Siirry pääsisältöön

Eläkkeellä on aikaa ja oikkuja

Kun minulle sanottiin aikaisemmin, että usko pois, eläkkeellä on kiireempää, mitä ennen sitä, niin mietin, että josko tuo niin minulla sitä olisi, sillä kotonahan olen ollut sairaslomalla jo viimeiset 8 vuotta. Mikä tässä muuttuu? Ei mikään. Mutta kun nyt olen eläkkeellä, onko sitten sattumaa, hyvää tuuria vai eläkeläisten kiire-totuus, mutta kyllä se vaan kummasti on puuhakkaammaksi elämä muuttunut.Jos mietin, miksi näin on, löydän heti muutaman hyvinkin oleellisen syyn siihen;
Miksi eläkkeellä on kiireempää:


  • Lääkitys
Yksinkertaisesti lääketiede kehittyy koko ajan ja samoin kipu-tiede. En tiedä, onko olemassa kirjaimellisesti kipu-tiedettä, mutta kivun ymmärtäminen, hoito ja yksilöllinen hoito ennenkaikkea sekä syiden oivaltaminen ovat viimeisen 27 vuoden kipuiluni aikaan kehittyneet. Olen tänä keväänä, kesän alettua saanut runsain mitoin voimavaroja juuri tästä syystä lisää. Juu, en niin paljoa, että voisin kävellä ilman tukea tai seisoa edes 10 minuuttia paikallaan, mutta siihen minun tilaani nähden paljon. Se on hyvin oleellinen asia myös aktiivisempaan elämään. Vaikkapa että jaksan askarrella kortin viikossa tai päivässä. Samoin kuin oikean lääkityksen ja annostuksen löytyminen.


  • Stressittömyys
Se kaikki voimavara, jonka olen 8 vuoden aikana käyttänyt ns. turhiin tutkimuksiin (sama tutkimus selkää painellen, kumarrellen jne  toistuvasti vain Kelaa varten), paperitöihin hakemusten ja valitusten osalta, pelkoa jatkuuko toimeentulo, jatkuuko sairasloma joka 3 kuukauden tai puolen vuoden välein, onko uusi lääkäri vastassa, uskooko hän "pelkkää" kipua... Nyt kun kaikki tämä on poissa, ja olen voinut käsitellä tilanteen itseni kanssa, voin käyttää voimavarani muuhun. Positiivisempaan elämiseen. Iloon, kaikkeen kivaan tekemiseen.


  • Mahdollisuus
Nyt kun tiedän varmaksi, ettei mitään yllätysmomentteja synny, kuten työkokeilua tai uutta tutkimusjaksoa osastolla, olen voinut aloittaa pitempikestoisia projekteja.
  • Aikaa on
Jos ajattelinkin ennen, että aikaahan minulla on koko ajan ollut, oli se puppua loppupelissä. Jos luit edelliset kohdat, voit arvata, että paperityöt, anomukset, valitusten teot, tutkimukset, kaiken maailman kokeilut, .. ovat vieneet myös aikaani ja rahaa voimavarojen lisäksi. Näin ollen se aika, mikä olisi mennyt tutkimusjaksolla sekä toipumiseen, onkin nyt käytettävissä muuhun. Puhutaan jopa useammasta viikosta tai kuukaudesta.


  • Toimeentulo
Minun kohdallani työvuosien määrä on niin lyhytkestoista kartuttamaan eläkettäni, joten toimeentuloni ei noussut paljoa. Mutta nyt kuitenkin tiedän, että tililleni tulee joka kuukausi rahaa! Näin ollen on mahdollista tehdä jotain, joka maksaisi kuukausittain hieman. Ei tarvitse varautua siihen, että jos en saakaan ensi kuussa päätöksiä, niin... Tai kuinka paljon se olisikaan... 


