Nuhanenä


Kesä helli meitä ja suosi upeilla hellepäivillä. Nyt on syksyisten auringonsäteiden aika. Välillä luontoa elvyttävä vesisade lankeaa maahan ja saa sienet nostamaan päänsä pystyyn. Värien huikea ruskatanssi on alkamassa ja kynttilöiden valo tulvahtaa koteihin.


Lämpö ja auringon valo tuntuvat hyvältä meistä useimmista, joten vielä kannattaa nauttia myös viime säteistä ennen pimeää kaamosta. Villasukat jalassa ja neuletakkiin kääriytyneenäkin nuha silti saattaa yllättää. Minä koen nuhan melko rasittavana vieraana, enkä ole edes allergikko. Luultavimmin tiedät mitä tarkoitan. Poskiontelot täyttyvät, puhe on hönöttävää, päähän koskee ja vilu värisyttää kehossa. Nenä muuttuu punaiseksi niistäessä ja iho rikkoutuu. Väsyttää. Makaan sängyssä kasvot turvonneina ja hiukset pörröisiä. Juuri silloin en haluaisi tavata ketään, ettei kukaan näe sitä kalpeaa hönöttäjää. Toivon vain lepoa ja lämmintä juomaa ja että tukkoinen nenä aukeaisi. Astmaatikkona tukkoisuus tuntuu entistäkin kurjemmalta. Ja mieti, minä en edes sairasta miesflunssaa! 

Mikä tahansa, pienikin vinkki, jolla saisi oloa korjatuksi, olisi tervetullutta. Siitä ajatus sitten syntyi tämän päivän postaukseen. 


Kuinka lievitän flunssan oireita: 

Jos nenä on tukkoinen tai vuotaa solkenaan, apteekista saa erilaisia nenäsumutteita ja -tippoja. Kannattaa tutustua ohjeisiin, sillä se mikä auttaa yhden tyyppiseen nuhaan ei toisenlaisessa nuhassa ole paras vaihtoehto. Niistä nenäsi täysin tyhjäksi joka kerta ennen nenäsumutteen tai -tippojen laittoa. Pyyhkäise nenän pieliin ja alle esim. Bepanthenia tai Bacibactia rohtumien hoitoon. 

Minä käytän niistämisessä Akron Bambunenäliinoja, sillä ne ovat 100% biohajoavia ja niitä löytyy esim. Prismasta tms hyvin varustelluista kaupoista.

 Pandaboo-nenäliinat ovat valkaisemattomia, kemikaalittomia, tuoksuttomia,  allergiaystävällisiä ja niillä on kansainvälinen FSC-sertifikaatti. Nämä nenäliinat ovat myös antibakteerisia ja hellävaraisia sekä erittäin imukykyisiä. Hintakaan ei ole kuin himpun yli 2€ paketti ja plussaa on myös kotimainen valmistaja.  


Suosittelen myös käyttämään  nenähuuhtelukannua päivittäin flunssan aikana. Kuitenkin enintään 2-4 viikkoa kerrallaan. Terveenä huuhtelulle ei ole tarvetta. 

Huuhtelu saattaa kuulostaa epämiellyttävältä ajatukselta, mutta kun toimit kuten nenäkannun ohjeissa sanotaan, poskiontelosi rakastuvat siihen. Huuhtelu kosteuttaa nenän limakalvoja, poistaa epäpuhtauksia ja eritteitä sekä parantaa nenän sisäpintaa peittävien värekarvojen omaa puhdistustoimintaa. Flunssan oireet todellakin helpottuvat ja flunssan kesto lyhenee. Tarvitset nenäkannun lisäksi vain vettä ja suolaa. 
Näin teet suolavesiliuoksen: 

Keitä litra vettä.
Jäähdytä vesi kädenlämpöiseksi. 
Lisää veteen yksi ruokalusikallinen suolaa. 

Huom. Jos suolan määrä on väärä, voi liuos tuntua kirvelynä limakalvoilla. 

Täältä löydät postaukseni nenäkannun käytöstä ohjeineen: KLIKKAA TÄSTÄ

Muita keinoja lievittää nuhaa tai jopa estää pölystä johtuvan nuhan saantia on huolehtia säännöllisestä viikkosiivouksesta ja vuodevaatteiden vaihtamisesta. Vältä myös hankkimasta pölyä kerääviä sisustusmateriaaleja ja vaihda jo olemassa olevat helppohoitoisiin materiaaleihin. Esim. Jaloille ihanat karvalankamatot keräävät hurjasti pölyä ja muita roskia. 


Kannattaa myös pitää  makuuhuoneen lämpötila alle 21 asteessa, sillä se saattaa helpottaa nenän tukkoisuutta.  Tupakoinnin lopettaminen on  myös tärkeää nuhaiselle(-kin). Tupakoinnin lopettaminen nimittäin ennaltaehkäisee allergisen nuhan kehittymistä.

Mitä muita keinoja sinä tiedät flunssan hoitoon? 

Nenäliinat ovat pr-näyte

Kommentit

Tukkoiseen nenään parasta on nenäkannu ja Otrivin menthol nenäsuihke.
Kaunista viikkoa sinulle Viltsu <3
Outi, nenäkannu on osoittautunut minustakin mainioksi. Olisinpa tiennyt sen työkuntoisenakin jo. Siihen aikaan sairastin "koko ajan".
Anonyymi sanoi…
Tämä on nyt vähän tylsä, mutta mulla auttaa vaan reseptillä saatava Nasonex.
Sitä kun laittaa illalla niin kaikki hyvin.
Mutta herttinen sentään mitkä oireet, jos unohdan.

Nenäkannua vois kokeilla uudelleen. Aikoinaan sitä kokeilin, mutta tekniikka petti.

-Tiina
Tiina, onko sinulla allergista nuhaa? Tai kenties jokin muu tutkittu juttu? Toki on neniä ja nuhia, jotka vaativat omansa ja onneksi Suomessa vielä terveydenhuolto on laadukasta verrattuna moneen muuhun maahan. Nenäkannussa on tekniikkansa ja veden lämpötilallakin on Väliä. Luithan tuon nenäkannupostauksenkin? Ja suosittelen noita Akron nenäliinoja. Ovat luontoa ja nenää säästäviä.