Huolinukke

Worry dolls eli Huolinuket ovat mayaintiaanien sukupolvia vanha perinne Guatemalan vuoristoseuduilta. 

Mayaintiaanien vanha legenda kertoo, että jos illalla kerrot Huolinukellesi huolet ja laitat yöksi tyynyn alle, nukkesi murehtii yön aikana huolesi pois ja voit nukkua rauhallisin mielin. Aamulla mieli on paljon kevyempi. 

Eri lähteet kertovat eri versioita Huolinukeista, joten löydät niistä itsellesi sopivimman version poistaa huolesi. Myös ne isommat huolet. 

Voit esimerkiksi käyttää yhtä nukkea, mutta voit myös tehdä useammankin Huolinuken ja vaihtaa niitä esim. 1 eri nukke kuuden päivän ajan tai vastaavasti kaikki nuket yhtä aikaa.  Isoille murheille sopii isompi nukke. Huolinukke kavereineen tekee parhaansa huolten lievittämiseksi. 

Guatemalalainen käsityöläinen tekee nuken vartalon sitomalla yhteen pieniä puutikkuja tai vääntämällä sen ohuesta rautalangasta. Kasvot on yleensä tehty puuvillasta, pahvista tai savesta. Vaatteet syntyvät kiertämällä ohutta lankaa rungon ympärille tai kangastilkuista askartelemalla. Vanhan tarun mukaisesti rasiassa tai pussissa on yleensä kuusi nukkea, kolme naista ja kolme miestä. Nuket puetaan perinteiseen maya-asuun.

Mutta auttavatko huolinuket oikeasti?

Auttavat kyllä, jos minulta kysytään. Etenkin silloin, jos uskot Huolinukkeihin. Jo huolen kertominen nukelle ja samalla itselle on huolen purkamista. Silloin annat huolelle selkeät kasvot, ja jo se voi helpottaa. 

Mayojen viisautta:

Voin hyvin kuvitella pienen Maya-lapsen, joka on peloissaan jostakin syystä, eikä meinaa saada unta. Niinpä kaunis intiaani-äiti antaa lapselleen pienen käsin tekemänsä nuken. Hän kertoo, että tuo pieni  nukke kantaa huolet lapsen puolesta. Siksi hän voi nukkua rauhassa.
Niinpä lapsen herätessä nukke on karkottanut kaikki huolet, jotka yleensä olisivat pitäneet pienokaista hereillä. Huolet jäävät nukelle. Jotta huolet eivät aiheuttaisi nukelle kipua, sitä täytyy pitää hyvänä.

Huolinukke on yleensä noin 10-20cm pitkä, mutta se voi olla myös pikkuinen tai suurempikin. Oma eka nukkeni on pieni paperinukke. Vahvasta paperista tehty siis kokonaan vaatteita lukuunottamatta. Toinen nukke on jo tulossa hieman eri tavalla, mutta samalla tyylillä. 



Nämä pienet hahmot oli alunperin tarkoitettu helpottamaan lasten yöllistä ahdistuneisuutta Guatemalalaisen kulttuurin mukaan.  Nykyään on kuitenkin yleistä, että myös aikuiset käyttävät niitä ympäri maailmaa. Ja miksikäs ei. Ovathan Huolinuket ihastuttavia, suloisia ja isoksi avuksi kaiken kokoisille ihmisille. Huolinuket säilytetään tyypillisesti rasioissa tai kangaspusseissa kuuden nuken ryhmissä, yksi nukke kutakin päivää kohden. Näin niille annetaan mahdollisuus myös levätä. 

Ohjeet:
  • Keskity huoliisi tai ongelmiisi nukkumaan käydessäsi.
  • Kerro nukelle, mitä haluat sen karkoittavan.
  • Laita nukke tyynyn alle.
  • Silitä nuken vatsaa muutamaan kertaan, jotta huolesi eivät satuttaisi sitä. 
  • Aamuun mennessä huolesi ovat haihtuneet!

Tarkoitus:

Mieltäsi vaivaavista asioista irti päästäminen, jotta voit nukkua sikeästi.
Hyödyllinen tapa ahdistuneisuuden hallintaan. Se vahvistaa myös vaikutelmaa, että sinulla on valta ahdistuksen ja unettomuuden hallitsemiseen.

Tarkoitus:

Mieltäsi vaivaavista asioista irti päästäminen, jotta voit nukkua sikeästi.
Hyödyllinen tapa ahdistuneisuuden hallintaan. Se vahvistaa myös vaikutelmaa, että sinulla on valta ahdistuksen ja unettomuuden hallitsemiseen.



Kommentit

Sude sanoi…
Minullakin kulkee huolinukke taskussa mukana, kaippa se vähän auttaa kun tarpeeksi uskoo.
Onpa suloinen. Huolikivistä olen kuullut, mutten nukeista. Ihana idea.
Sude, auttaa se. Psykologisen vaikutuksen voimaa ei kannata epäillä. Onko sinun nukellasi nimi? Oletko tehnyt sen itse?
Enkuli, huolikivet ovat tuttuja myös. Ihania nekin. Minulla on niitäkin "pari".
Huolinuket ovat suloisia ja inhimillisiä.