Kyllä nyt täytyy sanoa, että eläkkeellä on kiireempää ja vaikkei kiirettä, niin puuhakkaampaa ainakin. On todella mahtavaa voida hengittää ja olla rauhassa. Nyt olen jo hyväksynyt itseni kanssa näin radikaalin elämänmuutoksen ja sen tosiasian, ettei toivoa paranemisesta ole. Ei se välttämättä tarkoita pelkästään pahaa, sillä minun kohdallani se on myös sitä, että hyväksyin omat heikkouteni, vajavaisuuteni ja sen, että minulla on oikeus avun saantiin ja tähän pysyvyyteen. Nyt ajaessamme invaparkkiin en enää häpeile tai odota, että ihmiset ovat menneet ohi, jotta uskallan nousta autosta ja ottaa Murusen tarjoaman ostoskärryn tuekseni. Tähän väliin sanon, ettei minua hävetä yleisesti vammaisuus, vaan ihan oman itseni tilaa korvien välissä kelasin. Nuorehko ihminen ja tarttee apua kävelyssä... Eikö olekin NAURETTAVAA! Eipä se muiden kohdalla ole mieleen käväissyt edes, mutta omalla kohdalla mieli on oikukas. Nyt siis olen sinut oman vajanaisuuteni kanssa. Ja mikä helpotus, kun matka autosta kauppaan on lyhyt!Samanlaisia oikkujahan sitä olen käynyt läpi niin painon kanssa, kuin vaikkapa avioeron läpikäyneenä. Puhumattakaan suuntautumisestani. Mikähän siinäkin on, että keskusteluja joutuu itsensä kanssa käymään hyväksyäkseen itse itsensä? Kuinka sitten joku toinen voi hyväksyä sinut, jos et itse!? No, onneksi siis kaikissa asioissa olen sinut itseni kanssa vihdoinkin. Ja jos en kelpaa jollekin tällaisena seuraan, on se hänen häviö. Ei minun.Tällaisia ajatuksia eläkkeelle pääsy on tuonut tullessaan.
Herääkö sinulle ajatuksia aiheesta? 
Luuletko, että omalla kohdallasi tämä aihe on ajankohtainen pian, vai vasta tuonnempana? 

Kommentit

Kyllä oli kuin olisin lukenut omaa sairaskertomusta, kipukertomusta ym. Yhdyn moneen kohtaan sun kanssasi ja olen samaa mieltä. Stressi, aikamoiset kasaa paperia minäkin täytin, uudestaan, uudestaan !!!
Mäkin olin nuori kun jäin työkyvyttömyyseläkkeelle, viimein ja vihdoin sain paperit kahden vuoden odottelun jälkeen.
Enkä vieläkään ole ns. vanhuuseläkkeellä, sitä usein kysytään ja ihmetellään mitenkä sinä nyt jo olet pois työelämästä.
En ole sellainen ihminen joka koko ajan valittaa ja naama on vintturalla, olen yleensä hymyilevä :)
Se monen ihmisen saa pettymään, ja tekemään ton kysymyksen.
Meillä olis varmasti paljon kerrottavaa toisillemme ja valitettaisiin vuoron perään sairauksiamme ;) ;)
Hyvää juhannusta sinulle, hymyillään vaikka ei aina hymyilytä !!!
Luulen, että en minäkään pysty tekemään tätä työtä eläkeikään asti. Työ rasittaa kovasti jalkoja, käsiä ja selkää.

Ihanaa kun vihdoinkin pääset vähän nauttimaan paremmasta olosta ja stressittömyydestä.
Minna Vinni sanoi…
Jos kaikki menee putkeen, niin pääsen eläkkeelle aikaisintaan 15 – 17 vuoden päästä. Siis olen tällä hetkellä 48 vuotias. Se, että millaista se sitten on, niin sitä on vaikea ajatella tällä hetkellä. Mutta toivottavasti olen sen verran hyvä kuntoinen, että voin jatkaa aktiivista elämääni. Kävelylenkkeilyä, kotitreeniä sekä toimia edelleen vapaaehtoistyössä Nuorten turvatalossa. Jotenkin tässä sohvalla istuessani, ajatus eläkkeestä tuntuu jotenkin kammottavalle. Jep, minulla alkaa olemaan ikäkriisi (taas kerran) :) Tai siis pelkään vanheta! Mutta eläkkeellä olo on toivottavasti minullekin stressitöntä aikaa. Mahdollisuus tehdä asioita oman mielen mukaan. Olla ja mennä. Nauttia elämästä!
Katarooma sanoi…
Oon onnellinen sun puolesta, että pääsit eläkkeelle ja elämä on sen takia vakaampaa. <3
Esther Helmiä sanoi…
Hyvä että sait jäädä eläkkeelle ja elämäsi näin rauhoittui. Sillä tärkeintä on oma terveys, ja nuo kaikki mitä kerroit verottaa jo hermojakin ja terveyttä lisää,tutkimuksin jne. On aika siis nyt rauhoittua olemaan ja elämään omaan tahtiin.
Kyllä tuo eläkeikä minullakin tuolla 14vuoden päässä häämöttää,mutta nämä työt mitä teen ovat sen varran pätkällisiä että tällä hetkellä onneksi voin tehdä mitä minua huvittaa. Rahan tulo on suhteessa siihen mitä ja miten teen. Tosin mies tekee töitä minunkin puolesta. Täällä ei kaikilla ole työaikaa..Se olenko kunnossa kun eläkeikä on, ei olekaan sitten ihan saletti asia,sillä on näitä sairauksia minullekin jo kertynyt. Mutta näillä mennään :)

