Rukous ja Joulun this or thatTuntuu kamalalta alkaa kirjoittaa postausta jostain iloisesta, kun samaan aikaan sodan varjot lähestyvät myös meitä. Viattomat kuolevat syyttä suotta aseiden lauetessa Ukrainassa. Sodassa kärsivät niin ukrainalaiset, kuin ne venäläisetkin, jotka ovat syyttömiä hallitsijansa vaatimiin veritekoihin. Välillisesti kärsimme myös naapureina ja lähimpinä maina. Samalla Nato-hakemuksemme on jätetty, hyvä niin, mutta naapurivaltamme mielestä se ei ollut viisas ratkaisu.
En ala spekuloimaan sen enempää asiaa, sillä uhka, pelko ja hirveydet eivät rauhoita mieltämme. Se ei siis kuulu blogiini. Korkeintaan sen verran, että tässä tilanteessa olemme kaikki yhtä, sinä et siis ole yksin, ja näin ollen tarvittaessa saat taatusti juttuseuraa lähimmäisiltäsi, kriisityöntekijältä, terapeutilta ja hoitajilta, papilta, ...
Rukoillaan yhdessä, ettei sota enää leviä muualle, rauhaa ja verilöylyn päättymistä ja että sodassa rikotut sielut saisivat vielä jonain päivänä ilon, perheet yhdistyvät niin hyvin kuin mahdollista ja että sotaoikeus toteutuu.


Kun palaan miettimään sitä, mistä kirjoittaisin tänään, mietin, ettei suru ja pahaolo kaipaa lisää surua ja pahaaoloa. Meidän on tavalla tai toisella jatkettava eteenpäin ja löydettävä hyviä asioita, jotta jaksamme niin sodan ja koronan ympäröiminä, kuin omien henkilökohtaisten haasteidemme kanssa. Niinpä päätin kaivaa esiin saamani haasteen, joka on jäänyt vastaamatta.

Toukokuu on loppusuoralla, mutta palataan vielä postauksen verran joulun mietteisiin. Nimittäin Jasmin haastoi minut kertomaan joulustani sitä sun tätä. Ja minähän kerron. Jos sinä haluat myös vastata näihin kysymyksiin, nappaa kysely mukaasi. Koskaan ei ole väärä hetki palata sadunhohtoisiin tunnelmiin. Luoda mieleemme onnenaika. 


Joulun This or that 
(tämä vai tuo)

Missä vietät joulua?

-Vietin Joulun kotona.

Mitä puuhastelet joulun välipäivinä?

-Tapasin rakkaita ihmisiä, jotka tulivat käymään toiselta paikkakunnalta. Luin paljon ja leikin kissojen kanssa. Söimme hyvin niin kauan, kun joulun herkkuja riitti. Sitten tilasimme pizzat.

Joulupukin kuuma linja vai Samu Sirkan joulutervehdys?

-Sekä että. Kuuma linja katsottiin aikoinaan aina ja Samu Sirkka laitettiin boxille. Vai oliko se vhs silloin. Kuuma linja tuo Jouluun sopivasti aitoa lapsen mieltä ja aitoa iloa. Mutta onko se yhä tv.ssä? Katson niin vähän telkkaria nykyisin, etten edes tätä tiedä. Haluan nähdä Rooman joulurauhan julistuksen jouluisin, joten siinä tämän hetken "Samu-Sirkkani".  Joulusauna aamulla, päivällä vai illalla?

-Illemmalla. Sitten lahjojen pariin. 

Joulukinkku vai graavilohi?

-Jos pakko noista valita, niin graavilohi. Kinkkua en syö ollenkaan. Lohta joskus. Viime jouluna tarjolla oli ruuat niin lihan ystäville kuin vege-versiotkin. 

Perinteiset jouluruoat vai erilainen joulumenu joka vuosi?

-Perinteistä ja uutta. Laatikot tulee, mutta joka vuosi tulee myös jotain uutta. 

Mitä kuuluu joulupöytääsi?

