Tervetuloa syksy: Syksyinen atc + TUTORIAL


Luonnon syksyinen kauneus saa ihastumaan itseensä. Puiden oranssit ja punaiset lehdet, keltaiset sienet metsässä sekä upeat muuttolintuparvet, jotka toivottavat hyvää syksyä kiljahduksineen meille Pohjolaan jääville.


Syksy on yksi suosikeistani, sillä syksyisin voi kääriytyä rakkaan kainaloon tunnelmoimaan tähtitaivasta tai lumoutuneena katsomaan iloisena liehuvaa nuotion liekkipatsasta. Pimeällä tuli on niin eriä, mitä valoisan aikaan.


Syksyisin on taivaallista laittaa villasukat jalkoihin ja ylisuuri villapaita ylle. Vetää jo valmiiksi virttyneen ja venyneen villapaidan helma polvienkin yli sohvalla kyyhöttäessäni. Pöydällä höyryää lämmin matcha ja kädessäni on englanninkielinen kirja tai muotisuunnittelupeli tabletilla. Ah, elämää!


Tämä postaus on osa Blogisisaret-yhteisön Tervetuloa syksy-postauksia. Löydät kaikki aiheen postaukset täältä. Teemapostaukset jatkuvat pitkälle lokakuuhun. Pysykäähän kuulolla. Blogisisarista löytyy taitavia eri aihepiireistä bloggaavia naisia ja minulla on ilo kuulua tähän kannustavaan ja sisarelliseen porukkaan.

Eilinen Turkooseja unelmia-blogin postaus oli Mielenrauhaa sienimetsästä ja huomenna Oranssia-blogissa tarjoillaan Lukemista syksyyn. 

Instagramissa postaussarjan kuvia pääset katselemaan hastagilla:  #tervetuloasyksy


SYKSYINEN ATC
Tänään, 27.9., aiheenani on syksyinen atc-kortti ja ohje. Näytän vaihe vaiheelta sinulle kuinka valmistin syksyisen atc-korttini. Kortti on jo varattu vaihtoparilleni.

KERÄILYKORTTIPOHJA

Kortin koko on 2,5 x 3,5 tuumaa eli 6,4 x 8,9cm. Atc:n tulee mahtua keräilykorttitaskuun.
Minulla on valmiita atc-korttipohjia, jolloin mittaamista ei tarvita. Pohjan voit valmistaa itsekin aivan hyvin vaikkapa muropaketin kartongista, kunhan se on puhdasta ja mittaat pohjasta oikean kokoisen palan. Voit tehdä kortin joko pysty- tai vaakasuuntaan.

Kortin taakse kirjoitetaan

  • kortin nimi, 
  • päiväys, jolloin kortti on tehty sekä 
  • sinun oma nimesi/nimimerkkisi. 
  • Jos teet esim. haasteeseen kolmen kortin korttisarjan, kirjoita taakse myös sarjan nimi sekä kortin numero sarjasta; 1/3, 2/3 sekä 3/3. 



TAUSTA

Kortin tausta on tärkeä siinä missä korttikuvakin. Taustan voi tehdä monista eri materiaaleista, mutta minä käytin tähän korttiin turkoosia akryylimaalia, jota tuputin vaahtomuovipalasella hyvin ohueksi kerrokseksi. Mitään tasalaatuista maalipintaa en halunnut, joten annoin vaan maalin levittyä ja täyttää korttipinnan. Mitä karheammaksi saat taustan, sen paremmin saat kuvat liimattua siihen. Kokeile muitakin maaleja/väriaineita. Minulla ei nyt ollut kuin akryylimaalia. 


Halusin taustaan kimallusta, joten pursotin Stickles-kimalleliimaa jo kuivuneelle pinnalle. Levitin kevyellä tuputuksella liiman koko pohjan alueelle. Annoin kuivua. 


Löysin verstaan pöydältä pienen palan kuparin väristä metalliteippiä. Koska atc:een voi laittaa lähes mitä tahansa (matalaa, joka mahtuu keräilykorttitaskuun), liimasin teipin korttitaustaan. Lisäsin vielä sateenkaariteippiäkin.