Hyvää juhannusta sinulle sinne!
Funchis sanoi…
Kun minäkin nuorempana, vaikkapa siinä viidenkympin korvilla, ajattelin eläkeikää ja eläköitymistä, se vähän hirvitti, vanheneminen sun muut siihen liittyvät jutut. Mutta kun sitten vuodet kuluivat ja nyt kun eläkeikään (siihen ihan viralliseen) on enää puolisen vuotta, niin elämä on ehtinyt muokata, pehmentää ja muuttaa ajattelutapaa niin, että oikein innolla odotan eläkkeelle pääsyäni. Ihanaa kun ei tarvitse joka arkiaamu kömpiä aina vaan töihin, töihin, töihin. Ei tarvitse enää olla jaksava, tehokas, kiinnostunut ja ehtivä, ei ainakaan muiden silmissä. Nyt sitä enemmänkin pelkää, että jos vaikka kuolla kupsahtaa ennen kuin ehtii nauttia siitä vapaudesta. Kiireistä en tiedä, mutta ainakin aluksi meinaan ottaa ihan miten päin sattuu miellyttämään, hitaasti ja rauhallisesti. Onneni on ollut säästyä isommilta sairauksilta ja vaivoilta. No, onhan sitä pientä vaivaa ihan yhtenään, mutta niitä tulee ja niitä menee, ikä niitä kai lisääkin lahjoittaa. Luulen ymmärtäväni, miten työlästä ja raskasta sairaana on noita hakemuksia tehdä ja toivoa ratkaisua. Mikäs tässä minulla, kun olen aikani työtä tehnyt ja siitä vain sitten vapaalle putkahdan. Tsemppiä teille perässätulijoille.
Sude sanoi…
Kyllä eläkkeellä on mukavaa =) Minäkin olin 30 vuotta vuorotöissä josta sitten potkittiin pois ikäni takia. Sen jälkeen yli 10 vuotta työttömänä. Mikä helpotus, kun pääsin pari vuotta sitten eläkkeelle. Nyt voi suunnitella menonsa kun rahan tulo on varmaa, vaikka se ei paljon olekkaan, mutta tulee päivälleen. Voi tehdä suunnitelmia ja käyttää aikansa juuri niinkuin itse haluaa, ei tule tarjouksia työllistämistöistä. Aika tosi on käynyt vähiin, sillä harrastukia on tullu paljon uusia. Ilmaiseksikin voi harrastaa niin monenlaista =) Kyllä eläkkeellä olo on ihanaa !!!!! 
Viltsu Mari sanoi…
Tuija, kaksi vuottakin on pitkä aika miettiä, kuinka elämä tulee menemään eteenpäin seuraavat vuodet. Onneksesi sait päätöksen jo niinkin pian. Eihän se eläke ikää katso. Hyvinkin nuoria eläkeläisiä on ja aina ei syy edes näy ulospäin. Sairaus tai eläke ei ole velvoite masentuu ja surkutella oloaan. Sitä kuitenkin minäkin olen saanut kuulla toisinaan ettei voisi olla niin sairas jollei surkuttele ja heitä elämäänsä kaivoon. Se vähä mitä voin tehdä, on pidettävä yllä. En tahdo menettää tyystin liikuntakykyä enkä asennetta. Joten totta: hymyillään! !
Viltsu Mari sanoi…
Outi, päiväkotityö on fyysisesti kuormittavaa, eikä aina pysty kaikessa ottamaan huomioon ergonomiaa. Valitettavasti. Toivon sinulle kuitenkin pitkää työikää ja terveyttä. Sen jälkeen sitten pitkää ja antoisaa eläkeikää.
Viltsu Mari sanoi…
Minna, eipä tänä päivänä tiedä mihin maailma menee ja milloin eläkeikä sitten lopulta siirretään vielä. Huh huh.
Viltsu Mari sanoi…
Katarooma kiitos oikein paljon. Valtava helpotus tämä on.
Viltsu Mari sanoi…
Esther, minä tein töitä "alaikäisenä" ja hoidin lasta 3 vuotta ja kouluttauduin erikoistuen ja Erikoistuin vielä sen jälkeenkin. Jäi eläkettä kartuttava työ vähiin. Sitä ajatteli että luen ammatin joka on loppuelämäni unelmatyötä. Että vasta yli 60v jäisin pois. Toisin kävi.
Mutta oppi ei ole koskaan pahasta.
Hyvää juhannusta myös sinulle!
Viltsu Mari sanoi…
Funchis. Kyllä se työnteko on valtava etuus eläkkeelle tuloja kartuttamaan ja ihan ansaittua onkin saada parempaa "palkkaa". Toivottavasti saat olla terveenä ja voimissaan.
Viltsu Mari sanoi…
Sude tuo säännöllisyys ja tieto ovat niitä parhaita tässä asiassa. Vielä kun pääsis testaamaan eläkeläisalennuksen kampaajalla. Hih.