-Viimeksi oli lanttulaatikko, porkkanalaatikko, lohi, perunat, karjalanpaisti, karjalanpiirakat, vege-stifado ja lihaisa stifado, rosolli, kermavaahto, sienisalaatti, luumukiisseli, riisipuuro, poromousse, suklaa-appelsiinikakku, piimäkakku, maustekakku, rommikirsikkakakku, luumutortut, joulukahvi, kotikalja, julmust, glögi, kaneli-cola, suklaakonvehdit ... Tarjosimme ruuat Murusen äidille ja -veljelle. 

Jouluruokia vain aattona vai tapaninpäivään asti?

-Tapaniin asti. Sitten pitää jo saada jotain muuta.  Yleensä tyyliin joku pizza. Onneksi niitä on vegenä myös. 


(Iso tonttu oli "valaistunut tonttu" Hamsa-käsi kolmantena silmänä otsalla. Joku tonttu teki perinteiset ja kuvasi sormensa. En rajannut sitä pois, sillä tuo sai nauramaan ja palaamaan lapsuuden muistoihin ja valokuviin, joissa sormi kuului lähes jokaiseen valokuvaan )


Vaalea vai tumma glögi?

-Kumpikin. Esim. Mustikkaglögi on hyvää

Suklaakonvehdit vai vihreät kuulat?

-Suklaakonvehdit.

Piparit vai joulutortut?

-Joulutortut


Parasta joulussa?

Yhdessäolo ja joulurauha, joulu(jälki)ruuat ja joulun taika.

Joululahjojen saaminen vai antaminen?

Tykkään antaa lahjoja resurssien mukaan, mutta toki lahjojen saaminen on myös kivaa. Lahjat eivät ole kuitenkaan pakollisia eikä välttämättä aineellisia. Enemmän ilahduttaa esim. Puhelu ystävältä kaukaa kuin pakkopullana lähetetty lahja josta puuttuu välittäminen ja saatesanoina lukisi vaikkapa näin:  

"En löytänyt muutakaan. Tämä oli tarkoitus antaa anopille, mutta kerkiin ostaa hänelle jotain muuta. Saat tämän, kun paketit on lähetettävä jo tänään, enkä tajunnut ostaa sulle lahjaa aiemmin. Sain kuitenkin pakettisi ja pakkohan minunkin on sinulle jotain antaa ". 

Noilla saatesanoilla toivottavasti ei kukaan saa lahjoja, mutta sitä kylläkin kuulee, ettei vaihdettaisiin lahjoja, kun rahat on loppu ja jos sinä annat, on minunkin pakko antaa lahja sinulle.  Oikeesti... miksi? 

Jos hyvää hyvyyttä haluat antaa lahjan ja ilahduttaa toista, miksi on pakko hankkia vastalahja? Eihän ilahduttaminen ole sitä, että tahdotaan itselle vastalahjoja tai saattaa toinen perikatoon ja stressin vuoksi pilata hänen Joulu. Ei ole mitään pakkoa! Minä olen vuosikaudet sanonut, että yllätän silloin, kun vähiten osaat odottaa.  Ei välttämättä Jouluna, vaan vaikkapa maaliskuussa tai marraskuussa. Silloin ei tarvitse stressata vastalahjoista kenenkään. Lapset ovat lapsia ja heille ajankohdalla on väliä, mutta aikuinen... hyvä tavaton sentään! Pitää ymmärtää, ettei vähävarainen tai välttämättä kukaan muukaan lähetä kymmeniä lahjoja. Pelkästään joulukortin postimerkki maksaa "omaisuuden", saatikka 50 korttia postimerkkeineen ja 50 lahjaa paketteineen. Jos kuitenkin sen 50 korttia jakaa vuodelle, kuukausittain voisi lähettää 3-5 korttia.. 


(Taasko sormi!? Reps)
 
Pehmeät vai kovat paketit?

