Karkkijäätelöä vai limujäätä karkeilla!?


Kauppojen pakastealtaat pursuavat houkuttelevia makuyhdistelmiä ja värikkäisiin kääreisiin käärittyjä jäätelöitä. Kesällä on jäätelöitä maisteltava. Etenkin uutuuksia, mutta myös kestosuosikkeja. Eikä siinä mitään väärää ole. Paheita saa ja pitääkin olla. 

Ilmeisesti yksisarvistuutti oli suunnattu pikkutytöille (ja Viltsulle), sillä onhan se  tyttömäinen houkutin! Kääreen värit ja ajatus yksisarvisesta, hattarasta ja mansikoista. Petyin kuitenkin sen pliisuun makuun. Ihan ok, siinä kaikki. Jättis muissa mauissa on yksi suosikeistani, mutta tämä oli pettymys. Vielä en ole maistanut tämän kesän uutuuksia, Jättis bestiksiä. 

Siitä sainkin ajatuksen tehdä itse namijäätelöni, tai oikeastaan limukarkkijääni. Silloin myös tiedän, mitä siihen laitan ja mitä en. Näin voin säännöstellä mm. piilosokereita, rasvaa, e-koodeja jne. Tämä on tärkeää, jos mielin herkutella useammin, kuin vain joskus. Tosin tämänkertainen ohje sisältää etenkin sokeria, mutta herkutteluuni sokeri kuuluu. Sitten taas muina päivinä teen vaikkapa niitä ihania vesimeloni-banskupuikkoja, joista voit lukea TÄÄLTÄ.

Katsotaan ensin mitä tuo Jättis unicorn pitää sisällään:

Mansikan- ja hattaranmakuista kermajäätelöä, mansikkakastiketta, hattaranmakuista kuorrutetta ja vohvelia.

Ainesosat:

  • TÄYSMAITO
  •  sokeri
  • VEHNÄJAUHO
  •  KERMA
  •  glukoosisiirappi
  •  TÄYSMAITOJAUHE
  • kasviöljyt (palmu, kookos)
  • mansikka (1,5%)
  • MAITORASVA
  • rasvaton MAITOJAUHE
  • emulgointiaineet (SOIJALESITIINI, ammoniumfosfatidit, rasvahappojen mono- ja diglyseridit [kasviperäinen])
  • stabilointiaineet (pektiini, karrageeni, guarkumi, johanneksenleipäpuujauhe)
  •  aromit
  • herajauhe
  • inverttisokeri
  • suola
  • punajuurimehutiiviste
  • porkkanamehutiiviste
  • happamuudensäätöaine (sitruunahappo)
  • väri (ammoniummenetelmän sokerikulööri)
  • spirulinatiiviste
  • omenatiiviste
Reseptimuutokset ovat mahdollisia. Mainittakoon, että yksi tuutti sisältää 267.84kcal. Siitä rasvan osuus on 11.88g ja sokeriakin tuutissa on huikeat 23,76g ja suolaa 0, 15g. Nämä laskettu 100ml ilmoitetuista arvoista, kun tuutti itsessään on 216ml. (Lähde: Ingman).


Se, minkälaisen namijään teet, riippuu sinusta ja käyttämistäsi aineksista. Minun ohjeeni on HERKKUjää, eli ohjeessa on kaloreita. Suosittelen testaamaan makusi mukaan rohkeasti kaikenlaista marjoista ja hedelmistä vauvan hedelmäsoseisiin. Vain rohkeasti kokeilemalla löydät sun juttusi.

Muista kuitenkin, että jää turruttaa makunystyröitä, joten mehu- ja limujäähän käytettävässä seoksessa on oltava riittävästi makua ja makeutta. Maistuvin mehujääseos on sulana lähes ällömakeaa. Se mikä maistuu hyvältä mehuna, ei välttämättä ole jäätyneenä hyvää. Marja- ja hedelmäsoseissa on yleensä enemmän makua, kuin mehuissa ja kannattaa rohkeasti kokeilla makeutuksessa mm. Siirappeja ja hunajaa.