KUUKAUDEN TOP 3

Hyvän mielen kortit + ARVONTA + ALEKOODI

Mitä sinä haluat elämältäsi?
Oletko onnellinen ja voitko henkisesti hyvin? 


Hyvän mielen kortit toimivat sekä yksistään että erinomaisesti hyvän mielen vuosi-kirjan kanssa. Hyvän mielen vuosi on inspiroiva tehtäväkirja, joka tarjoaa tehtäviä hyvän mielen taitojen harjoitteluun viikottain vuoden ajan. Korttien avulla voi harjoitella 53:a hyvän mielen taitoa, jotka esitellään Hyvän mielen taidot -kirjassa.

Vuodenkaan jälkeen kortit eivät todellakaan jouda roskiin, sillä näitä kortteja voi käyttää niin kauan, kuin vaan kortit ehjinä pysyvät. Ihan heti eivät piloille mene säilytysrasiassaan ja kevyen lakkapinnan ansiosta.Myös kirja kannattaa säilyttää ja hyödyntää uudestaan aina, kun haluat virkistää muistiasi kirjan aiheissa.


Maaretta Tukiaisen upeat ajatukset ja Krista Keltasen kuvitukset yhdessä luovat ihastuttavat, värikkäät ja isokokoiset hyvän mielen kortit. Kortit koostuvat tunnelmallisesta valokuvasta ja vahvistuslauseesta. Yksi pakka sisältää 53 korttia ja mukana on myös ohjekortt…

Syyskuun ARVONTA

Tässä se nyt on. Syyskuun arvonta. Montaa päivää ei arvonta kerkeä voimassa ollakaan, mutta kivahan se on välillä pitää pikaisempikin arvonta ja saada voittaja selville nopeaan. Palkinto on minun itseni ostama apteekista, joten sponsoreita tässä ei ole. Kerron silti tuotteesta hieman, jotta tiedät, mistä on kyse.
Se, miksi tämän tuotteen halusin palkinnoksi hankkia, johtaa juurensa omista kokemuksistani. Jos itse koen jonkun tuotteen tai asian hyväksi ja minua auttaneeksi, niin tokihan tahdon tarjota sinullekin mahdollisuuden tutustua sellaiseen.


Palkinto on täysikokoinen vaahtoamaton Salutem-hammastahna. Minulla on niin herkkä suu, etten tavallisia tahnoja voi käyttää laisinkaan, joten nämä vaahtoamattomat ovat tulleet tutuiksi. Nyt kun löytyi kotimainen tuote, oli pakko sitä testata ja sitten hommata palkinnoksikin yksi tuubi. Sinä voit siis olla pian se, jolle tämä lähtee!


Salutem-erikoishammastahna ei sisällä mitään ylimääräistä. Ei makuaineita, väriaineita, vaahtoa muosostavaa …

Tervetuloa syksy: Syksyinen atc + TUTORIAL

Luonnon syksyinen kauneus saa ihastumaan itseensä. Puiden oranssit ja punaiset lehdet, keltaiset sienet metsässä sekä upeat muuttolintuparvet, jotka toivottavat hyvää syksyä kiljahduksineen meille Pohjolaan jääville.

Syksy on yksi suosikeistani, sillä syksyisin voi kääriytyä rakkaan kainaloon tunnelmoimaan tähtitaivasta tai lumoutuneena katsomaan iloisena liehuvaa nuotion liekkipatsasta. Pimeällä tuli on niin eriä, mitä valoisan aikaan.


Syksyisin on taivaallista laittaa villasukat jalkoihin ja ylisuuri villapaita ylle. Vetää jo valmiiksi virttyneen ja venyneen villapaidan helma polvienkin yli sohvalla kyyhöttäessäni. Pöydällä höyryää lämmin matcha ja kädessäni on englanninkielinen kirja tai muotisuunnittelupeli tabletilla. Ah, elämää!


Tämä postaus on osa Blogisisaret-yhteisön Tervetuloa syksy-postauksia. Löydät kaikki aiheen postaukset täältä. Teemapostaukset jatkuvat pitkälle lokakuuhun. Pysykäähän kuulolla. Blogisisarista löytyy taitavia eri aihepiireistä bloggaavia naisia ja minulla…