Voi että... Lapsuudessa kova paketti tarkoitti kivaa lelua ja pehmeä typeriä vaatelahjoja. Tänä aikana keski-ikäinen Viltsumari tykkää molemmista. Viime jouluna kovissa paketeissa oli mm. Lihashuoltovasara, enkelikirja ja -kortit sekä seleniittitorni ja paljon muuta ihanaa. Pehmeät paketit sisälsivät niin sukkia kuin oloasun ja collarihousutkin. Kaikenlaiset paketit olivat ihania! En voi sanoa jompaa kumpaa. 

Avaatko lahjat jouluaattona vai joulupäivänä?

Jouluaattona, kuten Suomessa perinteisesti on tapana. Joulupäivänä on lepopäivä ja saa nauttia lahjoista heti aamusta alkaen. 


Aito joulukuusi vai tekokuusi?

Jos asuisimme maan tasalla, aito kuusi todennäköisesti tuoksun takia. Tekokuusi on kuitenkin helppo, edullinen ja kaunis sekin. Meillä on valkoinen tekokuusi. Se on myös kissaystävällinen, eikä neulasia löydy kesäkuussakin vielä jalkalistojen alta. 


Suomenkieliset vai kansainväliset joululaulut?

Suomenkieliset

Jouluna juhlavaatteet vai rento oloasu?

Rento oloasu kotona. Jos kylään mennään, niin juhla-asu tai vähintäänkin punaista ja valkoista tai kimallusta.  

Joulutähti, hyasintti vai amaryllis?

Muruselle punainen amaryllis ja minä tykkään eniten hyasintistä. Viime jouluna ostimme minulle puna-valkoisen amarylliksen ja poikkeuksellisesti Muruselle vaaleanpunaisen, vaikka loppupelissä yhteisiähän ne ovat.  Veimme anopille samalla valkoisen amarylliksen. 


Jouluaattona leffoja vai lautapelejä?

Kahdestaan leffoja, avustajien kanssa pelejä. 

Kuvaile perinteistä jouluaattoasi.

Sen verran invalidi ja kivulias olen, etten enää ulkona käy, joten rentoa lepoa ja kotihuvituksia sekä hyvää perinneruokaa. Lähimmäisenrakkautta ja ripaus jännitystä. Lapsenmielisyyttä.. 

Joulupäivänä jotain ohjelmaa vai yökkärissä rennosti kotosalla?

lisää rakkaita läheisiä ja joulutorttuja. Joko meillä tai heillä. Asu vapaa, mutta rento. 

Joulukoristeet pois heti joulun pyhien jälkeen vai vasta loppiaisena?

Loppiaisena 


Kumpi mielummin

Skippaisit joulun - Skippaisit uudenvuoden

Luopuisit suklaasta - Luopuisit juustoista

Joulutee - Joulukahvi

Paljon lahjoja - Lahjaton joulu

(Perustelut: haluaisin antaa lahjan jokaiselle. Emme vietä joulua kahdestaan ja myös molemmat avustajani saavat lahjan.  Ei pidä unohtaa sitäkään, että meillä on 3 kissaa. Myös he saavat lahjoja. 

Joulu ilman musiikkia - Joulu ilman leffoja

Joulu kotona - Joulu muualla (esim. mummolla, Ruka, yms)

Voisit syödä vain jälkkäreitä - Voisit syödä vain suolaista

Valokuvaisit kaiken - Et voisi käyttää kameraa ollenkaan 

🎄Tunnelmallista joulunodotusta🎄

(Haasteessa luki tuo toivotus, joten kuulunnee laittaa tähän. Sitäpaitsi tuleehan se Joulu jo reilun puolen vuoden kuluttua)

XOXO


Ps. Muistutus; nukkeperhekoti Utuvuori on siirtynyt Instagramiin 
nukkekoti_utuvuori . Tervetuloa seuraamaan vihdoin ja viimein käyntiin startannutta nukkistelua. 
Kommentit

Mukavaa oli lukea sinun jouluperinteistä. Me ei vietetä joulua, mutta olemme kuitenkin aina saunoneet ja tehneet hyvää ruokaa sekä viettäneet vaan aika yhdessä. Porkkana- ja perunalaatikkoa ei sovi myös unohtaa :) Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle Viltsu <3

Suositut tekstit