Nallekarkki-limujää ohje

Tarvikkeet

-limpparia 
(vahvin maku syntyy sokerilimusta, kuten Coca cola tai Pepsi, Sprite, Jaffa jne) huomioi, että karkkikoristeet näkyvät parhaiten vaaleissa limuissa. 
-nallekarkkeja muutama
-kannu tai iso kulho hiilihapon poistamiseen
-Lekuen hedelmämehujäämuotteja
-halutessasi aikuisten versioon alkoholia

1. Aloita limujäiden valmistus ajoissa, sillä limpparista pitää ensimmäisenä saada hiilihapot pois. Anna siis limpparin seistä pöydällä esimerkiksi kannussa tai kulhossa niin pitkään, kunnes kaikki hiilihapot ovat hävinneet. Voit nopeuttaa prosessia vatkaamalla käsivispilällä varovasti.

2. Laita jokaiseen hedelmäjäämuottiin muutama nallekarkki. (Ne ovat lähinnä kiva lisä ja silmänilo, joten montaa ei tarvitse olla. Ne voi jättää poiskin. Kirkkaissa ja vaaleissa limuissa näkyvät parhaiten, kuten Sprite tai ananas, jaffa tai pommac jne.)  Sen jälkeen väljähtynyttä limpparia jokaiseen muottiin. Sekoita. Määrät voit laittaa makusi mukaan.

3. Laita muotit pakkaseen ja anna olla muutaman tunnin tai koko yön.

Ps. Aikuisten versioon voi lorauttaa myös vähän limoncelloa, marjalikööriä tai Malibu-kookosrommia. Limpparin sijaan voit kokeilla myös limutiivistettä, mutta älä sekoita sitä veteen.


Muotit saatu Mastermarkbrandsiltä jo kauan sitten. Ovat yhä hyvässä kunnossa! Voit halutessasi ostaa samanlaiset heiltä: Vihreä muotti ja punainen muotti . Nyt ne ovatkin huikeassa -70% alennuksessa tätä kirjoittaessani. 
En hyödy linkkien klikkauksesta enkä shoppailustasi.

Kommentit

Mimosan kanssa ollaan tehty jäälimua ja mehujäitä. Uusia jäätelöitä syntyy tosi nopeasti. Ei millään ehdi kaikkia maistaa
Juuri pari päivää sitten pesin meidän jäätelömuotit ja ovat nyt valmiina mehujätskejä varten :) Nektariinimehuista saa myös hyviä mehujätskejä.
Herkullista viikonloppua sinulle Viltsu <3
Anonyymi sanoi…
Nykyinen lainsäädäntö joka pakottaa 5v välein raahautumaan ankeille kyttäasemille hakemaan koronan ja ties mitä muita tauteja jonotelleen tunteja vuorolappu kädessä on täysin perusteeton ja typerä. Viimeiset puoli vuotta on ollut samaa passiruuhkaa ainakin Uudellamaalla. Teoriassa passin voi tilata netistä, sehän se vasta kätevää on kunhan kuva on otettu mutta ne perkeleet sanookin sitten lomaketta täyttäessäsi että täytyy käydä niiden toimistolla joka tapauksessa vaikka olet saanut biometrisen passin sormenjälkitunnisteineen jo aiemmin. Lukuisissa muissa EU-maissa on kymmenen vuoden kestoinen passi - kuten meilläkin oli ennen - joten Suomi voisi ja sen pitäisi ottaa 10v passit takaisin pikimmiten. Mikäli olet samaa mieltä, tue kansalaisaloitetta alla. Kiitos ajastasi!

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/9701
Viltsumari sanoi…
Hyvä anonyymi. Kiitos viestistäsi ja avautumisestasi. Tekisit sen nimimerkillä jatkossa ja ilman kiroilua, kiitos. Olisi myös tosi jees, jos vaivautuisit kommentoimaan edes yhdellä lauseella itse postausta, sillä nyt jäi tunne, ettet edes lukenut sitä, vaan käyt blogeihin jättämässä kopsatun kommenttisi. Onko blogit sinulle ilmaisia mainos sivustoja? Arvostatko sitä työtä, jota teemme?
Minustakin se 10 v passi olisi ollut kiva. Itse olen myös passia hankkimassa, mutta jonot... ymmärrän kuitenkin sen, että jostain on valtion rahaa saatava. Mieluummin 5v passi, kuin vuotuinen veronkorotus. Mitäpä muuten tykkäät limujäästä? Oletko tehnyt?
Viltsumari sanoi…
Mimosa taitaa olla puuhakas herkuttelija. Ihana.
Viltsumari sanoi…
Aa-aivan totta! Nektarit tosiaan voisivat olla hyvä idea. Ne kun yleensä ovat yltiömakeita juomia. Pitääpä maistaa. Kiitos Outi.