai vaikka tutustua ihan uuteen kaupunkiin.

"Varo räpsyä!"
Varonhan minä! Oksien väistely, metsässä tasapainoilu, epätasainen maasto, kiipeily kalliolle, vaikka polkuakin pitkin... Maastossa saa usealle eri lihasryhmälle liikettä. Parastahan tässä on se, että ihan huomaamatta! ei tarvitse liikesarjoja miettiä, kun liikkuu vaan eteenpäin.

Välillä me huilataan ja istahdetaan mättäälle, kannolle, kivelle tai kaatuneen puun rungolle. Pitemmillä retkillä on eväät repussa mukana, mutta lyhyemmillä retkillä riittää hetki taukoa. Sitten jaksaa taas kävellä. 

Toisinaan evästä löytyy ihan luonnostakin. Eikä todellakaan tarvitse mennä kenenkään pihoihin tai yksityisalueille omppuvarkaisiin. :D

Ja kaikki hauskat jutut! Minä olen ihan varma, että noilla seikkailuillamme pienenemme ihan minimittaisiksi keijukaispölyn takia ja matkaamme jonnekin satumetsiin. Sen verran eriskummallisia asioita tapaamme! Kuten vaikkapa tämä kääpien parkkihalli! Siinä ne kerros kerrokselta ovat parkissa. Leppäkertutko ne ovat noilla sukkuloilla ajaneet töihin?

Etanoillakin on omat kerrostalonsa. Olemme nähneet senkin.

Metsästä asfalttiviidakkoon. Kiipeilyä, kumartelua, kipittämistä, mahalaskuja... Mitähän kaikkea olemmekaan Murusen kanssa kokeneet?! Ja yhdessä toinen toistamme tukeneet! Minä en kaikkeen pysty, jolloin opastan maasta käsin Murusta. Hän antaa minun tehdä ne, mihin pystyn ja näin saamme vuoronperään tuta löytämisen riemua!

Yhteisen retkemme ja liikuntaharrastuksemme jälkeen seisahdumme vaikkapa rantaveden äärelle. Katsomme hiljaa kaukaisuuteen. Kääriydymme sylikkäin, ettei tule kylmä. Villahansikkaat kädessä. Aurinko alkaa jo laskea. 
Suukko jokaisesta löydetystä kätköstä. Joskus se on yksi, joskus parikinkymmentä. 
Kotona sauna on lämmin, ajastettuna, joten näkemiin rantavesi. Näkemiin metsän väki. Palaamme pian uudestaan antamaan liikettä niveliin.

Viltsu


Kommentit

KUUKAUDEN TOP 3

Hyvän mielen kortit + ARVONTA + ALEKOODI

Mitä sinä haluat elämältäsi?
Oletko onnellinen ja voitko henkisesti hyvin? 


Hyvän mielen kortit toimivat sekä yksistään että erinomaisesti hyvän mielen vuosi-kirjan kanssa. Hyvän mielen vuosi on inspiroiva tehtäväkirja, joka tarjoaa tehtäviä hyvän mielen taitojen harjoitteluun viikottain vuoden ajan. Korttien avulla voi harjoitella 53:a hyvän mielen taitoa, jotka esitellään Hyvän mielen taidot -kirjassa.

Vuodenkaan jälkeen kortit eivät todellakaan jouda roskiin, sillä näitä kortteja voi käyttää niin kauan, kuin vaan kortit ehjinä pysyvät. Ihan heti eivät piloille mene säilytysrasiassaan ja kevyen lakkapinnan ansiosta.Myös kirja kannattaa säilyttää ja hyödyntää uudestaan aina, kun haluat virkistää muistiasi kirjan aiheissa.


Maaretta Tukiaisen upeat ajatukset ja Krista Keltasen kuvitukset yhdessä luovat ihastuttavat, värikkäät ja isokokoiset hyvän mielen kortit. Kortit koostuvat tunnelmallisesta valokuvasta ja vahvistuslauseesta. Yksi pakka sisältää 53 korttia ja mukana on myös ohjekortt…

Syyskuun ARVONTA

Tässä se nyt on. Syyskuun arvonta. Montaa päivää ei arvonta kerkeä voimassa ollakaan, mutta kivahan se on välillä pitää pikaisempikin arvonta ja saada voittaja selville nopeaan. Palkinto on minun itseni ostama apteekista, joten sponsoreita tässä ei ole. Kerron silti tuotteesta hieman, jotta tiedät, mistä on kyse.
Se, miksi tämän tuotteen halusin palkinnoksi hankkia, johtaa juurensa omista kokemuksistani. Jos itse koen jonkun tuotteen tai asian hyväksi ja minua auttaneeksi, niin tokihan tahdon tarjota sinullekin mahdollisuuden tutustua sellaiseen.


Palkinto on täysikokoinen vaahtoamaton Salutem-hammastahna. Minulla on niin herkkä suu, etten tavallisia tahnoja voi käyttää laisinkaan, joten nämä vaahtoamattomat ovat tulleet tutuiksi. Nyt kun löytyi kotimainen tuote, oli pakko sitä testata ja sitten hommata palkinnoksikin yksi tuubi. Sinä voit siis olla pian se, jolle tämä lähtee!


Salutem-erikoishammastahna ei sisällä mitään ylimääräistä. Ei makuaineita, väriaineita, vaahtoa muosostavaa …

Keskimmäisen kutsu

Kesä on kaunista luontoaikaa, mutta niin on syksykin. Haaveilin kauan kunnollisesta järkkäristä, ja kun se vihdoin mahdollistui reilu vuosi sitten, olen innoissani ollut kuvaamassa luontoa ristiin rastiin. Tänä syksynä pakkasimme makuupussit, ruokatarvikkeet ja kameralaukun matkaan ja lähdimme kuvausmatkalle noin 100 kilometrin päähän järven rannalle, jossa tiesimme oleilevan ja asustelevan majavia, laulujoutsenia, kurkia, ilveksiä ja jopa karhujakin. Unohtamatta muitakaan luonnon asukkeja. Suurempiin petoihin emme törmänneet, onneksi, mutta lintuja ja erilaisia ötököitä senkin edestä tuli meitä vastaanottamaan ja majavathan ne pitivät meitä puuhakkaina patojensa kanssa. Nyt pääset katsomaan kuviani tältä Keskimmäisen kuvausreissulta.


Ihan ensimmäisenä meitä tervehti ovelan näköinen ruskea perhonen. Hyvin oli tuttavallista laatua eikä välittänyt laisinkaan siitä, että autosta purimme tavaramme mökkiin ja kuvasin häntä useammankin kuvan verran. Kyseessä on Pietaryrttisulkanen.


Sillat h…