SOMMITTELU

Kun tausta oli valmis, otin eri kuvia, nauhoja yms esille ja aloin sommitella, mitkä kävisivät korttiini. Kun suunnitelma oli valmis, aloin leikkaamaan vanhan kalenterikirjan sivuilta kuvia ja liimasin ne korttiin. Sitten stanssattu sulka. 


KORISTELU

Kirjoitin tekstin kortin taustaan mustalla ohutkärkisellä tussikynällä. Kehykset antavat kirjoitukselle raamikkuutta. 


Kehystin koko kortin reunat mustalla leimasinmusteella. Ihan vaan pyöritin kortin sivu kerrallaan mustetyynyä vasten. 


Halusin vielä lisäväriä sekä sulkaan, että kortin taustaan, joten tiputin muutaman tipan Distress ink-mustetta sulalle. Hankasin musteen tasaisesti vaahtomuovilla sulkaan ja taustan oikealle puolelle. Muste kuivui nopeasti, joten lisäsin vielä sulkaan hieman dorso-kynää. Periaatteessa siis "öljyliitua". Sillä saa vahvan värin. 


Koristeluvaiheessa mukaan liimasin tölkin nipsun ja sen sisälle puolitimantin. Inka gold-maalilla tuputtelin sekä nipsua, että kortin alalaitaa ja sulkaa. 


REUNOJEN VANHENNUS

Kävin kortin reunat läpi vanhentamiseen tarkoitetulla välineellä, mutta saman voi tehdä myös saksien terälläkin varovasti hankaamalla. Varo, ettei sakset leikkaa! 


Siinä se nyt on. Syksyinen atc. 

Mitäs tykkäsit tutoriaalista ja kortista? 
Kerrothan, jos innostuit itsekin ohjeeni mukaan askartelemaan! 
Huomaathan, ettei kuitenkaan täysin samanlaisia atc-kortteja saa tehdä/kopioida, vaan aina korttien tulee olla omia. Toki tekniikoita ja aiheita jne voi käyttää toisiltakin. 

Artist trading card eli Atc on Sveitsistä lähtöisin oleva pienikokoinen keräilykortti (6,4cm x 8,9cm), mikä on alkuperäisestikin tehty kierrätyspahville lehtiä leikkelemällä ja repimällä tai piirtämällä. Kyseessä on taiteellinen variaatio tavallisista keräilykorteista. Vähempivaraiset, joilla ei ollut varaa kalliisiin keräilykortteihin, joita kaupungista sai ostaa, halusivat itsekin keräillä kortteja ja vaihtaa niitä. Siitä syntyivät ATC:t.



Kommentit

Kivat värit valitsit korttiin.
Tuo sulka on kaunis!
Olipas tämä kivan näköinen kortti! Ja kiitos kun perehdytit atc-kortin saloihin. Ikinä ennen en ollut kuullut. Mukavia syksykuvia myös - toivotaan, että aurinkoisia päiviä riittäisi vielä.
Veera | Oranssia sanoi…
Mielenkiintoinen kortti! En ollut ennen kuullutkaan atc:stä! Kiva siis tutustua uusiin juttuihin. :)
Craft canditate, kerran jos osallistut vaihtoon niin koukkuun jäät. Heh. Ainakin minulle kävi niin.
Veera, suosittelen jos tykkäät askarrella jotain "pientä"
Satu sanoi…
Olipa mielenkiintoista lukea miten kortti valmistuu ja mikä on korttien historia. Aivan uutta tietoa minulle :)
Hieno kortti!
Minullekin tämä oli ihan uutta. Toisaalta tämä voisi kokeilla, sillä joskus tein paljonkin joulu- js synttärikortteja. Pidän ideasta, että tehdään kierrätysmateriaalista.
Emilia sanoi…
ATC olikin minulle täysin uusi juttu ja en oikein tiennyt mitä odottaa, mutta vitsi miten kiva idea ja kaunis kortti! Olen nyt alkanut bujoilun ja kalenterituunauksen myötä enemmänkin askartelemaan ja homma on vienyt täysin mukanaan :) Täytyy tutustua tuohon ATC -aiheeseen vielä paremmin!