Miten toimia Ukrainasta Suomeen tuotavien lemmikkieläinten kanssa



Tämä ohje on SEY Suomen eläinsuojelun kokoama toimintaohje tilanteeseen, jossa Ukrainasta tuodaan Suomeen lemmikkieläimiä. SEY pyytää, että tietoa jaetaan tahoille, jotka ovat saapumassa Suomeen Ukrainasta peräisin olevien lemmikkieläinten kanssa. Ohjetta päivitetään, mikäli viranomaisohjeisiin tulee muutoksia. Yksityishenkilöitä ei suositella tällä hetkellä matkustamaan Ukrainaan eikä sen lähialueille avustustoimiin eikä toimittamaan tarvikkeita.

Mikäli alueelle on kuitenkin jo matkustettu, tai matkalle aiotaan lähteä, on äärimmäisen tärkeää ottaa huomioon seuraavat seikat, mikäli tarkoituksena on kuljettaa Suomeen perheitä, joilla on mukanaan lemmikkieläimiä: 

  • Ainoastaan omistajiensa kanssa matkustavat lemmikkieläimet Ukrainasta saavat tulla Suomeen ilman ennakkohakemusta tai lupaa. Muita eläimiä koskevat normaalisti voimassa olevat tuontimääräykset. 
  • Koska Ukrainassa esiintyy eläintauteja, joita Suomessa ei ole, sekä tauteja, jotka tarttuvat eläimestä ihmiseen, kuten esimerkiksi raivotautia, samassa kuljetuksessa ei saa olla lukuisia eläimiä, eivätkä eläimet saa olla kosketuksessa toisiinsa. Muiden kuin eläinten omistajien ei tule koskea eläimiin. 
  • Omistajia tai heidän edustajiaan pyydetään esittämään eläin ja sen mahdolliset asiakirjat Suomen tullille heti rajalle saavuttaessa. Koska Suomi on pääasiassa ekinokokeista vapaa maa, eläimille muun muassa annetaan lääkitys heti rajalla, jotta tilanne Suomessa myös jatkossa pysyy ekinokokkivapaana. Tulli antaa lisäohjeita rajalla. 
  • Suomen tulli voi ohjata eläimen omistajan tai perheen kotihoitopaikkaan, jos omistajalla tai hänen edustajallaan ei ole tiedossa ehdot täyttävää eristyspaikkaa. Eläimelle voidaan myös yrittää löytää hoitopaikka eristyksen ajaksi eläinsuojeluyhdistyksen avulla. 
  • Paikkakunnalle saapuessa eläinten omistajia tai heidän edustajiaan pyydetään ottamaan välittömästi yhteyttä kaupungin- tai kunnaneläinlääkäriin. Eläimeltä tarkastetaan mikrosiru ja rabiesrokotus ja raivotautivasta-aineet määritetään. Tarvittaessa eläin tunnistusmerkitään ja rokotetetaan. SEY suosittelee, että eläimen tunnistusmerkintä- ja omistajatiedot rekisteröidään viipymättä Turvasiru.fi-palveluun, Suomen Kennelliiton rekisteriin tai Suomen Kissaliiton rekisteriin.
  • Eristys jatkuu pääsääntöisesti 30 vuorokauden ajan rokotuksen jälkeen, ellei viranomainen toisin määrää. 30 vuorokauden eristys koskee myös jo Ukrainassa rokotettuja eläimiä. Mikäli tuontivelvoitteet ovat puutteelliset, eristys voi viranomaisen päätöksellä olla myös pidempi.
  • Eristyksen aikana eläimen kontaktit minimoidaan muihin eläimiin ja muihin ihmisiin kuin perheenjäseniinsä. Koiraa saa ulkoiluttaa hihnassa, mutta ulkoiluttajan pitää huolehtia, ettei koira ole tekemisissä muiden eläinten kanssa. 
  • Jos Ukrainasta tuotu lemmikki puree ihmistä, on otettava yhteyttä terveydenhuoltoon ja kerrottava, että purija oli Ukrainasta tuotu lemmikki.
  • Eristystilan tulee olla sellainen, että eläimen eristys on käytännössä mahdollinen.

Lisätietoa:

Sama postaus Ukrainan kielisenä 





Tekstit ja kuvat
SEY Suomen eläinsuojelu
https://sey.fi/

Kommentit