Що робити з домашніми тваринами, ввезеними до Фінляндії?



Це керівництво складено фінським Департаментом захисту прав тварин (SEY) у разі ввезення домашніх тварин до Фінляндії з України. SEY просить поширити цю інформацію серед тих, хто має намір в’їхати до Фінляндії з домашніми тваринами з України. Якщо в офіційних інструкціях з’являться будь-які зміни, то Керівництво буде скориговано. На даний момент приватним особам не рекомендується виїжджати до України та прилеглих регіонів для надання допомоги або доставки вантажів.


Однак, якщо ви вже відправилися в цей регіон або плануєте це зробити, вкрай важливо мати на увазі наступні моменті при перевезенні сімей з домашніми тваринами у Фінляндію:

  • Без попередньої заявки або дозволу на територію Фінляндії можуть переїхати тільки домашні тварини з України разом з їх власниками.
  • Оскільки тварини в Україні страждають від захворювань, яких немає у Фінляндії, а так же від захворювань, які передаються від тварин до людей, таких як сказ, то недопустимо перебування більше, ніж одної тварини в одному транспортному засобі. Контакти між тваринами заборонені. Тварин можуть торкатися виключно їх власники.
  • Власники або їхні представники повинні пред’явити тварину та всі документи на неї фінській митниці відразу після прибуття на кордон. Оскільки Фінляндія — країна практично вільна від ехінококозу, то тваринам, крім іншого, відразу ж на кордоні видаються ліки, щоб Фінляндія і в майбутньому залишалася вільною від ехінококозу. Митна служба видасть подальші інструкції на кордоні.
  • Фінська митниця може направити власника або сім’ю до центру догляду вдома, якщо власник або його представник не знає адреси відповідного центру ізоляції. Також за допомогою Асоціації захисту прав тварин можна спробувати знайти місце для утримання тварини в ізоляції.
  • По прибутті на місце власникам або їхнім представникам слід негайно зв’язатися з муніципальним або місцевим ветеринарним лікарем. Тварина буде перевірена на наявність мікрочіпа, вакцинації проти сказу та антитіл до сказу. При необхідності тварина буде ідентифікована та вакцинована. SEY рекомендує негайно зареєструвати ідентифікаційні дані тварини та дані про його власника у службі Turvasiru.fi, у реєстрі Фінської кінологічної асоціації або у реєстрі Фінської асоціації любителів кішок.
  • Як правило, карантин діє протягом 30 днів після вакцинації, якщо компетентні органи влади не зазначили іншого. 30-денний карантин також відноситься і до тварин, вакцинованих в Україні. Якщо правила щодо ввезення тварини недостатньо ефективні, органи влади також мають право ухвалити рішення про більш тривалий період карантину.
  • Під час ізоляції контакт тварини з іншими тваринами і членами сім’ї зводиться до мінімуму. Собак необхiдно вигулювати на повідку. Власник повинен стежити за тим, щоб собака не стикалася з іншими тваринами.
  • Якщо домашня тварина, завезена з України, вкусить людину, зверніться до служби охорони здоров’я і повідомте, що укус від домашньої тварини, завезеної з України.
  • Вольєр повинен забезпечувати ізоляцію тварини.

-SEY Suomen eläinsuojelu-
https://sey.fi/

Kommentit